|
|
#31 |
|
Raczkowanie
|
Dot.: Młoda kobieta a rynek pracy
jeszcze jedno, akurat kurs o który się staram nie jest UP, błędne założenie.
w przedstawicielu handlowym miałam w kursie prawo jazdy, natomiast w księgowości naukę obsługi dwóch programów "symphonia" i "płatnik", przeglądając oferty pracy często wymagane jest właśnie prawo jazdy bądź obsługa jednego z tych programów, stąd moja chęć do uczestnictwa w tych kursach.
|
|
#32 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() No niestety większość ofert pracy jest zwykle dla ludzi z wykształceniem ekonomicznym plus angielski zaawansowany. Ale ja się spotykam z tym, że korporacje sobie właśnie często zatrudniają osoby także po innych kierunkach i je szkolą.
|
|
|
#33 |
|
BAN stały
|
Tzn ja mam męża.Jedzenie prawie tyle samo kosztuje niezależnie od miasta(Tesco,Carrefure,Bi edronka).Jeszcze możeby sobie trochę warzyw posadzić bo mamy gdzie.Jakbym wyjechała to na jedzenie i tak by mi musiał dać,a ja bym pracowała na wynajem mieszkanie i dojazdy, praktycznie praca dla samej pracy.
Zastanawiam się nad miesięcznym wolontariatem zagranicnych.Finansują dojazdy,mieszkanie i wyżywienie i do tego jeszcze kieszonkowe.Obawiam sie jednak,że na wakacjach może być natłok chętnych.Ale i tak złożę wniosek. Edytowane przez maharet1092 Czas edycji: 2011-03-17 o 12:33 |
|
|
|
|
#34 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
|
#35 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Ja spokojnie utrzymuję się za jakiś 1000 zł, resztę można odkładać, inwestować w siebie itp ![]() Kissmissia, niekoniecznie mówię o Wrocławiu, aczkolwiek Credit Suisse ma takie coś McKinsey chyba też. PWC prawdopodobnie też. - przechodzi się testy językowe i matematyczne, ma się odpowiednie kompetencje społeczne i już. Mój kolega dostał pracę w podatkach, choć nie miał o tym pojęcia. W Londynie w Goldmanie bodajże zatrudniają nawet po politologii czy muzykologii, ale trzeba być naprawdę dobrym - logiczne myślenie na najwyższym poziomie, mnożenie liczb dwucyfrowych w pamięci w kilkanaście sekund itp itd.
nazywaj mnie Vill Edytowane przez ViLLeMkA Czas edycji: 2011-03-17 o 12:37 |
|
|
|
|
|
#36 | ||
|
Konto usunięte
|
Cytat:
![]() Cytat:
swoją drogą to wolałabym pracować za te 1000zł i żyć bardzo skromnie, ale zdobywać to doświadczenie zawodowe, niż nie pracować wcale. przecież za 1000 zł można się utrzymać nawet w każdym polskim mieście (oczywiście wiąże się to np. z wynajmowaniem z kimś na spółkę pokoju i zrezygnowania z wielu zachcianek, ale przecież taki stan nie będzie trwał wiecznie). ---------- Dopisano o 12:39 ---------- Poprzedni post napisano o 12:36 ---------- kierunek, którego absolwentów jest podobno za dużo finanse i rachunkowość na UW. ale mam ten komfort, że w Warszawie właśnie absolwenci tego kierunku, a także informatyki (np. mój TŻ ) mają najłatwiej ze znalezieniem pracy i najwięcej zarabiają (wg najnowszych badań, które niedawno gdzieś widziałam).
|
||
|
|
|
|
#37 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Wiem wiem, ale z ciekawości pytam, bo skoro u mnie mieścinie z robotą krucho to trzeba przenieść swoje oczekiwania do większego miasta. A najbliżej mi do Wrocławia.
|
|
|
#38 | |
|
BAN stały
|
Cytat:
Nie wiem, może to ja tak dużo je, ale za 40-60 zł nie jestem w stanie się wyżywić. |
|
|
|
|
|
#39 | ||
|
Zadomowienie
|
Cytat:
![]() Cytat:
|
|
|
#40 |
|
Zakorzenienie
|
maharet, 880 za sam pokój i rachunki
? jak Cię nie stać? Specjalnie zapytałam. Ja za pół wielkiego [25m] pokoju płacę jakieś 500-600 zł. Za dojazdy nic, bo mam wszystko pod nosem. Nie rozumiem zarabiania 1000 zł i wynajmowania pokoju samodzielnie.
|
|
#41 | ||||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Kelnerki tej restauracji zarabiają 2500 zł netto + napiwki + % od utargu. Miesięcznie wychodzi nawet 5 - 6 tys. zł. Należy być po studiach i znać co najmniej 2 języki obce biegle, ponieważ restaurację odwiedzają klienci z wielu stron świata i oczekują nie tylko podania karty, ale również porady, rozmowy na temat miasta itp. Bardzo rozwijająca praca, wymagająca wielu zdolności. Cytat:
Cytat:
Cytat:
Na rozmowie należy być umytym , pachnącym, schludnie ubranym i uczesanym, mówić w języku polskim (jeśli w takim języku prowadzimy rozmowę), ogarniętym (rozgarniętym) i bystrym. Mówić szczerze, zachowywać się kulturalnie.Na 11 osób zaproszonych przez mnie na rozmowę powyższe warunki spełniały 2 osoby. Może wieczorem taki założę, i wkleję co lepsze kwiatki z maili, które otrzymuję.
Edytowane przez szugarbejb Czas edycji: 2011-03-17 o 12:55 |
||||
|
|
|
|
#42 | |
|
Raczkowanie
|
Cytat:
w Nordea szukali ostatnio w moim mieście kogoś do działu kadr i płac zabrakło mi tylko znajomości programu syphonia ehh taką pracę chcę
|
|
|
#43 | |
|
Konto usunięte
|
Cytat:
od początku studiów do lutego tego roku wynajmowałam pokój za 450zł (już ze wszystkimi opłatami). właściciel był moim kolegą z liceum, ale gdy się wyprowadziłam (zamieszkałam z TŻtem) obcej osobie wynajął go za tyle samo ![]() moja koleżanka wynajmuje z TŻtem mieszkanie dwupokojowe na Marszałkowskiej tuż przy stacji metra Świętokrzyska za jedyne 1300zł, co jak na tą lokalizację jest prawdziwym ewenementem
|
|
|
|
|
|
#44 |
|
BAN stały
|
|
|
|
|
|
#45 | |
|
Raczkowanie
|
Cytat:
Macierzyństwo jest najpełniejszą realizacją kobiecości. Edytowane przez misspsychobunny Czas edycji: 2011-03-18 o 16:28 Powód: . |
|
|
|
|
|
#46 |
|
Zakorzenienie
|
szugarbejb, no ale mimo wszystko to kelnerowanie nie wygląda poważnie w CV. Pensja może dobra, ale jaka firma potem uzna to za doświadczenie
|
|
#47 | ||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Cytat:
|
||
|
|
|
|
#48 |
|
Zakorzenienie
|
Duzo zależy od tego, jak się takie doświadczenie przedstawi, czy w cv, czy podczas rozmowy kwalifikacyjnej. Można zrobić to mimochodem, jakby się wstydziło tego epizodu, a można bardzo umiejętnie sprzedać potencjalnemu pracodawcy, przekładając na konkretne kompetencje, które się wtedy zdobyło czy podwyższyło. Na pewno lepiej wygląda w cv kelnerowanie niż luka w życiorysie zawodowym.
|
|
#49 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
|
|
|
|
#50 | |
|
BAN stały
|
Cytat:
Znam przypadki taniego wynajęcia mieszkania, ale nie za wiele.Ja z TŻ za taki 2-osobowy w trzypokojowym mieszkaniu płaciliśmy 1500 plus media.Więc za wiele taniej nie wychodzi. Tak z 1300-1400 zł bym musiała miecna rękę. Szukałam pracy w swoim zawodzie i pokrewnych.Przyjmowali, owszem,ale za najniższą krajową.W galeriach i hiper marketach to samo, z tymże często wymagali statusu studenta,a ja już kończyłam. |
|
|
|
|
|
#51 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
|
|
|
|
#52 | |
|
Raczkowanie
|
Cytat:
Teraz szukam pracy w godzinach w jakich czynny jest żłobek za min 1700netto laboratorium, jak już tez to wcześniej ujęłam, odpada ze względu na rozwinięcie u mnie w ostatnim czasie alergii. mimo wszystko dziękuję za szukanie czegoś dla mnie. pozdrawiam.
Macierzyństwo jest najpełniejszą realizacją kobiecości. Edytowane przez misspsychobunny Czas edycji: 2011-03-17 o 13:14 |
|
|
|
|
|
#53 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
|
|
|
#54 |
|
Zakorzenienie
|
OT - weź pod uwagę, iż cena ofertowa to ~120% ceny transakcyjnej, a dobry pośrednik znajdzie Ci mieszkanie w cenie okazyjnej (np. właściciel nagle wyjeżdża i musi mieszkanie sprzedać w miesiąc, lub mieszkanie z licytacji komorniczej za 1/2 ceny rynkowej).
|
|
|
|
|
#55 |
|
Zakorzenienie
|
Trochę offtopujac, to tez mi się wydawało, ze wynajem mieszkania jest jeszcze przystępny finansowo, a zakup będzie się wiązał z dużo większym obciążeniem, a w praktyce się okazało, ze gdybyśmy te samo mieszkanie wynajmowali i płacili rachunki, to wyniosłoby nas tyle samo, ile rata kredytu plus pozostałe opłaty. Teraz przynajmniej pieniądze, które płaciliśmy za sam wynajem nie idą w powietrze.
|
|
#56 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
|
#57 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
|
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
|
|
#58 | |
|
Raczkowanie
|
Cytat:
8-10 godz super, ale od której do której? Tak, nie mam ochoty pracować jako kelnerka. Twoje zdanie dotyczące moich perspektyw mało mnie interesuje.
Macierzyństwo jest najpełniejszą realizacją kobiecości. Edytowane przez misspsychobunny Czas edycji: 2011-03-18 o 16:29 |
|
|
|
|
|
#59 |
|
Zakorzenienie
|
Juliette- Jasne, ze tak jest, ale ja zawsze mam na uwadze, ze w innym mieście nie miałabym szansy na takie stanowisko czy zarobki jakie mam, tak samo mój mąż, więc coś za coś.
villemka-Rozumiem twoje podejście, ale jeśli ktoś ma niewielkie lub żadne doświadczenie branżowe, to lepiej, żeby wpisał tam takie kelnerowanie czy pracę na kasie, niż miałby straszyć luką, którą pracodawca sobie raczej zinterpretuje niekorzystnie.
|
|
#60 | |
|
Konto usunięte
|
Cytat:
![]() ale chyba mimo wszystko mieszkanie w Warszawie wychodzi bardziej opłacalnie. w mniejszej miejscowości może i mieszkania są tańsze, ale zarobki niższe. Warszawiacy, mimo tych zabójczych cen nieruchomości, żyją na wyższym poziomie niż mieszkańcy małych miast. poza tym uważam, że niezłym pomysłem jest mieszkanie w niedużej miejscowości, która jest dobrze skomunikowana ze stolicą, a w której ceny mieszkań są dużo tańsze. moja siostra cioteczna mieszka w Ząbkach. dojazd pociągiem do Wawy zajmuje jej 5 min, a z dworca ma 3 przystanki do stacji metra - w centrum od momentu wyjścia z domu jest po około 25 minutach, czyli tak jak ja, a mieszkam na Ochocie. |
|
|
|
![]() |
Nowe wątki na forum Praca i biznes
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 09:27.

? jak Cię nie stać?
, pachnącym, schludnie ubranym i uczesanym, mówić w języku polskim (jeśli w takim języku prowadzimy rozmowę), ogarniętym (rozgarniętym) i bystrym. Mówić szczerze, zachowywać się kulturalnie.