Nasze Codzienne Jad³ospisy XIV - Strona 2 - Wizaz.pl

Wróæ   Wizaz.pl > Zdrowie i Medycyna > Dietetyka

Notka

Dietetyka Miejsce dla osób, które s± na diecie. Rozmawiamy o zdrowym od¿ywianiu. Uwaga! Wyznacznikiem jest kaloryczno¶æ dobowa diet - musz± one mieæ ponad 1000 kcal.

Zamknij w±tek

Narzêdzia
Stary 2011-03-22, 19:23   #31
qathe
Wtajemniczenie

Wiadomo¶ci: 2 166
Dot.: Nasze Codzienne Jad³ospisy XIV

Od zawsze jem 3 posilki dziennie.Tak poprostu jestem nauczona.

qathe jest offline Zg³o¶ do moderatora  
Stary 2011-03-22, 19:25   #32
zielona_zabcia
Rozeznanie

Wiadomo¶ci: 778

nie wiem co siê dzieje ze mn±. Pofolgowa³am sobie w niedziele a wczoraj jedynie bagietk± pszenn±, i co i kurczaki dzi¶ waga 69,5kg!!! JA siê pytam jakim cudem? mo¿liwe jest ¿e mi zalega 3kg jedzonka z kiszkach?
No nie wypró¿nia³am siê od soboty;/ nieciekawie nie? Serio, niemam zielonego pojeciêcia co mam robiæ? Niechce znów lececieæ do lekarza bo normalnie by³am ju¿ u ka¿defo mo¿liwego..tylko nie u gastrologa..
B³agam, dorad¼cie mi co¶ na regulrane wypró¿nianie.. mêczy mnie taki brzuch-ogromny i wzdêty, a do @@jeszcze daaleko

a puki co dzisiejsze i jutrzejsze
eR;
I.kawa czarna (nic nie da³o)
owsianka(4³p³,2³otr±b,ok 150g jogo nat,suszone ¶liwy-ok6szt, du¿a ³ycha suszonej ¿urawiny, jab³ko, cynamon,oraz wkruszonym twarogiem)
II.dwie ciêê¿kie kromy razowca ze s³onecznikiem twarogiem,wêdlin± drobiow±,i ¶wie¿ym ogórem
III.pó³ woreczka rozgotowanej kaszy jêczmiennej(mo¿e ciut wiêcej bo kocha kocham i jeszcze raz kocham, mog³abym je¶æ sam± jêczmienn±-ale rozgotowan±)+takie cu¶-cebulka,sporo szynki drobiowej, pietrucha,seler,2marchewk i,300ml soku z pomodorów-domowy,przyprawy,i duszony w tym filet z soli ze skór± (niewiem co za ró¿nca, no ale napiszê)
+podjedzony spory kubas gêstego zabielanego i zagêszczanego barszczu czerwonego i ze 3bia³ka z jaj (na twardo) wiem ¿e bee, ale by³ taki pyszny ¿e Wy te¿ by¶cie zgrzeszy³y-no C-U-D-O
kawa z mlekiem
IV.wie¶niak z cynamonem fistaszkami obranych ze skorupek(6 szt?) i ze 2 orzeszki w³oskie i wkrojon± galeretk± domow±(herbata+ma³o s³odzika du¿o ograniczy³am!+³ycha ¿elatyny)

+bardzo du¿o herbat i ok 1l wody..

na jutro

I.(7;30-8;00)kawa (mam nadzieje ¿e jutro pomo¿e)
owsianka (4³.p³,2³.otr.200ml mleka,ma³e jab³ko,suszona ¿urawina,twaróg,cynamon)
II.(11;30)kroma z past± z 1 jaja,twaro¿ku,cebulki,i przypraw oraz ogórkiem, pomarañcza;
III.(15-16)pulpety indycze nadziane wêdlin± i twarogiem, kasza jêczmienna(reszta z dzi¶) i bêd± buraczki z chrzanem i jab³kiem
IV.(18;30)ca³a wêdzona makrela+¶wie¿y pomidor z cebulk± i piepszem

i jak?? jutro obiad niemam pojêcia o której wyjdzie.... bêdê w drodzê i muszê tak sobie zaplanowaæ;
Jakbym by³a g³odna przed obiadem, mogê sobie wypiæ taki kubeczek 200ml chudego kefiru? lub zje¶æ jeszcze jeden owoc, np. jab³ko??

bardzo proszê o odpowiedzi na moje pytania. Bardzo siê staram...
a do lekarza mia³am i¶æ dzi¶ i dupa
Prze³o¿y³ mi wizytê na poniedzia³ek-³ee.
wiêc wy mnie chocia¿ nie zawied¼cie...

zarêczona 30.03.2012
mama maleñkiego Mi³oszka 17.07.2012
nied³ugo ¿ona
nied³ugo matura
wygra³am swoje ¿ycie !
zielona_zabcia jest offline Zg³o¶ do moderatora  
Stary 2011-03-22, 19:26   #33
Izaczka
Raczkowanie

Wiadomo¶ci: 364

Cytat:
Napisane przez qathe Poka¿ wiadomo¶æ
sniadanie:
-3kromki chleba z poledwica drobiowa i ogorkiem

obiad:

-duszone udko z kurczaka ,ziemniaki i surowka pekinska (majonez,jogurt naturalny)

kolacja:
-pol makreli wedzonej,banan
No chyba zartujesz- co to jest. Nie nadaje siê to na zdrowe od¿ywianie na pewno
Cytat:
Napisane przez Abigal Poka¿ wiadomo¶æ
Utrzymanie

¦niadanie: porcja ekologicznego musli orkiszowego bez dodatku cukru (p³atki orkiszowe, suszone morele, suszone ¶liwki, suszone truskawki, suszone maliny, suszone jab³ko, sezam, s³onecznik, pestki dyni, siemiê lniane) z jogurtem naturalnym wymieszanym z rozgniecionym bananem, migda³ami i miodem lipowym, kubek kawy zbo¿owej

II ¦niadanie: 2 kromki razowca na zakwasie z ziarnami z past± z ciecierzycy, ogórkiem, ¿ó³t± i czerwon± papryk± i kie³kami s³onecznika + kilka rzodkiewek

du¿e jab³ko

Obiad: ziemniaczki w mundurkach, sa³atka z buraczków z cebulk±, kie³kami rzodkiewki, sokiem z cyryny i olejem lnianym, porcja ¶ledzika z ogórkiem kiszonym, jab³kiem, jogurtem naturalnym i pieprzem

Kolacja: (w³a¶nie idê je¶æ): porcja sa³atki greckiej (feta, oliwki, pomidor, ogórek, ¿ó³ta papryka, cebulka, kapusta pekiñska, bazylia, zio³a z winegretem z soku z cytryny i oleju z pestek dyni) + kromka razowca z mas³em, czosnkiem i zio³ami (lekko zgrilowana w piekarniku)

+2l wody, 1h chodzenia, 1h basenu

proszê o ocenê
Fajnie -warto¶ci od¿ywcze i kaloryczne tkwi± w szczegó³ach, zdrowo du¿o witamin - mi sie bardzo podoba, chocia¿ lubiê zdrow± kuchniê to jednak na wszystko chyba bym siê nie skusi³a ale skoro Tobie smakuje, s³u¿y Ci wyniki badañ s± dobre-super

A tak wogóle to hej.
Moje P i walka o okres.

1.nale¶niki pó³ na pó³ z m±ki pszennej i pe³noziarnistej, z serkiem homogenizowanym 6,5% t³ i musem truskawkowym kilka truskawek
2.grahamka z warstw± pasty s³onecznikowej, poledwic± sopock±, rzodkiewk± i papryk±, twix, gruszka, kostka 3 bita, gar¶æ paluszków solonych (w szkole przerw jest kilka ... ;p )
3.podpiekane ziemniaki+³y¿ka oleju, sma¿one 1,5 kie³basy ¶l±skiej, kawalek boczku, surówka porowa (por,majonez,cebulka,przy prawy i co¶ tam jeszcze. nie lubie majonezu, ale tu smakuje wysmienicie)
4.banan, nale¶nik jeszcze ze ¶niadania, miseczka s³oneczniku (upchany podwieczorek, spontanicznie wyszed³ gdzies w miêdzyczasie)
5.makaron z pesto i migda³ami^^ duuuuuu¿o, bo pyszny

jeszcze niedawno by³a d³uga i ciê¿ka kromka chleba orkiszowego z mas³em, polêdwic± ³ososiow±, rzodkiewk±, sa³at±, ogórkiem, zio³ami, i kie³kami rzodkiewki tak ¿eby zdrowo by³o.
Jak to wygl±da?

staruch ze mnie,
Izaczka jest offline Zg³o¶ do moderatora  
Stary 2011-03-22, 19:35   #34
pozytywna-wariatka
Zadomowienie

Wiadomo¶ci: 1 024

Cytat:
Napisane przez zielona_zabcia Poka¿ wiadomo¶æ
nie wiem co siê dzieje ze mn±. Pofolgowa³am sobie w niedziele a wczoraj jedynie bagietk± pszenn±, i co i kurczaki dzi¶ waga 69,5kg!!! JA siê pytam jakim cudem? mo¿liwe jest ¿e mi zalega 3kg jedzonka z kiszkach?
No nie wypró¿nia³am siê od soboty;/ nieciekawie nie? Serio, niemam zielonego pojeciêcia co mam robiæ? Niechce znów lececieæ do lekarza bo normalnie by³am ju¿ u ka¿defo mo¿liwego..tylko nie u gastrologa..
B³agam, dorad¼cie mi co¶ na regulrane wypró¿nianie.. mêczy mnie taki brzuch-ogromny i wzdêty, a do @@jeszcze daaleko

eR;
owsianka(4³p³,2³otr±b,ok 150g jogo nat,suszone ¶liwy-ok6szt, du¿a ³ycha suszonej ¿urawiny, jab³ko, cynamon,oraz wkruszonym twarogiem) mniam! bardzo ³adne ¶niadanie.
II.dwie ciêê¿kie kromy razowca ze s³onecznikiem twarogiem,wêdlin± drobiow±,i ¶wie¿ym ogórem super.
III.pó³ woreczka rozgotowanej kaszy jêczmiennej(mo¿e ciut wiêcej bo kocha kocham i jeszcze raz kocham, mog³abym je¶æ sam± jêczmienn±-ale rozgotowan±)+takie cu¶-cebulka,sporo szynki drobiowej, pietrucha,seler,2marchewk i,300ml soku z pomodorów-domowy,przyprawy,i duszony w tym filet z soli ze skór± (niewiem co za ró¿nca, no ale napiszê)
+podjedzony spory kubas gêstego zabielanego i zagêszczanego barszczu czerwonego i ze 3bia³ka z jaj (na twardo) wiem ¿e bee, ale by³ taki pyszny ¿e Wy te¿ by¶cie zgrzeszy³y-no C-U-D-O obiad te¿ ³adnie.
kawa z mlekiem
IV.wie¶niak z cynamonem fistaszkami obranych ze skorupek(6 szt?) i ze 2 orzeszki w³oskie i wkrojon± galeretk± domow±(herbata+ma³o s³odzika du¿o ograniczy³am!+³ycha ¿elatyny) okey.

na jutro

owsianka (4³.p³,2³.otr.200ml mleka,ma³e jab³ko,suszona ¿urawina,twaróg,cynamon) ³adnie.
II.(11;30)kroma z past± z 1 jaja,twaro¿ku,cebulki,i przypraw oraz ogórkiem, pomarañcza; tylko jedna kroma?
III.(15-16)pulpety indycze nadziane wêdlin± i twarogiem, kasza jêczmienna(reszta z dzi¶) i bêd± buraczki z chrzanem i jab³kiem super.
IV.(18;30)ca³a wêdzona makrela+¶wie¿y pomidor z cebulk± i piepszem okey.

i jak?? jutro obiad niemam pojêcia o której wyjdzie.... bêdê w drodzê i muszê tak sobie zaplanowaæ;
Jakbym by³a g³odna przed obiadem, mogê sobie wypiæ taki kubeczek 200ml chudego kefiru? lub zje¶æ jeszcze jeden owoc, np. jab³ko??

ja codziennie pijê na czczo wodê z cytryn± i z miodem, potem jem owsiankê i pijê duuuu¿o zielonej herbaty i powiem tak - pomaga na te sprawy. - co prawda to siê normuje po pewnym czasie, u mnie dopiero jakie¶ 3 miesi±ce po diecie, ale teraz jest jak w zegarku.
a jad³ospis mi siê podoba, w³a¶ciwie oba mi siê podobaj±.
Lepiej zjedz sobie wie¶niaka, bardziej siê najesz ni¿ kefirem czy jab³kiem.
pozytywna-wariatka jest offline Zg³o¶ do moderatora  
Stary 2011-03-22, 19:36   #35
Izaczka
Raczkowanie

Wiadomo¶ci: 364

Cytat:
Napisane przez Nora_Grey Poka¿ wiadomo¶æ
,, Potworny ból brzucha ''

¦: Jogo naturalny z 5 ³ychami musli orzechowego z bakaliami, dwie kromy zwyk³ego chleba z delm±, serkiem topionym gouda, szyn±, sa³ata, pomidor, rzodkiew, szczypiór, bazylia..etc.

pieszo do szko³y

II¦: danone biszkoptowy, bu³ka z ziarnami z serkiem wiejskim, sa³at±, pomidorem..etc

Tu siê zaczê³o. Masakryczny ból ¿o³±dka..

O: Dwa klopsy gotowane, sos pieczarkowy, du¿o kuskus, nie by³o niczego do obiadu- jab³ko by³o.

P: Podgrzany w mikrofali banan, kiwi rozciapkany i wrzucony do wie¶niaka, gar¶æ mieszanki studenckiej do tego.

K: (bêdzie) Bu³a otrêbuska z delm±, bia³ym serem/ pasztetem, keczupem/ pomidorem, szczypiorem, bazyli±..etc

Po bêd± orzeszki do filmu i co¶ w stylu Pysia.. no oczywi¶cie je¿eli ból brzucha przejdzie....
Niech kto¶ zerknie, a ja out. Idê ¿reæ.
I ju¿ widzê, ¿e ból mi szyæko zepsu³.. kopnij mnie kto¶ w zad, bo tego chyba znów za ma³o.. :/
Dziewczyno przestañ siê ze sob± paækaæ. Co nie wejdê na w±tek to Tobie co¶ przeszkodzi w jad³ospisie. Mnie te¿ boli brzuch,teraz mniej niz kiedys bo organizm siê przyzwyczai³,ale jednak. i jak siê chce to siê mo¿e- g³upi batonik, saszetka musli, kaloryczna sa³atka owocowa, dodatki poupychane i kcal juz wystarczaj±co wiêcej.

staruch ze mnie,
Izaczka jest offline Zg³o¶ do moderatora  
Stary 2011-03-22, 19:40   #36
TrueLook
Raczkowanie

Wiadomo¶ci: 370

Bezmiêsne P /chyba co¶ do mnie w koñcu dotar³o/

¦niadanie: kie³basa ¶niadaniowa sojowa z keczupem; paluch pszenny na pó³ z mas³em; po³ówka z sa³at±, serem ¿ó³tym, ogórkiem i pomidorem; po³ówka z serkiem topionym ¶mietankowym ze szczypiorkiem, ogórkiem i papryk±; herbata z cytryn±

2 ¶niadanie /w szkole/: 1. du¿a bu³a z mas³em, sa³at±, serem ¿ó³tym, ogórkiem i papryk±; 2 cukierki czekoladowe /zosta³am poczêstowana/
2. serek wiejski + jab³ko

Obiad: ry¿ pe³en warzyw /groszek, kalafior, marchew, broku³ etc/
deser: 4 pierniki

Kolacja: omlet z dwóch jaj z cebul± i keczupem; kilka ogórków; kromka chleba z ziarnami z mas³em, sa³at±, serem ¿ó³tym, ogórkiem i pomidorem; herbata

przed snem: kostka czekolady gorzkiej, kubek gor±cej czekolady
TrueLook jest offline Zg³o¶ do moderatora  
Stary 2011-03-22, 19:41   #37
Agashia
Raczkowanie

Wiadomo¶ci: 168

credo dziekuje dziekuje * dzisiejsze menu by³o wzbogacone )
Stary 2011-03-22, 19:42   #38
Tynusia
Zakorzenienie

Wiadomo¶ci: 4 731

Cytat:
Napisane przez zielona_zabcia Poka¿ wiadomo¶æ

eR;
owsianka(4³p³,2³otr±b,ok 150g jogo nat,suszone ¶liwy-ok6szt, du¿a ³ycha suszonej ¿urawiny, jab³ko, cynamon,oraz wkruszonym twarogiem)
II.dwie ciêê¿kie kromy razowca ze s³onecznikiem twarogiem,wêdlin± drobiow±,i ¶wie¿ym ogórem
+podjedzony spory kubas gêstego zabielanego i zagêszczanego barszczu czerwonego i ze 3bia³ka z jaj (na twardo) wiem ¿e bee, ale by³ taki pyszny ¿e Wy te¿ by¶cie zgrzeszy³y-no C-U-D-O
kawa z mlekiem
IV.wie¶niak z cynamonem fistaszkami obranych ze skorupek(6 szt?) i ze 2 orzeszki w³oskie i wkrojon± galeretk± domow±(herbata+ma³o s³odzika du¿o ograniczy³am!+³ycha ¿elatyny)

na jutro

owsianka (4³.p³,2³.otr.200ml mleka,ma³e jab³ko,suszona ¿urawina,twaróg,cynamon)
II.(11;30)kroma z past± z 1 jaja,twaro¿ku,cebulki,i przypraw oraz ogórkiem, pomarañcza;
III.(15-16)pulpety indycze nadziane wêdlin± i twarogiem, kasza jêczmienna(reszta z dzi¶) i bêd± buraczki z chrzanem i jab³kiem
IV.(18;30)ca³a wêdzona makrela+¶wie¿y pomidor z cebulk± i piepszem

Jak siê nie wypró¿ni³a¶ od soboty to na bank sporo Ci tam zalega. ( mi siê zdarzy³o to nie raz dziwne ale nawet waga potrafi³a pokazaæ od 3-5kg wiêcej gdy nie chodzi³am do wc)
Wiêc nie panikuj.
Ja pije codziennie rano wode na czczo , zielon± herbatke i ogólnie pije du¿o wody mineralnej , raz dziennie pokrzywa,miêta itp.
Ja te¿ mia³am problemy jak za du¿o b³onnika i chod¼ pi³am minimum 1,5 l to tak za ma³o i zrobi³am sobie 2 dni takie lekkostrawne (kasza jaglana,pieczywo mieszane/orkiszowe itp) i potem normalnie funkcjonowa³o

Kreta/ Agia Pelagia or 2013 ? Lloret

Edytowane przez Tynusia
Czas edycji: 2011-03-22 o 19:46
Tynusia jest offline Zg³o¶ do moderatora  
Stary 2011-03-22, 19:48   #39
kasiekasiek
Zadomowienie

Wiadomo¶ci: 1 431

Moje wczorajsze U:

I ¦n.: (baardzo wczesne) dwie kromki razowego z mas³em, pasztetem, ogórkiem + herbata

II ¦n.: dwie kromki ¿ytniego razowego z mas³em, pekiñsk±, potrójn± szynk±, serem ¿ó³tym, papryk± i odrobin± natki pietruszki + miêta

III ¦n: dro¿d¿ówka z serem i skórk± pomarañczow± (w biegu miêdzy zajêciami)

Obiado - kolacja: du¿e jajko sadzone, pó³ torebki ry¿u, miska surówki z pekiñskiej ( sosem sa³atkowym)

po: orzechy arachidowe
jaki¶ ma³y batonik i herbata

pomiêdzy gdzie¶ by³a jeszcze szklanka coca coli, woda i mo¿liwe ¿e co¶ jeszcze, ale nie pamiêtam. i bardzo siê cieszê, ¿e nie pamiêtam
kasiekasiek jest offline Zg³o¶ do moderatora  
Stary 2011-03-22, 19:50   #40
qathe
Wtajemniczenie

Wiadomo¶ci: 2 166

Cytat:
Napisane przez Izaczka Poka¿ wiadomo¶æ
No chyba zartujesz- co to jest. Nie nadaje siê to na zdrowe od¿ywianie na pewno
Dlaczego ?

qathe jest offline Zg³o¶ do moderatora  
Stary 2011-03-22, 19:54   #41
Tynusia
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez Phynn Poka¿ wiadomo¶æ
mo¿e chocia¿ U ?
1. owsianka z serkiem wiejskim, otrêbami, bananem i orzeszkami ziemnymi; ³adnie chod¼ spytam ile orzeszków,p³atków,jaki banan ?
kawa z cappuccino czekoladowym i z mlekiem.
2. ma³y 'kubu¶', croissant z czekolad± jako forma deseru w porz±dku ale nie ,¿e zastêpuje ogólnie posi³ek
3. talerz ukraiñskiego barszczu z ziemniakami i miêskiem z indyka; pomarañczka no ukraiñski dobry tylko ,¿e zrobi³ w tym jad³ospisie 'bebe' bo ogólny bilans dnia zani¿y³ itp.
4. grahamka, ka¿da po³ówka z papryk±, ogórkiem i 'almette' szczypiorkowo-cebulkowym. a mase³ko to co
(na uczelni do 17ej)
Tak sobie.
Brak podwieczorku ten obiadek taki skromny no i co dodaæ ,¿e s³abo bo Ty powinna¶ byæ ju¿ dawno na P.

Okazje i pomys³y na prezent

REKLAMA
Stary 2011-03-22, 20:01   #42
Nora_Grey
Raczkowanie

Wiadomo¶ci: 399

Cytat:
Napisane przez Izaczka Poka¿ wiadomo¶æ
Dziewczyno przestañ siê ze sob± paækaæ. Co nie wejdê na w±tek to Tobie co¶ przeszkodzi w jad³ospisie. Mnie te¿ boli brzuch,teraz mniej niz kiedys bo organizm siê przyzwyczai³,ale jednak. i jak siê chce to siê mo¿e- g³upi batonik, saszetka musli, kaloryczna sa³atka owocowa, dodatki poupychane i kcal juz wystarczaj±co wiêcej.

A to tak ¼le wygl±da? ¦niadanie i podwieczorek by³y jak dla mnie meega.
Nora_Grey jest offline Zg³o¶ do moderatora  
Stary 2011-03-22, 20:04   #43
Tynusia
Zakorzenienie

Cytat:
A to tak ¼le wygl±da? ¦niadanie i podwieczorek by³y jak dla mnie meega.
Powinno byæ P i to takie solidne a Ty zawsze znajdziesz powód i jakie¶ ale.
Pomy¶l ,¿e to ale nie zwróci Ci ¿ycia bo ma siê je jedno.
Pracuj !

Stary 2011-03-22, 20:04   #44
migotka1010
Zakorzenienie

Wiadomo¶ci: 3 456
GG do migotka1010

Cytat:
Napisane przez Sunday Rose Poka¿ wiadomo¶æ
Hej nawet nie zauwa¿y³am, ¿e ju¿ nowy w±tek ^^ piêknych jad³ospisów dla wszystkich dzisiejsze R z pro¶b± o ocenê i jutrzejsze tak¿e, choæ zwykle staram siê nie planowac do przodu - pewnie co¶ siê pozmienia

I owsianka z jab³kiem, cynamonem i miodem (5³y¿ek p³atków i ³y¿ka otr±b pszennych)
II dwie kromki razowca z domowym pasztetem, kawa z mlekiem
III ok.80 g makaronu pe³noziarnistego rurki z drobiowym miêsem mielonym, sosem pomidorowym (koncentrat rozpuszczony i zagotowany z wod± z przyprawami) i plasterkiem odt³uszczonego sera ¿ó³tego
IV jogurt naturalny, spora gar¶æ s³onecznika
V jajecznica z 2 jajek na ma¶le, kapusta kiszona

i jutrzejszy

I placki bananowe
II grahamka z mas³em, wêdlin± drobiow± babci i musztard±, jab³ko
III mieszanka warzyw chiñskich na patelniê, br±zowy ry¿ (pó³ torebki), filet z indyka
IV serek wiejski z jajkiem na twardo
V filet z makreli opiekany, ogórek b±d¼ inne warzywo

proszê o ocenê

co to za placki bananowe?

Hej

ocencie moj jad³ospis, bo siê zastanawiam czy za ma³o nie jem... czuje sie dobrze, a moj metabolizm jest dziwny, bowiem bardzo szybko tyje i szybko chudne...

Oczywiscie redukcja

S: p³atki owsiane (nie wiem ile ³y¿ek, bo gotuje szklanke i mi ugotowane starczaja na ok 4-5 dni) z garscia bakalii, minimalna iloscia mleka (nie lubie zupy wole papke), po³ówka staryego jablka i 2 ³y¿eczkami konfitury z zurawiny (wlasnej robooty... s³odka strasznie)
II S: jablko (w pracy nie mam czasu)
O: grilowana rybka z ugotowana fasolka (ca³a torba 450g)
K: duzy serek wiejski z ogorkiem, no i podskublam troche szynki, troche salatki z majonezem (ale to moze ³yzkê a skladala sie z kalafiora, pomidora jajka, cebuli i majonezu)

ogolnie nie mam ruchu, bo pracuje przy komputerze, ale zamierzam biegac... narazie zamierzam ;d musze sie zmotywowaæ

[...] i ¶lubujesz mi u¶miech przy porannej kawie, parasol w deszczu i stokrotki na wiosnê [...]

Od jutra siê uczê!
migotka1010 jest offline Zg³o¶ do moderatora  
Stary 2011-03-22, 20:06   #45
Tynusia
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez migotka1010 Poka¿ wiadomo¶æ
co to za placki bananowe?

Hej

ocencie moj jad³ospis, bo siê zastanawiam czy za ma³o nie jem... czuje sie dobrze, a moj metabolizm jest dziwny, bowiem bardzo szybko tyje i szybko chudne...

Oczywiscie redukcja

S: p³atki owsiane (nie wiem ile ³y¿ek, bo gotuje szklanke i mi ugotowane starczaja na ok 4-5 dni) z garscia bakalii, minimalna iloscia mleka (nie lubie zupy wole papke), po³ówka staryego jablka i 2 ³y¿eczkami konfitury z zurawiny (wlasnej robooty... s³odka strasznie)
II S: jablko (w pracy nie mam czasu)
O: grilowana rybka z ugotowana fasolka (ca³a torba 450g)
K: duzy serek wiejski z ogorkiem, no i podskublam troche szynki, troche salatki z majonezem (ale to moze ³yzkê a skladala sie z kalafiora, pomidora jajka, cebuli i majonezu)

ogolnie nie mam ruchu, bo pracuje przy komputerze, ale zamierzam biegac... narazie zamierzam ;d musze sie zmotywowaæ

Placki bananowe :

http://lekko-i-zdrowo.blogspot.com/search/label/banany

A ogólnie ma³o nawet jak na R

Stary 2011-03-22, 20:23   #46
Nora_Grey
Raczkowanie

Wiadomo¶ci: 399

to co mogê zje¶æ teraz, ¿eby podbiæ nieco kaloryczno¶æ, ale ¿eby nie zaszkodzi³o?
Serek homo z jakimi¶ bajerami/ kisiel / jaki¶ jogo / co¶ jak kubu¶ tylko, ¿e 330 ml?
Nora_Grey jest offline Zg³o¶ do moderatora  
Stary 2011-03-22, 20:24   #47
Tynusia
Zakorzenienie

Cytat:
to co mogê zje¶æ teraz, ¿eby podbiæ nieco kaloryczno¶æ, ale ¿eby nie zaszkodzi³o?
Serek homo z jakimi¶ bajerami/ kisiel / jaki¶ jogo / co¶ jak kubu¶ tylko, ¿e 330 ml?
To na co masz ochotê.

Stary 2011-03-22, 20:40   #48
97063297b7b35b4a21bd582d93800b2e45dfbb59_6372d6b265f10
Konto usuniête

Wiadomo¶ci: 3 891

No to teraz jad³ospis na jutro, oczywi¶cie R prosi³abym o ocenê

¦niadanie(6:30): Owsianka na 2 szklankach mleka 1,5%(5 ³y¿ek p³atków owsianych, ³y¿ka otr±b zbo¿owych, ³y¿ka zmielonego siemienia lnianego, gar¶æ rodzynek, jedno jab³ko, cynamon, ma³a ³y¿ka miodu)

II ¦niadanie(9:00): Jab³ko z gar¶ci± s³onecznika ³uskanego

III ¦niadanie(12:00): Podwójna kanapka na chlebie razowym z szynk±, papryk±, sa³at± i ogórkiem

Obiad(15:30): 300 ml barszczu bia³ego, indyk duszony z warzywami, 1/2 torebki ry¿u bia³ego

1h biegania

Podwieczorek(18:00):
Kromka razowca z serem bia³ym i ogórkiem

Kolacja(20:00-20:30): 1/2 tuñczyka z pomidorem, rze¿uch± i szczypiorem, 2 li¶cie sa³aty

Ogólnie jak liczê sobie kcal to wychodzi przeciêtnie 1700 na dzieñ, moje zapotrzebowanie wg ró¿nych kalkulatorów wynosi 2200-2500 kcal, wiêc przy dodatkowym spalaniu dziennie 250-500 kcal (zale¿y od dnia) wychodzi ca³kiem przyjemny deficyt kalorii

Edytowane przez 97063297b7b35b4a21bd582d93800b2e45dfbb59_6372d6b265f10
Czas edycji: 2011-03-22 o 21:08
97063297b7b35b4a21bd582d93800b2e45dfbb59_6372d6b265f10 jest offline Zg³o¶ do moderatora  
Stary 2011-03-22, 20:42   #49
GreenBalance
Raczkowanie

Wiadomo¶ci: 469

Utrzymanie:

¶niadanie: owsianka z 4 ³y¿ek p³atków górskich, gotowana na mleczku kokosowym i krowim, z truskawkami, migda³ami, wanili±, daktylami suszonymi i serkiem homogenizowanym naturalnym & kawa z mlekiem

ii ¶niadanie: bu³ka wieloziarnista z mas³em, rukol±, serem camembert z pieprzem, ogórkiem kiszonym i rzodkiewkami + kilka rzodkiewek

obiad: zupa ogórkowa z marchewk±, ziemniakami, miêsem wieprzowym, w³oszczyzn± i zielon± pietruszk± + zio³a

podwieczorek: du¿y banan pieczony z gar¶ci± p³atków migda³owych, cynamonem i miodem gryczanym & bia³a herbata

kolacja: omlet z dwóch jaj z pieczarkami, papryk± czerwon±, pomidorem, czosnkiem i rukol± & kromka ciê¿kiego razowca z mas³em + marchewka i melisa

+ 1,5 l wody,1 h treningu & 30 minut spaceru

Okazje i pomys³y na prezent

REKLAMA
Stary 2011-03-22, 20:48   #50
agueda
Raczkowanie

Wiadomo¶ci: 319

Cytat:
Napisane przez qathe Poka¿ wiadomo¶æ
Dlaczego ?
pomy¶l przez chwilê, zanim zadasz idiotyczne pytanie.
agueda jest offline Zg³o¶ do moderatora  
Stary 2011-03-22, 20:51   #51
aTusiaaXx
Raczkowanie

Wiadomo¶ci: 41
GG do aTusiaaXx

zastanawiam siê dlaczego moje jad³ospisy s± pomijane?
czy jest z nimi a¿ tak ¼le? bardzo proszê o obiektywne oceny,staram siê je¶æ ju¿ mniej s³odyczy i ogólnie niezdrowego jedzenia..

dzisiejsze U:

¶n. owsianka( szkl.owsianych,sporo branFlakeso'w truskawkowo-kokosowych, dodatkowo wiórki kokosowe i banany suszone,szkl. mleka), pomarañcz, kawka z mlekiem

2¶n. uczelnia---> bu³a francuska z soczewic±, soczek pomarañczowy w kartoniku, KBW

3?¶n. homo waniliowy + saszetka musli,jab³ko

ob. 8 pierogów ruskich przysma¿onych na z³oto z cebulk±, surówka wiosenna, i talerzyk ryby po grecku z wczoraj+ grzanka razowa
d. kilka je¿yków kokosowych

podw. racuchy z jab³kami z 5?, kubek kakao, miska sa³atki owocowej z migda³ami

kol. jajecznica z 3 jajek na sma¿onej cebulce i kie³basie swojskiej takiej ciemnej,posypana szczypiorkiem, 2 kromy orkiszowego z mas³em/ mas³em,¿ó³tym serem, pomidorem i przyprawami
po wpad³o pude³eczko truskawek

pó¼niej, k 21. litr lodów orzechowych,rz±dek gorzkiej czekolady z nadzieniem malinowym

proszê o oceny
aTusiaaXx jest offline Zg³o¶ do moderatora  
Stary 2011-03-22, 21:09   #52
Ewelajna140
Zadomowienie

Wiadomo¶ci: 1 445

U

I 2 kromki pszennego z mas³em, pieczonym schabem i ogórkiem, pomarañcza, inka

II szarlotka, gruszka, jab³ko, herbata (roz³o¿one w czasie na uczelni)

III kilka odsma¿anych pierogów z miêsem drobiowym, fasol± i cebulk±, herbata

IV jajecznica (2 jajka, cebulka, olej, przyprawy), papryka, kromka pszennego, inka
Stary 2011-03-22, 21:10   #53
credo
Raczkowanie

Wiadomo¶ci: 274

Jednak ma³a zmiana planów i tak wypad³o moje dzisiejsze U:

I ¶n: bu³ka grahamka przekrojona na pó³: jedna po³owa z mas³em, serem ¿ó³tym wêdzonym i ketchupem, a druga z serkiem kanapkowym ¶mietankowym i ogórkiem zielonym posypanym pieprzem; zielona herbata

II ¶n: "szpinaczek" (szpinakowa wersja popularnego kapu¶niaczka"); kawa z mlekiem

15 minut na rowerku stacjonarnym

obiad: wêdzony filet z pstr±ga 100g z 80g pysznej surówki ogórkowej; zielona herbata

kolacja: po³owa dro¿d¿ówki z minimaln± ilo¶ci± konfitury truskawkowej, która dodawa³a tylko posmaku; kawa z mlekiem z kostk± czekolady ritter o smaku praliny

15 min na rowerku stacjonarnym; seria brzuszków

+ oczywi¶cie woda

Wiem, ¿e wêgle, a tym bardziej s³odycze na noc to nie bardzo, ale po pierwsze nie mia³am ochoty na ¿adne jajka, warzywa, serki czy cokolwiek innego, a po drugie mia³am strasznie z³y humor, a ca³y dzieñ chodzi³ za mn± smak dro¿d¿ówy. Jutro i w pi±tek postaram siê nie zje¶æ niczego s³odkiego, mo¿e siê uda!

Proszê o ocenkê.

62-61-60-59-58-57-56-55-54-53-52

credo jest offline Zg³o¶ do moderatora  
Stary 2011-03-22, 21:12   #54
Winky
Zadomowienie

Wiadomo¶ci: 1 231

Cytat:
Napisane przez credo Poka¿ wiadomo¶æ
Jednak ma³a zmiana planów i tak wypad³o moje dzisiejsze U:

I ¶n: bu³ka grahamka przekrojona na pó³: jedna po³owa z mas³em, serem ¿ó³tym wêdzonym i ketchupem, a druga z serkiem kanapkowym ¶mietankowym i ogórkiem zielonym posypanym pieprzem; zielona herbata

II ¶n: "szpinaczek" (szpinakowa wersja popularnego kapu¶niaczka"); kawa z mlekiem

15 minut na rowerku stacjonarnym

obiad: wêdzony filet z pstr±ga 100g z 80g pysznej surówki ogórkowej; zielona herbata

kolacja: po³owa dro¿d¿ówki z minimaln± ilo¶ci± konfitury truskawkowej, która dodawa³a tylko posmaku; kawa z mlekiem z kostk± czekolady ritter o smaku praliny

15 min na rowerku stacjonarnym; seria brzuszków

+ oczywi¶cie woda

Wiem, ¿e wêgle, a tym bardziej s³odycze na noc to nie bardzo, ale po pierwsze nie mia³am ochoty na ¿adne jajka, warzywa, serki czy cokolwiek innego, a po drugie mia³am strasznie z³y humor, a ca³y dzieñ chodzi³ za mn± smak dro¿d¿ówy. Jutro i w pi±tek postaram siê nie zje¶æ niczego s³odkiego, mo¿e siê uda!

Proszê o ocenkê.
Gdzie ry¿ w obiedzie?
Oto jest ¿ycie: nic a jak¿e dosyæ...
Winky jest offline Zg³o¶ do moderatora  
Stary 2011-03-22, 21:14   #55
zabulek1
Wtajemniczenie

Wiadomo¶ci: 2 126

[1=97063297b7b35b4a21bd582 d93800b2e45dfbb59_6372d6b 265f10;25899870]No to teraz jad³ospis na jutro, oczywi¶cie R prosi³abym o ocenê

¦niadanie(6:30): Owsianka (5 ³y¿ek p³atków owsianych, ³y¿ka otr±b zbo¿owych, ³y¿ka zmielonego siemienia lnianego, gar¶æ rodzynek, jedno jab³ko, cynamon, ma³a ³y¿ka miodu)

II ¦niadanie(9:00): Jab³ko z gar¶ci± s³onecznika ³uskanego

III ¦niadanie(12:00): Podwójna kanapka na chlebie razowym z szynk±, papryk±, sa³at± i ogórkiem

Obiad(15:30): 300 ml barszczu bia³ego, indyk duszony z warzywami, 1/2 torebki ry¿u bia³ego

1h biegania

Podwieczorek(18:00):
Kromka razowca z serem bia³ym i ogórkiem

Kolacja(20:00-20:30): 1/2 tuñczyka z pomidorem, rze¿uch± i szczypiorem, 2 li¶cie sa³aty

Ogólnie jak liczê sobie kcal to wychodzi przeciêtnie 1700 na dzieñ, moje zapotrzebowanie wg ró¿nych kalkulatorów wynosi 2200-2500 kcal, wiêc przy dodatkowym spalaniu dziennie 250-500 kcal (zale¿y od dnia) wychodzi ca³kiem przyjemny deficyt kalorii
[/QUOTE]

posilek przedtreningowy o 15:30 jest ok, ale potreningowy jest niezbyt (wg mnie oczywiscie ) Po treningu musisz uzupelnic bialko, aby wyczerpane miesnie zaczely sie od razu regenerowac. Mozesz zjesc jakas piers z kurczaka+ cos tam, albo omleta . Mozesz tez uzupelnic swoje bialko np. tym 100% Whey Gold Standard Protein, Banana Cream - 2270g. Ja (i nie tylko ja) jestem z niego zadowolona.
I dobrze by bylo, zebys do ostatniego posilku dorzucila jajo, albo serek np. ziarnisty, aby zapewnic swojemu organizmowi bialko na cala noc.
Zasada jest taka, ze rano jemy lekkostrane bialka, zeby szybko wbily sie do obiegu, a na noc zas t ciezkostrawne, zeby pozostawaly w obiegu jak najdluzej.
Powodzenia
zabulek1 jest offline Zg³o¶ do moderatora  
Stary 2011-03-22, 21:19   #56
97063297b7b35b4a21bd582d93800b2e45dfbb59_6372d6b265f10
Konto usuniête

Wiadomo¶ci: 3 891

Cytat:
Napisane przez zabulek1 Poka¿ wiadomo¶æ
posilek przedtreningowy o 15:30 jest ok, ale potreningowy jest niezbyt (wg mnie oczywiscie ) Po treningu musisz uzupelnic bialko, aby wyczerpane miesnie zaczely sie od razu regenerowac. Mozesz zjesc jakas piers z kurczaka+ cos tam, albo omleta . Mozesz tez uzupelnic swoje bialko np. tym 100% Whey Gold Standard Protein, Banana Cream - 2270g. Ja (i nie tylko ja) jestem z niego zadowolona.
I dobrze by bylo, zebys do ostatniego posilku dorzucila jajo, albo serek np. ziarnisty, aby zapewnic swojemu organizmowi bialko na cala noc.
Zasada jest taka, ze rano jemy lekkostrane bialka, zeby szybko wbily sie do obiegu, a na noc zas t ciezkostrawne, zeby pozostawaly w obiegu jak najdluzej.
Powodzenia
Dziêkujê Dodam do kolacji w takim razie 1/2 serka wiejskiego, a drug± po³ówkê zjem razem z twaro¿kiem na podwieczorek. Bêdzie w sumie 1/3 twarogu + 1/2 wie¶niaka i jakie¶ warzywa. Jak bêdê g³odna to kromkê razowca. Czy lepiej jajko i ca³ego wie¶niaka na podwieczorek?
97063297b7b35b4a21bd582d93800b2e45dfbb59_6372d6b265f10 jest offline Zg³o¶ do moderatora  
Stary 2011-03-22, 21:20   #57
Magdalena0603
Rozeznanie

Wiadomo¶ci: 859

uuu
  • jajko na miêkko + jasna bu³ka z mas³em, szynka wiejsk±, chrzanem, pomidorem, banan
  • jogurt naturalny + pomidor, sok z pomarañczy
  • parówka na ciep³o z musztarda, kromka orkisza z mas³em i sa³at±,salami plaster
  • pier¶ kurczaka sma¿ona w panierce, 350g surówki z pekinki, 2 ziemniaki
  • 1/2 makreli wêdzonej + 1/2 homo, wkrojony ogór zielony
w miêdzyczasie 2 ³y¿ki spaghetti boloñskiego...
i jak dzisiaj??
Magdalena0603 jest offline Zg³o¶ do moderatora  
Stary 2011-03-22, 21:20   #58
credo
Raczkowanie

Wiadomo¶ci: 274

Cytat:
Napisane przez Winky Poka¿ wiadomo¶æ
Gdzie ry¿ w obiedzie?
Wiem, wiem, ale nie mog³am ju¿ w siebie tego wepchn±æ! A po za brakiem ry¿u okej? Nawet ta dro¿dzówka? Trochê dziwnie siê czuje, ¿e przez ostatnie dni codziennie jad³am co¶ na s³odko. (pewnie przesadzam, ale przypominam, ¿e wychodzê z R i boje siê o przytycie)
S³ysza³am te¿, ¿e jak zje siê wêgle na noc, to rano powinno siê bia³ko, a mia³am tak± ochotê na owsiankê z bananem..

62-61-60-59-58-57-56-55-54-53-52

Edytowane przez credo
Czas edycji: 2011-03-22 o 21:22
credo jest offline Zg³o¶ do moderatora  
Stary 2011-03-22, 21:26   #59
Winky
Zadomowienie

Wiadomo¶ci: 1 231

Cytat:
Napisane przez credo Poka¿ wiadomo¶æ
Wiem, wiem, ale nie mog³am ju¿ w siebie tego wepchn±æ! A po za brakiem ry¿u okej? Nawet ta dro¿dzówka? Trochê dziwnie siê czuje, ¿e przez ostatnie dni codziennie jad³am co¶ na s³odko. (pewnie przesadzam, ale przypominam, ¿e wychodzê z R i boje siê o przytycie)
S³ysza³am te¿, ¿e jak zje siê wêgle na noc, to rano powinno siê bia³ko, a mia³am tak± ochotê na owsiankê z bananem..
Ogólnie ok, choæ ja do kolacji da³abym jeszcze co¶ typowo bia³kowego. Rano zjedz to, na co masz ochotê! Mam tylko nadziejê, ¿e nie jeste¶ kolejn± dziewczyn±, która z fajnej wagi odchudzi³a siê do niedowagi i teraz boi siê ka¿dego grama na plus. Kiedy skoñczy³a¶ redukcjê?
Oto jest ¿ycie: nic a jak¿e dosyæ...
Winky jest offline Zg³o¶ do moderatora  
Stary 2011-03-22, 21:26   #60
zielona_zabcia
Rozeznanie

Wiadomo¶ci: 778

Cytat:
Napisane przez pozytywna-wariatka Poka¿ wiadomo¶æ
ja codziennie pijê na czczo wodê z cytryn± i z miodem, potem jem owsiankê i pijê duuuu¿o zielonej herbaty i powiem tak - pomaga na te sprawy. - co prawda to siê normuje po pewnym czasie, u mnie dopiero jakie¶ 3 miesi±ce po diecie, ale teraz jest jak w zegarku.
a jad³ospis mi siê podoba, w³a¶ciwie oba mi siê podobaj±.
Lepiej zjedz sobie wie¶niaka, bardziej siê najesz ni¿ kefirem czy jab³kiem.
ok, to ja wyprubujê t± wodê zamiast kawy... bo Ona ju¿ nie dzia³a...
a szkoda, ju¿ my¶la³am ¿e mam swój z³oty ¶rodek na codziennie posiedzenia
Cytat:
Napisane przez Tynusia Poka¿ wiadomo¶æ
Jak siê nie wypró¿ni³a¶ od soboty to na bank sporo Ci tam zalega. ( mi siê zdarzy³o to nie raz dziwne ale nawet waga potrafi³a pokazaæ od 3-5kg wiêcej gdy nie chodzi³am do wc)
Wiêc nie panikuj.
Ja pije codziennie rano wode na czczo , zielon± herbatke i ogólnie pije du¿o wody mineralnej , raz dziennie pokrzywa,miêta itp.
Ja te¿ mia³am problemy jak za du¿o b³onnika i chod¼ pi³am minimum 1,5 l to tak za ma³o i zrobi³am sobie 2 dni takie lekkostrawne (kasza jaglana,pieczywo mieszane/orkiszowe itp) i potem normalnie funkcjonowa³o
mam nadzieje ¿e mi to siedzi w kiszkach, bo to jest nienormalne ¿eby po 2dniach jedzenia troche wiêcej mi przyby³o z nawi±zk±
chocia¿ w sumie, u mnie jest wszystko mo¿liwe, ale co tam, nie poddajemy siê dziêki Tynusiu nawet nie wiesz jak mnie pocieszy³a¶! je¶li te¿ mia³a¶ tak... to s±dze ¿e jest tak tamo w moim przypadku nie bêdê siê do³owaæ tylko poczekam...

pozytywna

zarêczona 30.03.2012
mama maleñkiego Mi³oszka 17.07.2012
nied³ugo ¿ona
nied³ugo matura
wygra³am swoje ¿ycie !
zielona_zabcia jest offline Zg³o¶ do moderatora  
Zamknij w±tek

Nowe w±tki na forum Dietetyka

Ten w±tek obecnie przegl±daj±: 1 (0 u¿ytkowników i 1 go¶ci)

Zasady wysy³ania wiadomo¶ci
Nie mo¿esz zak³adaæ nowych w±tków
Nie mo¿esz pisaæ odpowiedzi
Nie mo¿esz dodawaæ zdjêæ i plików
Nie mo¿esz edytowaæ swoich postów

BB code is W³±czono
Emotikonki: W³±czono
Kod [IMG]: W³±czono
Kod HTML: Wy³±czono

Gor±ce linki

Data ostatniego posta: 2014-01-01 00:00:00

Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 18:45.

© 2000 - 2025 Wizaz.pl. Wszelkie prawa zastrze¿one.

Jakiekolwiek aktywno¶ci, w szczególno¶ci: pobieranie, zwielokrotnianie, przechowywanie, lub inne wykorzystywanie tre¶ci, danych lub informacji dostêpnych w ramach niniejszego serwisu oraz wszystkich jego podstron, w szczególno¶ci w celu ich eksploracji, zmierzaj±cej do tworzenia, rozwoju, modyfikacji i szkolenia systemów uczenia maszynowego, algorytmów lub sztucznej inteligencji Obowi±zek uzyskania wyra¼nej i jednoznacznej zgody wymagany jest bez wzglêdu sposób pobierania, zwielokrotniania, przechowywania lub innego wykorzystywania tre¶ci, danych lub informacji dostêpnych w ramach niniejszego serwisu oraz wszystkich jego podstron, jak równie¿ bez wzglêdu na charakter tych tre¶ci, danych i informacji.

Powy¿sze nie dotyczy wy³±cznie przypadków wykorzystywania tre¶ci, danych i informacji w celu umo¿liwienia i u³atwienia ich wyszukiwania przez wyszukiwarki internetowe oraz umo¿liwienia pozycjonowania stron internetowych zawieraj±cych serwisy internetowe w ramach indeksowania wyników wyszukiwania wyszukiwarek internetowych

Wiêcej informacji znajdziesz tutaj.