|
Notka |
|
Odchowalnia - jestem mamą Forum dla rodziców. Tutaj porozmawiasz o połogu, karmieniu, wychowaniu dziecka. Wejdź i podziel się swoją wiedzą i doświadczeniem. |
Pokaż wyniki sondy: Wybieramy tylul kolejnej czesci watku ![]() |
|||
lato mamy już za pasem wakacje spędzimy z bobasem |
![]() ![]() ![]() ![]() |
21 | 42,86% |
lato idzie krokami dużymi, wakacje spędzimy z dziećmi naszymi |
3 | 6,12% |
Lato z nami, całe dnie na spacerkach spędzamy |
0 | 0% |
Kupki, wysypki, zabawki z Lamaze to teraz częste tematy są nasze - mamusie marcowo-kwietniowe |
9 | 18,37% |
Rany zagojone wiec mamuski szalone biegaja na spacery w najlepsze plenery |
7 | 14,29% |
Do formy wracamy, na tztów chec juz mamy a maluchy coraz mniej bolą brzuchy |
8 | 16,33% |
Pierwsze miesiace juz za nami, a nasze maluchy maja juz dobrze wymasowane brzuchy |
0 | 0% |
Krótki rękaw gołe stopy mamy i maluchy maja sw oje najdluzsze urlopy |
1 | 2,04% |
Głosujący: 49. Nie możesz głosować w tej sondzie |
![]() |
|
Narzędzia |
![]() |
#31 |
Wtajemniczenie
|
Dot.: Śliczne maluszki właśnie opuściły nasze brzuszki
jok3r no po tym co przeczytałam to jakoś mi się tak lzej na sercu zrobiło może faktycznie nie będzie tak źle jak się tego spodziewamy.
Życzę powodzenia wszystkim mamusiom marcowo kwietniowym niebawem dołączę do Was ![]()
#32 |
Zadomowienie
|
Kurcze szukam w necie jakiegos forum czy cus na temat karmienia mieszanego i dupa. Pokarm mi slabnie i nie wyrabiam juz ze sciaganiem, wiec poszlo w ruch mm, ale Mati jest strasznie zarty i mimo, ze wciaga te 60ml to czasem po 1h jest tak glodny, ze awantura, zjadanie raczek i wszystkiego co jest w zasiegu. No i nie moge sie nigdzie doszukac ile razy go karmic, jakimi dawkami i jak czesto. Niby jest co 2h na moim mleku, a co 2-3 na mm. Mozna tez jakos obliczyc ile powinien zjesc na dobe, ale przeciez nie moge mu dac o 18.00 60ml, a o 20.00 30ml, bo i sie limit wyczerpal. Mateusz jest na tyle fajnym dzieckiem, ze zje tyle ile potzrebuje, wiec jesli nawet podam mu 90ml to on i tak zje tylko 60ml, wiec nie napycha sie no i tu pytanie czy skoro nie najada sie na zapas tylko wcina tyle ile jest mu potzrebne to czy dawac mu np po 1h jesli robi awanture mimo, ze zjadl powiedzmy 60ml.
|
![]() ![]() |
![]() |
#33 |
Wtajemniczenie
|
a może zasięgnij porady pediatry? wytłumaczy Ci wszystko i odpowiednie dobierze mm
a jak wygląda przy cc rodzenie łóżyska? Edytowane przez blackrose4u Czas edycji: 2011-03-03 o 15:52 |
![]() ![]() |
![]() |
#34 |
Zadomowienie
|
W tym problem, ze pediatra do, ktorego zostal przydzielony Mateo jest po 1 goracym zwolennikiem karmienia piersia, po 2 z nia to nawet pogadac nie mozna, niczego sie dowiedziec taka dziwaczka jest. Zapisalam malego do niej tylko dlatego, ze przychodnie mam rzut beretem doslownie za zakretem, wiec jak cos to sama na szybko moge skoczyc, nie ma tam w ogole kolejek czyli ide na 16 i wchodze do gabinetu, ale niestety lekarze sa do bani wlasnie pod katem dowiedzenia sie czegos.
Lozyska nie rodzisz po cc, bo oni je z Ciebie wyciagaja. Czyszcza elegancko i nawet pologu specjalnie nie ma wielkiego. Tz ja nie mam jakiegos wielkiego. |
![]() ![]() |
![]() |
#35 |
Wtajemniczenie
|
kurcze to faktycznie kiepsko, jak się nie da zorientować. A sama położna środowiskowa? Może ona coś by doradziła? Masz taką która do Ciebie przychodzi?
A fajnie z tym łóżyskiem ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#36 | |
Wtajemniczenie
|
Cytat:
w ogóle to dziwię się że dla ciebie wazniejsza jest odleglosc przychodni od domu niz to zeby Mati był pod opieką dobrego pediatry ![]() nie rozumiem po co w ogóle zapisaliscie go do tej przychodni skoro lekarze są do niczego. tylko dlatego ze jest blisko domu ![]() dla mnie najwazniejsze bedzie to a by moja córcia była pod opieką dobrego specjalisty i dlatego nie zapisze jej do mojej przychodni tylko do miejscowosci obok bo wiem ze jest tam dobry pediatra, który mi pomoze a nie bedzie zgadywal czy moja corka ma skaze białkowa, czy jest uczulona na gluten czy na laktoze bo i takie przypadki znam a dziecie tylko cierpi. tymbardziej ze są to nasze pierwsze dzieciaczki i my same mało co wiemy wiec dla mnie porządny pediatra to podstawa!!!!!!! a to ze pediatra jest zwolennikiem karmienia piersia dla mnie to malo istotne. ide mowie ze nie karmie piersia tylko mlekiem mm i jej nic do tego. jest od tego zeby pomóc a nie nawracać czy prawić morały ![]() nie wiem czy widzialas bo jest tu watek odnośnie karmienia mm. widze ze dziewczyny wymieniały sie doświadczeniami co do mleka mm. moze poczytaj lub popytaj i któras rozjasni ci cala sytuacje odnosnie dawek i godzin karmienia. https://wizaz.pl/forum/showthread.php?t=445333&page=6 Edytowane przez Castia Czas edycji: 2011-03-03 o 18:04 |
|
![]() ![]() |
![]() |
#37 |
Zadomowienie
|
witam
![]() zajrzałam z ciekawości jak nasza odchowalnia wygląda ![]() a na pewno będę z niej korzystać po porodzie. Trzymajcie się mamusie ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#38 |
Zadomowienie
|
Castia to nie jest tak, ze lekarze sa zli, bo wylecza, pomoga itp tylko sa nie bardzo komunikatywni w sensie, ze ciezko sie czegokolwiek dowiedziec. Jak np szwagierka poszla na szczepienie i zapytala o mm, bo laktacja powoli jej zanika i chciala sie zorientowac jakie mleko podawac to babka jej powioedziala, ze no ma sie starac pobudzac jakos ta laktacje i tyle. Jak cora jej miala kolki to bylo to na tej zasadzie, ze bardziej szwagierka wypytywala o rozne leki niz lekara jej radzila. Natomiast ja ja wybralam dlatego, ze nie mamy samochodu inni lekraze sa w znacznej odleglosci, nie zawsze moge kogos prosic o podwiezienie, a nie wyobrazam sobie leciec z dzieciakiem na badanie srodkiem komunikacji publicznej. Ponadto nie zawsze ktos jest w domu, zeby ze mna isc, a tu jest blisko i pierwsza pomoc zawsze otrzymam. Jednak do pediatry bede chodzic prywatnie, bo dzis wlasnie dostalam namiary na ponoc super babeczke. I wystarczy pojsc do niej na pierwsza wizyte, zeby zbadala dzieciatko, a pozniej udziela tel konsultacji.
|
![]() ![]() |
![]() |
#39 | |
Wtajemniczenie
|
Cytat:
![]() tyle że własnie na szczepienie możesz wyskoczyć lub po receptę na coś... ![]() no to jak prywatnie macie dobrego pediatrę to super ![]() ![]() a przy wysypkach to lepiej żeby je obejrzał |
|
![]() ![]() |
![]() |
#40 |
Zadomowienie
|
witam
![]() tu mnie jeszcze nie było, ale to dlatego żę mam jeszcze miesiac i wcale mi sie nie spieszy ![]() Jok3r mam pytanie, odnośnie pościeli, czy używasz jej czy Mateo śpi w rożku. pytam bo z tej co kupilam jestem cholernie niezadowolona i nie wiem czy jest sens zebym dokupowala nastepna, czy bede jej tak od razu uzywac. bede wdzieczna za odpowiedz. pozdrawiam Was cieplutko
#41 | |
Raczkowanie
|
Jokr no to niezłego głodomorka masz z Synka
![]() Moim zdaniem niemożliwe, że laktacja Ci zanika przy takim apetycie Małego. Może masz tzw kryzys laktacyjny - wystarczy częściej przystawiać albo pobudzać laktatorem i będzie ok. Jak wróciłam ze szpitala to największą zagadką dla mnie było ile Mała zjada, bo w butelce była skala a w piersi tego nie ma ![]() ![]() Aha, miałam Wam pisać wcześniej. Dobrym rozwiązaniem, jeśli karmi się i piersią i butlą, jest nowa butelka MEDELI CALMA!!!! Dziecko nie odzwyczai się od piersi, bo ta butelka ma specjalny smoczek przez który mleczko nie leci samoistnie, tylko dzidziuś musi się trochę namęczyć i possać, żeby się najeść, dzięki temu się nie rozleniwia i chętnie ssie pierś. Jak dla mnie rewelacja, bo po szpitalu myślałam, że Ola cycka się nie tknie, a tu proszę - ósmy tydzień na samej piersi (tej butelki juz też nie potrzebujemy, ale może potem do herbatek się przyda)! Jokr trzymam kciuki za to jedzenie, bo wiem ile to nerwów kosztuje! W sumie łatwiej byś miała gdyby jadł z piersi, bo wtedy nie musiałabyś rozkminiać tych ml - po prostu jadłby tyle ile potrzebuje. Aha, jeśli po godzinie od jedzenia mieli buźką, to może chce possać ale niekoniecznie cyca tylko smoka- dziecko teraz ma olbrzymią potrzebę ssania!! Dobra, dosyć tego mojego wymądrzania ![]() ---------- Dopisano o 12:14 ---------- Poprzedni post napisano o 12:11 ---------- Cytat:
|
|
![]() ![]() |
![]() |
#42 | ||
Zadomowienie
|
Cytat:
Cytat:
|
||
![]() ![]() |
![]() |
#43 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
![]() Jok3r a Ty chyba też z tego Baby raj kupilas posciel, czy sie moze myle przy tej ilosci osob nie trudno ![]()
15.03.2011 Tymek ![]() 12. 09. 2015 Tosia ![]() Edytowane przez diatoma Czas edycji: 2011-03-04 o 11:20 |
|
![]() ![]() |
![]() |
#44 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
#45 | ||
Zadomowienie
|
Cytat:
![]() ---------- Dopisano o 13:08 ---------- Poprzedni post napisano o 13:04 ---------- Cytat:
![]() ![]() |
||
![]() ![]() |
![]() |
#46 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
#47 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]()
![]() |
#48 |
Wtajemniczenie
|
kolba a to z innych butelek leci mleko samo? To nawet nie wiedziałam
diatoma ja mam też z baby raj, poszewki narazie wyprałam, wyprasowałam i jest ok. Nic się z nimi nie stało. Dzisiaj piore wypełnienia bo niefajnie pachną, zobaczymy co się stanie z nimi. Faktycznie trochę napuszone zobaczymy czy będzie grzała. |
![]() ![]() |
![]() |
#49 |
Zakorzenienie
|
Dziewczyny
jak to jest z jedzeniem w czasie karmienia piersią? trzymacie ścisłą dietę?? |
![]() ![]() |
![]() |
#50 |
Rozeznanie
|
Jok3r ja mam znowu odwrotny problem niż Ty. Małemu nic się nie ulewa ale nie potrafi sobie odbić po jedzonku. Jeszcze ani razu nie słyszałam żeby beknął mimo tego, że po jedzeniu kładę go sobie na ramieniu. Zawsze w nocy mam stracha, że skoro mu się nie odbiło to mu się uleje a ja tego nie zauważę.
![]() Mam straszny nawał mleka mam nadzieję, że to się unormuje bo czuję się jak dojarka jakaś ![]() Jok3r Jak możesz to zmień mi na pierwszej stronie na 39tydzień bo tak mam napisane na karcie ze szpitala i długość małego 56cm ![]() ![]() Edytowane przez patrycja_22 Czas edycji: 2011-03-04 o 15:18 |
![]() ![]() |
![]() |
#51 | |||||
Zadomowienie
|
Cytat:
![]() Cytat:
![]() ![]() Cytat:
![]() ![]() ![]() Cytat:
---------- Dopisano o 16:38 ---------- Poprzedni post napisano o 16:33 ---------- Cytat:
|
|||||
![]() ![]() |
![]() |
#52 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
![]()
![]() |
#53 |
Zakorzenienie
|
Helo mamuśki
![]() Tu na temat zadławienia http://www.edziecko.pl/zdrowie_dziec...4,2437700.html A ja robiłam tak: z ręki taką łódkę, jakbym jabłko trzymała, młodą kładłam na kolanach twarzą w dół i mocno klepałam po plecach między łopatkami. Czasami trzeba nieźle trzepnąć, ale to pomaga. Parę razy miałam z nią niezłą jazdę, właśnie przez to cholerne ulewanie :/ Właśnie parę dni temu siostrzeniec wziął cukier i gdzieś go przytkało, matko zaczął się dusić, siostra myślałam, że mu płuca odbije, ale w końcu złapał oddech. |
![]() ![]() |
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
![]() |
#54 | |
Wtajemniczenie
|
Cytat:
![]() ![]() buziaki dla zajetych mamus! ![]()
![]() |
#55 |
Zadomowienie
|
w tym tygodniu planuje kupic chusteczki dla malenstwa, jakiej firmy polecacie mamusie??? a pampersy te pierwsze to maja jakas szczegolna nazwe?? jak mi sie trafi promocja to bym tez wziela tylko musze wiedziec jakie.
![]()
#56 |
Raczkowanie
|
Dziewczynki mam nadzieję, że mogę tu z Wami zostać mimo , że ze mnie styczniowa mamusia!?? Ten styczeń to tak niechcący wypadł, z nastawienia jestem marcowa
![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#57 |
Zakorzenienie
|
kolba jeszcze pytasz?
![]() Melduję się juz z Leosiem ![]() ![]() Ale nie umie chwycić piersi, mam za płaskie i karmię przez kapturek. Mały się ciągle uśmiecha i jest słodki ![]() |
![]() ![]() |
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
![]() |
#58 | |||
Zadomowienie
|
Cytat:
Cytat:
![]() Cytat:
![]() ![]() U mnie tylko jedna piers nadawala sie na poczatku do karmienia, bo latwo bylo malemu objac brodawke i sutek byl odstajacy, ale ilez mozna na jednej jechac w koncu druga tez tzreba oprozniac ![]() ![]() |
|||
![]() ![]() |
![]() |
#59 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() ![]()
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 14:24.