Gastroskopia- jak ją przeżyć - Strona 2 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Zdrowie i Medycyna > Zdrowie ogólnie

Notka

Zdrowie ogólnie W tym miejscu rozmawiamy o zdrowiu: od profilaktyki po sposoby leczenia. Porada uzyskana na forum nie zastępuje wizyty u lekarza, ma funkcję informacyjną!

Odpowiedz

Narzędzia
Stary 2011-03-17, 12:05   #31
zamiana
BAN stały

Dot.: Gastroskopia- jak ją przeżyć

Gastroskopia nie boli, ale jast bardzo nieprzyjemna. U mnie było to kilka minut potwornego bekania - nie mogłam go pohamować. Poźniej przez dwa dni bolało mnie jeszcze gardło od tego odruchu. To zależy od człowieka i od organizmu. Moja mama np. powiedziała, że moze na gastroskopie chodzić codziennie, bo żadnego dyskomfortu nie czuła oprócz kilku odruchów wymiotnych. Przede wszystkim spokój podczas badania i skupienie sie na oddychaniu. Ale nie każdy tak potrafi nawet jak bardzo tego chce.
zamiana jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2011-03-18, 07:18   #32
xexaa
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez Gipssis Pokaż wiadomość
No wiesz,jesli tylko to poprawi Twoj komfort to idz tam gdzie Cie nie znaja
Przemyślę sprawę. Mam zaufanie do tych ludzi wokół, więc dylemat tym większy

A z tym bekaniem to racja. Nadal jednak uważam, że gastroskopia nie jest taka straszna, jak ją malują.
xexaa jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2011-03-18, 12:52   #33
Gipssis
Wtajemniczenie

Cytat:
Napisane przez xexaa Pokaż wiadomość
Przemyślę sprawę. Mam zaufanie do tych ludzi wokół, więc dylemat tym większy
.
To jest ich praca i Twoja pupa nie bedzie niczym dziwnym Ja zycze powodzenia
Stary 2011-03-20, 19:02   #34
Lilith36
Rozeznanie

Ja mam jutro gastroskopię... i nie nastawiam się, jakby to miało być najgorsze doświadczenie w moim życiu. Wręcz przeciwnie. Wiem, że jeśli będę spokojna, to wszystko jest do przejścia. Wasze wskazówki też są bardzo przydatne jutro napiszę, jak było.

Lilith36 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2011-03-23, 06:23   #35
Lilith36
Rozeznanie

Może faktycznie coś Ci naruszyli, Maurentynko...
Niestety tak się właśnie zdarza, jeśli badanie jest niewłaściwie przeprowadzone. To są delikatne miejsca i łatwo można coś uszkodzić.
Ja jestem bardzo zadowolona z mojego badania, bo rozwiało wszystkie moje wątpliwości. Nie mam wrzodów, które podejrzewałam, a tylko mniejsze problemy. Moje badanie trwało naprawdę krótko, nie przesadzę, jeśli powiem, że 5 minut. I to z pobraniem wycinków. Miałam znieczulenie takim sprayem na gardło. Myślę, że trafiłam na dobrych ludzi, bo i przy badaniu atmosfera była bardzo fajna (mam na myśli ich stosunek do pacjenta) i po badaniu właściwie już czuję się dobrze, tylko wczoraj i w przedwczoraj, po badaniu, czułam jeszcze całe gardło, ale dzisiaj już wszystko wróciło do normy.
Gastroskopia nie jest taka straszna, jest po prostu nieprzyjemna. Miałam odruch wymiotny i po wszystkim bekanie, jak to już ktoś wcześniej opisywał trzeba bekać, żeby pozbyć się powietrza

Lilith36 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2012-05-24, 19:10   #36
monika7768
Przyczajenie

Gastroskopia to nic strasznego, odczuwa się tylko dyskomfort związany z odbijaniem się. Nie bójcie się, da się ją spokojnie przeżyć.
monika7768 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2013-02-28, 10:37   #37
loverosa
Raczkowanie

Kurczę żołądek mnie boli od 2 tygodni ale nie codziennie,tylko dziwnie co drugi dzień,mam taki jakby ciągły ucisk,jak tylko zaboli biorę manti albo Nospę...zaczynam się martwić,chyba do lekarza czas iść,boję się tego badania gastroskopii
loverosa jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2013-02-28, 15:35   #38
kaledonia
zielony stworek

Idź do lekarza, nie ma co zwlekać!

Ja pierwszą gastroskopię spanikowałam- była bardzo nieprzyjemna pielęgniarka i lekarz i nie dostałam żadnego znieczulenia, bo podobno NFZ nie refunduje (mogłabym nawet za nie dopłacić!). Zaczęłam się dusić, sinieć i dali mi spokój...
Cytat:
Napisane przez Vincenza Pokaż wiadomość
Ja zrobiłam to samo,zaplaciłam 270zł i miałam zneczulenie spałam.Uspili mnie na 5 min,bo tyle trwało badanie.Dawno temu,miałam bez znieczulenia i wiem jak to wyglądało,ale nie u wszystkich tak się dzieje.U mnie było koszmarne to badanie.
Ja też miałam w końcu w znieczuleniu ogólnym i warto było wydać każdą złotówkę! Ja spałam jakieś 15 minut max, potem kroplówka 2 godzinki i do domu.

Moda przemija, styl pozostaje

Jestem
tutaj
kaledonia jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2013-02-28, 19:21   #39
agniesiaa
Naczelna Wizażanka:)

Ja miałam robioną w szpitalu, w listopadzie, psiknięto mi tylko coś do gardła, a potem bardzo cierpliwy lekraz-jeden z lepszych w tej dziedzinie, z podejściem do pacjenta, równiez trudnego jakim jestem ja, wpychał mi tą rurę do gardła. Było strasznie, myślałam, że umrę, 4 osoby mnie trzymały, ale jak mus to mus. Kolonoskopię też miałam, ale tu już byłam uśpiona, że mnie potem wybudzić nie mogli. Niestety, znów mnie czeka kolejna gastroskopia za chwilę...
agniesiaa jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2013-09-10, 10:17   #40
rosabela
Przyczajenie

A ja miałam dziś gastroskopie i może nie było to zbyt przyjemne, ale tragedii tez nie bylo. Poza odruchem wymiotnym, samo "dotykanie" gastroskopem scian zoladka od wewnatrz, też nie bylo przyjemne, biopsja to juz przy tym małe uszczypniecie...Troche po tym wszystkim boli gardło i zolądek, ale naprawde nie jest zle. Szkoda zdrowia i kasy na znieczulenie ogolne, szczegolnie ze samo badanie (jesli lekarz ma wprawe, a moj mial) trwa jakies 5 min, wiec da sie wytrzymac. Poza tym lekarze sa przyzwyczajeni ze pacjenci sie slinia, bekaja, i chca wymiotowac wiec na nich to nie robi wrazenia.

Grunt to oddychac i nie myslec ze ma sie rurke w gardle... powodzenia

Edytowane przez rosabela
Czas edycji: 2013-09-10 o 10:20
rosabela jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2013-09-11, 12:31   #41
ellish
Zakorzenienie

trzeba miec pozytywne nastawienie. Pomyslec, ze to dla ludzi, ze przy nas sa lekarze, ktorzy chca nam pomoc i na pewno sie nie udusimy, bo mamy fachowcow obok.

Ja mialam kolonoskopie +gastro w znieczuleniu ogolnym. Za jednym razem.
Pelen komfort.
ellish jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2013-09-12, 21:37   #42
lalika
Rozeznanie

gastroskopia do przyjemnych nie nalezy, najgorsze jest uczucie dlawienia, na poczatku myslalam ze sie udusze ale potem jakos idzie. Samo badanei jest krotkie i nie boli.
Teraz jest nowa metoda - gastroskopia przez nos - gastroskop jest o wiele cienszy, nos znieczulaja, mozna rozmawiac z lekarzem podczas zabiegu! Komfort w porownaniu z klasyczna gastroskopia.
lalika jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2013-09-13, 09:19   #43
ellish
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez lalika Pokaż wiadomość
gastroskopia do przyjemnych nie nalezy, najgorsze jest uczucie dlawienia, na poczatku myslalam ze sie udusze ale potem jakos idzie. Samo badanei jest krotkie i nie boli.
Teraz jest nowa metoda - gastroskopia przez nos - gastroskop jest o wiele cienszy, nos znieczulaja, mozna rozmawiac z lekarzem podczas zabiegu! Komfort w porownaniu z klasyczna gastroskopia.
Tylko nie mozna miec krzywej przegrody. Ale uczucie dlawienia i tak jest, gdyz i tak Ci wchodzi rurka do gardla i to czujesz. A nos znieczulaja jak gardlo. Czyli to znieczulenie jest takie sobie.

Ale fakt, rurka jest ciensza i mozna rozmawiac z lekarzem - to duzo pomaga.

Edytowane przez ellish
Czas edycji: 2013-09-13 o 09:21
Stary 2013-10-16, 10:46   #44
Samotnica1124
Przyczajenie

Dziś miałam robioną gastro.... NIGDY WIĘCEJ!!!
Na Wasze pytania. Czy boli? Odpowiadam - Nie.
Całe badanie nie trwa długo pod warunkiem iż badany zachowa spokój. Mi się to nie udało. Wpadłam w panikę,bo nie mogłam oddychać. Dodam,że było to najgorsze przeżycie dotyczące reakcji mojego organizmu w życiu.
Bólu nie ma w ogóle....tylko te przeraźliwe dławienie się...
Nie chcę nikogo straszyć,ale także nie napiszę nie bójcie się itp.
Podczas wprowadzania endoskopu nie wolno skupiać się na nim tylko na oddychaniu!!! Ale tak szczerze to jeśli musiałabym to pójdę ponownie. Teraz przynajmniej wiem co mnie czeka i jak mam sie zachować.
A najwaniejsze,ze nic nie wykryto...uf...
Samotnica1124 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2014-01-18, 20:32   #45
ToxicSweety
Rozeznanie

Ja miałam gastroskopię 2 lata temu. To było straszne, zapłakałam się, zasmarkałam, ale dałam radę. Najgrosze było to 'bekanie' i samo przełknięcie endoskopu. Ja z natury jestem panikarą, więc pewnie wszystko odbierałam podwójnie :P bo np. mój tata miał kilka lat temu, to owszem mówił, że to nic przyjemnego, ale że nie jest straszne. Jednak mimo wszystko, jak trzeba, to trzeba.. na szczęście u mnie też nic strasznego nie wykryli! i po jakiś 4 miesiąsach leczenia, jest ok

- Nie wiem. Jeśli miłość jest człowiekiem, chodzi mi o Ciebie! K.

ToxicSweety jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując

Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe

REKLAMA
Stary 2015-02-15, 21:31   #46
deenisee
Przyczajenie

Mam gastroskopię za dwa dni i właśnie zaczęłam czytać jak przygotować się do badania psychicznie, żeby nie spanikować, a to wychodzi mi nadzwyczaj dobrze bardzo się boję, ale moim zdaniem liczy się przede wszystkim dobre nastawienie. Lepiej przemęczyć się chwilę i wiedzieć co dolega i przeleczyć, niż męczyć się z bólami brzucha. Co nas nie zabije, to nas wzmocni!
deenisee jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2015-02-15, 21:50   #47
ellish
Zakorzenienie

Pamiętaj żeby podczas gastro głęboko i powoli oddychać. Przejście rurki to 2sekundki a później totalny luz. Będzie dobrze
Stary 2015-02-16, 07:19   #48
bernikula
mOLDerator

Również raz miałam gastroskopię- jest to nieprzyjemne, ale w sumie bezbolesne. No i właśnie najważniejsze, by się nie spinać i nie panikować.

Insta
bernikula jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2015-02-18, 07:00   #49
deenisee
Przyczajenie

Jestem po gastroskopii. To najbardziej nieprzyjemne badanie, jakie dotąd miałam. Nie chciałabym przechodzić jej drugi raz, ale niestety czeka mnie jeszcze jedna ale teraz przynajmniej wiadomo, co dolega. Najgorszy moment to połykanie tej rurki, czułam się jakbym miała rurę z odkurzacza w gardle nie polecam nikomu badania, ale jak trzeba to trzeba
Stary 2015-02-18, 19:10   #50
ellish
Zakorzenienie

To teraz uwaga: dla mnie bardziej do przeżycia jest gastro niż cytologia czy badanie wziernikiem które mnie zawsze bardzo boli bo ponoć jestem baardzo wąska
Stary 2015-02-19, 09:25   #51
bernikula
mOLDerator

Cytat:
Napisane przez ellish Pokaż wiadomość
To teraz uwaga: dla mnie bardziej do przeżycia jest gastro niż cytologia czy badanie wziernikiem które mnie zawsze bardzo boli bo ponoć jestem baardzo wąska
Ja też jestem bardzo wąska- jak to określiłaś, ale zdecydowanie wolę cytologię od gastroskopii

Insta
bernikula jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2015-02-20, 11:14   #52
deenisee
Przyczajenie

Cytologię też miałam, ale w porównaniu z gastroskopią to nie ma tu zbytnio co porównywać jeszcze kolonoskopia przede mną, to dopiero jazda bez trzymanki
Stary 2015-02-23, 07:48   #53
agniesiaa
Naczelna Wizażanka:)

Cytat:
Napisane przez deenisee Pokaż wiadomość
Cytologię też miałam, ale w porównaniu z gastroskopią to nie ma tu zbytnio co porównywać jeszcze kolonoskopia przede mną, to dopiero jazda bez trzymanki
To prawda, ale w przeciwieństwie do gastroskopii, na kolonoskopię mnie uśpili Najgorsze jest przygotowanie (picie tego świństwa) i uczucie napompowania po zabiegu.
Stary 2015-03-05, 21:36   #54
Julitak78
Przyczajenie

Nie ma czego się bać. Badanie jest nieprzyjemne, ale nie sprawia bólu. Pacjent jest znieczulany, na początku podczas wkładania gastroskopu czujesz nieprzyjemny ucisk i odruchy wymiotne. Badanie trwa 5 minut. Gastroskopię miałam przeprowadzaną pół roku temu w xxx w Katowicach. Bardzo się bałam, ale personel cierpliwie wytłumaczył mi na czym polega badanie i jakie mogę mieć dolegliwości z nim związane. Po zabiegu przez dwa dni bolało mnie tylko trochę gardło. Więcej możesz poczytać o tym badaniu tu. Pozdrawiam.

Edytowane przez Trzepotka
Czas edycji: 2016-05-12 o 14:39 Powód: Reklama.
Julitak78 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2015-06-17, 12:31   #55
OjKatrinka
Raczkowanie

Ja właśnie wczoraj miałam gastroskopię po raz pierwszy w życiu. Powiem tak myślałam, że na 100 % nie dam sobie zrobić tego zabiegu że nie wyjdzie, ponieważ jestem ogólnie mocno wrażliwa i często mi niedobrze nawet po niewyspaniu albo jak wstaję bardzo wcześnie, i na samą myśl o tym miałam odruch wymiotny. Pielęgniarka spryskała gardło żeby trochę znieczulić, kazała się ułożyć na bok, potem ustnik i tu już dalej działa lekarz. Na początku nie mogłam złapać oddechu i ciągle mnie dławiło, ale badanie nie trwało nawet minuty bo gdy miałam wrażenie, że jeszcze mi lekarz tą sondę czy jak to się nazywa wkłada to już było po wszystkim. Gardło boli jeszcze dziś trochę ale to czuc najbardziej przy przełykaniu jedzenia.
Jeśli to kogoś czeka to powiem tak, nie jest to przyjemne badanie ale da się przeżyć, odruch wymiotny, dławienie jest tu zupełnie normalne, wszyscy tak mają czy wrażliwi czy nie bo jakby nie było to tak jakby sobie pchać palec do gardła. Grunt to dobre nastawienie i branie głebokich wdechów a jak jeszcze trafi się miły doktor jak mi to będzie dobrze.
OjKatrinka jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2015-08-27, 10:13   #56
monikkad
Wtajemniczenie

Ja właśnie świeżutko po gastro, miałam dziś z samego rana. NIE BYŁO ŹLE Zdecydowanie myślałam, że będzie gorzej, a szczerze powiedziawszy to tomografia komputerowa głowy była dla mnie bardziej nieprzyjemna, te huki, dźwięki, kontrasty i ta tuba.

Przebieg badania już tu dziewczyny opisały. Ja tylko dodam, że znieczulenie mi przeszło szybko i gardło mnie nie boli teraz w ogóle, bardziej mam dyskomfort w żołądku, ale to nie wiem czy z powodu badania czy ogólnie (bo wyszło, że mam refluks żołądka i dwunastnicy, no i niestety mam częste bóle żołądka). Bekać też w ogóle nie bekałam. Kazał połknąć rurkę to połknęłam, a potem jęczałam cicho całe badanie jak młody kotek :P Pewnie mieli ze mnie polewkę na maksa. Na szczęście, badanko baaaardzo krótko trwało, nawet nie wiem czy 5 minut... Włożył rurę, trochę pokręcił i zaraz wyjmowali i koniec. Potem trochę ślinotok miałam, ale bardzo krótko. Teraz sobie właśnie jem delikatną bułeczkę z konfiturą i piję siemię lniane.
Stary 2015-09-10, 14:26   #57
DOJRZALAJAKWINO
Raczkowanie

Pierwsze gastro miałam gastro rok temu. Spanikowałam na maksa, ale okazało się, że za dopłatą możliwa była narkoza. Po wszystkim czułam lekkie smyranie w gardle.
Kolejne badanie miałam miesiąc temu. Poszłam na pewniaka, pewna powtórki z rozrywki i okazało się, że uśpić mnie nie mogą. Była bliska zawału i nie chciałam połknąć rury, ale okazało się, że to wcale nie jest takie straszne.
Stary 2019-12-07, 21:35   #58
nikola_wawszczyk
Przyczajenie

Hej piszę ten post w razie gdyby ktoś szukał czegoś ‚aktualniejszego’ 😅 dzisiaj rano miałam wykonaną gastroskopię i uwaga.... było naprawdę super przed wykonaniem badania nie potrafiłam spać przez tydzień, stresowałam się i w poczekalni chciałam uciekać. Po wejściu do gabinetu powiedziałam pielęgniarce o moich obawach i tym, że panicznie boję się wymiotować. Pani była bardzo wyrozumiała i dała mi dość sporą dawkę znieczulenia. Zaraz po tym położyłam się i nawet nie wiem kiedy pani doktor włożyła endoskop. Żadnego odruchu wymiotnego. NIC!! Lekki dyskomfort poczułam jedynie w momencie przejścia z żołądka do dwunastnicy ale nie mogę nazwać tego bólem. Jedyną ‚nieprzyjemną’ rzeczą jest ilość gazów która wylatuje z naszych ust podczas badania Całe badanie trwało Max 5 minut. I zaznaczam, że badanie było wykonane w państwowym szpitalu a ja podobno jestem największą panikarą jaką zna moja mama 😂
nikola_wawszczyk jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Odpowiedz

Nowe wątki na forum Zdrowie ogólnie

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości