![]() |
#31 | |
Zakorzenienie
|
Dot.: zakupoholiczki - grupa wsparcia
Cytat:
![]() inaczej bym z niej nie wyszła... Edytowane przez alufa Czas edycji: 2011-05-05 o 21:26 |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#32 |
Wtajemniczenie
|
dziewczyny ja tez mam ten problem
![]() poprostu nie potrafie nad soba panowac. mam bardzo stresujace studia i po kazdym ciezkim dniu czy niezalicznym kolokwium ide na zakupy . dodatkowo wydaje niepotrzebie na kawiarnie, jedzenie na miescie -nawet jak nie jestem glodna .ja poprostu czuje potrzebe wyawania kasy ... wyplate dostalam 3 dni temu a dzisiaj w portfelu zostalo z niej ... 15 zl .i znowu musze brac od rodzicow a chciaabym byc juz samodzielna ![]() wydalam prawie tysiac zł w ciagu 3 dni i sama nie wiem na co ... wszystko co kupilam to jakas porazka kosmetyki ktore okazaly sie w domu niewypalem , ciuchy ktore kupilam pod wplywem chwili - za krotkie , za male , nie w moim stylu . mam o tyle dobrze ze ja mieszkam z rodzicami i na nic innego swoja wyplate nie przeznaczam - tylko na swoje wydatki. juz mam dosc tej sytacji i bede tutaj czytac wasze porady , moze naucze sie jak zaczac oszczedzac. p.s czy karta kretdytowa to dobry pomysł ? nie mam nawet konta w banku , ale mysle ze moze to mi pomoze troche zorganizowac sie ? jak dostaje reszte w kasie to zawsze w pospiechu wrzucam do torby i gubia sie , czasem w ogole nie biore reszty .pozatym jak juz rozbuje jedna stowke to ona idzie od razu nawet nie wiem na co , poprostu znika :P ... wiec moze jak beda na koncie to beda bardziej zorganizowane .. chocaz boje sie ze zaczne kupowac przez internet , bo teraz to ja rodzicow bore karty i kupue a co dopiero jak bede miala swoja ...
Edytowane przez rendsaid Czas edycji: 2011-05-05 o 22:48 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#33 |
Zakorzenienie
|
Karta kredytowa nie jest dobrym pomyslem,wiem co mowie
![]() Trzymanie pieniedzy na koncie tez jakos specjalnie nie pomaga bo przeciez to zaden problem zeby wydac je tak samo jak gotowke. Ja wlasnie rozstalam sie z Tż,wiec sila rzeczy musze zaczac oszczedzac bo jednak bedzie mi duzo trudniej utrzymac sie jakos samej niz we dwojke. Pieniadze ktore wydawalam na przyjemnosci musze teraz przeznaczyc na mieszkanie,wiec moj problem tak jakby sam sie rozwiazal.....Nie wiem jak tego dokonam zeby mi wystarczylo ale musi. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#34 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
Najgorsze jest to, że ukrywam to przed wszystkimi, chowam rzeczy, wstyd mi. Kupuję przez Internet, kompulsywnie. Jestem DDA i wiem, że zapełniam pustkę w sobie, deficyt miłości w dzieciństwie. Mam kochającego TŻ (pracuje obecnie w Anglii), 2 dzieci, które ubóstwiam i skłonność do pracoholizmu. Szukam grupy wsparcia, bo przez brak kontroli nad zakupami leci mi w dół samoocena. Wmawiam sobie, że to z nudów, że przez brak czasu na moje pasje (2 dzieci w tym malutkie + sklep internetowy+inne przedsiębiorstwo usługowe w domu.). Wiem, że nie będę przez ciuchi i kosmetyki ładniejsza, że piękno jest w środku. Ale robię to jakby bez zastanowienia. Potrafię w 5 minut zrobić zakupy na 200 na All. a potem nie wiedzieć jak to sie stało. Sprawdzam opinie o produkcie, jesli sa dobre, to kupuję. Większość z tych rzeczy leży nieużywane. Przyjemność sprawia mi dostawanie paczek i radość po kliknięciu, kiedy już wiem, że to jest moje. Nie miałam wielu rzeczy w dzieciństwie a jeśli juz to używane. ![]() Jest tu kto s podobny do mnie? Chciałabym odlożyć na cos konkretnego, np: na wakacje albo na dom w końcu. Ale nie umiem. Staram się ale nie umiem i już. Wszystkie dzienniczki, liczenie dni bez zakupów, remanent tego co mi na prawdę potrzebne, co nie, nie działa w moim przypadku. Żal mi się ![]() Nie zadłużam się, zawsze na wszystko starcza mam spore oszczędności ale z roku na rok wydaję więcej i kupuje droższe rzeczy (5 lat temu wydanie 150 zł było szaleństwem, teraz to 1500 - 2000...), więc boje się, że źle się to może skończyć. Chyba powinnam powędrować na terapię, ale póki co , spróbuję pomóc sobie sama. Czy ktoś ma problem o podobnym podłożu, albo najlepiej miał i sobie poradził? |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#35 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
![]() U mnie to raczej nie tyle rekompensata za nieudany dzien czy cos, a raczej robie to w stanach euforii, kiedy jestem z siebie zadowolona. Albo ktos mi sie spodoba. I zawsze sie tlumacze: przeciez nie zbawi mnie 20 euro. A najgorsze sa wyrzuty sumienia, cos jak bym miala bulimie zakupowa. Z jednej strony sie ciesze, ze mam te rzeczy ,z drugiej nie umiem do konca sie cieszyc, bo drecza mnie wyrzuty sumienia ![]() Planuje cos oddac z poprzednich zakupow. Ale zawsze mam wrazenie, ze nie sa az tak bez sensu te rzeczy, zeby sie ich pozbywac. |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#36 |
Zakorzenienie
|
Mam tak samo,najpierw cos kupie,a pozniej dopadaja mnie wyrzuty sumienia,ze wydaje kase.
Musze sie pochwalic,ze juz prawie od 2 tygodni nie bylam nigdzie na zakupach,ale tylko dzieki temu,ze mam inne rzeczy na glowie i wiem,ze nie mialabym jak splacic karty kredytowej. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#37 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
![]() Ja tez mam wiele rzeczy na głowie a i tak na chwilowe zakupy znajdę czas. Kto chciałby zrobić sobie odwyk do jesieni razem ze mną? ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
![]() |
#38 |
Przyczajenie
|
Kochane dziewczyny,
Przygotowuję reportaż dotyczący zakupoholizmu. Podchodzę do tego problemu poważnie i chciałabym pokazać, że zakupoholizm nie jest jakąś tam fanaberią pustych dziewczyn, tylko chorobą, która tak naprawdę może spotkać każdego. Bardzo zależy mi na rozmowie z zakupoholiczką, która pomogłaby mi zrozumieć, czym jest zakupoholizm. Byłabym bardzo wdzięczna, gdyby któraś z Was zgodziła się mi pomóc. Mój mail to mailmalgosi@wp.pl telefon 509 456 804. Proszę, prześlijcie smsem albo mailem jakiś kontakt, oddzwonię, by nie narażać na koszty. Z góry bardzo Wam dziękuję za p0moc! |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 13:44.