![]() |
#31 | |
Raczkowanie
|
Dot.: żałuję, że mam dziecko
Cytat:
Ludzie się diametralnie nie zmieniają. Zwyczajnie klapki Ci z oczu spadły, a wcześniej zapewne przymykałaś oczy na pewne kwestie. Naprawdę wierzysz w to, że nagle ktoś się zmienia tak diametralnie? Jeśli tak, dla mnie osobiście to zwykła racjonalizacja. Ale Ty już wybrałaś. Z chwilą kiedy postanowiłaś mieć dziecko. Bądź na tyle poważna i dojrzała, aby teraz umieć ponieść konsekwencje swoich decyzji, a nie obwiniać otoczenie za to, że czujesz się nieszczęśliwa. Tak jest najłatwiej. Dziecko winne, mąż winny, a ja taka biedna...
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#32 |
Zakorzenienie
|
Naprawdę nie rozumiem dlaczego autorka tak uparcie nie chce się leczyć.
![]() |
#33 |
Zadomowienie
|
Nie lubisz swojego męża, nie lubisz swojego dziecka. Pozbądź się męża, to może łatwiej Ci będzie żyć z nielubianym dzieckiem.
Swoją drogą nie wierzę, że nie gadałaś z facetem przed ślubem o tym, jak powinno wyglądać wspólne życie razem (podział obowiązków itp). I teraz niespodzianka, że kobieta powinna siedzieć w domu...?
![]() |
#34 |
Raczkowanie
|
Pytanie czy jesteś złą matką jest nie na miejscu. W ogóle. TY JESTEŚ... brak mi słów. Chyba takich nie ma. Uzmysłowiłaś sobie kiedyś, że to jest CZŁOWIEK??????? Nie rzecz. Jak można wyliczać plusy i minusy posiadania dziecka!!!!!!!!!!!!!!!!!! !!!!!!!!!!!!! Trzeba było pomyśleć przed zajściem w ciążę.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#35 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
Uważasz, że niewiedza daje Ci prawo do nie zajmowania się swoim dzieckiem? Zapewne tak. W końcu każdy wybiera to co lubi.
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#36 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#37 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() |
![]() |
#38 |
Przyczajenie
|
Megalaska masz rację, tutaj każdy mysli, że wszystko jest takie proste. Zresztą zauważyłam że głównie wypowiadają się osoby bezdzietne. A i moim głównym problemem nie jest mąż, także rozstanie z nim lub nie, nie gra tutaj pierwszoplanowej roli, jak większość osób tutaj pisze...
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#39 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
2. Dla różnych ludzi ważne są w związku różne rzeczy. Nie każdy stawia na pierwszym miejscu szacunek i szczerość.
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#40 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
A odnośnie Twojego męża - nasunęło mi się dość zabawne spostrzeżenie, że skoro zaczął pić w 5-6 miesiącu ciąży to może on też, podobnie jak Ty, nie radzi sobie z odpowiedzialnością, która nadchodzi wraz z dzieckiem ![]()
![]() |
![]() |
#41 | |
ma zielone pojęcie
|
Cytat:
![]() Wyprostuj najpierw własne życie osobiste, a potem zastanów się, co robić aby jednocześnie być szczęśliwą i wychować zdrowe dziecko, bez problemów emocjonalnych ![]() Jeżeli żyjesz pod jednym dachem z osobą, która jest, albo ma chociaż zadatki na bycie alkoholikiem oraz nadużywa przemocy, to nic dziwnego, że sama jesteś ciągle sfrustrowana, smutna i niezdolna do zajmowania się własnym dzieckiem. Rozstanie się z toksycznym mężem na pewno polepszyłoby Twoje życie.
![]() |
![]() |
#42 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#43 |
Rozeznanie
|
![]()
Wiesz po przeczytaniu Twojego Postu naprawdę jestem trochę w szoku..
Jak dziecko można nazwać swoim życiowym błędem przecież ono nie pchało się na świat .To tak samo jakby Twoja mama powiedziała,ze Cię nie kocha..Z powodu figury? dziewczyno ludzie nie takie problemy mają.Zastanawiam się co powiesz synkowi jak dorośnie?Dziecko potrzebuje dużo miłości..mama to najważniejsza osoba w życiu dziecka.. Widać,ze nie dorosłaś do roli matki.Doprowadziłaś do tego,że dzieckiem opiekuję się jego babcia ale nie zapominaj,ze to Ty urodziłaś to dziecko Ty jesteś jego mamą .Tobie mam mówić mamo a nie babci.Uwierz mi ,ze jeśli się nie zmienisz to dziecko kiedyś nie będzie chciało Cię znać bo na razie jest małe i nic nie rozumie..jednak potem będzie za późno. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#44 |
Zakorzenienie
|
macierzyństwo jest trudne..
![]() moim skromnym zdaniem terapia czy rozmowa ze specjalistą bardzo by Ci się przydała ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#45 |
Wtajemniczenie
|
Z góry mówię - nie mam dzieci (i nie zmaierzam mieć), męża też nie mam (ba - nawet nie mam chłopaka) i generalnie jestem młoda i niedoświadczona.
Ale - zastanawia mnie dlaczego wszystkie wypowiedzi w wątku zwracają uwagę na to, że nie można unieszczęściwiać dziecka, że trzeba dbać, zeby nie zrobić mu krzywdy itp. A ja się pytam co z matką?! Ma być nieszczęśliwa całe życie, tylko po to żeby dziecko było szczęściwe (chociaż i tak NIE BĘDZIE, nie znam szczęściwych dzieci nieszczęśliwych matek - koło się zamyka)? Tak wiem - matka podjęła decyzję o posiadaniu dziecka, a nie odwrotnie, ale coż - ludzie popełniają błędy. Czasem nawet bardzo duże. Ale trudno, stało się. Jeśli nie da się błędu naprawić (chociaż macie racje - autorka wątku powinna chociaż spróbować udać się do psychologa) to trudno, trzeba sobie jakoś z tym poradzić. Osobiście myślę, że więcej krzywdy dziecko dozna wychowując się z nieszczęśliwą, sfrustrowaną matką, która nie będzie umiała sobie poradzić z włąsnym poczuciem winy niż wogóle bez niej. I wszelkie wypowiedzi o tym jakie to bestialskie zostawiać własne dziecko są moim zdaniem co najmniej niepoważne. Moim zdaniem, autorko wątku, jeśli naprawdę nie możesz zdecydować się na wizytę u specjalisty (bądź Ci to nie pomoże, to nie przeziębienie, takie rzeczy często są po prostu nie do "wyleczenia" - sory za słowo, ale nie wiem jak to inaczej napisać; zastrzegam, że nie uważam zachowania autorki za chorbę psychiczną!) to moze spróbuj przedwsięwziąć jakieś radykalne kroki? Nie wiem, dogadaj się z teściową, może możesz zostawić jej dziecko na rok i gdzieś wyjechać, zastanowić się nad życiem? Tylko oczywiście, miej świadomość, że dziecko zapewne będzie miało do Ciebie w przyszłości pretensje - ale przecież zdajesz sobie sprawę z tego, żę jesteś złą matką. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#46 | |
Rozeznanie
|
![]() Cytat:
abraxas2871-wiesz co własnie taka jest kochająca mama robi wszystko żeby jej dziecko było szczęśliwe nawet jeśli ona jest nieszczęśliwa...! Edytowane przez Olenka_16 Czas edycji: 2011-02-27 o 16:11 |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#47 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
zrobiliście dzieciaka, chcący czy nie tak czy siak stało się i nic na to nie poradzicie. tylko sory, piszesz że siedzisz całe dnie w pieluchach - a mąż nie może? nie masz wolnego czasu chyba że teściowa się dzieckiem zajmie - a mąż nie może? to jest wasze wspólne dziecko, ty nie jesteś jego opiekunką na pełny etat tylko jesteś jego matką, nie służysz do sprzątania kup tylko do wychowywania i kochania - i twój mąż także, w takim samym stopniu jak ty. a na razie to 'opiekunka' [czyli teściowa] wychowuje, a ty wracasz do dzieciaka jak na ścięcie na użeranie się z hałasem i smrodem. z takim podejściem daleko nie zajedziecie, ani ty, ani teściowa [bo kiedyś w końcu można mieć dość], ani dziecko, tylko mężuś fajnie się ustawił. pozazdrościć. poza tym sory, ale przemawia przez ciebie duża dawka masochizmu; powiedzmy że dziecko się nie odstanie, ale jak piszesz o swoim facecie jak o 'prostaku lubiącym nadużywać alkoholu i przemocy' no to hm, coś tu nie gra? po co z nim jesteś? dlatego że teściowa robi za opiekunkę za free? mało ci problemów z dzieckiem? |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#48 |
Raczkowanie
|
Na podstawie twoich wypowiedzi:
Rozstanie z facetem - NIE ! Oddanie dziecka -NIE! Wizyta u specjalisty- NIE! Rozmawiałaś z mężem o Twoim problemie? Co on o Tym mysli? Potrafi zajmować się dzieckiem? Okazuje mu uczucie? |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#49 | |
Wtajemniczenie
|
Cytat:
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#50 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Swoją drogą to ciekawe, kiedy zastanowić się bliżej jak bardzo rola matki zmieniła się na przestrzeni ostatniego wieku. Jeszcze 100 lat temu standardem było, że na wsiach dzieci chowało się niejako przy okazji, dziecko miało zostać nakarmione (mniej zwane przez kogo) i jak najszybciej dołączyć do rodziny, żeby pracować, nikt nie cackał się z wychowaniem, miłościami itp. W rodzinach mieszczańskich, bogatych i wśród arystokracji matka była jedynie inkubatorem, od urodzenia dziećmi zajmowała się mamka, bona, opiekunka - kobieta mogła nie widzieć się z dziećmi lata całe i nikt nie miał o to do niej pretensji, było to raczej normalne. |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#51 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#52 | |
Rozeznanie
|
![]() Cytat:
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#53 |
Rozeznanie
|
Matka, powinna zacząć w końcu myśleć. I powinna udać się do specjalisty, który pomoże uporać się z jej emocjami. Bo widać, że są tu bardzo duże problemy. I założę się, że później wyjdzie jeszcze więcej cięższych rzeczy, które dzieją się w życiu autorki.
Mnie ciągle natomiast zastanawia mąż autorki. W 1 poście pisze, że ma skłonności do alkoholu, przemocy, że jest prostakiem i jej nie rozumie. No i że się zmienił na gorsze. A później zaznacza, że nie ma zamiaru odejść... Jak dla mnie tu należy szukać przyczyny jej problemów, a także tego, że nie może nawiązać więzi z dzieckiem.
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
![]() |
#54 |
Wtajemniczenie
|
Hihi, portugues
![]() czytałaś nieuważnie - autorka wyraźnie napisała, że w momencie decyzji NIE BYŁA ŚWIADOMA, że będzie miała takie problemy! Jakby wiedziała to by się nie zdecydowała. Ale niestety nie udało jej się tego przewidzieć. Brak wyobraźni? Nie sądzę, mówiąc szczerze niewiele kobiet wyobraziłoby sobie taki rozwój sytuacji. Przy tak powszechnie wpajanym nam przeonaniu, że dla kobiety naturalne jest być matką itp... |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#55 |
Zakorzenienie
|
Tou enamorada tambem
![]() Dokładnie. Niechęć do własnego dziecka to pochodna niechęci do samego siebie, z tego co pamiętam, wpływ dzieciństwa, złych wyborów życiowych itp. Tyle, że jest to uleczalne terapią u dobrego psychoterapeuty, ale skoro ktoś się zapiera rkami i nogami przed tym, to znaczy, że mu dobrze. Takie standardowe marudzenie, pełno tu takich wątków. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#56 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
a. zbieranie materiałów do jakiejś pracy, artykułu czy innych takich b. szukanie jeleni do programów zwanych umownie czy chcesz o tym porozmawiać i opowiedzieć telewidzom jaka jesteś nieszczęśliwa. Oczywiście są na świecie matki, które nie potrafią sie w roli matki odnaleźć i współczuję im, uważam, że potrzebują pomocy. Ale w tym poście wszystko jest schematyczne, jest to (moim zdaniem) wizja osoby nie mającej dzieci, która sobie wyobraża jak to jest miec niechciane dziecko i w czym ono może przeszkadzać.
Nie jestem na tyle młody żeby wiedzieć wszystko J.M. Barrie Afazja, darmowa strona z cwiczeniami! Edytowane przez Luba Czas edycji: 2011-02-27 o 16:33 |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#57 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
![]() |
#58 | |
Przyczajenie
|
Cytat:
Edytowane przez szuruburuu Czas edycji: 2011-02-27 o 16:35 |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#59 |
Rozeznanie
|
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#60 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 03:24.