|
|
#31 | |
|
Zakorzenienie
|
Dot.: Naturalne produkty przeciwzmarszczkowe
Cytat:
Mam wit.E i oleje.. Musiałabym tylko Q10 nabyć.. ![]() A tak swoją drogą.. Jak odmierzasz tak precyzyjnie te mililitry??
|
|
|
|
|
|
#32 |
|
Rozeznanie
|
Kupiłam w sklepie z półproduktami kosmetycznymi (niestety nie pamiętam w którym) rózne miarki i miareczki odmierzam z dokładnością do 0,15 ml czyli tak nie całkiem dokładnie
![]() Jeżeli boisz sie wersji proszkowej jest płynna od razu z wit.E ale mniejszy procent udziału koenzymu (cos ok. 8% chyba więc działanie słabsze) poczytaj w ecospa mają Na początku tej mieszaniny kosmetycznej korzystałam z tej wersji, ale efekt był znikomy, natomiast proszkowa miodzio.
|
|
|
|
|
#33 |
|
Obcy 8 pasażer Nostromo
|
Ja używam serum granat eko z koenzymem q10 (z BU) i powiem szczerze,że wolę takie gotowe do zrobienia mikstury... jakos sie pewniej czuję
|
|
|
|
|
#34 |
|
Rozeznanie
|
Jeżeli masz receptariusz, to niczym nie grozi. To to samo, tylko że sama odmierzasz, a ile przyjemności, uwielbiam to kosmetyczne mieszanie. No i mogę obserwować swoją skórę i dawkować jej to co lubi, i ile lubi, i modyfikować na swój osobisty użytek
|
|
|
|
|
#35 |
|
Obcy 8 pasażer Nostromo
|
No tak,ale to chyba już wyższa szkoła jazdy
Ja jak se wymieszam krem i rzeczywiście mi krem z niego wychodzi to wołam całą rodzinę i cieszę się,jakbym coś odkryła,czy co
|
|
|
|
|
#36 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
|
|
|
|
#37 |
|
Rozeznanie
|
Dokładnie nawilżanie i jeszcze raz nawilżanie, a do tego dodałabym i to z podkreśleniem oczyszczanie, dokładne rano i wieczorem dwu, trzy fazowe. Czysta skóra jest dopiero w stanie przyjąć nasze cudeńka p/zmarszczkowe
|
|
|
Najlepsze Promocje i Wyprzedaże
|
|
#38 |
|
Obcy 8 pasażer Nostromo
|
Tak się zastanawiam nad tym wszystkim i mam takie dwie refleksje:
Piszecie Dziewczyny o umiarze Też jestem "za" i jak ktokolwiek się mnie coś radzi w realu (bo wszyscy wiedzą o moim wizazowym zahartowaniu) to mówię mniej więcej tak: rano beztłuszczowe sera antyoksydacyjne pod dobry filtr (+ witaminki doustnie);wieczorem porządne nawilżanie skóry na przemian z kwasami/retinolem i higieniczny tryb życia ![]() I sama do tego dążę (niby - bo jak by kto zajrzał do mojej łazienki to mam tony różnych specyfików - na szczęście już tylko wyselekcjonowanych aptecznych i całkowicie naturalnych - i na szczęście już mnie drogeryjne wysokie półki nie kuszą ![]() Jak to zrobić,żeby się w gąszczu nie rozdrabniać i nie kusić??? już po lekturze tego,w którym tu jesteśmy,niewielkiego jeszcze wątku mam kilka fajnych produktów na liście do kupienia od zaraz ![]() A druga refleksja: może zaawansowane osoby wpiszą nam swoją pielęgnację krok po kroku Tak dla porównania z własną
|
|
|
|
|
#39 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
|
|
|
|
#40 |
|
Rozeznanie
|
Zaawansowana to ja się nie czuję, ale o pielęgnacji krok po kroku proszę bardzo mogę napisać.
Rano myję twarz olejkiem samorobionym i przemywam płynem miceralnym,na to idzie tonik na bazie hydrolatu z róży damasceńskiej + różne dodatki, na to serum z komórkami macierzystymi na przemiennie z serum z metabiotics resveratrol (sa to lekkie beztłuszczowe sera) na to krem ceramidowy 15% lub kropelka oleju z róży piżmowej. Koniec. Wieczorem zmywam makijaż płynem miceralnym i myję twarz olejkiem i tonik, dwa, trzy razy w tygodniu tonik 5% z kw. migdałowym i w te dni serum z wit. C oraz olejek z koenzymem Q10 w inne dni po toniku serum peptydowe i jakis fajny olej sam lub z ha. Trochę się to zmienia w zalezności od pory roku. Zimą dochodzi lekkie złuszczanie i serum 1% z retinolem. Raz w tygodniu dochodzi jakias maseczka, zawsze oczyszczajaca i nawilżające i odżywcze co tam mam a danym momencie. Teraz idzie spirulina i algi brunatne i moj ukochany puder z płatków róż (proszek na maseczki)czasami jakies zioła. To chyba wszystko. Wszystkie kosmetyki robię sama, z półproduktów oczywiście (jak cos istotnego sobie przypomnę to napiszę) |
|
|
|
|
#41 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Ja sama mam cala polke kosmetykow. Ale tez kazdy z nich dziala na cos innego,bo niestety nie wymyslono jednego kosmetyku ktory "robilby wszystko" Poza tym potrzeby skory zmieniaja sie wraz z ora roku, jest chec wyprobowania czegos nowego i nie widze w tym nic zlego. Zlem jest dla mnie to,ze ktos sie "czegos tam" naczytal, chce uzyskac mega szybkii efekt serwuje skorze nie wiadomo jaka ilosc produktow w nadzieji na szybki efekt. Apozniej lamentuje,ze ma jakies podraznienia,ze wyskakuje to i tamto i ze ogolni niefajnie jest.
|
|
|
|
Okazje i pomysły na prezent
|
|
#42 |
|
Obcy 8 pasażer Nostromo
|
Dziewczyny,dzięki
auraria Ty się widzę nie poddałaś filtromanii Ja to kurcze całą pielęgnację muszę ustawiać pod filtry (ze względu na ogromną skłonność do przebarwień i ogólnie dużą wrażliwość na słońce - opalam się bardzo szybko - a raczej nie opalam,tylko czerwienieję co przy całojesiennozimowym używaniu kwasów i retinolu niestety mnie tym bardziej obliguje
|
|
|
|
|
#43 |
|
Raczkowanie
|
Cześć dziewczyny, ja też jestem żywym dowodem na to, a raczej moja skora, że "dobre - reklamowane" specyfiki drogeryjne wcale nie są takie świetne, natomiast samorobione kosmetyki oparte na wiedzy na temat składników działają rewelacyjnie i rzeczywiście pomagają osiągnąć zdrową, gładką skórę.
Wcześniej żaden apteczny krem nie zrobił dla mnie tego tego co zrobiły kwasy i oleje (itd ). Myślę, że jest to w dużej mierze kwestia odpowiedniego stężenia aktywnych składników.Jeżeli chodzi o profilaktykę przeciwzmarszczkową to chyba już większość rzeczy została tu powiedziana. Ja jeszcze polecam silikonowe serum z wit. C i E pod filtry (Mazidła) oraz maskę trójalgową z wybranym koncentratem pod maskę (Mazidła). Sporo fajnych składników ma też ZSK i Naturalis. W Naturalisie np jest dipeptide (pseudobotoks) oraz tripeptide - jeszcze nie próbowałam ale to jest chyba to, co się przyda na zmarszczki już istniejące. Ja kwasy bardzo polecam, łuszczenie pod makijazem może byś trochę upierdliwe ale jest do przeżycia i opanowania. Ponieważ teraz sezon letni to warto przerzucić się na łagodniejsze kwasy PHA (np kwas laktobionowy i/lub glukonolakton, oczywiście na noc. Nie dają tak spektakularnych efektów jak migdał czy salicyl ale pozwalają trzymać skórę w dobrej kondycji także latem. |
|
|
|
|
#44 |
|
Zakorzenienie
|
Ja właśnie zamówiłam sobie w BU tonik z kwasami PHA..
![]() Obecnie mam ten z AHA/BHA ale paskudnie się po nim łuszczę więc uzywam go sporadycznie.. Chyba następnym razem sprawdzę sobie te dipeptydy i tripeptydy.. |
|
|
|
|
#45 |
|
Raczkowanie
|
Tonik z BU -PHA 6% był mój pierwszy jako ten z kwasami. Jest bardzo łagodny, w sam raz na lato. Miły w użyciu, ładnie pachnie, nawilża. Nie ma po nim łuszczenia - przynajmniej ja niczego takiego nie odnotowałam. Nie ma po nim efektu "wow" ale przy takiej słonecznej pogodzie lepiej zbyt intensywnie się nie złuszczać. Dobry wybór
|
|
|
|
|
#47 |
|
Raczkowanie
|
Yasinisi - polecam też serum z wit C! Po tym widać naprawdę duże efekty - rozjaśnienie, wygładzenie, można powiedzieć, że młodziej się wygląda. Ja zaczynałam od 5%, teraz używam 15% - stosuję przez 3-4 dni (rano) i potem przerwa, bo skóra nasyca się przez te kilka dni wit C i efekt się utrzymuje przez kolejne dni. Jedyne co - ta witaminka jest nietrwała: trzeba robić małe porcje, przechowywać w jak najmniejszej ciemnej buteleczce w lodówce, mieszać z woda do iniekcji i lub destylowaną, nie łączyć z ekstraktami roślinnymi ze względu na to, że wit c może wchodzić w niepożądane reakcje z metalami ciężkimi chyba, że stosować tzw chelatory, które wyłapują jony metali...
Ale najprostsze serum to woda destylowana + kwas askorbinowy + witamina e i też działa, kosztuje niewiele, już nie mówiąc jak to cenowo wychodzi w porównaniu z np serum Flavo c by Auriga... |
|
|
|
|
#48 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Dziękuję za pomysł.. |
|
|
|
|
|
#49 |
|
Rozeznanie
|
Najprostsze serum z wit. C (przepis wędruje po wizażu)
hydrolat/woda dest. 7ml wit.C 2ml wit.E 3 kropelki alkohol 3 kropelki (można zrezygnować ale pozwala lepiej i głębiej wniknąć) Filtry super sprawa, ale mnie nie kochają niestety ---------- Dopisano o 11:51 ---------- Poprzedni post napisano o 11:37 ---------- Jeszcze dodam, że wg mnie jest sens dzielenia sie przepisami, reakcją skóry i co stosuję. Mnie to bardzo pomogło, bo od czegoś trzeba zacząć (jakiś punkt wyjścia do stworzenia kosmetyku dla siebie). Na początku, biegałam po całym Wizażu, czytałam i czytałam i zbierałam opinie, pózniej zrobiłam plan co chcę osiągnąć i co mogę i zaczęłam testowania. Brałam proste receptury ze sklepów (ale jednak najwięcej od wizażanek, za co im dziękuję |
|
|
Okazje i pomysły na prezent
|
|
#50 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Umiącham je sobie jeszcze dziś.. ---------- Dopisano o 11:56 ---------- Poprzedni post napisano o 11:51 ---------- Jeszcze jedno.. Nie mam żadnej tak dokładnej miarki.. te 2 ml to ile mniej więcej kropelek?? |
|
|
|
|
|
#51 |
|
Obcy 8 pasażer Nostromo
|
5 ml mieści się na łyżeczce do herbaty.
Uważaj z połączeniem hydrolat/vit. C - ponoć niektóre się żle łączą
|
|
|
|
|
#52 |
|
Zakorzenienie
|
A po czym to poznam? Użyłam hydrolatu z kwiatu kocanki..
|
|
|
|
|
#53 | |
|
Obcy 8 pasażer Nostromo
|
Cytat:
Tylko kurcze wiem,że one (te wątki na biochemii) są już tak obszerne,że wyszukiwarka się zatyka
|
|
|
|
|
|
#54 |
|
Zakorzenienie
|
Hmm.. No nic.. Serum wymieszane już.. Wygląda ok..
Mam je teraz na twarzy pod minerałkami.. Jak wrócę do domu to zmyję makijaż i znów nałożę.. Zobaczymy jak się spisze.. |
|
|
|
|
#55 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
W czym najlepiej je przechowywać i w ogóle w czym zrobić?Czy potrzebne są jakieś specjalne pojemniki,mieszadełka? Pisząc alkohol miałaś na mysli spirytus,tak? Przepraszam za tyle pytań ale jestem nowicjuszką w tym temacie.
|
|
|
#56 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Jako, że jest ona nietrwała to nie można robić większych ilości serum tylko małe porcje.. Zerknij wyżej.. Co do alkoholu to jestem przekonana, że chodzi o Spirytus rektyfikowany 95%, taki jak np do robienia toniku z kwasami z BU.. Można go kupić bez problemu w spożywczakach z alkoholami czy monopolowych..
|
|
|
|
|
|
#57 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Oczywiscie,ze jest sens,ale jedynie orientacyjny i tak jak napisalas jako punkt wyjsciowy do dalszych dzialan.A nie jako sciagawka wprost. Wiele dziewczyn szczegolnie da sie to zauwazyc w watku na BU sa zaskoczone,ze w takiej formie w jakiej dzialaja na inne osoby na nich niekoniecznie i zaraz zarzucaja nieskutecznosc produktu i rezygnuja z ich stosowania,spisujac go na straty. A tu tak jak napisalas trzeba do siebie indywidualnie podpasowac i modyfikowac . Ja sama tak robilam na poczatku, zanim dobrze nie poznalam potrzeb i to za czym przepada moja skora;d |
|
|
|
|
|
#58 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Dziękuję ślicznie,rzeczywiście nie dopatrzyłam
|
|
|
#59 |
|
Zakorzenienie
|
A ja powiem Wam, że jestem mile zaskoczona tym jak ładnie serum z wit. C Waszego przepisu "dogaduje się" z jakże kapryśnymi minerałami Lucy Minerals..
|
|
|
|
|
#60 |
|
Rozeznanie
|
Jest to mała porcja serum, ale przechowujemy w buteleczce z ciemnego szkła w lodówce. Alkohol to spirytus 95-98%, każda z nas powinna posiadać buteleczkę tego specyfiku (każdy pojemnik, każda szpatułka miarka, każde opakowanie na nasz specyfik powinny, po uprzednim dokładnym wymyciu i wyparzeniu, zostać wydezynfekowane dokładnie spirytusem, no i oczywiście czystość miejsca, rąk od tego zaczynamy) to pewnie wiecie, ale tak dla przypomnienia
![]() jeżeli chodzi o filtry to koniecznie muszę zaopatrzeć się w jakiś filtr mineralny i zobaczę
|
|
|
![]() |
Nowe wątki na forum Biochemia kosmetyczna
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 03:19.

Tak dla porównania z własną