![]() |
#31 | |||
Zakorzenienie
|
Dot.: zbyt Szybki ślub!? pomocy!
Cytat:
![]() Cytat:
![]() ![]() ![]() Cytat:
![]()
![]() |
![]() |
#32 |
Przyczajenie
|
8 miesięcy to krótko
Ja po 2 latach miałam "kryzys" w związku ale obobje przeżyliśmy ![]() Masz dopiero 20 lat, moim zdaniem warto poczekać, przeżyć parę trudnych chwil, wtedy naprawdę można poznać drugą osobę. Watro się poważnie zastanowić, to jest decyzja na całe życie (nie uważam rozwodów). Pozdrawiam ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#33 |
Przyczajenie
|
Nie chcę Cię straszyć, ale mam znajomą, która po roku znajomości z facetem wzięła ślub. W tym momencie są 3 lata po ślubie, dopiero po fakcie okazało się, że koleś jest strasznym zazdrośnikiem - nie pozwala jej nawet wychodzić samej na piwo z przyjaciółkami, ponieważ uważa, że pójdą na imprezę i ona go zdradzi. Awantury na co dzień. Oprócz tego on chce dziecka, ona nie (trudno się dziwić), ona nie może brać pigułek, on nie będzie używał gumek (no bo chce dziecka i wali go to, że ona nie chce...). Po prostu masakra.
Moim zdaniem lepiej poczekać. Wady u drugiej połówki odkrywa się dopiero po pewnym czasie, a czasem okazuje się, że są zbyt poważne, by móc razem żyć... Jeszcze masz czas. Jeśli kocha, to zrozumie. Powiedz mu, żeby powtórzył to pytanie np. za rok... |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#34 | |
Wtajemniczenie
|
![]() Cytat:
![]()
![]() |
![]() |
#35 |
Raczkowanie
|
Ja ci radziłabym trochę poczekać ze ślubem , a niestety tak często jest że młoda dziewczyna jest mężatką po roku albo dwóch jest już mamusia.Znam taki przypadki, moja kuzynka zaraz po skoczeniu liceum wyszła za maż i teraz ma już dziecko,i pracuje tak samo żona brata mojego Tz , dziewczyna planowała zę pójdzie na studia ale co jak już ma dziecko . Co prawda dziecko urośnie ale minie jakiś czas .
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#36 |
Zakorzenienie
|
Wiele ważnych kwestii poruszyły dziewczyny w odpowiedziach, ale większość tych rzeczy to zdania indywidualne i będą tak różne, jak różni są ludzie.
Ja powiem Ci jedno: nic się nie liczy, tylko pewność! wszystko można w życiu dogadać, wiele może się zmienić, ale musisz NIE MIEĆ WĄTPLIWOŚCI ŻADNYCH aby podjąć tak ważną decyzję na całe życie. Ja byłam gotowa poślubić TŻta kiedy miałam 17 lat i tak samo gotowa byłam kiedy skończyłam 22 i Go w końcu poślubiłam ![]() Faktycznie po 3 latach związku mieliśmy kryzys, utrzymaliśmy się na nitce, ale przetrwaliśmy i to nas tylko wzmocniło. Kiedy w wieku 21 lat przyjęłam oświadczyny, wiele osób pukało się w głowę (pomimo że staż związku mieliśmy już spory) były typowe opinie w stylu : po co to?, "udupisz się", wyszalej się itp itd Ale NIC nie zasiało moich wątpliwości, wiedziałam czego chcę od związku i od życia, znałam na tyle TŻta, że wiedziałam ile "wolności"w tym związku mi da, więc takie opinie tylko wywoływały ironiczny uśmiech na mojej twarzy ![]() Ty masz juz teraz wątpliwości, o których napisałaś w 1 poście. Może nie wytworzyłaś ich sobie sama, ale ludzie z otoczenia zasiali ziarno, ale jednak im się to udało. Moim zdaniem, gdybyś gotowa była na narzeczeństwo, ślub i założenie rodziny, nie miała byś żadnych wątpliwości i każdego potrafiła przegadać argumentami "Za" ![]() Życzę podjęcia właściwiej decyzji wtedy na pewno będziesz szczęśliwa ![]()
![]() |
#37 |
Zakorzenienie
|
Powiem Ci, że mam mieszane uczucia co do tego pytania ale tak jak dziewczyny mówią zaręczyny możesz przyjąć a ślub ustalić na 2013 rok bo przecież ten czas narzeczeństwa jest piękny. Będzie czas na leprze poznanie TŻ. U mnie też były różne kryzysy ale właśnie po 2 latach bycia razem. Też jestem młoda bo mam 21 lat, za miesiąc bierzemy ślub ale jesteśmy razem 4 lata. I tak naprawde dopiero po roku, dwóch wyszły niektóre wady TZ ale naszczęście do wytrzymania
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#38 |
Zadomowienie
|
Primo - skoro pytasz masz wątpliwości, czyli odpowiedź już znasz
Secundo - dziewczyny Ci radzą z doświadczenia, a Ty z nimi polemizujesz "bo wiesz lepiej" (jaki sens miało Twoje pytanie?) Tertio - nikt nie zna sytuacji lepiej niż Ty - więc decyzja należy do Ciebie p.s. statystycznie patrząc za mało masz lat i doświadczenia, za krótki staż związku by się poznać, ale czasem można i z zamkniętymi oczami trafić. ![]() p.s. i to mówię ja ![]() ![]()
![]() |
#39 | |
Ekspert od Dupy Strony
|
Cytat:
![]() ![]() Autorko - myślę, że zaręczyny możesz przyjąć. Nieprzyjęcie - mógłby pomyśleć, że go nie kochasz i naprawdę się zrazić... A potem porozmawiaj z nim o tym, że nie chcesz brać z nim ślubu jeszcze teraz, za rok, tylko np. za 3 lata.
![]() |
![]() |
#40 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#41 | ||
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Dla mnie to nie za szybko, ale mam trochę wiecej lat niż Ty, bo 28 (TŻ jest w wieku Twojego), mamy za sobą wiele związków, krótkich znajomości, różne rzeczy się wyprawiało. Po tym wszystkim wiemy, że to co jest między nami to jest "to" a i obydwoje dojrzeliśmy do poważnych planów. Do tego dochodzi kwestia stabilnosci - jesteśmy już po studiach, pracujemy. Co prawda obydwoje mieszkamy jeszcze u rodziców, ale od końca sierpnia/początku września zaczniemy rozglądać sie za mieszkaniem do wynajęcia i w trakcie wynajmowania będziemy myśleć o kupnie własnego. U nas wątpliwości nie było, jednak widzę, że Ty masz. Czy on wie o Twoich wątpliwościach? Jeśli nie to powinnaś porozmawiać z chłopakiem, bo to, że on jest gotowy nie znaczy ze Ty musisz. My wprost rozmawialiśmy na ten temat ![]() ---------- Dopisano o 13:03 ---------- Poprzedni post napisano o 13:00 ---------- Cytat:
![]() Skoro nie myśli się o ślubie "od razu" to po co się zaręczać? ![]() Skoro ślub i tak miałby być za 2-3 lata, to równie dobrze można się zaręczyć później, gdy już się będzie faktycznie gotowym na ślub. ---------- Dopisano o 13:10 ---------- Poprzedni post napisano o 13:03 ---------- Coś Ty ![]() A pytałaś nawet tak z ciekawości, czy są wczesniej terminy? Proponuję Ci zadzwonić do kilku domów weselnych/restauracji i zapytać, czy mają coś wolnego na ten rok. W tamtym tygodniu szukaliśmy sali na ten rok i w każdym lokalu były terminy - ogólnie były terminy już na czerwiec, lipiec, sierpień, w jednym lokalu prawie cały wrzesień, 3 soboty października. Tak, tak na 2011. Weźcie pod uwagę, ze terminy się zwalniają na kilka miesięcy wcześniej ![]()
W zapisanych relacjach - wyprzedaż kosmetyków pielęgnacyjnych i do makijażu Edytowane przez Hosenka* Czas edycji: 2011-04-07 o 12:17 |
||
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#42 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#43 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() ![]()
W zapisanych relacjach - wyprzedaż kosmetyków pielęgnacyjnych i do makijażu Edytowane przez Hosenka* Czas edycji: 2011-04-07 o 12:27 |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#44 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
Źle to brzmi, kiedy osoba, która po dwóch miesiącach związku, kiedy praktycznie się człowieka nie zna, decyduje się na szybki ślub, komentuje (moim zdaniem rozsądniejsze) decyzje innych, określając je mianem głupoty ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#45 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Nie piszę o tym ile "trzeba chodzić ze sobą" tylko o czas miedzy zaręczynami a ślub ![]() ![]()
W zapisanych relacjach - wyprzedaż kosmetyków pielęgnacyjnych i do makijażu Edytowane przez Hosenka* Czas edycji: 2011-04-07 o 12:37 |
|
![]() ![]() |
![]() |
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
![]() |
#46 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
Możesz, ale nie rozumiem, czemu głupotą określasz to, że para zaręczy się, bo po prostu czuje taką potrzebę, ale ślub postanawia wziąć za dwa lata, bo wtedy będzie dla nich odpowiedni (pod wieloma względami, chociażby materialnym) termin ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#47 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#48 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
Nikomu zdania nie narzucam, widzę, że moje znacząco się wyróżnia i wywołało zamęt ![]()
![]() |
![]() |
#49 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
Nie wyróżnia się, ja uważam dokładnie jak TY ![]() ![]() ![]() Być ze sobą można i bez pierścionka, jednak ma on swoje znaczenie i powinien przewidywać rychły ślub, przynajmniej takie jest jego tradycyjne "znaczenie" ![]()
![]() |
![]() |
#50 | ||
Raczkowanie
|
Cytat:
U nas zaręczyny były w pod koniec lipca, sala zamówiona we wrześniu na kwiecień. A opowieści, że nie ma sal i trzeba je zamawiać z 2 letnim wyprzedzeniem... chyba jesteśmy przykładem na to, że nie trzeba ![]() Cytat:
![]()
Nigdzie nie kupisz szczęścia, miłość daje je gratis Edytowane przez ghola Czas edycji: 2011-04-07 o 14:48 |
||
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#51 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() ![]() Pytanie pada "Czy zostaniesz moją żoną?", w didaskaliach nie ma, że max za kilka miesięcy. Ja tam jestem zadowolona, że cieszyliśmy się stanem narzeczeństwa 2 lata, a nie lataliśmy za salami i orkiestrami i jak słyszę takie gadanie, że skoro ślub za tyle i tyle, to zaręczyny mogą poczekać, to myślę sobie co to kogo obchodzi ? Może jakaś dziwna jestem, ale nie rozumiem czepiania się kto kiedy ślub bierze po zaręczynach. Ja rozumiem, że każdy ma swoje zdanie, ale bez przesady. Niech każdy się zaręcza, kiedy chce i bierze ślub, kiedy chce. Edytowane przez Almariel Czas edycji: 2011-04-08 o 11:16 |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#52 |
Zakorzenienie
|
Masz rację i ja się nie czepiam. Wyraziłam swoje zdanie i to właśnie do mojej wypowiedzi można zauważyć "czepianie" się.
![]() |
#53 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() ![]()
![]() |
![]() |
#54 |
Rozeznanie
|
A ja bym rozróżniła dwie rzeczy- pierwsza-ludzie są na ślub gotowi tylko chcą go spokojnie zorganizować bez pośpiechu, druga- nie sa zupełnie gotowi i zaręczają się, ale faktycznie traktują ten czas jako okres " na ewentualne rozmyślenie się".
Każdy decyzję podejmuje sam i nie mi te decyzję oceniać, ale tej drugiej opcji faktycznie nie rozumiem, bo dla mnie osobiście to jest trochę tak jakby komuś się coś obiecywało, ale tak nie do końca. Zresztą co do pierwszej opcji, to ja osobiście nie potrzebowałam dwóch lat na zorganizowanie wesela, (zaręczyny po roku, ślub po kolejnych 8 miesiącach) ale jak ktoś ma bardziej złożoną sytuacje np. materialna czy organizacyjną to rozumiem. Co do założycielki wątku- wydaje mi się, ze skoro chce ślub przesunąć "bo może będziemy mieli kryzys", to sama musi zdecydować czy chce podjąć ryzyko (które jest zawsze i na tym polega ogromna waga takiej decyzji) czy jeszcze nie jest gotowa na jego podjecie i wtedy moim zdaniem zaręczyny trzeba odłożyć, co przecież nie musi oznaczać rozstania. " Kocham Cie ale nie jestem jeszcze gotowa" też powinno zostać zrozumiane przez mądrego faceta. Edytowane przez kfaska Czas edycji: 2011-04-08 o 13:16 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#55 |
Ekspert od Dupy Strony
|
Zgadzam się z Almariel.
Dla mnie jedyny warunek do zaręczyn to to by para miała widoki na to, że stać ich będzie, by opłacić ślub samodzielnie i rozpocząć życie na własny rachunek. Myślę też, że jeśli planuje się ślub na za 2-3 lata łatwiej go opłacić, bez brania kredytów, stopniowo planować wydatki, a nie brać potem kredyt(jeśli ktoś chce większy ślub, co wg mnie też nie jest niczym złym, a na wizażu jest ostro potępiane ![]() Hosenka* - generalizujesz z tym porównaniem Ciebie, statecznej prawie 30-latki ![]() ![]()
![]() |
#56 |
Rozeznanie
|
Krąży wiele mylnych stereotypów na temat ślubów. Ale kto powiedział, że zaręczyny muszą być po kilku latach związku a nie tylko samej znajomości, i po kolejnych latach dopiero ma być ślub? A skoro ślub to i dzieci, więc trzeba być już w tym momencie osobą zarabiającą na siebie, ustawioną i dojrzałą. Są pary, które na taki krok decydują się dość wcześnie. Zaręczyny i Ślub nie zwiastują zakładania rodziny, rodzenia dzieci. I chęć zawarcia związku małżeńskiego u niektórych wystąpi po kilku latach, a u niektórych po kilku miesiącach a nawet i tygodniach. I nie mówię o szybkich zaręczynach z powodu dziecka
![]() ![]()
![]() |
#57 | |
Miss Pudernica
|
Autorko skoro masz wątpliwości to zastanów się w jakim kierunku one zmierzają. Bo jeśli nie wiesz, czy ten związek przetrwa, czy to Ten, to gdy weźmiesz pierścionek będzie Ci jeszcze trudniej podjąć decyzję i ewentualnie się wycofać- prawdopodobnie będziesz się czuła zobowiązana, nie będziesz chciała skrzywdzić TŻ, ruszą przygotowania, rodzina będzie juz wiedziała itp i jak tu się rozmyślić.
Poza tym, skoro i tak chcesz czekać, to może na razie wystaczy deklaracja tylko między Wami o chęci zawarcia małżeństwa, na razie bez pierścionka i informowania wszystkich? A najrozsądniejszym wyjściem byłoby porozmawianie z TŻ o tym co tu nam napisałaś. Co do tego, że jak kocha to poczeka to nie do końca się zgodzę. Niektórzy w pewnym wieku odczuwają taką presję/potrzebę/to ich jedyny cel, ślubu, że poświęcą długoletni związek, gdy jedna strona się nie godzi na szybki ślub i jeszcze szybciej wejdą w nowy związek i uwieńczą go ekspresowo ślubem. Cytat:
A co do czasu narzeczeństwa to też się zgadzam, że gdy świadomie podejmie się decyzję o ślubie, to nie wyobrażam sobie czekać i organizować wszystko 2-3 lata. Chyba, ze chodzi o kwestię finansową, bo trzeba odpowiednie fundusze zaoszczędzić. A odsuwanie na przyszłość ślubu żeby mieć czas do namyśłu jest dla mnie bez sensu.
![]() |
![]() |
#58 | |
Ekspert od Dupy Strony
|
Cytat:
![]() |
![]() |
#59 | |
Rozeznanie
|
Cytat:
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#60 |
Zakorzenienie
|
ja zaręczona w dniu ślubu będę ponad 4 lata i bardzo się cieszę że mogliśmy nacieszyć się tym stanem. Gdy TŻ mi się oświadczył byłam przed maturą ale byliśmy tego pewni ale było po prostu za wcześnie na ślub bo skąd mielibyśmy wziąć kasę.
moim zdaniem nie można oceniać że jak ktoś ma 30 lat to jak kogoś pozna to będzie wiedział że to Ten. Tak samo może powiedzieć 18, 20, 22 ,25 latka. Może i długi związek nie oznacza że to ten jedyny/jedyna. Ale ja myślę że 2 msc to trochę krótki czas. to tylko moje zdanie. Bo mówicie że wchodzi się w ten związek już z jakimś tam bagażem. Ale każdy jest inny i czasami dopiero po jakimś czasie tak naprawdę poznajemy wszelkie wady i zalety danej osoby. Tak jak powtarzam to tylko moje zdanie i jeśli ktoś czuje że po 2 msc z daną osobą wie że chce z nim spędzić życie to ok to sprawa danej osoby
14.07.2012 ![]() II kreseczki 23.11.2013 ![]() ![]() Edytowane przez (kicia) Czas edycji: 2011-04-12 o 07:07 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 03:46.