![]() |
#31 |
Zakorzenienie
|
Dot.: problem z weselem
Cóż, widać już na początku musisz sobie odpowiedzieć, na czym ci bardziej zależy, na ślubie z ukochanym mężczyzną czy na weselichu, gdzie będzie zadowolona i ciocia Basia, Kasia, Jasia oraz wujek Teofil.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#32 |
Zakorzenienie
|
No ale teraz wychodzi, że Autorka jednak ma kilka osób z rodziny, które chciałaby zaprosić bo są jej bliskie, a nie "bo wypada".
![]() |
![]() |
#33 |
Wtajemniczenie
|
Ja miałam kameralny ślub i przyjęcie. Na przyjęciu byli tylko najbliżsi i kilkoro najbardziej z nami zżytych przyjaciół, na sam ślub zaprosiliśmy więcej osób - ale nie wyjeżdżaliśmy, było "na miejscu". Byliśmy za to w cudownej podróży poślubnej.
Dalszą rodzinę zawiadomiliśmy o naszym ślubie. Moja rodzina zareagowała zwyczajnie i bezproblemowo, natomiast niektórzy z rodziny małżonka strzelili strasznego focha. Cóż, mój ślub i fakt, że obraziła się jakaś ciocia, której ja nie widziałam na oczy, a mój mąż ze dwa razy, dziecięciem będąc, nie bardzo mnie obchodzi. Pogadajcie na spokojnie i zastanów się sama, czy jakieś wymuszone konwenanse są naprawdę aż tak ważne. Ale powiem szczerze, że postawa Twojego faceta bardzo mi się podoba ![]() A co do wystawnych wesel - znajoma rodziców wzięła kredyt na wesele córki. Córka się rozwiodła, a spłaty zostały jeszcze dwa lata.... Edytowane przez allmode Czas edycji: 2011-04-11 o 20:43 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#34 |
Zakorzeniona
|
Ona chyba sama nie jest pewna, kogo chce zaprosić sama z siebie, a kogo "wypada" zaprosić. Ja też - jeśli w ogóle kiedykolwiek zdecyduję się na ślub - chcę mieć malutkie przyjęcie, tylko rodzice, babcie, siostra z chłopakiem i trzy przyjaciółki, od TŻ-ta też byłoby niewiele osób. Dzięki temu moi goście nie będą musieli odkładać pieniędzy na weselicho, bo nic od nich nie chcę, nie wydam fortuny i będę szczęśliwa. Pewnie jakieś ciotki się poobrażają, ale szczerze powiedziawszy mam to gdzieś.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#35 | |
Konto usunięte
|
Cytat:
![]() A ogólnie - pomysł Twojego chłopaka bardzo mi się podoba. Ma rację, że powinniście tak urządzić ślub i przyjęcie, żebyście Wy byli zadowoleni, a nie ktokolwiek z rodziny. Jeśli nie chcesz hucznego wesela, to posłuchaj swojego faceta ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#36 |
Raczkowanie
|
mój Tż nie chce hucznego bo po prostu nie lubi wesel ale też i nie ma dobrego kontaktu z rodziną. ale przyjaciół też nie chce zapraszać, to ma być rodzinna uroczystość. dla przyjaciół będzie osobna impreza. chodzi też o finanse, rodzice mu nie pomogą w finansowaniu wesela a on utrzymuje się sam i na razie niewiele udaje mu się odkładać.
no i u nas to nie będzie tak że wyślemy rodzinie powiadomienia już po fakcie, bo wiadomo że z nimi spotykamy to będzie też o tym mowa. bez sensu byłoby to ukrywać. no i właśnie obawiam się takiej sytuacji przy świątecznym stole że ciocia zacznie mówić w jakiej sukience pójdzie a my jej powiemy że nie jest zaproszona. eh, jak to piszę to brzmi to bez sensu, ale jak już wspominałam to przejmuję się opinią rodziny. a niewiele mam osób w rodzinie których "mam gdzieś" ale pogadam z Tż że chciałabym zaprosić dodatkowo te parę osób (około 10) |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#37 |
Zakorzeniona
|
Rozumiem, że taka sytuacja bywa dość niezręczna, ale wtedy powiedz: "Ciociu, zapraszamy Cię oczywiście na ślub, ale potem nie robimy żadnego wesela" i tyle. Wtedy ciocia nie poczuje się "niezaproszona".
|
![]() ![]() |
![]() |
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
![]() |
#38 |
Raczkowanie
|
najbardziej rozwala mnie rodzina która nie wiedząc nic o weselu, jego formie ani o planach już pyta "a kiedy kiedy, bo pieniądze trzeba zbierać", dla mnie to jest zwyczajne wpraszanie się i stawianie młodych ludzi w głupiej sytuacji, domena złośliwych cioteczek które zaprosisz a i tak obrobią Ci tyłek bo nie masz welonu/za krótka sukienka/pan młody w dziwnym garniturze
![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#39 | |
Zakorzeniona
|
Cytat:
![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#40 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
![]() |
![]() |
#41 |
Rozeznanie
|
Mnie także bardzo podoba się pomysł twojego tżta
![]() Jak dla mnie dodatkowe kilka osób od ciebie, nie powinno nikomu robić różnicy. Ostatnio byłam na 200 osobowym weselu, gdzie od strony panny młodej było około 150 osób, a reszta od pana młodego ![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
Okazje i pomysły na prezent
![]() |
#42 |
Zakorzenienie
|
jest szansa, że wielu gościom nie będzie chciało się jechać przez pół Polski, w góry, by potem posiedzieć na skromnym przyjęciu. Dlatego sądzę, że raczej rzeczywiście przybędą najbliżsi, którym "nie wypada" odmówić - matka, rodzeństwo.
https://wizaz.pl/forum/showthread.ph...story by Elfir *** Kiedy stwórca składał ten świat, miał mnóstwo znakomitych pomysłów, jednak uczynienie go zrozumiałym jakoś nie przyszło mu do głowy. T.Pratchett |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#43 |
Zakorzenienie
|
To tak jak było z moją szwagierką. Ostatnio się dowiedziałam że u niej na weselu było ponad 800 zaproszonych :O 8 lat później rozwód:/
![]() |
#44 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() nie bójcie się, nikt się nie obrazi że nie będzie zaproszony, ludzie rozumieją znaczenia słowa 'impreza dla rodziny'. poza tym mamy takie czasy że na wesele nikt się nie prosi - bo to duży wydatek - stroje i na czepek
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#45 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
![]() Byłam dwa lata temu na weselu kuzyna Tż. Było około 180 osób... Niby wszystko ok, niby wszyscy się fajnie bawili...Po pół roku kuzyn opowiadał co słyszał od ludzi: "..że krokiety przypalone" ".. że rosół niedoprawiony" "..że sala za mała" "..że Orkiestra stała w złym kącie sali i zła akustyka była"! Oj..Nie wspomnę o pustych kopertach jakie Państwo Młodzi podostawali... Jakoś mnie to ruszyło...Planujemy skromny ślub, bardzo skromny.
![]() |
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
![]() |
#46 | |||
Przyjaciel wizaz.pl
|
Cytat:
![]() ![]() Cytat:
Cytat:
|
|||
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#47 |
Rozeznanie
|
Optuję za tym, by oglądać się na siebie, a nie na krewnych, co się ewentualnie obrażą.
Jeśli są z tych obrażalskich, to i na weselu znajdą powody do focha, po co się zatem poświęcać dla analogicznego efektu? A jeśli są normalni, nie będą się obrażać, nawet nie będą wiedzieli, że mieli okazję. ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#48 |
Raczkowanie
|
Dobrze, że ja z moim tż nie mam takich problemów
![]() ![]() ![]() Nie ma co się innymi przejmować ![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#49 |
Raczkowanie
|
dzięki za odpowiedzi, jesteście jednomyślne
![]() pogadam z Tż, powiem o tych dodatkowych gościach ode mnie ale myślę że się ucieszy że przystałam na jego propozycję ![]() macie rację, to ma być tylko nasz dzień! ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
Okazje i pomysły na prezent
![]() |
#50 |
Zakorzeniona
|
Dokładnie, to Wy macie się dobrze bawić i mieć jak najlepsze wspomnienia
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 23:53.