![]() |
#31 | |
Raczkowanie
|
Dot.: jak to jest z tymi weselami?
Cytat:
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#32 |
Zakorzeniona
|
Ja uważam tak: chcesz mieć wesele, to sobie na nie zarób. Nie rozumiem, jak ludzie, którzy - z założenia - są dorośli, odpowiedzialni i właśnie zakładają rodzinę, mogą brać pieniądze na wesele od rodziców. Chcecie ślubu - proszę bardzo, ale skoro nie odłożyliście sobie na wesele, to go nie róbcie.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#33 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
Edytowane przez soundaddicted Czas edycji: 2011-01-29 o 20:20 |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#34 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
Ja tylko uważam, że ludzie powinni robić wesela, na jakie NAPRAWDĘ ich stać. A z reką na sercu, ile osób stać na weselicho za 40-50 tysięcy? Bo nie mają ważniejszych wydatków, mają mieszkanie, dobrą pracę... |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#35 | |
Zakorzeniona
|
Cytat:
![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#36 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
A ja znam takich co tyle albo i więcej wydali bez kredytu. W życiu na tak eleganckiej imprezie nie byłam. Ale jeśli kogoś stać to czemu nie..Są tacy ludzie co po prostu chcą się pokazać, są tacy co o tym marzą itd.. Mi też by było szkoda tyle wydać..miałabym za to nowe schody i kuchnie z nowoczesnym sprzętem w mieszkaniu ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#37 | ||
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Ja nienawidzę wesel, więc weselicha nie robię, nikomu nie udałoby się mnie do tego zmusić. Jestem dorosła i nikt nie będzie podejmował decyzji za mnie ![]() Cytat:
![]()
![]() |
![]() |
#38 |
Raczkowanie
|
Chyba też bym wolała odpicowane mieszkanie, chociaż gdyby mnie było stać na jedno i drugie to czemu nie? Jak ktoś lubi to ok
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#39 |
Wtajemniczenie
|
Cóż, powiem tak... Z moim TŻtem postanowiliśmy, że oszczędzanie przez kilka lat na piękne wesele nam się osobiście wydaje bez sensu, rodziny obciążać nie chcieliśmy, a i bardziej nam zależało na samym fakcie ślubu niż zabawie... więc ślub był bardzo skromny, na 15 najważniejszych dla nas osób. Po ślubie po prostu poszliśmy na parę godzin do restauracji cieszyć się i świętować po cichu, bez tańców i hektolitrów wódki z najbliższymi. Nie zaprosliśmy wszystkich znajomych, ale zrozumieli, skoro na ślubie była najbliższa rodzina. TŻ garnitur wypożyczył, ja kupiłam śliczną prostą i zupełnie niedrogą sukienkę. Nie było orkiestry, dużej wiązanki (malusi delikatny bukiecik), kwiatów w kościele, ogromniastego tortu ani wielkiej wynajętej sali. Za całe "wesele" zapłaciliśmy może z 6 tys zł, z wyboru. Żadne z nas się nie stresowało, było tak jakoś milusio, bez wielkiej pompy i zadęcia, ale tak dla nas. Natomiast już zupełnie wieczorem zebraliśmy wszystkich naszych bliższych znajomych i przyjaciół i poszliśmy się wytańczyć na zwykłej imprezie. Bardzo miło wspominam mój ślub, a pieniążki odkładamy na inne cele
![]()
Nie wspieraj BEZSENSOWNEGO OKRUCIEŃSTWA. Zobacz o co chodzi Mój BLOG o nietestowanych na zwierzętach kosmetykach kolorowych, naturalnych, życiu w Stanach, anegdotkach i ciekawostkach. ![]() Edytowane przez Linusiaczek Czas edycji: 2011-01-30 o 06:58 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#40 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#41 | |
Wtajemniczenie
|
Cytat:
Jednak nigdy nie przyszłoby nam do głowy brać na wesele kredytów, czy prosić o to Rodziców, dla nas to zupełnie bez sensu brać kredyt na jedną noc. Gdyby nie było nas stać, zrobilibyśmy skromne przyjęcie. Ale że zawsze chcieliśmy mieć wesele, chcemy się radością z tego dnia podzielić z najbliższymi (bo wszyscy na tym ślubie i weselu będą nam bliscy, nie ma tam żadnych dawno nie widzianych ciotek itd) i w dodatku będzie nas wspólnie z Rodzicami na to stać, to sobie na nie pozwolimy. Ale wszystkie te warunki muszą być spełnione, gdyby nie były byłoby to (przynajmniej moim zdaniem) czyste szaleństwo organizować duże wesele.
![]() |
![]() |
#42 | |
Zakorzeniona
|
Cytat:
![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#43 | ||
Zakorzenienie
|
Cytat:
Cytat:
![]() My zapraszamy w sumie taką najbliższą rodzinę, trochę tych osób wyjdzie, ale w miarę możliwości wszyscy się finansowo do tego interesu dokładamy. Znajomych nie zapraszamy, bo gdybyśmy chcieli takich najbliższych znajomych zaprosić, to z 15 osób by wyszło jak nic, a nie stać nas na to, chociaż byśmy bardzo chcieli.
![]() |
![]() |
#44 |
Zakorzenienie
|
Moi rodzice powiedzieli że nawet nie ma dyskusji na temat tego kto płaci na wesele. my mamy sobie zapłacić za stroje kwiaty fotografa obrączki itp czyli około 8 tys. resztę opłacają oni bo wyszli z założenia że lepiej żeby oni zapłacili za wesele skoro mają taką możliwość bo i tak nie mają aż takich potrzeb żeby te pieniądze spożytkować inaczej a my sobie wyremontujemy mieszkanie za oszczędzone pieniądze. Każdemu wg potrzeb. W moich okolicach przeważnie wesele fundują rodzice. Jeżeli para ma możliwości to płaci sama. U nas jest tak że my nie mamy jak opłacić a moja mama ma wizję mojego wesela z najbliższą rodziną czyli 100 osób i powiedziała mi żebym nawet nie myślała o rezygnacji z tego planu bo co będzie to będzie ale przynajmniej jedną córkę chcą porządnie wydać za mąż (mam skomplikowaną sytuację ze starszą siostrą ale mniejsza o to)
Więc nie można generalizować że płatność za wesele przez rodziców to trochę nie dojrzałe ze strony młodych ale w większości sytuacji jest tak że coś za coś. Rodzice płacą za wesele a młodzi mają za to kasę na mieszkanie remont czy coś innego.
![]() |
#45 | |
Wtajemniczenie
|
Cytat:
![]()
![]() |
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
![]() |
#46 |
Zakorzenienie
|
o tym że mój TŻ jest porządny już się przekonali przez te lata więc o to się nie boją. a moja starsza siostra chciała zrobić wszystko po cichu bez nikogo tylko oni i świadkowie. nawet bez rodziców. także użyłam tego stwierdzenia w takim sensie bo moim rodzicom było przykro że ona nie chce się dzielić tym dniem nawet z nimi (nie chodziło o kwestie kasy)
![]() |
#47 | |
Wtajemniczenie
|
Cytat:
![]() |
![]() |
#48 |
Raczkowanie
|
Czasami nie jest niestety latwo zrobić wesele tylko na 30 osob. Ja też zawsze planowalam, takie male, ale zapraszamy tylko tych, ktorych naprawdę trzeba i chcemy zaprosić (rodzice, ale to jasne, dziadkowe, rodzeństwo rodziców, nasze rodzeństwo, chrzestni, kuzyni najblizsi i najblizsi rzyjaciele oraz najbliższe osoby z pracy, z ktoyrmi też się przyjaznimy), a wyszlo i tak 76 osob. Za restaurację (mamy w tym po prostu jedzenie, obsługę, powitanie, szampana, ciasta) płaca moi rodzice (tata się uparł), to jest ok. 14 tysięcy. Reszta sami, chyba że teściowie się dorzucą do czegoś. Staramy sie ro robić rozsądnie - szukaliśmy obrączek wymarzonych, ale w sensownej cenie, auta mieć nie będziemy, jedziemy sami, z moim tata, a z kościoła na nozkach, jak będzie pogoda, bo wszystko w centrum Krakowa, florystka bez ekstrawagancji, dj, bo zawsze chcielismy i wychodzi jednak taniej niz orkiestra, zdjęcia mamy w przystepnej cenie, a super, w dodatku dostaliśmy zniżkę bo to znajomi, kamerzysty nie chcemy, więc ten koszt odpada, butki slubne mam kolorowe, do wykorzuystania jeszcze w przyszlości... A i tak wyjdzie ze wszystkm ze 30 tysięcy, niestety.
Mieszkanie już kupiłam (kredyt), więc już jestesmy na swoim. Oboje pracujemy (za dużo!), więc jakos to będzie finansowo. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#49 |
Zakorzenienie
|
Czasami rodzice zwyczajnie mają pieniądze i chcą pomóc dzieciom.
Ja dostałam mieszkanie po kapitalnym remoncie, więc kiedy się zaręczyliśmy stwierdziłam, że nie chcę wesela. Zaskoczył mnie narzeczony, bo stwierdził, że ma oszczędności i chciałby je wydać na wesele, w związku z tym, że mieszkanie mamy (moje), samochód też (jego), więc przynajmniej będą wspomnienia. Wiedziałam, że u mnie w grę wchodzi tylko duże wesele, więc od razu powiedziałam rodzicom, że tak na 80 osób maksymalnie, z czego 30 gości będzie od TŻta. Moi rodzice powiedzieli, że absolutnie nie ma mowy, bo samej mojej rodziny i przyjaciół mama naliczyła 110 osób. Rodzice powiedzieli, że mam się nie przejmować kosztami, ostatecznie ograniczyliśmy trochę liczbę gości i wyszło 120 osób. Narzeczony pewnie dołoży ze sowich pieniędzy, bo jest honorowy, ale rodzice są przygotowani, żeby zapłacić za całość. Nawet sukienkę dostałam w prezencie i nie było mowy, żebym im oddała pieniądze. Mogłabym się uprzeć, że nie chcę wesela, ale wiem, że sprawiłabym im przykrość. Ja sama bardzo lubię wesela, a nie chciałam robić ze względu na koszty. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#50 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#51 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
Ale... chyba każdy wie, że kiedyś weźmie slub, więc można zacząć oszczędzać dużo wcześniej i wtedy się tak tego nie odczuje. No inna sprawa, jeśli ktoś chce wziąć ślub od razu po szkole/studiach lub mieszka sam i płaci krocie za wynajem mieszkania, wtedy to już zostaje skromne przyjęcie lub pomoc finansowa rodziców. Myślę, że kredyt nie jest dobrym rozwiązaniem. |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#52 | |
Konto usunięte
|
Cytat:
![]() Piszesz, że można zacząć oszczędzać dużo wcześniej - tzn. ile wcześniej, od razu jak się pójdzie do pracy? Nawet jak się nie ma partnera - tak na wszelki wypadek? ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#53 |
Raczkowanie
|
[1=a2fc2be9cd8d1027f8cb90d 936276c49cf807c7d_6559504 24f87d;24848981]Nie każdy
![]() Piszesz, że można zacząć oszczędzać dużo wcześniej - tzn. ile wcześniej, od razu jak się pójdzie do pracy? Nawet jak się nie ma partnera - tak na wszelki wypadek? ![]() Takie podejście akurat mnie śmieszy i powiem Wam, że mam koleżankę, która zaczęła odkładać pieniądze z przenaczeniem na wesele, nie znając jeszcze swojego przyszłego męża ![]() ![]() Jednak w większości moi znajomi są ze sobą po kilka lat (my 6, a wesele za 1,5 roku), więc można sobie spokojnie odłożyć. Pozatym nigdy nie wydawaliśmy wszystkich zarobionych pieniędzy. Zawsze coś sobie odkładałam i mój TŻ też, bez konkretnego celu (nawet, jak pracowałąm jako hostessa i zarabiałam 100-200 zł na miesiąc). Robimy małe wesele (50-60 osób), bo chociaż mamy duże rodziny, to większość wysyła "delegacje" po 1 parze z rodziny, np. tylko ciocia i wujek lub tylko kuzyn z dziewczyną czy żoną. Zawsze marzyłam o tym, że na ślubie będziemy tylko my, rodzice i rodzeństwo, czyli najbliższe nam osoby, ale... wyszło inaczej. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#54 | ||
Konto usunięte
|
Cytat:
![]() ---------- Dopisano o 18:13 ---------- Poprzedni post napisano o 18:11 ---------- Cytat:
![]() |
||
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#55 |
Zakorzenienie
|
A mnie byłoby szkoda zbierać latami, oszczędzać, odmawiać sobie różnych rzeczy i odkładać kasę na JEDEN DZIEŃ, czyli wesele
![]() Taka już skąpa jestem ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#56 | |
Konto usunięte
|
Cytat:
![]() (Jak w wakacje wyskoczyliśmy sobie na parę dni za granicę, to po powrocie usłyszałam od szwagra: po co gdzieś jeździcie, lepiej byście tę kasę na wesele odłożyli ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#57 | |
Zakorzeniona
|
Cytat:
![]() ![]() ---------- Dopisano o 09:59 ---------- Poprzedni post napisano o 09:58 ---------- [1=a2fc2be9cd8d1027f8cb90d 936276c49cf807c7d_6559504 24f87d;24865026](Jak w wakacje wyskoczyliśmy sobie na parę dni za granicę, to po powrocie usłyszałam od szwagra: po co gdzieś jeździcie, lepiej byście tę kasę na wesele odłożyli ![]() Mojej koleżance rodzice od małego odkładali kasę na konto. Mama od zawsze powtarzała, że jak będzie pełnoletnia to te pieniądze będą dla niej. Uzbierało się 10 tys., koleżanka chciała to dodać do wkładu własnego do kredytu mieszkaniowego, na co jej mama: "Chyba zwariowałaś?! Żal na to pieniądze wydać, lepiej na wesele zostaw!" ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
![]() |
#58 | |
Konto usunięte
|
Cytat:
![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#59 |
Zakorzeniona
|
[1=a2fc2be9cd8d1027f8cb90d 936276c49cf807c7d_6559504 24f87d;24866106]Ten "podeszły" wiek, to ile? Bo nie wiem, czy ja też się na to określenie już łapię
![]() Oczywiście magiczna 30-stka i tuż przed ![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#60 | |
Konto usunięte
|
Cytat:
![]() A żeby nie było off-topu - u nas ślub i przyjęcie dla ok. 30 osób to jakieś 8-9 tys. Z czego najdroższa jest moja suknia ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 22:00.