żałuję, że mam dziecko - Strona 2 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Kobieta > Intymnie

Notka

Intymnie Forum intymnie, to wyjątkowe miejsce, w którym podzielisz się emocjami, uczuciami, związkami oraz uzyskasz wsparcie i porady społeczności.

Odpowiedz

Narzędzia
Stary 2011-02-27, 15:46   #31
kelia
Raczkowanie

Dot.: żałuję, że mam dziecko

Cytat:
Napisane przez Ratunk_u Pokaż wiadomość
Każdy wybiera to co lubi-jeden woli zajmowanie się dzieckiem-inny te symboliczne wielbłądy. Zachodząc w ciężę nigdy bym nie pomyślała jak ciężkie jest życie z dzieckiem. Oczywiście tak, da się wszystko zorganizować, ale z jakim wysiłkiem-można stracić chęć do życia! A mój mąż był świetnym facetem gdy decydowaliśmy się na dziecko. Dopiero w 5-6 miesiącu ciąży zaczął się diametralnie zmieniać...

Ludzie się diametralnie nie zmieniają. Zwyczajnie klapki Ci z oczu spadły, a wcześniej zapewne przymykałaś oczy na pewne kwestie. Naprawdę wierzysz w to, że nagle ktoś się zmienia tak diametralnie? Jeśli tak, dla mnie osobiście to zwykła racjonalizacja.

Ale Ty już wybrałaś. Z chwilą kiedy postanowiłaś mieć dziecko. Bądź na tyle poważna i dojrzała, aby teraz umieć ponieść konsekwencje swoich decyzji, a nie obwiniać otoczenie za to, że czujesz się nieszczęśliwa. Tak jest najłatwiej. Dziecko winne, mąż winny, a ja taka biedna...
Stary 2011-02-27, 15:49   #32
little.b.blue
Zakorzenienie

Naprawdę nie rozumiem dlaczego autorka tak uparcie nie chce się leczyć.

Invisalign od 20/03/2016
little.b.blue jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2011-02-27, 15:49   #33
ston3d
Zadomowienie

Nie lubisz swojego męża, nie lubisz swojego dziecka. Pozbądź się męża, to może łatwiej Ci będzie żyć z nielubianym dzieckiem.
Swoją drogą nie wierzę, że nie gadałaś z facetem przed ślubem o tym, jak powinno wyglądać wspólne życie razem (podział obowiązków itp). I teraz niespodzianka, że kobieta powinna siedzieć w domu...?
Cel II: żeby ukochany mógł wejść po nich na 3 piętro

Fakty nie przestają istnieć z powodu ich ignorowania.

ston3d jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2011-02-27, 15:51   #34
Margeritka25
Raczkowanie

Pytanie czy jesteś złą matką jest nie na miejscu. W ogóle. TY JESTEŚ... brak mi słów. Chyba takich nie ma. Uzmysłowiłaś sobie kiedyś, że to jest CZŁOWIEK??????? Nie rzecz. Jak można wyliczać plusy i minusy posiadania dziecka!!!!!!!!!!!!!!!!!! !!!!!!!!!!!!! Trzeba było pomyśleć przed zajściem w ciążę.
Margeritka25 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2011-02-27, 15:51   #35
kelia
Raczkowanie

Cytat:
Na nikogo nie zwalam winy, ja się przyznaję do popełnienia błędu, ale decydując się na dziecko nie wiedziałam jak to naprawdę wszystko wygląda, nie jestem wróżką..
Nie zwalasz. A kto zrujnował Ci życie?

Uważasz, że niewiedza daje Ci prawo do nie zajmowania się swoim dzieckiem? Zapewne tak. W końcu każdy wybiera to co lubi.
Stary 2011-02-27, 15:52   #36
megalaska
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez szugarbejb Pokaż wiadomość
A co się tu dzieje ? Normalna rozmowa, dostajesz wyważone opinie i wiele rad, o co Ci chodzi ?
Zaściankowość pokazujesz teraz Ty - tak, Ty lubisz wielbłądy, inny lubi kupki, przewaga tych od kupek nad Tobą jest taka, że są szczęśliwi. Zazdrościsz, przykre. No taki lajf, miliardy kobiet tak żyją. No to albo jesteś bardzo biedna albo bardzo leniwa, bo akurat organizacja życia z dzieckiem gdy ma się na to środki jest w Polsce wyjątkowo łatwa. Prywatne przedszkola, studenttki opiekunki, klubiki dla dzieci, ogrom i różnorodność zabawek, zajęć pozalekcyjnych itp. Rozwód.
jakby każdy słuchał wizażowych rad odnoście związków (każda z nich wygląda tak: coś nie tak---> rozstańcie się, mąż niefajny---> rozwód, obraził cie---> to samo) to by w Polsce nie było żadnych związków i małżeństw bo każdy by sie tylko rozstawał i rozwodził z byle powodu
megalaska jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2011-02-27, 15:54   #37
little.b.blue
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez megalaska Pokaż wiadomość
jakby każdy słuchał wizażowych rad odnoście związków (każda z nich wygląda tak: coś nie tak---> rozstańcie się, mąż niefajny---> rozwód, obraził cie---> to samo) to by w Polsce nie było żadnych związków i małżeństw bo każdy by sie tylko rozstawał i rozwodził z byle powodu
A sądzisz że z mężem, który nie dość że pije i jest agresywny da się normalnie żyć? Myślisz że da się go "wyprostować"?

Invisalign od 20/03/2016
little.b.blue jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując

Najlepsze Promocje i Wyprzedaże

REKLAMA
Stary 2011-02-27, 15:56   #38
Ratunk_u
Przyczajenie

Megalaska masz rację, tutaj każdy mysli, że wszystko jest takie proste. Zresztą zauważyłam że głównie wypowiadają się osoby bezdzietne. A i moim głównym problemem nie jest mąż, także rozstanie z nim lub nie, nie gra tutaj pierwszoplanowej roli, jak większość osób tutaj pisze...
Ratunk_u jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2011-02-27, 15:58   #39
kelia
Raczkowanie

Cytat:
1.Zawsze to jakieś wyjście z sytuacji.
2. Dla różnych ludzi ważne są w związku różne rzeczy. Nie każdy stawia na pierwszym miejscu szacunek i szczerość.
Stary 2011-02-27, 15:58   #40
eifersucht
Zadomowienie

Cytat:
No niestety, ale coś w tym jest. W 98% wątków dotyczących problemów w rodzinie i związkach pojawiają się rady "Zostaw go", "Rozwód".

A odnośnie Twojego męża - nasunęło mi się dość zabawne spostrzeżenie, że skoro zaczął pić w 5-6 miesiącu ciąży to może on też, podobnie jak Ty, nie radzi sobie z odpowiedzialnością, która nadchodzi wraz z dzieckiem

eifersucht jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2011-02-27, 16:03   #41
Chatul
ma zielone pojęcie

Cytat:
Megalaska masz rację, tutaj każdy mysli, że wszystko jest takie proste. Zresztą zauważyłam że głównie wypowiadają się osoby bezdzietne. A i moim głównym problemem nie jest mąż, także rozstanie z nim lub nie, nie gra tutaj pierwszoplanowej roli, jak większość osób tutaj pisze...
Mówisz, że mąż, który "jest człowiekiem prostackim i lubiącym nadużywać alkoholu oraz przemocy" nie jest głównym problemem?

Wyprostuj najpierw własne życie osobiste, a potem zastanów się, co robić aby jednocześnie być szczęśliwą i wychować zdrowe dziecko, bez problemów emocjonalnych

Jeżeli żyjesz pod jednym dachem z osobą, która jest, albo ma chociaż zadatki na bycie alkoholikiem oraz nadużywa przemocy, to nic dziwnego, że sama jesteś ciągle sfrustrowana, smutna i niezdolna do zajmowania się własnym dzieckiem.
Rozstanie się z toksycznym mężem na pewno polepszyłoby Twoje życie.

Okazje i pomysły na prezent

REKLAMA
Stary 2011-02-27, 16:05   #42
szugarbejb
Zakorzenienie

Cytat:
Jakby każdy słuchał wizażowych rad to by w Polsce było mniej skrzywdzonych ludzi. Jeśli ktoś uważa się za śmiecia i daje się traktować jak śmieć to spoko, niczyja broszka, ale niech się nie żali publicznie, bo to trochę jakby bez sensu.

Cytat:
Napisane przez Hultaj Pokaż wiadomość
(...)
i oczywiście ma mieć ładnego penisa, jasnego i zadbanego a nie jakieś ogóra nabrzmiałego w fuj kolorach.
szugarbejb jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2011-02-27, 16:06   #43
Olenka_16
Rozeznanie

Post Dot.: żałuję, że mam dziecko

Wiesz po przeczytaniu Twojego Postu naprawdę jestem trochę w szoku..
Jak dziecko można nazwać swoim życiowym błędem przecież ono nie pchało się na świat .To tak samo jakby Twoja mama powiedziała,ze Cię nie kocha..Z powodu figury? dziewczyno ludzie nie takie problemy mają.Zastanawiam się co powiesz synkowi jak dorośnie?Dziecko potrzebuje dużo miłości..mama to najważniejsza osoba w życiu dziecka..
Widać,ze nie dorosłaś do roli matki.Doprowadziłaś do tego,że dzieckiem opiekuję się jego babcia ale nie zapominaj,ze to Ty urodziłaś to dziecko Ty jesteś jego mamą .Tobie mam mówić mamo a nie babci.Uwierz mi ,ze jeśli się nie zmienisz to dziecko kiedyś nie będzie chciało Cię znać bo na razie jest małe i nic nie rozumie..jednak potem będzie za późno.
Olenka_16 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2011-02-27, 16:07   #44
Biała Dama
Zakorzenienie

macierzyństwo jest trudne.. kupa to kupa a nie perfumy... ja też jestem matką, więc wiem.... są chwile, kiedy ma się wszystkiego dość ale gdy taki mały człowieczek się do Ciebie przytuli, to wszystko mija... dzieci szybko rosną, więc pasje, podróże i marzenia można realizować... kobieto masz na to całe życie... nie odtrącaj swojego dziecka tylko dlatego, że jego ojciec jest draniem...

moim skromnym zdaniem terapia czy rozmowa ze specjalistą bardzo by Ci się przydała
Biała Dama jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2011-02-27, 16:09   #45
abraxas2871
Wtajemniczenie

Z góry mówię - nie mam dzieci (i nie zmaierzam mieć), męża też nie mam (ba - nawet nie mam chłopaka) i generalnie jestem młoda i niedoświadczona.

Ale - zastanawia mnie dlaczego wszystkie wypowiedzi w wątku zwracają uwagę na to, że nie można unieszczęściwiać dziecka, że trzeba dbać, zeby nie zrobić mu krzywdy itp. A ja się pytam co z matką?! Ma być nieszczęśliwa całe życie, tylko po to żeby dziecko było szczęściwe (chociaż i tak NIE BĘDZIE, nie znam szczęściwych dzieci nieszczęśliwych matek - koło się zamyka)?

Tak wiem - matka podjęła decyzję o posiadaniu dziecka, a nie odwrotnie, ale coż - ludzie popełniają błędy. Czasem nawet bardzo duże. Ale trudno, stało się. Jeśli nie da się błędu naprawić (chociaż macie racje - autorka wątku powinna chociaż spróbować udać się do psychologa) to trudno, trzeba sobie jakoś z tym poradzić.

Osobiście myślę, że więcej krzywdy dziecko dozna wychowując się z nieszczęśliwą, sfrustrowaną matką, która nie będzie umiała sobie poradzić z włąsnym poczuciem winy niż wogóle bez niej. I wszelkie wypowiedzi o tym jakie to bestialskie zostawiać własne dziecko są moim zdaniem co najmniej niepoważne.

Moim zdaniem, autorko wątku, jeśli naprawdę nie możesz zdecydować się na wizytę u specjalisty (bądź Ci to nie pomoże, to nie przeziębienie, takie rzeczy często są po prostu nie do "wyleczenia" - sory za słowo, ale nie wiem jak to inaczej napisać; zastrzegam, że nie uważam zachowania autorki za chorbę psychiczną!) to moze spróbuj przedwsięwziąć jakieś radykalne kroki? Nie wiem, dogadaj się z teściową, może możesz zostawić jej dziecko na rok i gdzieś wyjechać, zastanowić się nad życiem?
Tylko oczywiście, miej świadomość, że dziecko zapewne będzie miało do Ciebie w przyszłości pretensje - ale przecież zdajesz sobie sprawę z tego, żę jesteś złą matką.
abraxas2871 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2011-02-27, 16:10   #46
Olenka_16
Rozeznanie

Cytat:
Napisane przez Biała Dama Pokaż wiadomość
macierzyństwo jest trudne.. kupa to kupa a nie perfumy... ja też jestem matką, więc wiem.... są chwile, kiedy ma się wszystkiego dość ale gdy taki mały człowieczek się do Ciebie przytuli, to wszystko mija... dzieci szybko rosną, więc pasje, podróże i marzenia można realizować... kobieto masz na to całe życie... nie odtrącaj swojego dziecka tylko dlatego, że jego ojciec jest draniem...

moim skromnym zdaniem terapia czy rozmowa ze specjalistą bardzo by Ci się przydała
Ładnie napisane co ma dziecko do tego jaki jest jego ojciec?dziecko przecież nie karze mu tego robić..

abraxas2871-wiesz co własnie taka jest kochająca mama robi wszystko żeby jej dziecko było szczęśliwe nawet jeśli ona jest nieszczęśliwa...!

Edytowane przez Olenka_16
Czas edycji: 2011-02-27 o 16:11
Stary 2011-02-27, 16:14   #47
monius9
Zakorzenienie

Cytat:
a moim zdaniem jest

zrobiliście dzieciaka, chcący czy nie tak czy siak stało się i nic na to nie poradzicie. tylko sory, piszesz że siedzisz całe dnie w pieluchach - a mąż nie może? nie masz wolnego czasu chyba że teściowa się dzieckiem zajmie - a mąż nie może? to jest wasze wspólne dziecko, ty nie jesteś jego opiekunką na pełny etat tylko jesteś jego matką, nie służysz do sprzątania kup tylko do wychowywania i kochania - i twój mąż także, w takim samym stopniu jak ty. a na razie to 'opiekunka' [czyli teściowa] wychowuje, a ty wracasz do dzieciaka jak na ścięcie na użeranie się z hałasem i smrodem. z takim podejściem daleko nie zajedziecie, ani ty, ani teściowa [bo kiedyś w końcu można mieć dość], ani dziecko, tylko mężuś fajnie się ustawił. pozazdrościć.

poza tym sory, ale przemawia przez ciebie duża dawka masochizmu; powiedzmy że dziecko się nie odstanie, ale jak piszesz o swoim facecie jak o 'prostaku lubiącym nadużywać alkoholu i przemocy' no to hm, coś tu nie gra? po co z nim jesteś? dlatego że teściowa robi za opiekunkę za free? mało ci problemów z dzieckiem?
monius9 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2011-02-27, 16:15   #48
pa-ti
Raczkowanie

Na podstawie twoich wypowiedzi:
Rozstanie z facetem - NIE !
Oddanie dziecka -NIE!
Wizyta u specjalisty- NIE!
Rozmawiałaś z mężem o Twoim problemie? Co on o Tym mysli? Potrafi zajmować się dzieckiem? Okazuje mu uczucie?
pa-ti jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2011-02-27, 16:16   #49
abraxas2871
Wtajemniczenie

Cytat:
Napisane przez Olenka_16 Pokaż wiadomość
abraxas2871-wiesz co własnie taka jest kochająca mama robi wszystko żeby jej dziecko było szczęśliwe nawet jeśli ona jest nieszczęśliwa...!
I jest męczennicą? Nie, to nie jest tak, że dziecko nie ma oczu i empatii - ono widzi (albo zobaczy jak będzie trochę starsze, bo rzeczywiście 2 miesięczny maluch w sumie niewiele dostrzega) i czuje, że coś jest nie tak. Będzie odczuwało niechęć matki, jej poczucie winy, będzie się obwiniało o to, że jest jego powodem... no niestety, nie wierzę, ze nieszczęśliwa matka (nieszczęśliwa i sfrustorowana do tego stopnia, jak autorka) zapewni dziecku szczęście. Sorry, ale po prostu nie mieści mi się to w głowie.

Okazje i pomysły na prezent

REKLAMA
Stary 2011-02-27, 16:18   #50
szugarbejb
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez abraxas2871 Pokaż wiadomość
I wszelkie wypowiedzi o tym jakie to bestialskie zostawiać własne dziecko są moim zdaniem co najmniej niepoważne.
Pois, tens razao

Swoją drogą to ciekawe, kiedy zastanowić się bliżej jak bardzo rola matki zmieniła się na przestrzeni ostatniego wieku. Jeszcze 100 lat temu standardem było, że na wsiach dzieci chowało się niejako przy okazji, dziecko miało zostać nakarmione (mniej zwane przez kogo) i jak najszybciej dołączyć do rodziny, żeby pracować, nikt nie cackał się z wychowaniem, miłościami itp. W rodzinach mieszczańskich, bogatych i wśród arystokracji matka była jedynie inkubatorem, od urodzenia dziećmi zajmowała się mamka, bona, opiekunka - kobieta mogła nie widzieć się z dziećmi lata całe i nikt nie miał o to do niej pretensji, było to raczej normalne.

Cytat:
(...)
i oczywiście ma mieć ładnego penisa, jasnego i zadbanego a nie jakieś ogóra nabrzmiałego w fuj kolorach.
Stary 2011-02-27, 16:19   #51
monius9
Zakorzenienie

Cytat:
I jest męczennicą? Nie, to nie jest tak, że dziecko nie ma oczu i empatii - ono widzi (albo zobaczy jak będzie trochę starsze, bo rzeczywiście 2 miesięczny maluch w sumie niewiele dostrzega) i czuje, że coś jest nie tak. Będzie odczuwało niechęć matki, jej poczucie winy, będzie się obwiniało o to, że jest jego powodem... no niestety, nie wierzę, ze nieszczęśliwa matka (nieszczęśliwa i sfrustorowana do tego stopnia, jak autorka) zapewni dziecku szczęście. Sorry, ale po prostu nie mieści mi się to w głowie.
jak ma być męczennicą i wie, że nie będzie umiała zorganizować życia z dzieckiem i nic mu z siebie poświęcić to nie decyduje się na dziecko. autorka wątku z niewiadomych przyczyn się zdecydowała i w tym problem.
monius9 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2011-02-27, 16:20   #52
Olenka_16
Rozeznanie

Cytat:
Masz rację bo taka matka nie jest w stanie raczej zapewnić dziecku takiej miłości ale dziecko to nie zabawka ..dziecko ma uczucia i najbezpieczniej czuję się przy mamie.A autorka wątku jest chyba jakąś egoistką..zrani dziecko i jego życie..Bo co to za dziecko bez maminej miłości?
Stary 2011-02-27, 16:22   #53
Maalwaaa
Rozeznanie

Cytat:
A ja się pytam co z matką?!
Matka, powinna zacząć w końcu myśleć. I powinna udać się do specjalisty, który pomoże uporać się z jej emocjami. Bo widać, że są tu bardzo duże problemy. I założę się, że później wyjdzie jeszcze więcej cięższych rzeczy, które dzieją się w życiu autorki.

Mnie ciągle natomiast zastanawia mąż autorki. W 1 poście pisze, że ma skłonności do alkoholu, przemocy, że jest prostakiem i jej nie rozumie. No i że się zmienił na gorsze. A później zaznacza, że nie ma zamiaru odejść... Jak dla mnie tu należy szukać przyczyny jej problemów, a także tego, że nie może nawiązać więzi z dzieckiem.

Maalwaaa jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując

Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe

REKLAMA
Stary 2011-02-27, 16:24   #54
abraxas2871
Wtajemniczenie

Cytat:
Napisane przez szugarbejb Pokaż wiadomość
Pois, tens razao

.
Hihi, portugues
Cytat:
Napisane przez monius9 Pokaż wiadomość
jak ma być męczennicą i wie, że nie będzie umiała zorganizować życia z dzieckiem i nic mu z siebie poświęcić to nie decyduje się na dziecko. autorka wątku z niewiadomych przyczyn się zdecydowała i w tym problem.
czytałaś nieuważnie - autorka wyraźnie napisała, że w momencie decyzji NIE BYŁA ŚWIADOMA, że będzie miała takie problemy! Jakby wiedziała to by się nie zdecydowała. Ale niestety nie udało jej się tego przewidzieć. Brak wyobraźni? Nie sądzę, mówiąc szczerze niewiele kobiet wyobraziłoby sobie taki rozwój sytuacji. Przy tak powszechnie wpajanym nam przeonaniu, że dla kobiety naturalne jest być matką itp...
Stary 2011-02-27, 16:31   #55
szugarbejb
Zakorzenienie

Cytat:
Hihi, portugues
Tou enamorada tambem
Cytat:
Napisane przez Maalwaaa Pokaż wiadomość
Matka, powinna zacząć w końcu myśleć. I powinna udać się do specjalisty, który pomoże uporać się z jej emocjami. Bo widać, że są tu bardzo duże problemy. I założę się, że później wyjdzie jeszcze więcej cięższych rzeczy, które dzieją się w życiu autorki.
Dokładnie. Niechęć do własnego dziecka to pochodna niechęci do samego siebie, z tego co pamiętam, wpływ dzieciństwa, złych wyborów życiowych itp. Tyle, że jest to uleczalne terapią u dobrego psychoterapeuty, ale skoro ktoś się zapiera rkami i nogami przed tym, to znaczy, że mu dobrze. Takie standardowe marudzenie, pełno tu takich wątków.

Cytat:
(...)
Stary 2011-02-27, 16:31   #56
Luba
Zakorzenienie

Cytat:
Uważam, że dziecko zrujnowało mi życie. Nienawidzę się nim zajmować. Nigdy nie lubiłam dzieci, ale posłuchałam namów innych: "ja urodzisz, to pokochasz", itp. Ciążę znosiłam strasznie, ciągle wymiotowałam, żadne leki nie pomagały, dwa razy leżałam w szpitalu. Gdy się urodziło, było już w ogóle strasznie-nieprzespane noce, śmierdzące kupi, ciągły płacz, całodzienne przygotowywanie pokarmów. "Uśmiech dziecka" nie jest żadną nagrodą. Kocham synka na swój sposób, nie dałabym mu zrobić krzywdy, ale nie potrafię się nim zajmować i być matką. Teraz ma 2 lata i zajmuje się nim teściowa, ja nie daję rady. Gdy miał 3 miesiące specjalnie poszłam do pracy, by się nim nie zajmować. Mąż uważa, że miejsce kobiety jest przy dziecku, w ogóle mnie od początku nie rozumiał. Jego rodzina mnie piętnuje, za to że jestem złą matką. Ktoś zaproponował mi terapię na depresję poporodową, ale ja nie chcę się leczyć. Uważam, że otworzyłam oczy na świat! Oto minusy dziecka:
-nie można się rozwijać, uczyć, itp. bo dziecko zajmuje prawie cały wolny czas
-nie można efektywnie robić kariery, gdy po przyjściu do domu musimy się użerać z dzieckiem; wszystkiego się odechciewa
-wieczne karmienie, przewijanie, brak wolnego czasu
-hałas
-nie można wziąć dziecka w ciekawą podróż; oczywiście nie mówię tu o 5-gwiazdkowych hotelach w Tunezji, ale np. o wyprawie na wielbłądach przez pustynię
-brak czasu na własne hobby
-utrata figury
Oczywiście są też i plusy, ale jak dla mnie nie przeważają zupełnie nad minusami. Zależy co kto lubi, ale sądzę, że osoby, które tak się rozpływają nad tym jakie to cudowne jest wychowywanie dzieci, są ludźmi schematycznymi, prostymi, takimi którzy nie doświadczyli w życiu nic ciekawego, więc atrakcją jest dla nich wyżynający się ząbek, czy "śliczna , zdrowa kupka". Mam jedno życie i nie stracę go. Popełniłam błąd, ale nie zamierzam za niego pokutować do końca swoich dni. Dzięki Bogu, że mam tą teściową, bo sama nigdy nie zajęłabym się dzieckiem, ani też nie oddałabym do adopcji bo tak jak wspomniałam mam do synka JAKIEŚ uczucia.
Z tego co zauważyłam w internecie, są kobiety takie jak ja i wcale nie jest ich tak mało. Dlaczego nie mamy swojego forum, itp.? Znalazłam jedno forum o osobach bezdzietnych z wyboru, ale to nie to samo. Ja chciałam mieć dziecko, planowałam ciążę, ale popełniłam błąd i jestem z tego powodu załamana. Chciałabym aby kobiety w sytuacji takiej jak moja znalazły podobne osoby. Myślę o zorganizowaniu jakiejś realnej grupy wsparcia, gdzie nikt nie będzie nikomu na siłę wpajał, że jesteśmy pomylone, tylko nawzajem nauczymy się z tym wszystkim żyć i będziemy miały się komu wygadać. Jestem z Wrocławia i miło byłoby się spotkać w większym gronie i porozmawiać o tym wszystkim. Jeżeli jesteś zainteresowana śmiało pisz na priv do mnie. A osoby uwielbiające kupki, kaszki, pieluchy i płacz proszę o nie wypisywanie złośliwych, agresywnych komentarzy.
Uważam to za nieudolne
a. zbieranie materiałów do jakiejś pracy, artykułu czy innych takich
b. szukanie jeleni do programów zwanych umownie czy chcesz o tym porozmawiać i opowiedzieć telewidzom jaka jesteś nieszczęśliwa.

Oczywiście są na świecie matki, które nie potrafią sie w roli matki odnaleźć i współczuję im, uważam, że potrzebują pomocy.

Ale w tym poście wszystko jest schematyczne, jest to (moim zdaniem) wizja osoby nie mającej dzieci, która sobie wyobraża jak to jest miec niechciane dziecko i w czym ono może przeszkadzać.

Afazja, darmowa strona z cwiczeniami!

Edytowane przez Luba
Czas edycji: 2011-02-27 o 16:33
Luba jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2011-02-27, 16:32   #57
pa-ti
Raczkowanie

Cytat:
Hihi, portugues

czytałaś nieuważnie - autorka wyraźnie napisała, że w momencie decyzji NIE BYŁA ŚWIADOMA, że będzie miała takie problemy! Jakby wiedziała to by się nie zdecydowała. Ale niestety nie udało jej się tego przewidzieć. Brak wyobraźni? Nie sądzę, mówiąc szczerze niewiele kobiet wyobraziłoby sobie taki rozwój sytuacji. Przy tak powszechnie wpajanym nam przeonaniu, że dla kobiety naturalne jest być matką itp...
Każda z nas zdaje sobie sprawę co znaczy być matką. I chyba przesadzasz mówiąc,że ktoś cokolwiek nam wpaja. Wiadomo,że dziecko to wyrzeczenia. I nikt mi nie powie,że nie zdajemy sobie z tego sprawy. Wiadomo,że dziecko wymaga wstawania w nocy, karmienia, zmieniania pieluszek, poświęcania swojego czasu.
pa-ti jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując

Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe

REKLAMA
Stary 2011-02-27, 16:34   #58
szuruburuu
Przyczajenie

Cytat:
Swoją drogą to ciekawe, kiedy zastanowić się bliżej jak bardzo rola matki zmieniła się na przestrzeni ostatniego wieku. Jeszcze 100 lat temu standardem było, że na wsiach dzieci chowało się niejako przy okazji, dziecko miało zostać nakarmione (mniej zwane przez kogo) i jak najszybciej dołączyć do rodziny, żeby pracować, nikt nie cackał się z wychowaniem, miłościami itp. W rodzinach mieszczańskich, bogatych i wśród arystokracji matka była jedynie inkubatorem, od urodzenia dziećmi zajmowała się mamka, bona, opiekunka - kobieta mogła nie widzieć się z dziećmi lata całe i nikt nie miał o to do niej pretensji, było to raczej normalne.
oj, to ja nie mogłabym żyć w tych czasach, nie ma to jak rozmowy, przytulanie z mamą! Czytając ten wątek, jeszcze bardziej uświadomiłam sobie jak bardzo kocham swoją mame i jak to byłoby strasznie czuć się niekochaną/niechcianą przez swoich rodziców, we własnym domu.

Edytowane przez szuruburuu
Czas edycji: 2011-02-27 o 16:35
szuruburuu jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2011-02-27, 16:35   #59
Olenka_16
Rozeznanie

Wink Dot.: żałuję, że mam dziecko

Luba przez chwilę myślałam to samo,ze to jakaś kobieta nie mająca dzieci robiąca sobie z nas żarty.
Stary 2011-02-27, 16:37   #60
szugarbejb
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez Luba Pokaż wiadomość
Uważam to za nieudolne
a. zbieranie materiałów do jakiejś pracy, artykułu czy innych takich
b. szukanie jeleni do programów zwanych umownie czy chcesz o tym porozmawiać i opowiedzieć telewidzom jaka jesteś nieszczęśliwa.
No i ferie

Cytat:
(...)
Odpowiedz

Nowe wątki na forum Intymnie

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości