![]() |
#31 |
Wtajemniczenie
|
Dot.: filtry do ciała
droga Sylwio, czy te kosmetyki moge stosowac rowniez w solarium by uchronic skore przed powstawaniem kolejnych pieprzykow??
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#32 |
Raczkowanie
|
a czy produkty Avene zawierają też Meroxyl i Tinosorb ??
i czy Avene są drższe od L'Oreal ipolecanego przez was Ambre Solaire? ![]() ![]() ![]() Pozdawiam |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#33 |
Zadomowienie
|
Naked, na to pytanie odpowiedzialam Ci wyczerpujaco w watku, ktory zalozylas.
Skora w solarium dostaje taka dawke UVA, ze zadne filtry nie pomoga - jedynie calkowita abstynencja. Girl, Avene nalezy do koncernu Pierre-Fabre i jako takie, zawira filtry Tinosorb S i Tinosorb M, dodatkowo witamine E jako antyoksydant. Tinosorb to stabilny filtr, chroniacy tez przed UVA. http://www.biochemiaurody.com/DzialSun/Avene-filtry.htm Tutaj masz bardzo szczegolowy opis wszystkich produktow z serii - sa drozsze od Garniera. Osobiscie za Avene nie przepadam, za tluste i za ciezkie, za duzo filtrow mineralnych, ktore zostawiaja te charakterystyczna biala powloczke. Lubie za to LRP i Bioderme. Bioderma tez zawiera Tinosorb M oraz Parasol 1789 - tego filtra nie powinno sie laczyc z filtrem UVB methoxycinnamate, obecnym w iekszosci podkladow z filtrami - oslabia dzialanie Parasola 1789. To dlatego nie stosuje juz zadnego podkladu na filtr, tylko korektor i skrobie ziemniaczana zamiast pudru sypkiego. Wyzywam sie za to w makijazu oczu ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#34 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() ![]() ![]() Odwiedziłam dziś Naturę,najlepiej zaopatrzeni jeżeli chodzi o specyfiki do opalania,i nie maja takich wysokicj filtrów z Ambre Solaire ![]() ![]() ![]() Nie wiem co mam zrobić z tymi moimi bliznami-nie opalać w ogóle i posmarować kremem brązującym z Ziaji czy też szukać tego Ambre ![]()
![]() |
![]() |
#35 |
Zadomowienie
|
Nie wiem co Ci poradzic, bo ja swojego Slonecznego Bursztynka
![]() ![]() Ja bym tych blizn nie opalala w ogole i przerzucial sie calkowicie na krem brazujacy. Blizny powinny byc szczegolnie chronione przed sloncem! Nie wiem, jakie sa najwyzsze filtry w Ambre, chyba 40 spf, ale to ochrona UVA mnie interesuje. Moze zakup sobie ogolnie tego Erisa a na blizny cos mocniejszego z apteki , z firm ktore maja dobre filtry. Jesli bedziesz tego erisa nakladala kilka razy dziennie a na to ten sztyft ze stabilnym filtrem po kazdej aplikacji + unikala wystawiania sie na slonce, powinno byc ok. Ale nie wiem do konca, nie mam zadnych blizn. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#36 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]()
![]() |
![]() |
#37 |
Zadomowienie
|
no nareszcie!
![]() ![]() ![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#38 |
Zakorzenienie
|
o kurcze, a ja zawsze używałam filtrów 3-12+. To chyba za mało
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#39 |
Zadomowienie
|
Za malo za malo, tym bardziej, ze nikt sie nie smaruje przewidziana iloscia filtra a na tym na prawde nie ma co oszczedzac (zwlaszcza na plazy, bo po goracym lecie, nieskonczony kosmetyk z filtrem jest i tak do wyrzucenia). Stad lepiej kupowac do ciala filtry w duzych opakowaniach, oczywiscie te stabilne i dobrze chroniace. Ja staram sie nie nakladac nic ponizej 20 -30 spf /12 ppd albo UVA ++ przynajmniej (teraz sa wprowadzane nowe oznaczenia). W dodatku trzeba pamietac o reaplikacji co okolo 2 godziny, oraz po kazdym wyjsciu z wody, wytraciu recznikiem, etc. Po co marnowac wakacje na lezenie bez ruchu...z okladem z jogurtu na spalonych nogach czy plecach?
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#40 |
Zakorzenienie
|
ja tam w sumie opalam się strasznie wolno, jakoś słoneczko mnie nie bierze
![]() ![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#41 |
Zadomowienie
|
Moim zdaniem filtr ktory zastosujesz np. na dekolt, powienien tez miec ochrone przed uva - na starosc bedziesz w golfie chodzic?
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#42 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() ![]() ![]()
![]() |
![]() |
#43 |
Zakorzenienie
|
wysztkie te emulsję chronią przed UVB i UVA, tylko ja się nie znam na tych oznaczeniach chyba
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#44 |
Zadomowienie
|
Doskonale sobie z tego, co napisalas Natii o profilaktyce zdaje sprawe!
Czasem przegladam forum amerykanskie MUA i tak 80% procent pytan na forum "kosmetycznym" jest o filtry. Ale nie czy je w ogole je stosowac, tylko jakie najlepsze sa, najtrwalsze, najwyzsze. Ba! Dziewczyny w wiekszosci mowia, ze chronia sie przed sloncem calkowicie (nasze prababcie mialy racje, jak juz jechaly do Zopot albo "do wod" to zawsze pod parasolka ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#45 |
Zadomowienie
|
to czekam na informacje konkretnie bo widzę ze cały czas doradzacie a ja nie moge sie połapać
1) co na buzie kłaśc dokładnie firma nazwa numerek cena mniej więcej 2) dekold szyja..koniecznie to samo co wyżej! 3)reszta ciała nogo brzuch czekam na odp ![]()
![]() |
#46 |
Zadomowienie
|
Juz pomagam (a od siebie doradzam robienie notatek - spisuje sobie w klenarzu to co dziewczyny polecaja i wtedy jest latwiej i wiem co i jak, nawet jesli nie mam dostepu do kompa w danym momencie)
ale do rzeczy: ad 1) Na buzie : LRP, Bioderma, Avene, SVR, L'Oreal , Vichy, Garnier (tylko te firmy maja stabilne filtry chroniace przed uva - ze wzgledu na ograniczenia patentowe, takie np laboratorum Eris ich miec nie moze - jesli kupujesz erisa to pamietaj o reaplikacji produktu co 2-3 godziny) ja bym dawala powyzej 30spf i uwaznie patrzyla czy jest napisane w jakim stopniu chroni przed UVA (jak ageing = starzenie) - oznaczenia UVA +++ albo ppd 28 (co najmniej) http://www.wizaz.pl/produkty/baza/ce...ategory_id=155 tutaj masz spis - i musisz sobie raczej przetestowac, jaka konsystencja Ci odpowiada. http://www.wizaz.pl/?content=category&id=23 tutaj sa wszystkie artykuly + przejrzyj watki o filtrach na forum lub forum Basi Kwiatkowskiej www.biochemiaurody.com Ja obecnie stosuje b. obficie aplikujac Anthelios Fluide Extreme spf 60/ppd 28 na zmiane z Bioderma Fluide spf 100 zmieszana z Bioderma spf 100 teintee. Mozna mieszac kremy z filtrami OD TEGO SAMEGO PRODUCENTA bo beda mialy te same filtry. ad 2) na dekolt i szyje stosuje to samo co do twarzy, tyle ze zamiast Biodermy Fluide - Bioderme Lait spf 100 (wieksza pojemnosc a o dziwo, ten sam sklad. Ale Fluide juz kupilam i wykoncze) lub produkty Garniera (Ambre Solaire) lub L'Oreala (Solar Expertise) - tutaj chyba max jest tzw. 50 + spf. Pamietaj, ze promieniowanie UVA jest takie samo w dzien pochmurny jak i sloneczny. Niestety. ad 3) Na rece, nogi, brzuszek, stopy i dlonie produkty Garniera i L'Oreal bo taniej wychodza uzywane w duzej ilosci. Na znamiona miejscowo i dodatkowo sztyft Anthelios (spf 30/ppd 10) - stosuje go tez pod oczami, bo Anthelios FE migruje i jak wejdzie do oka to jest nieprzyjemnie (nosze szkla kontaktowe). UZYTECZNE UWAGI: - chodze w slonecznych okularach, wybieram zacieniona strone ulicy - filtr na buzi reaplikuje po 5-6 godzinach (jesli wychodze z domu) okolo godziny 14 - zmywam buzie chusteczka czyszczaca Nivea lub Olay'a i nakladam filtr jeszcze raz - 5 minut roboty a same korzysci - zamiast pudru sypkiego, do utrwalenia i zmatowinia filtra uzywam SKROBII ZIEMNIACZANEJ, 0,5 kg/1,75 PLN, w matowaniu bije na glowe Clarins Poudre Libre, ktorego uzywalam przez lata... - makijazu juz nie klade na filtr, dzieki skrobii nie musze odciskac sie absorbentka, co mogloby oslabiac ochrone. Ewentualnie troche korektora pod oczy i na ewentualny pryszczyk ![]() ![]() - wieczorem dokladnie zmywam filtr i puder - najpierw mleczko, potem zel do mycia buzi (bez sodium Lauret sulfate) i tonik - perfumy moga spowodowac przebarwienia, spryskuje sie nimi tam, gdzie wiem, ze slonce nie dotrze - np. na brzuchu ![]() ZALETY: - ogolna poprawa cery - nic nie wyskakuje, pory sie nie zanieczyszczaja, mniej zaskornikow - nie mam przebarwien ani "wasika" jaki dostalo po ostatnich slonecznych dniach wiele moich znajomych - bede miala mniej zmarszczek - zaoszczedze na kremach przeciwzmarszczkowych - nie mam typowego letniego uczucia, ze makijaz splywa mi z twarzy - wygladam mlodziej niz moje rowiesniczki - to co wydawalabym na kremy i makupy od Chanel, wydaje sobie na buty i perfumy ![]() - moj chlopiec jest szczesliwy, bo spedzam mniej czasu w lazience i polki przestaly sie uginac od kosmetykow Uff, to chyba wszystko, reszta jest w podanych linkach - wystarczy poczytac i zastosowac. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#47 |
Zadomowienie
|
oojojoj wielkie dzięki!notatki zaraz porobię ale jeszcze Cię wykorzystam ile bedzie razem to wszystko kosztowało.bo boje się ze moja kieszen powie niee!
![]()
![]() |
#48 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() ![]() ![]()
![]() |
![]() |
#49 |
Zadomowienie
|
Anthelios FE kosztuje teraz 65 zl (Bioderma ciut tansza, okolo 45-55 zl) i starcza mi na 2 miesiace (sztyft jest teraz w zestawie, wiec nie musisz kupowac dodatkowego produktu), filtr Garniera Ambre Solaire okolo 35 zl i starcza mi na dwa - trzy miesiace, o ile nie ide na plaze
![]() ![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#50 |
Zadomowienie
|
Natii, ale to chyba nie znaczy, ze nie stosujesz ZADNEGO FILTRA????
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#51 |
Zakorzenienie
|
Stosuję,stosuję,ale "tylko" 10
![]() ![]() ![]() ![]()
![]() |
#52 |
Zadomowienie
|
hehe natii to tak jak ja wczoraj
![]() a dziś hmm ostatnio przesadziłam bąble w wypełnioną wodą na dekoldzie( nie wyglądało to za ciekawie) a dziś połowy skóry nie mam,reszta schodzi...aż mi głupio ![]()
![]() |
#53 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]()
![]() |
![]() |
#54 |
Zadomowienie
|
Oj widzialam ja dzisiaj kilka takich dekoltow na miescie. Mam nadzieje, ze to wystarczajaca nauczka i teraz juz bedzie tylko lepiej ( z ochrona przeciwsloneczna jak i mam nadzieje z dekoltem).
A nogi najlepiej opala mi ten samoopalacz Garniera, bo tam najwolniej lapie sloneczko i trzebaby dlugo siedziec - a jesli siedziec to tylko do 11.00 albo po 14.30. Jednakowo filtr 10 wydaje mi sie...jakby go nie bylo ![]() W zeszle wakacje zasiedzialam sie przy sterze lodki i potem caly wieczor w marinie robilam sobie oklady z wody termalnej Avene ( a filtr mialam 30 spf) i nie moglam spac bo tak pieklo! babli nie mialam tylko lekkie zaczerwienienie ale i tak bylo wystarczajaco nieprzyjemnie (to uczucie ze przescieradlo parzy!) |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#55 |
Zadomowienie
|
nauczka i to wielka!!!!! ochydnie to wygląda i dekold dziś miałam zasłonięty,i nie odsłonie przez najbliższy czas..blee a dziś do faceta jade
![]() głupiej jeszcze bardziej bo bede uczennicą szkoły kosmetycznej a przyszłe kosmetyczki powinny znac kilka podstawowych zasad np bezpiecznego opalania ...... tylko musze troszke pieniążków ustukać.... pozdrawiam i dziękuje za wyrozumiałośc i przede wszystkim cierpliwość!
![]() |
#56 |
Zadomowienie
|
Cala belferska
![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#57 |
Wtajemniczenie
|
Sylwia, napisz proszę coś więcej o skrobii. Jaką masz karnację - czy ona zmienia jej odcień? Czy nie zatyka porów? Nakładasz pędzlem jak puder sypki?
Skoro to takie dobre to może warto by spróbować...
![]() |
#58 |
Zakorzenienie
|
FILTRY na ciało
Proszę przede wszystkim o wpisywanie swoich typów nad wodę, czy w góry. Może zaproponujecie coś tańszego i większego pojemnościowo niż na paszczkę
![]() Bardzo proszę o rady mamusie, które smarują na plaży swoje pociechy ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#59 |
Wtajemniczenie
|
![]()
Dla dzieci - odradzam L'oreal, przetestowałam na swoim dziecku i efekt był straszny. Strasznie wysuszył skórę i ją uwarażliwił, była cała zarózowiona , bardziej widoczne były naczynka. Więc na pewno już nigdy nie zdecuję się na ten filtr. A na lato zarówno dla mnie i dziecka mam zamiar używać czegoś w sprayu (czekam na Avenke)
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#60 |
Zakorzenienie
|
Dot.: FILTRY na ciało
Czekasz ? Masz na myśli nową serię?
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 23:56.