![]() |
#31 | |
Zakorzenienie
|
Dot.: Wyjazd za granice bez znajomosci jezyka.
Cytat:
no chyba ze ktos samoukiem jest to oczywiscie taniej ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#32 |
Raczkowanie
|
Gdybym miała możliwość wyjechać na Cypr to nie wahałabym się ani chwili. Jej, ale Ci zazdroszczę!
![]() Tylko że ja znam zarówno angielski jak i grecki, poza tym uwielbiam Grecję i Cypr ![]() Angielskiego szybko się nauczysz, chociaż na Cyprze to grecki jest bardziej popularny niż angielski... Może jak zostaniesz tam dłużej to nauczysz się również greckiego. To cudowny język, chociaż trudniejszy niż angielski. Trzymam kciuki ![]()
"Piękno kobiety nie przejawia się w ubraniach, które nosi, w jej figurze lub sposobie w jaki układa włosy. Piękno kobiety musi być widoczne w oczach, ponieważ są one drzwiami do jej serca – miejsca gdzie mieszka miłość." - Audrey Hepburn |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#33 |
Zakorzenienie
|
Moim zdaniem nie powinnaś jechac. Bez języka pracy nie znajdziesz. Dośc tam jest Polaków, którzy język znają a pracy i tak nie ma. Jeśli znajdują to w najlepszym wypadku na zmywaku, albo jako sprzątaczki w hotelu, cóż... jeśli to właśnie szczyt twoich marzeń
![]() Rzucisz tutaj pracę, a w chwili obecnej w Polsce, o pracę, szczególnie stałą ciężko. Jak rozumiem on tam jest żeby dorobic, docelowo macie mieszkac tutaj. Więc rzucenie pracy, wyjazd, przebywanie na bezrobociu, albo w takiej pracy, że nawet nie ma sensu do cv wpisac nie dośc, że tracisz pracę tutaj, to pogarszasz swoje możliwości na znalezienie jej po powrocie. Podsumowując: jak ktoś ma się przenieśc to Tż niech wraca do Polski skoro byl tam tylko dorobic. U Ciebie wyjazd będzie złą decyzją.
Wiek: 23 lata Wzrost: 165 cm Waga: Było: 83 kg Jest: 75,5 kg Będzie: 58 kg Edytowane przez andzia1989r Czas edycji: 2011-02-11 o 12:14 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#34 | |
Wtajemniczenie
|
Cytat:
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#35 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() ![]() i to chyba normalne ze anglik od takiego polaka bedzie wymagal certyfikat (mowiac o lepszej pracy niz zmywak) oraz jakies kwalifikacje.... |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#36 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
Mała uwaga-autorka rozważa wyjazd na Cypr. ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#37 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Ja nie mam zadnego certyfikatu, angielski znam perfekcyjnie, przez lata pracowalam w UK, w zadnej pracy (notabene, biurowej - nie na zmywaku ![]() ![]() Moja firma tu w PL rekrutuje od poczatku do konca po angielsku i naprawde ostatnia rzecza, ktorej potrzeba kandydatowi do pracy, jest papierek z jezyka ![]()
![]() |
![]() |
#38 | |
Zakorzenienie
|
aaaaa no to pardon jakos przegapilem po pobieznie czytam posty xD
ale to nie zmienia faktu....to samo tyczy sie Cypru nawet to co napisalem :P zreszta Cypr hmmmmmm powinno byc male sprostowanie ![]() ![]() ![]() ---------- Dopisano o 14:02 ---------- Poprzedni post napisano o 13:59 ---------- Cytat:
no ok....jezyk znalas nie po to aby miec papierek ![]() ![]() ![]() ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#39 | ||
Zadomowienie
|
Cytat:
tak sie sklada ,ze ja i wszyscy moj znajomi ( nie tylko Polacy ale rowniez cudzoziemcy) maja dosc dobre prace i niejeden pnie sie do gory wiec nie wymyslaj histori ktore opowiadaja ci ludzie ktorzy sa zbyt leniwi by uczciwie pracowac i nauczyc sie jezyka Autorko, ja bym jechala. W zyciu trzeba czasem zaryzykowac ---------- Dopisano o 15:31 ---------- Poprzedni post napisano o 15:28 ---------- Cytat:
ja nie wiem gdzie Ty byles na tej emigracji Anglicy nie wymagaja certyfikatow, wszystko wychodzi w praniu podczas rozmowy kwalifikacyjnej Nikt sie mnie nigdy o papiery nie pytal, a pracuje umyslowo |
||
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#40 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
heh wiesz ja tez moge pasc bo ja wiedzialem ze zdaza sie wyjatki i osoby ktore beda staraly sie udowodnic ze jest inaczej niz napisalem ![]() Edytowane przez normalnyFacet Czas edycji: 2011-02-11 o 13:53 |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#41 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
1. Kompletnie sie z tym nie zgadzam 2. Moze niektorzy nie dostaja lepszej pracy bo maja podejscie takie jak Ty? Nie mam certyfikatu, nie mam doswiadczenia, robie bledy jezykowe, nie nadaj sie do porzadnej pracy- ide na zmywak Jak nie poprosisz to nie dostaniesz. praca sama do Ciebie nie przyjdzie Autorko, co do nauki jezyka, wejdz na utube - poogldaj sobie zagraniczne filmiki, osluchasz sie z akcentem , latwiej przyjdzie ci zapamietywanie. Naprawde w dobie internetu nauka jezyka jest o wiele latwiejsza |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#42 |
Wtajemniczenie
|
nie jedź.
pogorszysz swoją sytuację tylko.
![]() |
#43 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
zreszta nie piszemy o mnie...tak samo jak ja nie pisze o Tobie....ale jak juz zaczelas...na sile udowadniac ze paroma wyjatkami chcesz zmieniac ogolna rzeczywistosc polakow zagranica to trudno... |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#44 |
Buc
|
![]() |
#45 | ||||
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Bylam ciekawa po ktorym poscie zauwazysz, ze piszemy o innym kraju niz wyspy. No i to poczucie wyzszosci nad parobkami... faktycznie klasa. ![]() Cytat:
Cytat:
Cytat:
|
||||
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#46 |
Raczkowanie
|
Moim zdaniem: jedź! W Polsce nie zarobisz nawet połowy tego, co tam nie znając języka. Możesz sprzątać, być pomocą w kuchni.
Moja opinia może być mało obiektywna, bo ja mam dosyć tego chorego kraju... W każdym innym zarobisz w jakiejkolwiek pracy więcej i wystarczy Ci na jedzenie, rachunki i rozrywkę... |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#47 | |
.
|
Cytat:
![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#48 |
Raczkowanie
|
Witaj
Jeszcze niedawno sama bylam w takiej sytuacji ale od poczatku ![]() ![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#49 | ||
Zadomowienie
|
Cytat:
a ja wierze ,ze jak ktos jest zaradny to wszedzie sobie poradzi No ale tak jak mowisz ,to juz nie na temat ---------- Dopisano o 18:15 ---------- Poprzedni post napisano o 18:13 ---------- ![]() Cytat:
niw wiem gdzie badania pzreprowadziles ,ze wiekszosci sie nie udaje na emigracji |
||
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#50 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#51 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() ![]() ![]() dzięki Rena. ![]()
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#52 |
Zakorzenienie
|
heh....bylem w pracy sezonowej lepiej? zreszta to byla przerwa na studiach to pojechalem...ze swiadomoscia pracy sezonowej i na 2 mc a nie na robieniu kariery jejuuuu ;/ a autorka chce jechac zdaje sie na wiele wiele dluzej a to juz robi roznice....i post aniolek850 wiele mowi i tego autorka powinna sie spowiewac tak jak w poscie napisala...
i moja praca nie byla porazka...zarobilem tyle ile bylo mi potrzeba. w ogole traktowalem to bardziej jako przygode + zwiedzanie + szybki zarobek nic wiecej. tylko w cv raczej nie wpisywalem i wpisywac nie bede takiego czegos bo po co? skoro to nie jest zwiazane z tym co studiuje itp. w tej pracy rozni ludzie byli od bezrobornych az po studentow prawa czy medycyny. takze nie oceniajcie zle bo widze juz nagonka jakas leci. i nadal bede przy tym ze WIEKSZOSC polakow na emigracji to parobki i zdania nie zmienie ![]() ![]() i owszem NIEKTORYM polakom udaje sie zdobyc taka naprawde dobra prace (nie to ze jakis pracownik fizyczny budowlaniec na budowie, czy cos w ten desen...bo tutaj polakom sie udaje...) jaka dostanie przecietny anglik nie mowie ze nie.. wiekszosc emigrantow i tak pracuje w innej branzy niz w swojej..czasami ambicje podupadaja na rzecz lepszych pieniedzy...sa gotowi lepiej zarabiac w uk ale robiac cos innego niz w polsce za mniejsze.. pojechalem ale szybko wrocilem bo rok ostatni sie zaczynal to wszystko ![]() Edytowane przez normalnyFacet Czas edycji: 2011-02-12 o 13:21 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#53 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
no chyba ,ze przeprowadziles badania na emigrantach i mozesz sie nimi poprzec. Nie znasz autorki, nie wiesz jaki ma potencjal, jakie samozaparcie , jakie zdolnosci. Ona akurat moze sobie swietnie pradzic. Poza tym ja nie wiem jaka Ty prace uwzasz za dla parobka, bo ja nie widze w nic ponzajacego w pracowaniu w barze czy hotelu. A co do budowlancow to akurat to jest dobry fach i bardzo dobrze platny ( jak zreszta inne fizyczne prace w UK) . poza tym jesli ktos jest budowlancem w PL, to czemu ma sie nie zatrudniac w takim zawodzie? bo go od parobkow beda wyzywac? ![]() Wiem ,ze romawiamy o Cyprze ktorego rynku pracy ja nie znam ale odnosze sie do tego co napisales o polakach w UK moim zdaniem zwyczajnie przemawia przez Ciebie zazdrosc i chcesz wierzyc w to,ze wiekszosci sie nie udaje na emigracji- co na szczescie prawda nie jest. |
|
![]() ![]() |
![]() |
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
![]() |
#54 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
powiem tak...ja nie mam rozterek i dylematow jechac czy nie. Tu mam rodzine przyjaciol znajomych.. kobiete studia i wizja pracy...wiec moze moje pisanie z tego wynika. Jesli autorka naprawde chce sie postarac to szczerze jej tego zycze ![]() i zeby nie bylo watpliwosci - nic nie zazdroszcze nikomu niczego. Edytowane przez normalnyFacet Czas edycji: 2011-02-12 o 13:39 |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#55 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#56 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
ja mieszkam tu w UK i odradzam przyjazdu jesli nie znasz języka. Bedziesz traktowana jako "podkategoria" i bedziesz miala problem ze znalezieniem pracy. Nie chodzi nawet o zmywak - sa miejsca w Uk gdzie Anglicy po prostu nie beda pracowac i zatrudniaja tylko Polakow. miejsca takie jak rzeźnie gdzie pracujesz po 12 godzin caly dzien w lodowkowych temperaturach za minimalna krajowa. duzo mam takich znajomych, nie widze w tym zensu zadnego. Agencje pracy ci nie p omaga, bo musisz znac język na rozmowe wstepna. Ja jezyka sie nauczylam w szkole i powiem Ci ze bylo ciezko - jezyk uzywany na codzien jest "nie-ksiazkowy" i zajelo mi troche czasu zeby sie oswoic z akcentem. Nie odradzam ci przyjazdy kompletnie - ja jestem bardzo zadowolona i z zycia i pracy w tym kraju. Najpierw sie naucz, potem rozwac przyjazd. Trzymam kciuki! |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#57 | |
Wtajemniczenie
|
Cytat:
Zgadzam się również z RoxyRoxy, że nie trzeba być strasznie wybitnie zdolnym by mieć w Uk czy innym kraju pracę na poziomie. Wystarczą chęci, język i samozaparcie. Ani ja ani moi znajomi nie zarabiają najmniejszej krajowej, wręcz przeciwnie. W tym roku musiałam poprosić nowego pracodawcę by mi zjechał z wynagrodzenia za godzinę o 20p bo inaczej przekroczyłabym magiczny próg rocznego zarobku gdzie zaczyna się spłata kredytu studenckiego.
![]() |
![]() |
#58 |
Zadomowienie
|
a ja bym zapytala samej autorki jaki ma charakter, czy dobrze sie czuje zmieniajac, prace, srodowisko, mieszkania?? sadzac po zalozonym temacie, raczej nie. takim ososbom jest dosc trudno przystosowac sie do nowych, jakze odmiennych warunkow. mysle, ze nie jezyk tutaj stanowi problem, tylko wlasnie podejscie. bez jezyka mozesz jechac, jesli tam ktos na ciebie czeka, wtedy mozesz isc na jakis kurs jezykowy dla obcokrajowcow, ale tam, nie w polsce. bo jak juz ktos wyzej wspomnial, kurs w polsce, a rzeczywistosc za granica, to dwie rozne bajki. tak samo jak w jezyku polskim, tak samo i w innych, istnieja rozne akcenty, roznoraka wymowa, rozniace sie w poszczegolnych regionach slownictwo...
ale jedz wtedy kiedy czujesz sie na silach, bo jesli sie boisz, brak ci, jakze potrzebnej sily przebicia i determinacji, to nie jedz. jesli nie jestes przygotowana na nieznane, to sobie daruj. rzeczywiscie dobra opcja, jest pojechanie na urlop, weekend, zobaczenie kraju docelowego, warunkow mieszkaniowych, ogolnie zycia tubylcow, lub chocby emigracji. dla przecietnego polaka moze byc nie do zniesienia styl zycia poludniowcow. Edytowane przez vanniaa Czas edycji: 2011-02-14 o 21:55 Powód: literowki |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#59 | |||
Zakorzenienie
|
Cytat:
Cytat:
Cytat:
Ten problem nie dotyczy ludzi po studiach scislych. Dwa plus dwa w kazdym kraju wynosi cztery. ![]() |
|||
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 06:35.