![]() |
#31 |
Przyczajenie
|
Dot.: Kursy kosmetyczne w woj. mazowieckim
normalnie nie wierzę, że nie ma kursu godnego polecenia. Nie zostawiajcie mnie z tym problemem
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#32 |
Raczkowanie
|
Studia kosmetyczne...
Witam,
Mam duuuzy problem, poniewaz chcialabym wybrac sie na studia kosmetyczne, czy tam na kosmetologie ( czy to sie rozni?? ![]() Ale ze nie zdalam matury z wosu i tak poszlam do szkoly policealnej na fryzjerke. Kosmetyki uwielbiam, cale moje zycie to tylko kosmetyki, chcialabym zostac kosmetyczka, a jesli chodzi o fryzjerstwo to jest to na drugim planie, no ale co poradzic musialam wybrac tak a nie inaczej, zeby tylko isc gdzies do szkoly Wczesniej nie wiedzialam co chce robic, dlatego wybralam wos zeby tylko zdac i tyle ![]() ![]() ...Chcialabym tez sie od Was dowiedziec jak to jest na tych studiach kosmetologicznych, czy jest trudno?... slyszlam ze dziewczyny robia sobie zabiegi tak miedzy soba, tu np depilacja. to prawda?? |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#33 | |
Konto usunięte
|
Dot.: Studia kosmetyczne...
Cytat:
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#34 |
Raczkowanie
|
Rozszerzona biologie bede miasiala zdawac, to na pewno bo gdy zdam ten wos zaraz pisze sie na biologie, i tutaj bede musiala jako dodatkowy przedmiot ją zdawac .
Hm... jest roznica, a wiesz moze co jest lepsze, tak Twoim zdaniem ![]() ... ja zaraz sobie poczytam na forum jakie sa roznice miedzy tymi zawodami, ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#35 | |
Konto usunięte
|
Cytat:
![]() Nie wiem czy dobra byłaś z biologii ale zdać roz. na ponad 70% bez jakiegoś gruntownego przygotowania wg. mnie bedzie cieżko. No i do kosmetologii dochodzi jeszcze roz. chemia. |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#36 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#37 |
Zakorzenienie
|
Tak w skrócie:
Kosmetyczka - zabiegi w salonie Kosmetolog - produkcja kosmetyków Wizażystka - no to wiadomo Jeżeli chcesz iść na studia, to w przypadku kosmetologa biologia i chemia, a nawet fizyka się kłania. Ale są alternatywy, studia podyplomowe (tylko to chyba wymagany jest niestety stopień magistra), kursy... tylko niestety nie mam pojęcia, jak to jest z 'jakością' tych alternatyw. Ja za 2 lata wybieram się na podyplomówkę z kosmetologii, obecnie kończę magistra z biologii i robię kurs z profesjonalnego wizażu.
![]() |
#38 |
Raczkowanie
|
witaj
![]() jeśli nie zdałaś matury - to alternatywą dla Ciebie powinna być szkoła policealna w której nie jest wymagana matura w zawodzie kosmetyczki ![]() ![]() na początku mamy mnóstwo teorii, musisz znać wszystkie wskazania, przeciwwskazania do wykonywania zabiegów, znać podstawowy sprzęt i wyposażenie gabinetu kosmetycznego itp. oczywiście są zajęcia praktyczne w naszej pracowni - mini gabinecie i tu właśnie wszystko ćwiczymy na sobie ![]() więc jeśli napisałaś na początku, ze interesujesz się od zawsze kosmetykami - ale czy interesujesz się nimi samymi czy może tez fascynuje Cię malowanie siebie, innych wykonywanie drobnych zabiegów, takich jak np. depilacja, regulacja brwi, maseczki? jeśli pierwsze to polecam kosmetologię, jeśli 2 to oczywiście szkołe policealną. po niej mozesz otworzyć własny gabinet, masz uprawnienia, dyplom ![]() jeśli ciekawi ię cos jeszcze pw. pozdrawiam ![]()
![]() |
#39 |
Raczkowanie
|
Wielkie dzieki za odpowiedz. No ja na razie chodze do szkoly policealnej jako technik uslug fryzjerskich i mamy zajecia z kosmetyczkami, zajecia z teoria i mysle czy sie nie przepisac do nich, wogole maja lepsza pracownie a my pokoik w ktorym sie zmieszcza tylko 4 osoby a nas jest 15scie :/ to jest straszne...
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#40 |
Przyczajenie
|
Dot.: Kurs kosmetyczny
A ja uważam ze na krotkim kursie tez mozna sie czegos nauczyc, np w szkole AP Edukacja sa organizowane kursy 5-dniowe z tipsow, wybiera sie jedna z metod; żel ,akryl albo fiberglass i program jest bardzo fajnie ulozony, mozna na pewno nauczyc sie podstaw, mozna pozniej pocwiczyc na kolezankach jeszcze i gotowe, mysle ze osoby ktore sie tam zapisza beda zadowolone
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#41 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
W AP napewno oragnizowane sa kursy, ale grupowe, a na takich zapewniam Cie, ze nikt nie powie Ci dokladnie co robisz zle, albo co powinnas zmienic. Ja polecam indywidualne szkolenia u szkoleniowcow np PB, Nfu.Oh itp. ale wiadomo, ze wtedy kosztuja one wiecej, lecz mysle, ze warto. Co do kursow kosmetycznych to u mnie w szkole byly organizowane przez UP. Dziewczyny mialy chyba dwa miesiace i z tego co mi mowily to w ciagu tego czasu przerobily tyle co ja w dwa lata. Ale nie wiem ile w tym prawdy. Tyle, ze po studium ma sie technika, a one po kursie tylko dyplom. |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#42 |
Przyczajenie
|
Dot.: studium kosmetyczne w Akademii Prenier
....
Edytowane przez smerfetka_ Czas edycji: 2010-05-23 o 18:37 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#43 |
Raczkowanie
|
Praktyki w Łodzi
Jestem w szkole kosmetycznej i poszukuje praktyk.
Moze ktoras z was orientuje sie, ktore salony w Łodzi chetnie przyjmuja na praktyki? Edytowane przez tynnkaaa Czas edycji: 2009-12-16 o 06:09 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#44 |
Raczkowanie
|
Dot.: Praktyki w Łodzi
Podbijam jeszcze raz pytanie.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#45 |
Wtajemniczenie
|
Dot.: piercing kurs zach-pom
odnawiam.
i ponawiam pytanie wyżej ![]()
![]() |
#46 |
Zadomowienie
|
Kosmetologia
Cześć,w sumie mam jeszcze trochę czasu na to na jakie studia będę chciała iść no i gdzie.Coraz częściej zastanawiam się na tym co chcę robić i coraz częściej pada odpowiedź- kosmetologia.No i właśnie chciałabym się was zapytać
*czy są studia stacjonarne z tym kierunkiem w Gdańsku? *w jakich miastach jest możliwość studiowania kosmetologii? *jakie zajęcia są na tym kierunku? *no i chciałabym dowiedzieć się opinii osób które studiują/studiowały ten kierunek W sumie wiem że mam jeszcze czas ale zdecydowałam się na zdawanie za rok matury z biologii i myślę nad tym kierunkiem.Czekam na Wasze odpowiedzi..
![]() |
#47 |
Zadomowienie
|
Dot.: Kosmetologia
nikt nie jest w stanie udzielić mi informacji? ;(
![]() |
#48 |
Raczkowanie
|
Dot.: Kosmetologia
Hej. ja studiuje kosmetologie w olsztynie na OSW. Hmm w sum ie studia calkiem przyjemne chociaż bardzo duzo teori typu anataomia fizjologia no i pełno głupotek typu polityka ekonomnia i takie tam;/
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#49 |
Przyczajenie
|
Kurs, szkoła or...?
To mój pierwszy post na forum, więc witam.
Tak sobie przeglądam wątki w poszukiwaniu czegoś, co pomogłoby rozwiązać mój dylemat i już raczej zrezygnowałam z kursu kosmetycznego (bo o taki mi właśnie chodzi), patrząc na sporo negatywnych wypowiedzi tutaj. Kilka słów o mnie. Skończyłam roczną szkołę wizażu w CKK Profesja, dla mnie jako ówczesnego laika w tej dziedzinie było to uczące i głównie pozytywne doświadczenie, ale mam świadomość, że ktoś z większą wiedzą pewnie nie byłby w pełni usatysfakcjonowany. Chciałam dalej się kształcić w tym kierunku i rozpocząć charakteryzacje, bo to mnie kręci; niestety ze względu na małą ilość chętnych, nie otwierają kierunku (nabór na luty). Szukałam w innych placówkach, niestety nie znalazłam... Wiadomo są prywatne szkoły specjalizujące się w wizażu/charakteryzacji/stylizacji, ale ceny nie na moją kieszeń... Pracuje nawet nie na pół etatu, a pieniądze idą głównie na moje wydatki. Jasne, mogłabym poszukać czegoś w już wyuczonym zawodzie, ale tutaj również trzeba zainwestować najpierw, wyposażenie kufra kosztuje, a wiadomo, że nie będę pracować na najtańszych materiałach. W tej materii ćwiczę rękę i robię makijaże do amatorskich sesji zdjęciowych, radzę koleżankom, staram się zdobywać doświadczenie. Więc odpadła mi charakteryzacja, a ja chciałabym coś robić, nie marnować czasu i szkolić się. Powiedzcie dziewczyny czy to ma sens żeby iść np. na dwuletnią kosmetykę, gdy się nie jest przekonanym, że będzie się pracować w tym zawodzie? Tak jak mówiłam, bardziej interesuje mnie wizaż i kosmetyka kolorowa, niż pielęgnacyjna, ale może dobrze by było mieć jakieś wyjście awaryjne gdyby coś nie wypaliło...? No i z wizażu póki co korzyści finansowe znikome... I jeszcze bardzo prosiłabym o opinie na temat krakowskich szkołach uczących w tym zawodzie. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#50 |
BAN stały
|
Szkoła kosmetyczna Szczecin
witam
![]() w tym roku koncze szkołę średnią w Szczecinie i zamierzam gdzieś w moim miescie wybrac się do szkoły kosmetycznej,chcialabym jakas z polecenia dlatego kieruję pytanie do Pani Beaty,ktora szkoła kosmetyczna jest dobra. ![]() Przeglądałam Pani stronkę z chęcią wybrałabym się do Pani na kursy ale najpierw chyba musze skonczyc szkołę kosmetyczną potem ewentualnie kursy ![]() zreszta sama jestem w dolku i nie wiem co jest lepsze a chcę otworzyc swoj salonik w przyszlosci ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#51 |
Raczkowanie
|
szkola kosmtyczna on line
nie wiem czy w dobra rubryke trafilam z moim pytaniem....a mianowicie ktore dziewczyny uczyly sie on line (nauka przez internet)i gdzie ?
mieszkam za granica i nie mam mozliwosci byc co tydzien na zajeciach..a chcialabym podjac nauke w tym kierunku....ucze sie czytajac fora ,itp.....latam do Polski na krotkie kursy typu paznokcie... bardzo prosze o jakies rady czy bylyscie w takiej sytuacji? pisalam do jednej szkoly ale zrezygnowali z tej formy nauki ze wzgledu na mala ilosc zainteresowanych ![]() ![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#52 |
Raczkowanie
|
Dot.: szkola kosmtyczna on line
pomoze mi ktos
![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#53 |
Raczkowanie
|
A nie masz możliwości podjęcia nauki w miejsciu w którym się teraz znajdujesz? Kursy kosmetyczne on line dla mnie brzmią słabo.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#54 |
Zakorzenienie
|
Szczerze mówiąc wątpie żeby szkoła kosmetyczna przez neta coś Ci dała. Teorię któryej uczą w szkołach czy kursach można znaleźć również w internecie bo masa teraz portali kosmetycznych.
Przy kosmetyce baaardzo ważna jest praktyka. Co z tego że będziesz wiedziała jakie są aparatury jak nie będziesz wiedziała jak z nich korzystać. A w miejscu którym mieszkasz nie ma rzeczywiście żadnego takiego kursu na który mogłabyś się zapisać? Edytowane przez gsk Czas edycji: 2010-03-03 o 16:40 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#55 |
Przyczajenie
|
odkopuję watek, bo nie ukrywam,że bardzo drazni mnie poruszany tutaj temat,a mianowicie mkurs czy szkoła? SZKOŁA!!!!!!!!!!!!!!!
Żaden kurs nie da takiej wiedzy jak DOBRA uczelnia! Ja własnie kończe 3 rok na kierunku kosmetologia ze specjalnością podologia. To były 3 lata cieżkiej pracy i ogromnego materiału do opanowania, bo praca kosmetyczki/kosmetologa nie ogranicza sie do nakładania maski i malowania paznokci. Tu trzeba mieć chocby podstawy anatomii, immunologii, dermatologii, receptury,chemii kosmetycznej. Przeciez pracuje sie na człowieku, trzeba znac wskazania, przeciwskazania, procedury, bo można krzywde zrobić. A potem non stop sie doszkalać. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#56 |
Przyczajenie
|
Dot.: Kursy kosmetyczne w woj. mazowieckim
No cóż mogę polecić swoje kursy
![]() http://twojaszkolakosmetyczna.wordpress.com/ pozdrawiam |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#57 | |
Wtajemniczenie
|
Cytat:
![]() kurs tylko daje minimalne podstawy a szkoła jednak więcej nie oszukujmy się ale to też zależy jak chcemy traktować swoją przyszłą pracę. i nie powinno się nikogo klasyfikować że po studium to wie więcej niż od osoby po studiach i odwrotnie bo to kwestia indywidualna każdego człowieka i nie wiemy co tak naprawdę taka osoba robiła przez 3 lata na tych studiach bądź 2 lata na studium. -> to tak do autorki ja tylko powiem tylko tyle że to co mamy w głowach zależy od osób które nas uczą, ale też wiele zależy od nas nie tylko uczenie się tego wszystkiego co jest nam przekazywane na studiach/studium ale też samo doskonalenie się w tym kursy,szkolenia ale także odrobina chęci aby doszkalać się samemu z książek czy też z różnych artukułów . i przepraszam że to powiem ale spotkałam się na tym forum z tym. strasznie mi przykro z tego powodu że niektóre osoby traktują kosmetyczkę i kosmetologa na tym samym poziomie i piszą że to to samo, jednak są to inne zawody ( wiele z nich jest identyczne ale nie wszystko ) współpracujące ze sobą i osoby które tak piszą/ twierdzą moim zdaniem minęły się z powołaniem i nie mają pojęcia o tym czym jest kosmetyka bądź kosmetologia. |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#58 |
Zadomowienie
|
Studiuje kosmetologie-prosze o rady
Tak jak w temacie,jestem na 1 roku kosmetologi na uczelni medycznej.Do tej pory nauka zabierala mi sporo czasu,ale teraz bede miala go troche wiecej i chcialabym zaczac sie troche rozwijac.czy na 1 roku warto robic jakies kursy kosmetyczne?Jesli tak to jakie?U mnie na uczelni jest bardzo duzy nacisk na teoria a praktyka lezy,moze wiec warto zapisac sie do szkoly policealnej zeby troche podszkolic umiejetnosci?Czy warto juz teraz zaczac kupowac przybory do makijazu?W sumie makijaz tak srednio lubie robic bardziej mnie ciagnie w strone pielegnacji.Bardzo prosze starsze kolezanki o rady.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#59 |
Raczkowanie
|
Dot.: Studiuje kosmetologie-prosze o rady
Tez jestem na kosmetologii, na 3cim roku. Osobiscie moge Ci powiedziec, ze niektore kursy niezaleznie na jakim stponiu nauki jestes to mozesz je smialo zrobic. Czesto jest to glownie kwestia finansowa, u mnie szkola zoorganizowala po tanszych kosztach szkolenie ze stylizacji i przedluzania paznokci met. zelowa i akrylowa, na co poszlam i jestem bardzo zadowolona
![]() ![]() Gdybys miala jakiekolwiek pytania, to pytaj smialo hehe.
Edytowane przez zuzalenkam Czas edycji: 2010-03-12 o 19:11 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#60 |
Przyczajenie
|
![]()
Drogie wizażanki
W tym roku kończę szkole i chciałabym sie wybrać na studium kosmetyczne, interesuje mnie głownie na terenie Rzeszowa jednak jest tyle opcji, że nie wiem które wybrać.Jaka szkoła policealna jest waszym zdaniem najlepsza? |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 02:49.