Nasze książkowe grzechy - cz. II - Strona 2 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Kobieta > Kultura(lnie)

Notka

Kultura(lnie) Kultura(lnie) to forum dla osób, które interesują się kulturą, sztuką, filmem, literaturą, polityką itd. Zapraszamy do dyskusji.

Odpowiedz

Narzędzia
Stary 2011-02-12, 14:32   #31
Mariah
Zakorzenienie

Dot.: Nasze książkowe grzechy - cz. II

Cytat:
Napisane przez Rosalyn Pokaż wiadomość
Mój zbiorek niby nie duży jest, ale jak policzyłam dokładnie to okazało się, że w domu mam 50 książek nie przeczytanych. Patrząc na to rozsądnie, to jest ok. roku czytania, a tak chciałam przejść na system kupuję-gdy nie mam co czytać.
Chyba się nie da
to i tak niewiele
Stary 2011-02-12, 15:33   #32
GOśka T.
Zakorzenienie

melduję sie w kolejnej częsci

Cytat:
Napisane przez witch_18 Pokaż wiadomość
Ja tak się zastanawiam czy by nie zrobić małego remamentu na półkach Mam kilka książek,do których niekoniecznie czuję się przywiązana,a w zamian za nie mogłabym nabyć inne z mojej listy.Tylko kurczę jednak trochę serce pobolewa sprzedawać książki
rozumiem ten dylemat,ale pomyśl ze za to będziesz miała pieniążek na kolejne książkijak nie chcesz sprzedać to mozesz sie wymienić z dziewczynami tu na wizażu

Cytat:
Napisane przez buziaczka3 Pokaż wiadomość
Witajcie.Też jestem molem książkowym dlatego chętnie przyłączę się do wątku.
witaj i zapraszamy do dzielenia sie nabytkami

Cytat:
Napisane przez budyniek90 Pokaż wiadomość
Ja też już miałam nic nie kupować, ale oczywiście zamówiłam 1 książkę Suskind "O miłości i śmierci" - uwielbiam Pachnidło i mam nadzieję, że ta książka też będzie dobra

A wczoraj wypożyczyłam "Trucicielkę" Schmitta i jest genialna chyba ją sobie kupię :P
mi tam PAchnidło się nei podobało za dużo opisów .Musiałam sie bardzo skupiac żeby nie odłożyc tej ksiazk ia i tak się nie udało.Zdecydowanie bardziej podobał mi sie film w tym wypadku.

Cytat:
Napisane przez avilla Pokaż wiadomość
Co prawda miała być przerwa po dużych styczniowych zakupach książkowych, ale w matrasie trafiłam na kolejne przyjemnie przecenione książki.
zakupki udane moim zdaniem.
musze i ja sie do MAtrasa wybrać.

Cytat:
Mój zbiorek niby nie duży jest, ale jak policzyłam dokładnie to okazało się, że w domu mam 50 książek nie przeczytanych. Patrząc na to rozsądnie, to jest ok. roku czytania, a tak chciałam przejść na system kupuję-gdy nie mam co czytać.
Chyba się nie da
czasem rozsądek trzeba schowac do kieszeni chyba sie nei da choc mozna spróbować.
GOśka T. jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2011-02-12, 16:24   #33
seduction
Zakorzenienie

Cytat:
Chyba się nie da
To ja mam większość nieprzeczytanych książek. Było ponad 100, a ostatnio podliczyłam niedawno zakupione książki, które doszły i można dodać jeszcze z 50 wynika to z tego, że na jakieś 10 z biblioteki, czytałam dwie swoje teraz już nie wypożyczam

Cytat:
Napisane przez avilla Pokaż wiadomość
Co prawda miała być przerwa po dużych styczniowych zakupach książkowych, ale w matrasie trafiłam na kolejne przyjemnie przecenione książki.
gratuluję u mnie ostatnio w Matrasie nic nie dodali nowego

Cytat:
Napisane przez HisHoney Pokaż wiadomość
U mnie w zasadzie to samo, ale... no wiesz, pokusa silna...
Oj, wiem, wiem.. już mam kolejne do kupienia na liście (pewnie jak każda z Was) i nie ma chyba sposobu na utrzymanie postanowienia

Daj dwójaka i nakarm zwierzaka

Lepiej żyć jeden dzień jak tygrys, niż sto dni jak owca.

seduction jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2011-02-12, 17:10   #34
fossa
Zadomowienie

Ja pochwale sie swoimi wypozyczonymi ksiazkami - dawno nie wypozyczylam z biblio wiecej niz 2 ksiazek

drugie zdjecie - kolejna oates tym razem cos nie przetlumaczonego na polski i ksiazka od LC

Edytowane przez fossa
Czas edycji: 2012-06-07 o 13:28
fossa jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2011-02-12, 17:44   #35
Alvesta
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez Serendipity Pokaż wiadomość
Nudziłam się dzisiaj przed pracą, bo za wcześnie przyjechałam, więc spożytkowałam dobrze czas
Wczoraj przeczytałam Tanzanię i tak mi się spodobała, że chcę ich więcej !
a zwróciłaś uwagę na to jak Pawlikowska rozpisuje się na temat stołu nakrytego śnieżnobiałym obrusem ? jak to zobaczyłam to pomyślałam ile takich przekoloryzowanych opisów przeoczyłam - bo wcześniejsze Blondynki kupowałam w wydaniu bez zdjęć
Alvesta jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2011-02-12, 18:00   #36
Rosalyn
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez Mariah Pokaż wiadomość
to i tak niewiele
Czyli mogę kupować dalej?
Cytat:
Napisane przez seduction Pokaż wiadomość
To ja mam większość nieprzeczytanych książek. Było ponad 100, a ostatnio podliczyłam niedawno zakupione książki, które doszły i można dodać jeszcze z 50 wynika to z tego, że na jakieś 10 z biblioteki, czytałam dwie swoje teraz już nie wypożyczam
Wow! No to teraz na prawdę czuję się rozgrzeszona!

Rosalyn jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2011-02-12, 18:05   #37
Ćwirka
ćwir ćwir

Cytat:
Powklejajcie swoje zbiory całe
Stary 2011-02-12, 18:24   #38
Karaluszysko
Wtajemniczenie

Cytat:
Napisane przez Alvesta Pokaż wiadomość
a zwróciłaś uwagę na to jak Pawlikowska rozpisuje się na temat stołu nakrytego śnieżnobiałym obrusem ? jak to zobaczyłam to pomyślałam ile takich przekoloryzowanych opisów przeoczyłam - bo wcześniejsze Blondynki kupowałam w wydaniu bez zdjęć
A więc są dwa wydania? Czym się różnią z zewnątrz?
Dotychczas spotkałam dwie wersje - miękka okładka + rysunki, a druga była w twardej oprawie, ale zawartości niestety nie widziałam. To o to chodzi?
Karaluszysko jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2011-02-12, 18:39   #39
avilla
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez GOśka T. Pokaż wiadomość
...

zakupki udane moim zdaniem.
musze i ja sie do MAtrasa wybrać.

...
Dziękuję i życzę owocnej wyprawy

---------- Dopisano o 19:39 ---------- Poprzedni post napisano o 19:37 ----------

Cytat:
...

gratuluję u mnie ostatnio w Matrasie nic nie dodali nowego
Dzięki Promocja w Matrasie ma trwać podobno do końca lutego, więc może jeszcze dodadzą.
avilla jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2011-02-12, 18:50   #40
Alvesta
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez Karaluszysko Pokaż wiadomość
A więc są dwa wydania? Czym się różnią z zewnątrz?
Dotychczas spotkałam dwie wersje - miękka okładka + rysunki, a druga była w twardej oprawie, ale zawartości niestety nie widziałam. To o to chodzi?
tak, dokładnie, poprzednie Blondynki wydawane były jako albumy oraz wersje kieszonkowe z rysunkami. Jak teraz zapytałaś to głowy nie dam że w albumach były zdjęcia ale jednocześnie wydaje mi się to oczywiste

podoba mi się że w tej serii wydawniczej są i zdjęcia (choć tekstu malutko, malutko... książeczka tania ale chwilka i po niej), właściwie to z jakiegoś takiego sentymentu do lit. podróżniczej i ciekawostek których u Pawlikowskiej nie brakuje dalej ją kupuję, ale jakoś tak trochę nazbyt egzaltowanie/przerysowanie pisze jak dla mnie. I na tym obrusie nieszczęsnym to wyszło
Alvesta jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2011-02-12, 18:58   #41
Karaluszysko
Wtajemniczenie

Cytat:
Napisane przez Alvesta Pokaż wiadomość
tak, dokładnie, poprzednie Blondynki wydawane były jako albumy oraz wersje kieszonkowe z rysunkami. Jak teraz zapytałaś to głowy nie dam że w albumach były zdjęcia ale jednocześnie wydaje mi się to oczywiste

podoba mi się że w tej serii wydawniczej są i zdjęcia (choć tekstu malutko, malutko... książeczka tania ale chwilka i po niej), właściwie to z jakiegoś takiego sentymentu do lit. podróżniczej i ciekawostek których u Pawlikowskiej nie brakuje dalej ją kupuję, ale jakoś tak trochę nazbyt egzaltowanie/przerysowanie pisze jak dla mnie. I na tym obrusie nieszczęsnym to wyszło
Kurza stopa, to którą wersję mam teraz kupić?

Szkoda tylko, że te nowsze są takie drogie. Wersja kieszonkowa kosztuje około 20 złotych a ta "albumowa" prawie dwa razy tyle...

Edit: Aaa, teraz patrzę że te ostatnio wydanie nie są wcale takie drogie Coś mi się pomerdało

Edytowane przez Karaluszysko
Czas edycji: 2011-02-12 o 19:00
Karaluszysko jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując

Okazje i pomysły na prezent

REKLAMA
Stary 2011-02-12, 20:30   #42
mysia82
Zakorzenienie

Cytat:
Czyli mogę kupować dalej?

Wow! No to teraz na prawdę czuję się rozgrzeszona!

Jupi! to ja się przyłączę na gapę i też poczuję się rozgrzeszona!Kupionych/wymienionych a nieprzeczytanych mam w domu 107 (zrobiłam sobie na LC półkę, której licznik miał mnie odstręczać od zakupów ale nie działa)

dziś poległam na zakupach w tesco dopadla mnie "trucicielka"
zachorowalam na nia jeszcze przed premiera-same rozumiecie: tn autor...ta okladka....ten tytul......

byla w promocji za 19,90-czyli najnizsza cena z jaka sie spotkalam-no i nie dalam rady

poznajcie moja najnowsza "dziecinke"

edit:
teraz juz 108
Załączone zdjęcia
Rodzaj pliku: jpg P2120001.jpg (85,1 KB, 51 załadowań)
mysia82 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2011-02-12, 20:33   #43
Ćwirka
ćwir ćwir

100 nieprzeczytanych To ile macie na oko książek?
Stary 2011-02-12, 20:40   #44
mysia82
Zakorzenienie

moj licznik na LC pokazuje w sumie 215 ale to łacznie z "mlodziezowka"(czesc "jezycjady",montgomer y), kilkoma poradnikami (mam jeszcze pare ktorych niestety na LC nie ma a dodawac mi sie nie chce) i kilkoma bajkami disneya, ktora na LC znalazlam (reszty bajek mojego dzieciecia nawet nie licze- ida w dziesiatki- i nie stoja grzecznie na poleczce ino rozprzestrzeniaja sie po calym pokoju jak zywe)

poza tym dochodzi jeszcze kilka tomikow poezji

sen z powiek spedza mi to, ze mam tylko 4 polki z ksiazkami z czego przeczytane zajmuja niecale 2 polki!!!i jakby tego bylo malo to jakies 20-30 ksiazek mam poupychane z braku miejsca w kartonach i reklamowkach w szafach
ten sam los spotkal ksiazki przeznaczone na wymiane- schowalam je, zeby zrobic miejsce dla tych jeszcze nieczytanych

zawsze brakowalo mi kasy na ksiazki-teraz nadrabiam i wpadlam w psychoze

Edytowane przez mysia82
Czas edycji: 2011-02-12 o 20:47
Stary 2011-02-12, 20:42   #45
Rosalyn
Zakorzenienie

Nie, no, ja to dopiero zaczęłam zbierać...

Rosalyn jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując

Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe

REKLAMA
Stary 2011-02-12, 20:59   #46
Ćwirka
ćwir ćwir

Co oznacza "LC" ?
Stary 2011-02-12, 21:42   #47
jusssi
Rozeznanie

Cytat:
Napisane przez Ćwirka Pokaż wiadomość
Co oznacza "LC" ?
http://lubimyczytac.pl/

Mysiu ja się teraz wcale nie dziwę twojemu postanowieniu, żeby mniej kupować i najpierw przeczytać to co masz . Kupujesz nowości i leżą później z rok na swoją kolej hihi

Dzisiaj rozmawiałam z koleżanką i zeszło tak jakoś na temat książek. I zadała mi pytanie po co kupujesz skoro tyle jest w bibliotece, ciężko jej było zrozumieć moją chęć posiadania, to jak uwielbiam patrzeć na moje półeczki i jak mimo wszystko lubię jak są takie ładne nie zużyte
Tylko teraz coraz rozważniej dobieram zakupy ( chyba)
jusssi jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2011-02-12, 22:32   #48
Serendipity
Zakorzenienie

hehehe i o kelnerach w śnieżnobiałych frakach
Pomijam to i skupiam się na historyjkach i pięknych fotkach
Stary 2011-02-13, 05:38   #49
Dosiak
BAN stały

Kiedyś policzyłam nieprzeczytane książki i też mam ich coś koło 50. Średnio przybywa mi z 8 w ciągu miesiąca, a przeczytać zdążę tylko 4-5, więc z zaległości nigdy się nie wygrzebię W zeszłym roku kupiłam sobie dość spory regał i mam jeszcze 2 półki wolne, więc na jakiś czas wystarczy. A potem to nie wiem co zrobię, bo nie mam już miejsca w pokoju na kolejne regały.
Dosiak jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując

Okazje i pomysły na prezent

REKLAMA
Stary 2011-02-13, 07:17   #50
seduction
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez fossa Pokaż wiadomość
Ja pochwale sie swoimi wypozyczonymi ksiazkami - dawno nie wypozyczylam z biblio wiecej niz 2 ksiazek

drugie zdjecie - kolejna oates tym razem cos nie przetlumaczonego na polski i ksiazka od LC
Oates

Cytat:
Powklejajcie swoje zbiory całe
Ja kiedyś wklejałam prawie całe swoje. Wkleję, jak będę miała regał (a wychodzi na to, że to potrwa), bo teraz to książki zaczęły leżeń gdzie popadnie

Cytat:
Napisane przez mysia82 Pokaż wiadomość
Jupi! to ja się przyłączę na gapę i też poczuję się rozgrzeszona!Kupionych/wymienionych a nieprzeczytanych mam w domu 107 (zrobiłam sobie na LC półkę, której licznik miał mnie odstręczać od zakupów ale nie działa)

dziś poległam na zakupach w tesco dopadla mnie "trucicielka"
zachorowalam na nia jeszcze przed premiera-same rozumiecie: tn autor...ta okladka....ten tytul......

byla w promocji za 19,90-czyli najnizsza cena z jaka sie spotkalam-no i nie dalam rady

poznajcie moja najnowsza "dziecinke"

edit:
teraz juz 108
Gratuluję 'Trucicielki' jak przeczytasz to daj znać jak się czytało

Stary 2011-02-13, 09:57   #51
witch_18
Zakorzenienie

Aż z ciekawości przeliczyłam swoje nieprzyczytane książki i mam ich jakoś ok.45 Z miejscem też coraz ciężej,ale jeszcze Picoult się zmieści
zapraszam
witch_18 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2011-02-13, 11:38   #52
fossa
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez jusssi Pokaż wiadomość

Dzisiaj rozmawiałam z koleżanką i zeszło tak jakoś na temat książek. I zadała mi pytanie po co kupujesz skoro tyle jest w bibliotece, ciężko jej było zrozumieć moją chęć posiadania, to jak uwielbiam patrzeć na moje półeczki i jak mimo wszystko lubię jak są takie ładne nie zużyte
Tylko teraz coraz rozważniej dobieram zakupy ( chyba)
ja wczesniej wypozyczalam tylko z biblioteki i zamierzam wrocic do tej praktyki - bo wypozyczone ksiazki czytam zawsze w przeciagu 1/2 m-ce, a nowiutkie sa nietkniete.

Zdecydowanie nie kupuje juz ksiazek- w koncu chodzi o czytanie, a nie posiadanie pozatym jak ksiazka mi sie nie spodoba to nie zaluje ze wydalam na nia kase - tak jak bylo to z larssonem i millenium wydalam 100zl na marne te ksiazki nigdy nie powinny sie u mnie znalezc
fossa jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2011-02-13, 11:44   #53
Serendipity
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez fossa Pokaż wiadomość
ja wczesniej wypozyczalam tylko z biblioteki i zamierzam wrocic do tej praktyki - bo wypozyczone ksiazki czytam zawsze w przeciagu 1/2 m-ce, a nowiutkie sa nietkniete.

Zdecydowanie nie kupuje juz ksiazek- w koncu chodzi o czytanie, a nie posiadanie pozatym jak ksiazka mi sie nie spodoba to nie zaluje ze wydalam na nia kase - tak jak bylo to z larssonem i millenium wydalam 100zl na marne te ksiazki nigdy nie powinny sie u mnie znalezc
Ja głównie wypożyczam. Kupuję może 1-2 książki na miesiąc, a i to nie zawsze.
W mojej bibliotece jest półka "nowości", gdzie są książki nieczytane jeszcze przez nikogo. Zawsze jest pełna, a jej zawartość zmienia się co kilka dni.
Poza tym nie żal mi pieniędzy jak książka nie będzie warta uwagi.
Stary 2011-02-13, 14:38   #54
HisHoney
Zakorzenienie

Bardzo fajny zbiorek, fossa!

'It's about how that one person makes you feel that you can't get enough, you want it, need it, can't imagine a day without it... Taking the bad with the good, because you know that's where you want to be.'

'
If a book is well written, I always find it too short.'

HisHoney jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2011-02-13, 15:05   #55
witch_18
Zakorzenienie

Czeka mnie dzisiaj wizyta w Empiku,bo taki mam pomysł na prezent Walnetynkowy dla TŻ - wiem,że sam się nie pokusi o zakup książki,mimo chęci przeczytania jej.I tak się obawiam,że wyjdę z więcej niż jedną książką
zapraszam
witch_18 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2011-02-13, 17:44   #56
seduction
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez witch_18 Pokaż wiadomość
Czeka mnie dzisiaj wizyta w Empiku,bo taki mam pomysł na prezent Walnetynkowy dla TŻ - wiem,że sam się nie pokusi o zakup książki,mimo chęci przeczytania jej.I tak się obawiam,że wyjdę z więcej niż jedną książką
życzę powodzenia

Stary 2011-02-13, 19:42   #57
Ćwirka
ćwir ćwir

Właśnie wygrałam dwie książki w pakiecie na Allegro za 12zł
Stary 2011-02-13, 20:44   #58
jusssi
Rozeznanie

Cytat:
Właśnie wygrałam dwie książki w pakiecie na Allegro za 12zł
Jakie ?
jusssi jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2011-02-13, 21:08   #59
Ćwirka
ćwir ćwir

Cytat:
Jakie ?
"Kto sieje wiatr" i "Po burzy spokój"
Stary 2011-02-13, 21:21   #60
mysia82
Zakorzenienie

Cytat:

Mysiu ja się teraz wcale nie dziwę twojemu postanowieniu, żeby mniej kupować i najpierw przeczytać to co masz . Kupujesz nowości i leżą później z rok na swoją kolej hihi

Rzadko kupuję książki zaraz po premierze (tak mi sie przynajmniej zdaje- nie licze tu zakupow ze śk bo tam kupuje gl premiery bo wtedy maja nizsze ceny niz w kolejnym katalogu) gdyz jestem typem "zwierza wyprzedazowego" i przewaznie wole zaczekac na wyprzedaz albo obnizke przed swietami.
Niestety obojetnie kolo znaku % na wystawie przejscie umiem.
Wyjatek stanowia ksiazki, na ktore czekam z zapartym tchemTakze "trucicielka" jest nastepna w kolejce-jak tylko przeczytam "jezdzca miedzianego".
oczywiscie sa wyjatki- jeszcze przed premiera zamowilam sobie "zaginiony symbol" browna i jak zamierzalam sie za niego zabrac przeczytalm kilka niepochlebnych opini i stracilam zapal do tej ksiazki....teraz czeka cichutko na polce i czeka na swoj dzien.

duzo moich ksiazek jest z wymiany wizazowej, ale to oczywiscie oznacza, ze sa na miejsce innych, ktore nie zagrzaly u mnie miejsca

wiem wiem... winny sie tlumaczy
Odpowiedz

Nowe wątki na forum Kultura(lnie)

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości