|
|
#31 | ||||
|
Zakorzenienie
|
Dot.: Bojowa pieśń tygrysicy
Cytat:
Złoty medal i nic poza tym. Zdobywca drugiego miejsca to nieudacznik. Cytat:
![]() Cytat:
ale generalnie nie ma ani jednego bezrobotnego albo takiego co to nie ma do pierwszego. Może już nie mozna. Ale z drugiej strony syn mojej koleżanki z klasy już znalazł fajną i płatną pracę a jeszcze jest na studiach, więc... A jakoś matka mu napoju i żywności nie odmawiała. Ja jestem na razie zadowolona, że np moje dzieci mają jasno określone cele i do nich sami dążą i robią wszystko by osiągnąć to co chcą. Ale nie mam gwarancji, że nie stanie się coś co im uniemożliwi realizacje planów. I wiesz co? Amy też nie ma tej gwarancji. ---------- Dopisano o 17:17 ---------- Poprzedni post napisano o 17:08 ---------- Cytat:
![]() Uważam, że dzieci powinno się chwalić ale nie zawsze i wszędzie, jesli coś pójdzie źle, trzeba tez umieć dziecku powiedzieć, zawaliłeś. Z tym, że powiedzmy dla mnie drugie miejsce nie jest powodem do tego, żeby dziecku dać karę. Dlatego model chiński mi się nie podoba. Bo jest na przeciwnym biegunie niż filozofia wiecznych pochwał. Dla mnie tak samo ważne są zasłużone pochwały jak i zasłużona krytyka. Ale tak jak autorka książki nie uznaję dawania pucharu przegranym, żeby im nie było przykro.
Nie jestem na tyle młody żeby wiedzieć wszystko J.M. Barrie Afazja, darmowa strona z cwiczeniami! Edytowane przez Luba Czas edycji: 2011-03-27 o 17:09 |
||||
|
|
|
|
#32 | ||||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Tak mnie wychował mój trener i śmiem twierdzić, że wiele osób, które kiedyś coś trenowały wiedzą, o czym mówię ![]() Dąży się do zwycięstwa. Nie zdobywa się srebrnego medalu, przegrywa się złoty. Cytat:
Cytat:
Cytat:
Dając dzieciom najlepsze wykształcenie, przydatne (w ich towarzystwie/sferze) umiejętności, trenując - daje dzieciom wybór. Czy po skończeniu 18 (21) roku życia pójdą dalej i wyżej, czy pójdą do Maca. Dzieci z rodzin radosnych i wolnych wyboru nie mają. Pewnych rzeczy się nie nadrobi, jeśli się ich nie posiadło w dzieciństwie. |
||||
|
|
|
|
#33 | ||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Cytat:
Uważam, że ona przesadza, ponieważ można osiagnąć to co się chce będąc wychowywanym mniej opresyjnie.
|
|
|
#34 | |
|
BAN stały
|
Cytat:
![]() Ja tam uważam, że żadna skrajność nie jest dobra, i cóż, również nie ''leżę''. Edytowane przez Hultaj Czas edycji: 2011-03-27 o 17:36 |
|
|
|
|
|
#35 | ||
|
Raczkowanie
|
Czytałam fragment na onecie i uważam, że to trochę przerażające.
Cytat:
Również uważam, że przy wychowywaniu dziecka należy znaleźć złoty środek. Czy później takie dziecko potrafi podejmować samodzielne decyzje, skoro cały czas o wszystkim decyduje rodzic? Czy potrafi zbudować jakąś relację z drugim człowiekiem, skoro rodzice je tresowali? Cytat:
|
|
|
#36 | |||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Mój TŻ był w szkole no...gamoniem On nie jechał na 3, tylko na 2 raczej, a jego rekord w LO to 7 zagrożeń Po szkole na skrzypcach nie grał, tylko w piłkę.I co? Teraz zawodowo radzi sobie świetnie, ma swoją dg, stałych klientów, zlecenia. I przede wszystkim kocha swoją pracę, nigdy nie narzeka, że za dużo pracuje, że za ciężko i tak dalej. Jak dla mnie to w tym tkwi sekret życiowego sukcesu: wiedzieć, co chce się w życiu robić, lubić to - i wtedy będzie się w tym dobrym. Nie w tresurze i wstrzymywaniu zwieraczy. A pieniądze przyjdą, mniejsze, potem większe, niekiedy bardzo duże. Ale, co najważniejsze, człowiek będzie naprawdę szczęśliwy ze swoją pracą. Cytat:
.Polskie dzieci raczej nie są nadmiernie chwalone, polskim podcina się skrzydła. Ale fakt, że to skutkuje zaniżeniem poczucia wartości, bo skoro ktoś dostaje pozytywną ocenę za niezdany w gruncie rzeczy egzamin, to jeśli ma odrobinę rozumu, będzie czuł sie jak głupek. Cytat:
To też chyba w Polsce szwankuje, nauka ludzi przedsiębiorczości, żeby przestali śladem rodziców marzyć o karierze w urzędzie, bo teraz 30 lat w jednym miejscu się raczej nie pracuje. |
|||
|
|
|
|
#37 | |
|
BAN stały
|
Cytat:
|
|
|
|
|
|
#38 |
|
Zakorzenienie
|
Ale te najlepsze amerykańskie uczelnie przyjmują stosunkowo mało studentów, chyba nawet mniej niż przeciętny polski uniwerek.
|
|
|
|
|
#39 | |
|
BAN stały
|
Cytat:
|
|
|
|
|
|
#40 | ||||||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Cytat:
![]() Cytat:
![]() Cytat:
![]() Cytat:
Cytat:
|
||||||
|
|
|
|
#41 |
|
Zakorzenienie
|
To znaczy, nie wiem o co Ci chodzi
, ja chciałam przez to powiedzieć, że nie można oceniać poziomu przeciętnego Amerykanina na podstawie ich uczelni, bo tam studiują naprawdę nieliczni. A u nas za to cały naród w przedziale wiekowym około 19-25 studiuje
|
|
|
|
|
#42 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Banalny przykład z samego dołu edukacji , u nas w SP mozna poprawiac każda ocenę i tej gorszej nauczyciel nie wpisuje w dziennik. pytanie dlaczego i po co ? Nie dla dobra ucznia ale dla dobra szkoly aby lepiej wypadła na konec roku w rankingi-stawia sie na system a nie ucznia -jednostke ,chore i zgubne na dłuższą metę.. Druga sprawa czy samo ćwiczenie czegoś robi z człowieka zdolnego człowieka ? nie sądzę. |
|
|
|
|
|
#43 | |
|
Zakorzenienie
|
A w Polsce?
Cytat:
Gdyby mój przyszły syn chciał zostać piłkarzem, trenował całe dnie, to co, miałabym go gonić do nauki, bo JA sobie wymarzyłam syna-lekarza? Uważam, że rodzice mają obowiązek dać dziecku narzędzia, pokazać perspektywy, horyzonty, ale niczego nie mogą im narzucać. Każdy jest odrębną jednostką, ma swoje życie, dokonuje swoich wyborów i ponosi tego konsekwencje. A jaka jest ambicja matki opisywanej w książce? |
|
|
|
|
|
#44 | |||
|
BAN stały
|
Cytat:
![]() Cytat:
Cytat:
Edytowane przez Hultaj Czas edycji: 2011-03-27 o 18:06 |
|||
|
|
|
|
#45 | |
|
Raczkowanie
|
Cytat:
Według tego modelu dziecko może podejmować własne decyzje po wyprowadzeniu się z domu? skoro dziecko zamiast się bawić z rówieśnikami i kopać piłkę albo brac udział w głupim przedstawieniu, w którym udział bierze cała klasa, musi zaspokoić ambicje rodzica to kiedy ma się nauczyć jak rozmawiać z innymi? W dorosłym życiu na partnera wybiera sobie pewnie osobę wychowaną tak jak ono, bo zwykły człowiek, dla którego praca i gonitwa za "złotem" nie jest najważniejsza, jest nie jest wystarczający.
|
|
|
#46 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Zgadzam się. Dla mnie właśnie rolą rodzica, całego procesu wychowania, jest to, żeby dziecko samodzielnie nauczyło się podejmować decyzję. Chociaż to jest jakaś abstrakcja w Polsce chyba, bo znam wiele dorosłych osób, które z byle pierdołą dzwonią do rodziców. Albo prezentują postawę: "zrobię tak i tak, bo co ludzie powiedzą". |
|
|
|
|
|
#47 | |
|
Raczkowanie
|
Cytat:
Nieraz słyszałem od znajomej nauczycielki, że obecnie w podstawówce czy gimnazjum nie sposób zostawić ucznia na drugi rok w klasie. Z reguły oznacza to bowiem wizyty oburzonych rodziców u nauczyciela, u dyrektora, w wydziale edukacji... Przecież to dziecko takie mądre! Takie zdolne! Po prostu się na niego uwzięli, a ono co najmniej na 4 zasługuje! I rośnie taki "bohater" w przekonaniu, że wszystko mu się należy, bo nikt nie powiedział mu prawdy, że to co sobą prezentuje zasługuje w najlepszym razie na ocenę mierną. Owszem, życie to kiedyś zweryfikuje, ale ta weryfikacja powinna przecież następować znacznie wcześniej. Tymczasem produkuje się tabuny ludzi o ludzi o jakże wysokim poczuciu własnej wartości, którzy oczywiście maturę zdali, a nie mają podstaw wiedzy z jakiegokolwiek przedmiotu, nawet sklecić kilku zdań na piśmie nie potrafią ani rozwiązać zadania z matematyki na poziomie dawnej ósmej klasy szkoły podstawowej. Dziwi mnie, jak można tego nie dostrzegać. |
|
|
|
|
|
#48 | ||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Cytat:
|
||
|
|
|
|
#49 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() We francji żadna to ujma ,ot powtórka i tyle. W klasie córki jest z 2 osoby ,które juz powinny powtarzać zerówke dla ich dobra ale gdzie tam ,jak to i w ogóle. Ani szkoła ani poradnia psychologiczna ani tym bardziej rodzice nie wpadli na ten pomysł bo po co sie meczyć z takim uczniem ,lepiej go przepchnąć i mieć z głowy ,w końcu lepiej niech szybciej skończy szkołe ,idzie do roboty i placi podatki. |
|
|
|
|
|
#50 |
|
Zakorzenienie
|
To chyb jest tak, że do którejś klasy rodzice muszą wyrazić zgodę na to, żeby dziecko powtarzało klasę.
Paranoja... I potem są w gimnazjum przypadki, które czytać nie potrafią. |
|
|
|
|
#51 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Jeśli dziecko nie ma zaspokojonych potrzeb podstawowych będzie miało trudności z osiągnięciami w nauce. Relacja mdzy rodzicem a dzieckiem to coś więcej niż tresowanie zwierzątka, chów, przechowanie. Pojawiają się w wątku głosy o kwestii odnoszenia sukcesów jako wyznaczniku dobrych metod wychowawczych jak rozumiem: dziecko kochane, ze stabilną zdrową samooceną; takie które ma więcej zainteresowań niż tylko telewizja i marnowanie czasu przy grach komputerowych; takie, które nie jest zwykłym konformistą, a istotą myślącą poradzi sobie i będzie odnosić sukcesy. Po porażce nie podda się, nie będzie postrzegało siebie jak niedojdę, a jak człowieka, który może poprawić to co nie wyszło i włoży w pracę więcej wysiłku. Co do świata zachodniego to mi się słabo robi jak widzę co się dzieje. Tendencja jest jasna: ma być wygodnie, przyjemnie, może być bezmyślnie i głupio. Brak zaradności, brak aspiracji, brak zasad. Rodzice dostają małpiego rozumu myśląc, ze kolejna zabawka sprawi, że dziecko nauczy się tego co szczęście, że cola i słodycze są potrzebne do egzystencji, a brak czekolady w jadłospisie jest właśnie oznaką torturowania własnego dziecka. Mówiąc krótko ani tendencja zachodnia ani chińska mi nie odpowiadają.
|
|
|
|
#52 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Znajoma nauczycielka twierdzi, że dla niektórych uczniów już nawet gimnazjum jest niepotrzebne. Lepiej by nie tracili czasu, tylko nauczyli sie konkretnego zawodu, płytki kłasć czy fachu stolarza. Bo tam zwykle się lepiej odnajdują niż na lekcjach w szkole. |
|
|
|
|
|
#53 | |
|
DOMator
|
Cytat:
Taki urok tych zawodów. W temacie wychowania. Należałoby znaleźć złoty środek między "tresurą" zaproponowaną przez autorkę książki, a bezstresowym wychowaniem proponowanym przez kulturę zachodu. Coraz mniej mi się podobają niewychowane, pyskujące dzieciaki wychowywane w poczuciu tego, że zawsze mają rację, pozbawione resztek pokory i szacunku dla innych ludzi. Jak widzę dzieciak wchodzące rodzicom na głowę, to myślę, że odrobina "tresury" dobrze by im zrobiła. Dziecko musi mieć uporządkowany plan dnia (uwzględniający czas na zabawę i odpoczynek), jakieś obowiązki, wymagania. |
|
|
|
|
|
#54 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Jestem w swoich ambicjach zawodowych bardzo zacięta i zachłanna, ciągle chcę więcej. Dla wielu ludzi to wada. Dla mnie to zaleta, bo chcę wykonywać trudny i ciężki zawód na bardzo wysokim poziomie. Droga do celu wymaga wielu poświęceń, ale jestem skłonna dać z siebie maksymalnie wszystko by osiągnąć ten cel. Dzięki temu w jaki sposób wychowywali mnie rodzice (dla niektórych pewnie to okrutny sposób) jestem dziś tym kim jestem, mam na swoim koncie osiągnięcia, ale wiem też jak się nie poddawać i dźwigać po klęsce. Jestem im za to ogromnie wdzięczna, bo dzięki tyranii w dzieciństwie posiadłam umiejętności i cechy charakteru dzięki którym mam otwartą drogę do sukcesu. |
|
|
|
|
|
#55 | |
|
BAN stały
|
Cytat:
|
|
|
|
|
|
#56 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Ale jestes teraz dorosła i widzisz to inaczej . Dziecko ma inna psychikę. dwa kto powiedział,ze nie byłabys tym kim jesteś lub szczęśliwa gdybys wychowywana była inaczej ? |
|
|
|
|
|
#57 | |
|
Zakorzenienie
|
Cały mój czas, także ten prywatny, plus maksymalny wysiłek intelektualny, fizyczny i psychiczny. Generalnie można powiedzieć, że wszystkie działania które podejmuję zmierzają do osiągnięcia celu. Rezygnuję jednocześnie z różnego rodzaju rozrywek (nie wszystkich, ale jednak nie wpisuję się w schemat imprezowego studenta).
Natomiast moje działanie daje mi wielkie szczęście i olbrzymią satysfakcję. ---------- Dopisano o 20:05 ---------- Poprzedni post napisano o 20:01 ---------- Cytat:
Ja nie pochwalam sposobu jaki opisuje ta pani w swojej książce. Myślę, że może on unieszczęśliwić wiele wrażliwych dzieci. Ale w moim przypadku przyniósł on bardzo dobre skutki i jestem wdzięczna, że postępowano w ten sposób wobec mnie. |
|
|
|
|
|
#58 | |
|
BAN stały
|
ciężko wg mnie abyś mówiła o znakomitości skutków skoro (jak rozumiem) jesteś osobą raptem ponad 20letnią, i nie wyszłaś wiele dalej poza studiowanie i mam wrażenie, że wierzysz, że za ciężką pracę człowieka zawsze czeka nagroda i docenienie, a nie masz pojęcia za bardzo istnieniu również takich rzeczy jak frustracja czy zawodowe wypalenie. Ale ok.
Rezygnacja z telewizji, przeczytania refleksyjnej ksiązki czy pójścia na imprezę to nie jest poświęcenie, to jest zwykła kalkulacja tego co się może bardziej opłacić, rezygnacja ze związku, rodziny, przyjaciół (gdy jednoczęsnie jest się osobą, która chciałaby wymienione wcześniej osoby wkoło siebie posiadać), zdarza się, że zdrowia czy jego narażanie, na rzecz jakiegoś przedsięwzięcia, nim jest. Cytat:
, ale najwyraźniej się tutaj teraz nie dowiem. W Twoim przypadku to znaczy co, grałaś etiudę przez noc jak się nie nauczyłaś poprawnego wykonania?
|
|
|
|
|
|
#59 | |
|
Rozeznanie
|
Cytat:
Z perspektywy wrażliwego dziecka mogę powiedzieć, że proponowana przez autorkę 'tresura' u mnie zaowocować mogłaby jedynie zaburzeniami. Gdybym miała dziecko, zwróciłabym dużą uwagę na to, jakich słów wobec niego używać; jedne z bardziej przykrych wspomnień z dzieciństwa to dla mnie nierzadko złośliwe, bardzo krytyczne uwagi ze strony troskliwych ciotek one naturalnie także miały dzieci, na które skrupulatnie i konsekwentnie przelewały swoje ambicje i... frustracje .Wg mnie rodzicielstwo to przede wszystkim dawanie dzieciom wędki, nie ryb a jeśli łowić nie chcą - pokazać inną drogę. Nie przekreślam rygorystycznej metody, ale rodzice nie powinni zapominać, że dziecko to nie przedłużenie ich samych - to inny człowiek, być może zupełnie różny.
|
|
|
|
#60 | ||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
. Staram się wszystkimi sposobami zwiększyć szansę na zwycięstwo. Plan B w razie porażki też posiadam. Cytat:
Zdrowie narażam na rzecz moich planów codziennie. Coś w tym stylu. Nie było wstawania od biurka gdy dana rzecz nie była wykonana tak jak być powinna. |
||
|
|
![]() |
Nowe wątki na forum Forum plotkowe
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 13:34.

Co nie zmienia faktu, że czasem sam medal niewiele daje.
Jak jesteś lekarzem i robisz operację 30 godzin to też nie masz czasu na siusiu.
W końcu przecież wszystkim wszystko się należy, a ma być łatwo, lekko i przyjemnie. I w dodatku utwierdza się ich w przekonaniu, że są mądrzy i świetni, a jeśli należy się o coś martwić, to tylko o to, by przypadkiem nie mieli zaniżonego poczucia własnej wartości. 

On nie jechał na 3, tylko na 2 raczej, a jego rekord w LO to 7 zagrożeń
Po szkole na skrzypcach nie grał, tylko w piłkę.

one naturalnie także miały dzieci, na które skrupulatnie i konsekwentnie przelewały swoje ambicje i... frustracje