Przygotowanie do dekoloryzacji. - Strona 2 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Uroda > Pielęgnacja włosów i fryzury > Pielęgnacja włosów

Notka

Pielęgnacja włosów W tym miejscu rozmawiamy o pielęgnacji włosów. Jeśli twoje włosy są suche, pozbawione blasku lub zniszczone i szukasz sposobu na poprawę sytuacji. Dołącz do nas.

Odpowiedz

Narzędzia
Stary 2011-03-29, 21:23   #31
izolcia
Rozeznanie

Dot.: Przygotowanie do dekoloryzacji.

witam ;-) mam pytanie , czy po dekoloryzacji koniecznie trzeba sciac włoski ? mam juz dlugie całkiem włosy , w sobotę idę do fryzjera robić dekoloryzację, boję sie! wiem że bede miała zniszczone wlosy ;/ Ale innego wyjścia nie mam musze zmienić kolor włosów, zawsze malowałam na ciemne brązy , jednak im więcej malowałam końce to włosy ciemniały niestety , a teraz mam czarne;/ciemne farby to przeklenstwo nie robcie tego!!
izolcia jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2011-03-29, 21:35   #32
buahhot
Marcelover ♥♥♥

Ale ja się absolutnie nie kłócę po prostu znam swoje włosy. Każdy może mieć inne odczucia oczywiście, szanuje to. Każdy ma inne włosy
Pozdrawiam

buahhot jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2011-03-29, 22:59   #33
rockandrollqueen
Zadomowienie

buahhot, widziałam Twoje włoski w galerii, najbardziej podobają mi się kolorki po farbach L'oreala i tej ostatniej Londzie.

Ile czasu zajęło Ci zejście z ciemnych do blond?
Stary 2011-03-29, 23:10   #34
buahhot
Marcelover ♥♥♥

tak jak pisałam wcześniej, w na początku zrobiłam dekoloryzację-a juz w polowie listopada mialam bardzo jasny blond (majiblond 901s)

buahhot jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2011-03-29, 23:29   #35
rockandrollqueen
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez buahhot Pokaż wiadomość
tak jak pisałam wcześniej, w na początku zrobiłam dekoloryzację-a juz w polowie listopada mialam bardzo jasny blond (majiblond 901s)
To musiałam coś przeoczyć, już widzę, to jakieś 4,5 miesiąca
Stary 2011-03-30, 17:44   #36
FryzjerstwoMojaPasja
BAN stały

Znacie firmę Framezi? (framesi), jest bardzo DOBRA i bardzo DROGA!!!

dekoloryzatory:
http://www.framesi.pl/produkty%20lin...color%20B.html

DECOLOR B

Bardzo skuteczny preparat w proszku do rozjaśniania włosów. Proszek rozjaśniający na bazie najwyższej jakości składników utleniających i pochodnych silikonów.
Gwarantuje silne rozjaśnienie (7-8 poziomów) jednocześnie chroniąc włosy podczas całego procesu dekoloryzacji.

DECOLOR B CREAM
Wyjątkowa formuła o wzmocnionej sile rozjaśniania nawet do 10 poziomów. Pozwala na wyeliminowanie najtrudniejszych kolorów w stosunkowo krótkim czasie.

Olejki ochronne zapewniają maksymalne nawilżenie włosów i ochronę skóry głowy. Włosy stają się błyszczące i miękkie. Kremowa formuła eliminuje pylenie produktu.

A wiec jednak miałam trochę racji z tym, ze dekoloryzatory działają tak samo jak rozjasniacze.

I Wasz ukochany DEKOLORYZATOR Loreal Professionel
http://www.lorealprofessionnel.p l/_pl/_pl/products/fiche_S.aspx?Catcode=Axe_ Salon^Axe_Coloration_S^F1 _Col_Decol_S&prdcode=AD4& tc=Navigation^Nav_Produit s_et_conseils^Nav_Produit s_et_services&
Platinium bez amoniaku
Pierwsza pasta dekoloryzująca.

Nowa usługa Pasemka & Balejaż. Lśniące, zadbane włosy, indywidualnie dobrany odcień blondu.

Całkowita ochrona włosów.
Ochrona i dbałość o włosy, pełen blasku blond .

Dekoloryzator ale także do pasemek i baleyagu, czyli? rozjaśniacz drogie Panie
FryzjerstwoMojaPasja jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2011-03-30, 18:06   #37
rockandrollqueen
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez FryzjerstwoMojaPasja Pokaż wiadomość
Znacie firmę Framezi? (framesi), jest bardzo DOBRA i bardzo DROGA!!!

dekoloryzatory:
http://www.framesi.pl/produkty%20lin...color%20B.html

DECOLOR B

Bardzo skuteczny preparat w proszku do rozjaśniania włosów. Proszek rozjaśniający na bazie najwyższej jakości składników utleniających i pochodnych silikonów. Gwarantuje silne rozjaśnienie (7-8 poziomów) jednocześnie chroniąc włosy podczas całego procesu dekoloryzacji.

DECOLOR B CREAM
Wyjątkowa formuła o wzmocnionej sile rozjaśniania nawet do 10 poziomów. Pozwala na wyeliminowanie najtrudniejszych kolorów w stosunkowo krótkim czasie.
Olejki ochronne zapewniają maksymalne nawilżenie włosów i ochronę skóry głowy. Włosy stają się błyszczące i miękkie. Kremowa formuła eliminuje pylenie produktu.

A wiec jednak miałam trochę racji z tym, ze dekoloryzatory działają tak samo jak rozjasniacze.

I Wasz ukochany DEKOLORYZATOR Loreal Professionel
http://www.lorealprofessionnel.p l/_pl/_pl/products/fiche_S.aspx?Catcode=Axe_ Salon^Axe_Coloration_S^F1 _Col_Decol_S&prdcode=AD4& tc=Navigation^Nav_Produit s_et_conseils^Nav_Produit s_et_services&
Platinium bez amoniaku
Pierwsza pasta dekoloryzująca.

Nowa usługa Pasemka & Balejaż. Lśniące, zadbane włosy, indywidualnie dobrany odcień blondu.

Całkowita ochrona włosów.
Ochrona i dbałość o włosy, pełen blasku blond .

Dekoloryzator ale także do pasemek i baleyagu, czyli? rozjaśniacz drogie Panie
Wiesz, dla mnie wszystko z tego opisu wszysto świadczy o tym, że jest to po prostu rozjaśniacz. Nie wiem, skąd to zamieszanie? Może dlatego, że dekoloryzatorem nazywa się po prostu wszystko, co usuwa pigment z włosów? Albo istnieją jakieś różne pojęcia na to czym jest 'dekoloryzator'?

Po prostu istnieją produkty, które nie rozjaśniają, nie zawierają utleniaczy, a usuwają pigment na innej zasadzie. I dla mnie to jest dekoloryzator, a to co rozjaśnia - rozjaśniacz.

Edytowane przez rockandrollqueen
Czas edycji: 2011-03-30 o 18:08
rockandrollqueen jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2011-03-30, 18:22   #38
FryzjerstwoMojaPasja
BAN stały

Cytat:
Napisane przez rockandrollqueen Pokaż wiadomość
Wiesz, dla mnie wszystko z tego opisu wszysto świadczy o tym, że jest to po prostu rozjaśniacz. Nie wiem, skąd to zamieszanie? Może dlatego, że dekoloryzatorem nazywa się po prostu wszystko, co usuwa pigment z włosów? Albo istnieją jakieś różne pojęcia na to czym jest 'dekoloryzator'?

Po prostu istnieją produkty, które nie rozjaśniają, nie zawierają utleniaczy, a usuwają pigment na innej zasadzie. I dla mnie to jest dekoloryzator, a to co rozjaśnia - rozjaśniacz.
A jaka jest zasadnicza różnica w pigmencie sztucznym a naturalnym? Bo bardzo mnie to ciekawi, jakie to są substancje, które działają tylko na sztuczny (mocny) barwnik a naturalnego (delikatnego) nie uszkadzają. Skoro masz takie stanowisko, to UDOWODNIJ bo narazie sie upierasz ale nie piszesz zadnych konkretów, a moze dowiem sie czegos nowego? Lubię rzeczowe i konkretne odpowiedzi, a jak narazie Ty wysnułaś teorię a nie umiesz uzasadnic, dlaczego jest tak jak mowisz a nie inaczej.
Pisałam przecież, że woda utleniona nie koniecznie musi być dolewana tylko jest zawarta w formie proszku. To tez tworzy oksydant - utleniacz.

I nie jest to rozjasniacz, szukałam specjalnie po zakładkach 'dekoloryzacja', w Twoim pojęciu to dwie różne rzeczy, dla mnie to to samo jak i dla producentów widać

Edytowane przez FryzjerstwoMojaPasja
Czas edycji: 2011-03-30 o 18:29
Stary 2011-03-30, 18:40   #39
mysia m
Zakorzenienie

na stronie Elgonu jest napisane, ze dekoloryzator nie zawiera ani amoniaku ani wody utlenionej. Dodanie wody utlenionej do tego produktu spowoduje rozjasnienie włosów a nie tylko zdjęcie koloru. Bez tej wody kolor jest ściągany do wyjściowego pod warunkiem, że włosów nie farbowano wiecej niz 2 razy.

Rozjasniacz natomiast jest zupełnie odrebnym produktem, którego opis równiez widnieje na ich stronie.

Rozjasniacz ściąga pigmnet do żywego, zas dekoloryzatos warstwowo, głownie to, co oblepia włos, stad jego delikatniejsze działanie i skuteczniejszejsze w przypadku tonerów i farb poltrwałych. Tłumaczy to tez fakt, ze po dekoloryzatorze, nalezy kolor zagruntowac, gdyz sciemnieje, dlatego ze sciagana jest tylko zewnetrzna warstwa, pigemnt ze srodka z czasem sie wybija i stad zauwazalne ciemnienie włosa.

Niestety producenci myla te terminy, jak rowniez fryzjerzy i do dekoloryzacji uzywają rozjaśniacza zamiast dekoloryzatora. Czasem akurat tak trzeba.
Stary 2011-03-30, 19:13   #40
majreg
Wtajemniczenie

No to muszę się wtrącić już ostatni raz.

Prostownica też naturalnego koloru nie zmienia, a włosy niszczy bardzo, prawda?
Nie musi być odbarwienie żeby zniszczyć wiązania we włosie.
Zauważcie, że np. przy wybielaniu plam na białej bieliźnie wraca ona do koloru białego. Schodzi tylko plama, ale po kilku wybieleniach z bielizny robi się siatka. To tylko takie porównanie oczywiście, ale może to wyglądać podobnie w przypadku włosów.
Jeśli chodzi o chantala to zachodzi tam na pewno jakiś proces utleniania, w elgonie chyba jest duże stężenie mocznika, co przywodzi mi na myśl albo amoniak albo proces jakiegoś rozmiękczenia włosa. Jak jest duże stężenie mocznika to może nastąpić nawet proces złuszczania, chyba pow. 10 czy 20%. Już mi z głowy wyleciało.
Przesadzanie z mocznikiem,który w niskich stężeniach nawilża, czytałam kiedyś, że może rozluźnić wiązania międzykomórkowe w skórze, czy coś takiego. Sorki jeśli nie do końca precyzyjnie się wyrażam, ale nie jestem fachowcem. Z kolei jak się mocznik dodany do kremu zepsuje to śmierdzi czym? AMONIAKIEM.
Myślę,że różne dekoloryzatory zawierać mogą różne składniki w mniejszym lub większym stopniu działające na strukturę włosów, ale niekoniecznie jest to utleniacz. To jasne.

P.S. Szkoda,że kiedyś miałam lenia w pupie i się chemii nie uczyłam.

Edytowane przez majreg
Czas edycji: 2011-03-30 o 19:37
majreg jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2011-03-30, 21:12   #41
FryzjerstwoMojaPasja
BAN stały

Tak, to jest racja, nie koniecznie utleniacz musi utleniać barwnik.
Ale o to mi własnie chodzi, że aby barwnik wywabić trzeba go utlenić, innej opcji nie ma poza wyżarciem, co jest tak samo szkodliwe lub gorsze.

Producenci nie mylą tych terminów, nazywaja rzeczy po imieniu moim zdaniem a nie wymyslaja kolejne głupoty.

Gdyby wracanie do naturalnego koloru było takie proste(jak przy uzyciu dekoloryzatora ktory podobno powinien to zapewnic) to skąd tutaj tyle postów 'jak z czarnego przejsc na blond' i tym podobne? I dlacczego mowi sie, ze dekoloryzacja jest taka szkodliwa?
Stary 2011-03-30, 21:19   #42
rockandrollqueen
Zadomowienie

Cytat:
A jaka jest zasadnicza różnica w pigmencie sztucznym a naturalnym? Bo bardzo mnie to ciekawi, jakie to są substancje, które działają tylko na sztuczny (mocny) barwnik a naturalnego (delikatnego) nie uszkadzają. Skoro masz takie stanowisko, to UDOWODNIJ bo narazie sie upierasz ale nie piszesz zadnych konkretów, a moze dowiem sie czegos nowego? Lubię rzeczowe i konkretne odpowiedzi, a jak narazie Ty wysnułaś teorię a nie umiesz uzasadnic, dlaczego jest tak jak mowisz a nie inaczej.
Pisałam przecież, że woda utleniona nie koniecznie musi być dolewana tylko jest zawarta w formie proszku. To tez tworzy oksydant - utleniacz.

I nie jest to rozjasniacz, szukałam specjalnie po zakładkach 'dekoloryzacja', w Twoim pojęciu to dwie różne rzeczy, dla mnie to to samo jak i dla producentów widać
Wiesz, przyznam szczerze, że nie znam chemicznych procesów jakie wtedy zachodzą. Piszę na podstawie swoich własnych obserwacji. Nie wiem jak to się dzieje, po prostu jak położyłam dekoloryzator na odrost to jego kolor się nie zmienił. Producent tego produktu pisze, że usuwa on tylko sztuczny pigment i na podstawie własnego doświadczenia mogę to potwierdzić.

Możliwie, że korzystałaś z innych produktów, albo dodawałaś do dekoloryzatora utleniacz i wtedy działał inaczej. Wkleiłam skład
dekoloru, którego ja używałam, nie ma w nim utleniacza i sama też go nie dodawałam. Na forum jest rozległy wątek o dekoloryzacji, sporo osób korzysta z podobnych dekoloryzatorów jak ja i ma podobne doświadczenia. Zwykle schodząc z ciemnych do blondu wygląda to tak, że dekolor ściągnie kolor do max pomarańczowego/marchewkowego, bo jaśniejszego koloru nie da się już nim uzyskać, a później jedzie się farbami rozjaśniającymi/kąpielami rozjaśniającymi. Rozjaśniacz dałby radę rozjaśnić do blondu i efekt byłby trwalszy, bo włosy by nie ściemniały.

Czy ja wiem, że się upieram, może trochę

Po prostu zdarzają się osoby, które nie idą do fryzjera, a robią dekoloryzację same w domu, bo boją się że zamiast dekoloryzacji będą miały położony rozjaśniacz na głowę, a to nie jest to czego by chciały.

Cytat:
Napisane przez majreg Pokaż wiadomość
No to muszę się wtrącić już ostatni raz.

Prostownica też naturalnego koloru nie zmienia, a włosy niszczy bardzo, prawda?
Nie musi być odbarwienie żeby zniszczyć wiązania we włosie.
Zauważcie, że np. przy wybielaniu plam na białej bieliźnie wraca ona do koloru białego. Schodzi tylko plama, ale po kilku wybieleniach z bielizny robi się siatka. To tylko takie porównanie oczywiście, ale może to wyglądać podobnie w przypadku włosów.
Jeśli chodzi o chantala to zachodzi tam na pewno jakiś proces utleniania, w elgonie chyba jest duże stężenie mocznika, co przywodzi mi na myśl albo amoniak albo proces jakiegoś rozmiękczenia włosa. Jak jest duże stężenie mocznika to może nastąpić nawet proces złuszczania, chyba pow. 10 czy 20%. Już mi z głowy wyleciało.
Przesadzanie z mocznikiem,który w niskich stężeniach nawilża, czytałam kiedyś, że może rozluźnić wiązania międzykomórkowe w skórze, czy coś takiego. Sorki jeśli nie do końca precyzyjnie się wyrażam, ale nie jestem fachowcem. Z kolei jak się mocznik dodany do kremu zepsuje to śmierdzi czym? AMONIAKIEM.
Myślę,że różne dekoloryzatory zawierać mogą różne składniki w mniejszym lub większym stopniu działające na strukturę włosów, ale niekoniecznie jest to utleniacz. To jasne.

P.S. Szkoda,że kiedyś miałam lenia w pupie i się chemii nie uczyłam.
majreg, ja też nie wierzę w to, że coś co w krótkim czasie odbarwia włosy może nie mieć żadnego wpywu na ich kondycję i w tej kwestii nie zamierzam się spierać.

Po prostu mając do wyboru rozjaśniacz, a dekoloryzator wybrałam dekoloryzator.

Cytat:
Napisane przez mysia m Pokaż wiadomość
na stronie Elgonu jest napisane, ze dekoloryzator nie zawiera ani amoniaku ani wody utlenionej. Dodanie wody utlenionej do tego produktu spowoduje rozjasnienie włosów a nie tylko zdjęcie koloru. Bez tej wody kolor jest ściągany do wyjściowego pod warunkiem, że włosów nie farbowano wiecej niz 2 razy.

Rozjasniacz natomiast jest zupełnie odrebnym produktem, którego opis równiez widnieje na ich stronie.

Rozjasniacz ściąga pigmnet do żywego, zas dekoloryzatos warstwowo, głownie to, co oblepia włos, stad jego delikatniejsze działanie i skuteczniejszejsze w przypadku tonerów i farb poltrwałych. Tłumaczy to tez fakt, ze po dekoloryzatorze, nalezy kolor zagruntowac, gdyz sciemnieje, dlatego ze sciagana jest tylko zewnetrzna warstwa, pigemnt ze srodka z czasem sie wybija i stad zauwazalne ciemnienie włosa.

Niestety producenci myla te terminy, jak rowniez fryzjerzy i do dekoloryzacji uzywają rozjaśniacza zamiast dekoloryzatora. Czasem akurat tak trzeba.

Edytowane przez rockandrollqueen
Czas edycji: 2011-03-30 o 21:21
rockandrollqueen jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2011-04-01, 10:55   #43
FryzjerstwoMojaPasja
BAN stały

Ciężki temat.
Stary 2011-04-01, 20:45   #44
fryz5
Zakorzenienie

ja również jestem za tym, że rozjaśniacz (proszek+woda %) a dekoloryzator (nie w postaci proszku: elgon, RB, chantal) to zupełnie inne rzeczy, przy czym rozjaśniacze nie zawsze, ale niszczą i wysuszają włosy, bo silnie ingerują w jego strukturę, a deko, tylko usuwa sztuczny pigment bez naruszania naturalnego i wydaje mi się że to sie dzieje za sprawą siarki zawartej w dekoloryzatorze. wiem bo na własnych włosach miałem RB, Matrixa (podpisany jako dekoloryzator, natomiast ja się będe upierał przy fakcie iż jest on rozjaśniaczem bo był w proszku i rozjasnił naturalne włos) i jeszcze elgona który działa podobnie do RB.

Moim zdaniem, producenci wciskają nam kit, podpisując rozjaśniacz, dekoloryzatorem, no chyba że może być też tak, że dla danego producenta, ten preparat nazywa się dekoloryzatorem. to juz inna bajka bo nazywać sobie mogą jak chcą.

ja uważam że rozjasniacz to preparat który wyżera wszystko z włosa, jest w proszku i miesza się go z oxy %, niszczy i wysusza. a dekoloryzator to preparat zawarty w 2 substancjach które się miesza (1 to ten usuwający pigmenty sztuczne a 2 to aktywator-nie utleniacz) nie niszczy włosów, nie rozjaśnia naturalnego koloru, usuwa jedynie sztuczny pigment, niestety włoski po tym ciemnieją, i jak dla mnie, dekoloryzatory mają specyficzny smród...to chyba ta siarka.

uważam również że FryzjerstwoMojaPasja, byłaś po prostu inaczej szkolona Wielu (ba! większość) fryzjerów nie wie że istnieją wymienione przeze mnie produkty za bazie siarki, bez amoniaku i wody, o nazwie dekoloryzator.
fryz5 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2011-04-01, 22:26   #45
rockandrollqueen
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez fryz5 Pokaż wiadomość
Moim zdaniem, producenci wciskają nam kit, podpisując rozjaśniacz, dekoloryzatorem, no chyba że może być też tak, że dla danego producenta, ten preparat nazywa się dekoloryzatorem. to juz inna bajka bo nazywać sobie mogą jak chcą.
Może sprzedaż rozjaśniaczy spada i dlatego trzeba kit wciskać
Stary 2011-04-01, 22:32   #46
majreg
Wtajemniczenie

Cytat:
ja również jestem za tym, że rozjaśniacz (proszek+woda %) a dekoloryzator (nie w postaci proszku: elgon, RB, chantal) to zupełnie inne rzeczy, przy czym rozjaśniacze nie zawsze, ale niszczą i wysuszają włosy, bo silnie ingerują w jego strukturę, a deko, tylko usuwa sztuczny pigment bez naruszania naturalnego i wydaje mi się że to sie dzieje za sprawą siarki zawartej w dekoloryzatorze. wiem bo na własnych włosach miałem RB, Matrixa (podpisany jako dekoloryzator, natomiast ja się będe upierał przy fakcie iż jest on rozjaśniaczem bo był w proszku i rozjasnił naturalne włos) i jeszcze elgona który działa podobnie do RB.

ja uważam że rozjasniacz to preparat który wyżera wszystko z włosa, jest w proszku i miesza się go z oxy %, niszczy i wysusza. a dekoloryzator to preparat zawarty w 2 substancjach które się miesza (1 to ten usuwający pigmenty sztuczne a 2 to aktywator-nie utleniacz) nie niszczy włosów, nie rozjaśnia naturalnego koloru, usuwa jedynie sztuczny pigment, niestety włoski po tym ciemnieją, i jak dla mnie, dekoloryzatory mają specyficzny smród...to chyba ta siarka.

uważam również że FryzjerstwoMojaPasja, byłaś po prostu inaczej szkolona Wielu (ba! większość) fryzjerów nie wie że istnieją wymienione przeze mnie produkty za bazie siarki, bez amoniaku i wody, o nazwie dekoloryzator.

Jakim sposobem? Jak to możliwe? Chantal i Elgon zawierają silnie działające składniki na początku składów. Pisałam o nich wcześniej.

Przytaczam 2 opinie sprzeczne z tym,że nie odbarwia odrostów. Proszę bardzo:
Opinia od natalia on 16/04/2010
Ja nie jestem zadowolona z dekoryzatora fakt faktem farbuje juz włosy na czarno od ponad 2och lat....czytając opinie przed zakupem myślałam, że zejdę do mojego ciemnego blądu, jednak okazało sie całkiem inaczej!!!! do połowy głowy mi ściągło kolor na lekki rudy natomiast reszta włosow pozostała czarna. kosztowało mnie to ok 100 zl i twierdze, że te pieniądze na daremno wydałam.I na dodatek ten zapach!!!!!straszny...Nie polecam.
I druga:

Opinia od Kinga on 28/04/2010
Zakupiłam dekoloryzator aby pozbyć się ciemnego brązu z moich włosów w kolorze naturalnym ciemny blond. Niestety dekoloryzator nie spełnił moich oczekiwań. Włosy co prawda odbarwiły mi się na rudo ale w miejscu gdzie miałam już 2cm odrost moje naturalne włosy też stały się rude :/
Po ściągnięciu koloru nałożyłam farbę Blond (również z Elgonu) i ta zrobiła mi z włosów ciemny brąz z przebłyskami rudości... Kolor nawet nie przypominał tego z palety. Nie polecam, chyba że ktoś ściągnie kolor i zastosuje później inną metodę koloryzacji. Ta na mnie nie zadziałała a chciałam po prostu powrócić do naturalnego koloru

Opinie ze stronki www.elgon.pl

Edytowane przez majreg
Czas edycji: 2011-04-01 o 23:23
Stary 2011-04-01, 22:39   #47
FryzjerstwoMojaPasja
BAN stały

Cytat:
Jakim sposobem? Jak to możliwe?
Ja tez jestem ciekawa bardzo.
Jak to jest, ze substancje w.w usuwają sztuczny MOCNY pigment a przy tym nie reagują z naturalnym, delikatnym. Rozumiem, gdyby bylo na odwrot.

Ktos to w koncu sensownie wyjasni?
Stary 2011-04-01, 23:19   #48
majreg
Wtajemniczenie

I jeszcze jedna opinia również ze stronki Elgonu.
"
od ewaData Dodania: poniedziałek, 01 grudzień 2008...wczoraj użyłam tegoż cudownego dekoloryzatora i...
owszem,ściągnął mi kolor z dość ciemnego miedzianego brązu do jasnego rudego wpadającego w złoty blond(trzymałam go na włosach tylko 10min bo zapach był nie do wytrzymania!!!!!)
Tak więc jest skuteczny,ale...śmierdzi niewyobrażalnie uryną w związku z czym nie użyłabym go nigdy więcej!
Poza tym zawiera pochodną mocznika,a jeśli ktoś cokolwiek wie na temat syntezy mocznika to doskonale będzie wiedział,że w skład mocznika wchodzi AMONIAK więc pisanie,że produkt ten jest całkowicie bezpieczny dla włosów bo nie zawiera NH3 jest KOMPLETNA BZDURA!"

---------- Dopisano o 23:19 ---------- Poprzedni post napisano o 23:15 ----------

Cytat:
Ja tez jestem ciekawa bardzo.
Jak to jest, ze substancje w.w usuwają sztuczny MOCNY pigment a przy tym nie reagują z naturalnym, delikatnym. Rozumiem, gdyby bylo na odwrot.

Ktos to w koncu sensownie wyjasni?

Cały czas o to proszę, a jedyne co czytam to to,że dekoloryzator to coś innego niż rozjaśniacz .

Edytowane przez majreg
Czas edycji: 2011-04-01 o 23:21
Stary 2011-04-01, 23:47   #49
fryz5
Zakorzenienie

podałaś 2 opinię osób które farbowały wielokrotnie na ciemno, przy czym w instrukcji dekoloryzatora jest napisane że bez problemu usunie kolor farbowany 2-3 razy. im więcej warstw ciemnego pigmentu tym trudniej, ja musiałem połozyć go pod rząd 4 razy a nic złego się nie stało z włosami naprawdę, były w kondycji jak przed aplikacją (a mam delikatne i kruche włosy)

nie wiem dokładnie na czym polega fenomen dekoloryzatorów (tych w zelu) trzeba by chyba było przeanalizowac dokładnie ich skład lub zapytac jakiegoś znawcy chemii o to. myślę ze zaliczają się one jeszcze do nowości, bo od niedawna w sumie istnieją na rynku w porównaniu do rozjaśniaczy typowych.

jedyne informacje na temat działania dekoloryzatora (na przykładzie elgonu):
Dekoloryzator to profesjonalny produkt w żelu, który całkowicie usuwa barwę włosów farbowanych kremem koloryzującym, takim jak tradycyjna farba do włosów, jak i szamponem koloryzującym czy tonerem. Przywraca wyjściowy kolor włosów bez naruszania ich struktury.

Dekoloryzator jest produktem dwufazowym do łączenia w stosunku 1:1.
Nie zawiera amoniaku ani wody utlenionej
-rezultat dekoloryzacji jest najlepszy w przypadku ściągania koloru z włosów farbowanych środkami półtrwałymi :- toner bądź szampon koloryzujący, a w przypadku farb jeśli włosy były koloryzowane 1-2 razy
-kolor czarny jest najtrudniejszym kolorem do ściągnięcia a rezulatat zależy od tego ile i jak długo wcześniej farbowano włosy, oraz jakimi farbami. W tej sytuacji najczęściej osiągane kolory są żółtobrązowe. Więc zaleca się nałożenie farby takiej, aby uzyskać brąz lub ciemny blond. Ewentualnie można również wyciągnąć kolor do blondu pasemkami, stosując wodę (oksydant) o stężeniu 6% lub maksymalnie 9%
-po dekoloryzacji włosy łatwiej się rozjaśniają stąd zalecane użycie wód-oksydantów 6%, lub maksymalnie 9%.

znalazłem taki filmik przedstawiający działanie dekoloryzatora:
http://www.youtube.com/watch?v=4hu5P...eature=related

nie wiem jak to wytłuamczyć,, ale ktoś stworzył takie produkty przeznaczone do dekoloryzacji i tak po prostu działają

Edytowane przez fryz5
Czas edycji: 2011-04-02 o 00:02
Stary 2011-04-02, 00:04   #50
majreg
Wtajemniczenie

Cytat:
podałaś 2 opinię osób które farbowały wielokrotnie na ciemno, przy czym w instrukcji dekoloryzatora jest napisane że bez problemu usunie kolor farbowany 2-3 razy. im więcej warstw ciemnego pigmentu tym trudniej, ja musiałem połozyć go pod rząd 4 razy a nic złego się nie stało z włosami naprawdę, były w kondycji jak przed aplikacją (a mam delikatne i kruche włosy)

nie wiem dokładnie na czym polega fenomen dekoloryzatorów (tych w zelu) trzeba by chyba było przeanalizowac dokładnie ich skład lub zapytac jakiegoś znawcy chemii o to. myślę ze zaliczają się one jeszcze do nowości, bo od niedawna w sumie istnieją na rynku w porównaniu do rozjaśniaczy typowych.

Dekoloryzator to profesjonalny produkt w żelu, który całkowicie usuwa barwę włosów farbowanych kremem koloryzującym, takim jak tradycyjna farba do włosów, jak i szamponem koloryzującym czy tonerem. Przywraca wyjściowy kolor włosów bez naruszania ich struktury.

-rezultat dekoloryzacji jest najlepszy w przypadku ściągania koloru z włosów farbowanych środkami półtrwałymi :- toner bądź szampon koloryzujący, a w przypadku farb jeśli włosy były koloryzowane 1-2 razy
-kolor czarny jest najtrudniejszym kolorem do ściągnięcia a rezulatat zależy od tego ile i jak długo wcześniej farbowano włosy, oraz jakimi farbami. W tej sytuacji najczęściej osiągane kolory są żółtobrązowe. Więc zaleca się nałożenie farby takiej, aby uzyskać brąz lub ciemny blond. Ewentualnie można również wyciągnąć kolor do blondu pasemkami, stosując wodę (oksydant) o stężeniu 6% lub maksymalnie 9%
-po dekoloryzacji włosy łatwiej się rozjaśniają stąd zalecane użycie wód-oksydantów 6%, lub maksymalnie 9%.
W cuda, zachęty producentów i reklamy już dawno nie wierzę. Producenci są gotowi wszystko napisać byle tylko kasę wyrwać.Liczy się tylko INCI.
Całej reszty nawet nie czytam. A producent o moczniku zdaje się nie wspomniał ani słowem w tym opisie,prawda?
Powiem Ci,że ja składu nie znalazłam tego produktu. Ale coś mi się wydaje,że ta dziewczyna bez podstaw tego nie napisała.
A Ty nie zajmujesz się sprzedażą tego produktu, bo coś mi się ten nick z allegro kojarzy?

Edytowane przez majreg
Czas edycji: 2011-04-02 o 00:08
Stary 2011-04-02, 00:11   #51
fryz5
Zakorzenienie

nie zajmuję się niczego sprzedażą po prostu próbuję uświadomić że te produkty działają rewelacyjnie, tak jak powinny, o ile włosy nie były farbowane więcej niż 2 razy trwałą farbą, uważam że jest to fenomenem, bo nie narusza ich struktory co jest istotne.
pokażę jeszcze jeden filmik z YT który mnie zaciekawił i też przedstawia działanie dekoloryzatorów:
http://www.youtube.com/watch?v=-_eMbaeBbZw
Stary 2011-04-02, 00:17   #52
majreg
Wtajemniczenie

Cytat:
nie zajmuję się niczego sprzedażą po prostu próbuję uświadomić że te produkty działają rewelacyjnie, tak jak powinny, o ile włosy nie były farbowane więcej niż 2 razy trwałą farbą, uważam że jest to fenomenem, bo nie narusza ich struktory co jest istotne.
pokażę jeszcze jeden filmik z YT który mnie zaciekawił i też przedstawia działanie dekoloryzatorów:
http://www.youtube.com/watch?v=-_eMbaeBbZw

Ale ja w reklamy nie wierzę!!! To jest rasowa reklamówa. Moja 10-letnia córka wie ,że reklamy kłamią. Farby na reklamach też działają na włosy odżywczo, a odżywki sprawiają cuda.
Albo jesteś naprawdę naiwny albo rzeczywiście to sprzedajesz.

Na allegro pod hasłem dekoloryzator elgon jest tylko 1 sprzedawca. Ma dokładnie ten sam opis, który przytoczyłeś. Nick fryzjerstwo11.

Edytowane przez majreg
Czas edycji: 2011-04-02 o 00:40
Stary 2011-04-02, 00:23   #53
fryz5
Zakorzenienie

ja wiem swoje bo używałem na własnej głowie wielokrotnie i mogę potwierdzić ich działanie, pokazuję filmiki tylko dlatego aby pokazać ich działanie, bo mówicie ze nie wiedzie na jakiej zasadzie to działa.
Stary 2011-04-02, 00:28   #54
rockandrollqueen
Zadomowienie

hmm, mi się wydaje, że jak ktoś już pofarbował włosy trwałą farbą to nie da się powrócić do naturalnego koloru, bo przy farbowaniu zachodzi też proces utleniania - część naturalnego pigmentu zostaje z włosa usunięta i zastąpiona sztucznym. Może jak ktoś farbował raz, czy dwa raz to da się uzyskać kolor zbliżony do naturalnego, ale jak ktoś farbował x razy to chyba już nic innego we włosach nie ma niż sztuczny pigment.
Stary 2011-04-02, 00:38   #55
majreg
Wtajemniczenie

Cytat:
hmm, mi się wydaje, że jak ktoś już pofarbował włosy trwałą farbą to nie da się powrócić do naturalnego koloru, bo przy farbowaniu zachodzi też proces utleniania - część naturalnego pigmentu zostaje z włosa usunięta i zastąpiona sztucznym. Może jak ktoś farbował raz, czy dwa raz to da się uzyskać kolor zbliżony do naturalnego, ale jak ktoś farbował x razy to chyba już nic innego we włosach nie ma niż sztuczny pigment.

Chyba miałas rację, że sprzedaż dekoloryzatorów spada, bo strasznie śmierdzi ten fenomen nie tylko amoniakiem i siarką ale jeszcze reklamą.
Stary 2011-04-02, 13:13   #56
FryzjerstwoMojaPasja
BAN stały

Cytat:
wczesniej pisałaś cos innego, tak sie zarzekałaś że dekoloryzator usuwa tylko sztuczny pigment i ze nie odrozniam tych dwoch rzeczy.

---------- Dopisano o 13:13 ---------- Poprzedni post napisano o 13:12 ----------

Cytat:

znalazłem taki filmik przedstawiający działanie dekoloryzatora:
http://www.youtube.com/watch?v=4hu5P...eature=related

nie wiem jak to wytłuamczyć,, ale ktoś stworzył takie produkty przeznaczone do dekoloryzacji i tak po prostu działają
My wszyscy wiemy jak ma działać dekoloryzator, chodzi nam o przebieg technologiczny i o opis działania konkretnych substancji!
Stary 2011-04-02, 13:54   #57
rockandrollqueen
Zadomowienie

Cytat:
wczesniej pisałaś cos innego, tak sie zarzekałaś że dekoloryzator usuwa tylko sztuczny pigment i ze nie odrozniam tych dwoch rzeczy.
Dlaczego coś innego? Tak uważam, że usuwa tylko sztuczny pigment, ale uważam też że po wielu farbowaniach przywrócenie włosom naturalnego koloru nie jest możliwe, bo naturalnego pigmentu w nich nie ma, jest tylko sztuczny. Dlatego wychodzą pomarańcze i marchewki, a nie naturalne włósy, a odrost nietknięty.
Stary 2011-04-02, 13:58   #58
fryz5
Zakorzenienie

Cytat:
Chyba miałas rację, że sprzedaż dekoloryzatorów spada, bo strasznie śmierdzi ten fenomen nie tylko amoniakiem i siarką ale jeszcze reklamą.
dekoloryzator nie ma amoniaku.
Stary 2011-04-02, 14:01   #59
FryzjerstwoMojaPasja
BAN stały

Cytat:
Dlaczego coś innego? Tak uważam, że usuwa tylko sztuczny pigment, ale uważam też że po wielu farbowaniach przywrócenie włosom naturalnego koloru nie jest możliwe, bo naturalnego pigmentu w nich nie ma, jest tylko sztuczny. Dlatego wychodzą pomarańcze i marchewki, a nie naturalne włósy, a odrost nietknięty.
nie zgodzę się, że po wielu farbowaniach jest tylko sztuczny pigment, nie wszystkie farby utleniają naturalny pigment, są takie, które tylko wprowadzają prekursory barwnika do wnętrza włosa.
Stary 2011-04-02, 14:04   #60
fryz5
Zakorzenienie

Cytat:

---------- Dopisano o 13:13 ---------- Poprzedni post napisano o 13:12 ----------

My wszyscy wiemy jak ma działać dekoloryzator, chodzi nam o przebieg technologiczny i o opis działania konkretnych substancji!
wybacz, ale nie znam się tak dobrze na chemii, ale jeśli kiedykolwiek znajde informacje na ten temat to napiszę na wizazu
Odpowiedz

Nowe wątki na forum Pielęgnacja włosów

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości