![]() |
#32 |
Zakorzenienie
|
Dot.: Już niedługo tłusty czwartek. co polecacie???
dokładnie mozna zaszaleć;p sama mam diete cały rok
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#33 |
Wtajemniczenie
|
pączki
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#34 |
Przyczajenie
|
Ja inaczej niż zazwyczaj planuje zrobić ciasto
![]() http://ugotuj.to/przepisy_kulinarne/...6632,9495.html |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#35 |
Podróżniczka
|
Hej,
ja mam pytanko do paczkomaniaczek ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#36 |
Rozeznanie
|
Też nigdy nie robiłam pączkó drożdzowych tylko zawsze takie z serków waniliowych, w ogólę rzadko experymentuję z drożdzami.
Zaprosiłam znajomych i chcę zrobić takie drożdzowe i zastanawiam się czy jak dzis zrobię ciasto to będzie ok (czy wtedy formowac czy zostawic na noc w misce), czy lepiej zrobic jutro. Chcę je nadziać kremem kajmakowym i nie wiem czy nadziewac przy lepieniu ich czy dopiero potem strzykawą ? Podpowiedzą nam jakieś doświadczone pączkowiczki ? ![]()
![]() |
#37 |
Zakorzenienie
|
uważam,że ciasto drożdżowe nie powinno leżakować całą noc, choć mogę się mylić, jedno jest pewne,że nigdy tak od pokoleń u mnie w rodzinie nie robiono
a u nas -pączki z dżemem różanym |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#38 |
BAN stały
|
Tłusty czwartek
W tym tygodniu tłusty czwartek.
Macie jakieś sprawdzone, swoje ulubione przepisy na pączki, faworki lub inne smakołyki które je się tego dnia? Planuję coś zrobić, ale kompletnie nie mam pomysłu, a już tym bardziej sprawdzonego przepisu. Tym bardziej, że nigdy w życiu nie robiłam pączków ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#39 |
Raczkowanie
|
Dot.: Tłusty czwartek
Ja nigdy nie robiłam pączków bo nie chciałam robić konkurencji teściowej - która piecze je już 30 lat
![]() ale tak myślę że w tym roku jakieś zrobię, też czekam na jakiś sprawdzony przepis ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#40 |
Rozeznanie
|
Ja marzę o faworkach ! Nigdy nie robiłam i nie wiem czy bym potrafiła macie jakieś sprawdzone przepisy?
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#41 |
Rozeznanie
|
Miałam gdzieś sprawdzony przepis mojej babci na oponki ale gdzieś mi się zawieruszył
![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#42 |
Agencja Spamu - Nie stać nas na reklamę, więc spamujemy!
|
polecam przepis na faworki, robiłam w tą sobotę i wyszły przepyszne
![]() przepis znalazłam ba blogu http://www.☠☠☠☠☠☠☠☠☠☠☠☠☠☠☠/index.php/2011/02/24/faworki/ nie będę przeklejać bo jest długi opis ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#43 |
Raczkowanie
|
Przepis wygląda na dobry - ja jeszcze znalazłam taki http://mojewypieki.blox.pl/2006/12/Paczki.html
Na nadziane nitella sama bym się skusiła ![]() Moja teściowa zawsze smaży na smalcu i są pycha ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#44 |
BAN stały
|
o kurcze, naczytałam się tych przepisów na pączki i nie wiedziałam, że to jest takie trudne
![]() a może oponki robi się troszkę łatwiej ? ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#45 |
Raczkowanie
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
![]() |
#46 |
Raczkowanie
|
Podam wam mój przepis na faworki - 1 porcja
1/2 szklanki piwa 1/2 szklanki żółtek - ok 8 sztuk Mąki ile zajmie ciasto - ok 60 dag Zagnieść ciasto jak na makaron ( nie może kleić się do stolnicy) "Zbić" ciasto do momentu aż powstaną pęcherzyki powietrza Zostawić ciasto w lodówce na godzinę.Rozwałkować ciasto cienko,zrobić faworki i smażyć na złoty kolor posypać cukrem pudrem. Smacznego! ---------- Dopisano o 16:53 ---------- Poprzedni post napisano o 16:39 ---------- Zapomniałam dodać ,że z białek robię babkę piankę 8 białek pozostałych z faworków 1,5 szklanki cukru 3 szklanki mąki pszennej 2 łyżeczki proszku do pieczenia 250 g margaryny ( roztopić i wystudzić) 1 szklanka bakalii ( orzechy , rodzynki , morele suszone itd....) Ubić białka na sztywną pianę i stopniowo dosypywać cukier ( nie może być kryształków)Pianę połączyć delikatnie z mąką i proszkiem do pieczenia, dolać margarynę i dokładnie wymieszać. Na koniec dodać bakalie. Ciasto wylać do 2 blaszek "keksówek" lub do zwykłej blaszki wysmarowanej tłuszczem i wysypanej bułką tartą. Piec przez 45 minut w temperaturze 200% ( piekarnik gazowy) |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#47 |
Raczkowanie
|
halo halo
![]() a ja polecam ten przepis na pączuszki-robiłam, sprawdziłam-rewelacja!!! http://www.domowe-wypieki.pl/paczki-...lfganga-suepke ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#48 |
Raczkowanie
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#49 |
Przyczajenie
|
Witam, a czy to piwo z powodzeniem zastepuje spirytus? Bo w smaku sie troche rozni i sie obawiam. A chce zrobic i bede wlasnie ze spirytusem miala problem i dobrze by bylo piwkiem zastapic
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#50 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#51 |
Raczkowanie
|
Piwo nie zastępuje spirytusu ale powoduje, że ciasto jest kruche
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#52 |
Przyczajenie
|
Znalazłam ciekawą publikację z przepisami na Tłusty Czwartek
jest tam wiele przepisów nie tylko na "nudne" pączki z marmoladą, ale też np. na pączki z ciasta serowego tu znajduje się pdf: http://***************/files/4504154...tyCzwartek.pdf http://hotfile.com/dl/108136161/cb18...artek.pdf.html a tu link do HASŁA http://txt402.com/app/code/buy/file/...AzOjA1MTc4Ng== aż mi ślinka leci na samą myśl o jutrze ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#53 |
Wtajemniczenie
|
To i ja podzielę się z Wami moimi przepisami właśnie dzisiaj robiłam i pączki i faworki
![]() przepis na pączki z dawnej kolekcji gazety "Przyjaciółka": wychodzi z tej porcji 25 pączków: składniki 3 szklanki mąki 7 dag drożdży 2 łyżki cukru 2 jajka 1 szklanka mleka 1/2 kostki margaryny Kasi powidło lub marmolada ja polecam marmoladę z różą!!!<pyszna jest> olej drożdże rozpuścić z 1/2 szklanki letniego mleka i łyżeczką cukry, zasypać to ok 10 dag mąki. Przykryć i odstawić w ciepłe miejsce na 10-15 min. by rozczyn urósł. Margarynę rozpuścić. W misce utrzeć jajka z cukrem dodać przesianą mąkę resztę mleka szczyptę soli oraz rozczyn. Wyrobić ciasto. Następnie po trochu wlewać margarynę jeszcze chwilę wyrabiać do momentu wchłonięcia tłuszczu. Miskę z wyrobionym gładkim ciatem włożyć do pojemnika z zimną wodą. Odczekać 1/2 godziny aż wyrośnie. Gdy ciasto podwoi swoją objkętość rozwałkować je na grubość 2 cm. Wycinać kółka. Układać na nich nadzienie przykrywać pustymi kółkami i starannie zlepiać. Pączki układać na deseczce oprószonej mąką przykryć ściereczką i pozostawić w ciepłym miejscu do wyrośnięcia. Olej rozgrzać wkładać pączki i samrzyć pod przykryciem a po odwróceniu bez przyrycia. A teraz przepis na faworki z przepisów siostry Anastazji: 3 żóltka 2.5 szklanki mąki ok 12 łyżek gęstej śmietany (kwaśnej) 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia szczypta soli olej mąkę zmieszać z żóltkami proszkiem do pieczenia solą spirytusem śmietaną. Starannie wyrobić ciasto. Wałkować partiami aby ciasto nie wyschło. Wyciać pasy ok 3-4 cm szerokości. Każdy pasek przekroić wzdłuż i przewinąć smażyć na oleju na złoty kolor z obu stron. Posypać cukrem pudre pączki i fawowrki. Mam nadzieję ze uda mi sie dołączyć zdjęcia moich wypieków:P |
![]() ![]() |
![]() |
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
![]() |
#54 |
Raczkowanie
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#55 |
Wtajemniczenie
|
Dokładnie w każdym sklepie a i wystarczy Ci mały słoiczek na te 25 sztuk z tej porcji co pisałam a ja kupiłam słoik litrowy ale się przyda:PP aha jeszcze jedno do przepisu marmoladę wyjmij na talerz i wymieszja ja lyzką wtedy bedzie sie lepiej nakładać na te kólka:p
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#56 |
Raczkowanie
|
Pączki z serka homogenizowanego jeszcze gorące
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#57 |
Та еще штучка ^^
|
![]()
![]() |
#58 |
Raczkowanie
|
300 g serka homogenizowanego
3 jaja 1,5 szklanka mąki 1 łyżeczka proszku do pieczenia tłuszcz cukier puder Serek wymieszać z jajkami, dodać mąkę z proszkiem do pieczenia i wymieszać. Kłaść ciasto łyżką na gorący tłuszcz. Gotowe posypać cukrem pudrem. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#59 |
Copyraptor
|
Ja zrobiłam malutkie pączuszki w glazurze, rewelacyjne są
![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#60 |
Та еще штучка ^^
|
![]()
Asiatt
![]()
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 03:54.