![]() |
#31 |
Zadomowienie
|
Dot.: Zalozenie firmy w ciazy
No ale mowa w tym watku jest o wlasnej dzialalnosci - a nie jest tak, ze prawo do tych 2 dodatkowych tygodni urlopu macierzynskiego maja tylko osoby zatrudnione na etacie? Nie sadze, zeby mozna bylo skladac podanie do ZUSu o przedluzenie otrzymywania zasilku o te dwa dodatkowe tygodnie... Mnie sie wydaje, ze zasilek dostaje sie przez 20 tygodni i to wszystko, ale moze niech sie wypowie ktos kto wie napewno jak to jest.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#32 | |
BAN stały
|
Cytat:
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#33 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() generalnie chodzi o to, ze liczą się dzieci, które rodzi się naraz, a nie, ze noworodek ma starsze rodzeństwo i z tego powodu są jeszcze jakieś dodatkowe tygodnie. Prawo się ciągle zmienia, dlatego aj zawsze sobie coś podczytuje na bieżąco, tak samo z becikowym było. Edytowane przez traicionera Czas edycji: 2011-02-23 o 22:10 |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#34 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() moze wiesz jak z tym dodatkowym u tych co maja sama dzialalność, bo tego jakos znaleźć nie mogę... |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#35 |
Zakorzenienie
|
Mnie w zusie powiedzieli, że mogę składać podanie o 2 tyg dodatkowego urlopu. Złożę i tak nie mam wychowawczego.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#36 |
BAN stały
|
Wiesz, bo tak bylo zawsze na kolejne dziecko dostawalo sie wiecej/musialy sie przepisy zmienic ;-) Ale to nic bo wczesniej bylo wlasnie 18tyg teraz jest 20 plus 2 dodatkowe czyli w sumie i tak dobrze ;-)
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#37 |
Zakorzenienie
|
Jeśli chodzi o macierzyński, to się naprawdę co i rusz zmienia, jak gadam z babkami, co rodziły jakiś czas temu (3,2 lata lub rok), to każda inna wersje miała. ale tendencja jest z korzyścią dla przyszłych mam.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#38 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
![]() Hmm tak sobie kalkuluje, ze jesli moje malenstwo urodzi sie o czasie, a nie wczesniej, to beda mi sie nalezaly juz 3 tygodnie, bo macierzynski zahaczy o 2012! ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#39 |
Zakorzenienie
|
Dziewczyny ja już dawno czytałam artykuł w gazecie koniec 2008 r, to nowe przepisy miały wejść w życie chyba od stycznia 2009 r. i pisało, że macierzyński od nowego roku 20 tyg a nie 18 tyg i co dwa lata będzie się zwiększał o chyba 2 tyg(ale podstawa 20 tyg będzie taka sama a dodatkowy się będzie zwiększał ja planuję urodzić w 2012 to przysługiwać mi będą 24 tyg.). Muszą zabiegać o przyszłość kraju bo przyrost spada.
Wstawiam link do podobnego art. fajne jest tam zestawienie w tabelach porównanie co było, jest i jak będzie się zmieniać http://gospodarka.gazeta.pl/firma/1,...erzynskim.html |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#40 |
BAN stały
|
A wiec ja juz po ;-)
Najpierw Urzedzie Miasta-wypelnilam tam 3kartki/Babaczka tam pracujaca bardzo mi pomogla-wypelnilam dokladnie EDG-1 WNIOSEK O WPIS DO EWIDENCJI DZIALALNOSCI GOSPODARCZEJ Pozniej do Zus-tam ZUA/DO 7DNI OD DATY ROZPOCZECIA DZIALALNOSCI TRZEBA ODDAC/I ZUS DRA/TO DO 10KAZDEGO NASTEPNEGO MIESIACA Pozniej do Urzedu skarbowego tam forma opodatkowania-ja wybralam ogolna wiec wypelnilam jedna kartke Razem 6kartek do wypelnienia CALKOWITY KOSZT 0ZŁ!!!!! Jesli wybieramy ze chcemy byc Vatowcami koszt to 170zl w Urzedzie Skarbowym Przez 1,5godz zalatwilam wszystko Babaczka w ZUS jak jej powiedzialam ze skladki na max to chciala mnie odwiesc ale ja wiedzialam po co to robie wiec mnie to nie interesowalo Na macierzynski 2tyg przed data porodu co jest tez bardzo umowne bo mozemy liczyc date z USG co jest wczesniejsze Jak by jakies pytanka to piszcie A i konta firmowego nie trzeba zakladac/nie wiem czy mowilam o tym wczesniej |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#41 |
Zakorzenienie
|
To dziwne z tym kontem, bo ja firmę zakładałam 3 lata temu i było wymagane.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#42 | |
BAN stały
|
Cytat:
Zgodnie z prawem nie trzeba mieć konta firmowego, by zarejestrować i prowadzić działalność gospodarczą. Obowiązek taki powstaje wówczas, gdy kwota jednorazowej transakcji pomiędzy przedsiębiorstwami przekracza 15 tysięcy euro (około 60 tysięcy złotych). Tymczasem we wszystkich niemalże informatorach dla przedsiębiorców czytamy, że wizyta w banku jest jednym z warunków, które trzeba spełnić po to, żeby otrzymać odpowiednie wpisy w urządach. Oczywiście na niedoinformowaniu przedsiębiorców najwięcej zarabiają banki, ponieważ konta firmowe (rzekomo obowiązkowe) są jednymi z najdroższych rachunków: ich cena waha się od kilkunastu do nawet kilkudziesięciu złotych! Co prawda, wielu płatności przedsiębiorca dokonuje w formie przelewów, na przykład do US czy ZUS. Nigdzie jednak nie jest zapisane, że musi je wykonać z konta firmowego. Może być to zwykły rachunek bankowy. Obowiązek posiadania rachunku firmowego i przechowywania tylko na nim środków finansowych funkcjonował do 2002 roku, kiedy wprowadzone zostało opodatkowanie oszczędności gromadzonych na kontach indywidualnych. Wcześniej podatek taki musieli płacić tylko przedsiębiorcy – stąd też przymus trzymania pieniędzy firmowych na określonym koncie. Posiadanie rachunku firmowego bywa często opłacalne – pod warunkiem, że wykonujemy dużo przelewów czy też mamy dostęp do produktów kredytowych. Warto jednak sprawdzić, czy nie dostaniemy tego samego w ramach zwykłego ror – u" Edytowane przez Krusiak Czas edycji: 2011-02-25 o 16:05 |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#43 |
Zakorzenienie
|
tak samo nie trzeba wymagac by firma wyrabiala sobie pieczatki. a do rozliczen starcza nam faktury wystawiane elektronicznie. takie nowosci sa obecnie.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#44 |
Zadomowienie
|
Gratuluje!
![]() Ja tez mam zamiar zalozyc firme w przyszlym tygodniu ![]() A z tym kontem firmowym to sie wlasnie zastanawialam - bo na formularzu do wpisu do rejestru jest na to miejsce i logicznym sie wydaje, ze takowe konto nalezaloby miec. Z drugiej strony chcialam sobie je zalozyc w mBanku, a do tego trzeba miec ... zarejestrowana dzialalnosc! ![]() Takze Twoja informacja jest b. cenna ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#45 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#46 |
BAN stały
|
Co do konta w Urzedzie Miasta wpisujesz na osobna kartke numer osobistego i nie ma problemu
Co do wyplat powiem tak-wiem z dobrego zrodla ze macierzynskiego sie nie czepiaja ;-) Czepiają sie tylko zwolnien wiec spokojnie ;-) A i do dziewczyn ktore beda to robic-pamietajcie musi byc caly miesiac placony Zus aby dostac 5,7 i nie mozna miec odprowadzanych nigdzie skladek przez min 3mies inaczej nie policza tego co placimy jako jedyne i rozbija na 12mies co sie nie oplaca Edytowane przez Krusiak Czas edycji: 2011-02-26 o 09:36 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#47 |
Zadomowienie
|
Meszsares-wcześnie zakładasz tą firmę
![]() Czyli fajnie,że możemy jako prowadzące działalnosc złożyc wniosek o dodatkowe 2 tyg ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#48 |
Zadomowienie
|
Babonik - zakladam teraz, bo chce troche poprowadzic ta firme, boje sie zakladac ja miesiac przed porodem bo nie wiem jakie zwyczaje ma tutejszy ZUS a nie chcialabym, zeby mnie posadzono o to, ze firma jest fikcyjna; potem jakby co to trzeba to zalatwiac w sadzie, a ja juz sadzenia sie mam po dziurki w nosie..
Ale ja widze po Twoim terminie porodu, ze Ty tez powinnas zalapac sie na 23 tygodnie, a nie 22? Jesli macierzynski "wejdzie" ci na rok 2012 to zamiast 2 przysluguja 3 dodatkowe tyg. Ja w kazdym razie trzymam kciuki, zeby moja cora nie pospieszyla sie zanadto, pierwsza zostala wyciagnieta za uszy 3 tyg po terminie to moze i druga dotrwa choc do terminu he he ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#49 | |
BAN stały
|
Cytat:
Hej na kiedy masz termin?? Oplaca Ci sie placic Zus wysokosci 2.600 kazdego miesiaca do rozwiazania/przy zalozeniu ze masz termin za wiecej niz 3mies/ Nie czepia sie bo nie moga-oczywiscie firma musi funkcjonowac i cos sie w niej dziac |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#50 |
Zadomowienie
|
juz ja to sobie tak wykombinuje, zeby sie oplacalo
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#51 |
Raczkowanie
|
TO nie jest takie proste jak myślicie. Moja działalnośc była zakładana na początku ciąży. Firma faktycznie funkcjonuje, przynosi dochód. We wczesniejszych latach moje składki z tytułu umowy o pracę były również maksymalne ( wysoka pensja). W 7 miesiącu dostałam L4 ( ze względu na chorobę kręgosłupa, pod wpływem ciężaru brzuszka sparaliżowało mi nogę... więc zdecydowanie żadne lewe zwolnienie). Poniewaz w firmie dużo spraw było w toku zatrudniłam kogoś żeby się nimi zajmował...
A ZUS od dwóch miesięcy nie wypłaca nic ... " świeża firma, założona w ciąży, duża podstawa wymiaru składki - badamy sprawę" Co prawda jesli zakładacie tylko miesiąc opłacania składek to niewiele ryzykujecie Oczywiście są wyroki sądu na które się powołujecie, ale ZUS zrobi wszystko żeby udowodnić, że nie miałyście faktycznego zamiaru prowadzenia działalności, a przede wszystkim , że zadeklarowana składka jest niewspółmierna do wysokości osiąganych dochodów tzn. firma zarabia 1000 zł miesięcznie a składka była 2700 ... U mnie nie ma tego problemu, a wypłaty z tytułu L4 jak nie ma tak nie ma.... |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#52 | |
BAN stały
|
Cytat:
TAK, MASZ\RACJE-zus czepia sie L4 ciachaja za\to strasznie i dlatego ja bym sie nie zdecydowala na L4 Mam swiadomosc ze beda mnie wzywac ale powiem ze tak wyliczylam i tyle. Zle zbadalam rynek Co do l4 to sie zgadzam w 100% /powiem szczerze wiem to od kogos z ZUS |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#53 |
Zadomowienie
|
Meszsares
![]() ![]() ![]() a ZUS się czepiac może... ale decyzji o podjeciu działalności nie może zakwestionowac!!! to niezgodne z prawem...Kamikadze niech sobie u Ciebie badają...będą CI musieli później wypłacic zaległe zasiłki wraz z odsetkami ![]() ![]() ![]() ![]() Krusik na kiedy masz termin porodu? daj znac czy udało Ci się przejsc na ten wcześniejszy macierzyński i ktoś się przyczepił ![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#54 |
Raczkowanie
|
Dziewczyny ja tak czytam i czytam i tylko tak dla podsumowania mam pytanie. Jeśli dobrze zrozumiałam to :
Termin porodu mam na 23 czerwca. Więc muszę tą firmę założyć min 23 maja (miesiąc przed porodem, tak ? ) i zabulić od razu opłaty za założenie firmy plus składkę do ZUSu w wysokości 2700 złotych? Nie iść na L4 bo się ZUS czepia, ale po porodzie iść na macierzyńskie i będzie ono mi przysługiwać w jakiej wysokości (6000 na rękę )? Acha no i czy mogę być przed założeniem firmy ubezpieczona ? ( obecnie mam ubezpieczenie na męża w jego zakładzie pracy) Ja czytam Was bardzo dokładnie, ale moja koncentracja w ciąży spadła blisko do 0 i ciężko mi pozbierać wszystko... Bardzo proszę żeby mi któraś bardziej ogarnięta ode mnie kobietka oceniła czy mój tok rozumowania jest dobry...
![]() |
#55 |
Zakorzenienie
|
Nie możesz być ubezpieczona, bo wtedy policzą ci średnią składkę chorobową z ostatnich 12 miesięcy. Jeżeli masz przerwę w ubezpieczeniu przez co najmniej 3 miesiące wtedy chyba liczą ci już od nowa, czyli średnią tylko z tej składki. I wtedy dostajesz 5,7 tys. Ja i tak miałam zakładać firmę, więc chyba się wstrzymam i zajdę w ciążę najpierw
![]() A, wyczytałam, że składki trzeba płacić minimum trzy miesiące. Jesteście pewne, że tylko jeden wystarczy? |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#56 | |
BAN stały
|
Cytat:
Nie-jak zalozysz ja 23maja to zaplacisz jeszcze Zus za maj taki wysoki Musisz miec ja od 1maja i jak termin masz na 23czerwca to na 2tyg wczesniej idziesz na wczesniejszy macierzynski i placisz zdrowotna plus prop za ten miesiac ta duza czyli za 9dni Ja mam o tyle dziwnie ze mam roznice z usg i om 5tyg maly jest bardzo duzy wiec bardzo bym chciala zeby choc do 1kwietnia "trzymac sie w kupie" ;-) Choc termin z om mam na 2polowke kwietnia Bedzie dobrze-jak dojade do domu to leze plackiem Ok dziewczyny wieczorkiem odpisze jeszcze na inne pytanka bo teraz zbieram sie na pociag/przede mna 3h drogi ;-/ |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#57 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
Okey, a skoro teraz jestem ubezpieczona, to muszę zrezygnować z tego ubezpieczenia szybciutko ? najlepiej jeszcze teraz w marcu ? czyli wtedy zakłądając firmę w 1 maja opłacam założenie firmy, oraz pół składki normlanej a pół najwyższej ???
![]() |
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
![]() |
#58 |
Zakorzenienie
|
chyba za malo czasu ci zostalo, bo nawet jak teraz zrezygnujesz, to nie bedziesz miala skladek tylko dwa meisiace-marzec,kwiecien, a tu trzeba trzy.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#59 |
Raczkowanie
|
a nie marzec, kwiecień i maj ?
a jakbym założyła firmę w czerwcu ? załóżmy 1.06 ? termin porodu mam na 23 czerwca
![]() |
#60 |
Zakorzenienie
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 14:14.