|
|
#31 |
|
Zakorzenienie
|
Dot.: Akademik, a strach.
Pozimkaa - dasz sobię radę
Potem się będziesz zastanawiała czego właściwie się obawiałaś. Praktycznych rad Ci nie dam, ale napiszę, że właściwie to Ci zazdroszczę, bo ja jestem z Krakowa, studiowałam na UJ i mieszkałam z rodzicami. I zawsze zazdrościłam tym, którzy musieli opuścić dom rodzinny i pojechać na studia do innego miasta, usamodzielnić się w wieku 19 lat, a nie 25... Dużo bym dała żeby mieszkać ze znajomymi czy w akademiku na studiach. To jest jedyna taka okazja, potem już nigdy nie będzie tak fajnie Tak o tym myśl.
|
|
|
|
|
#32 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
mieszkanie odpada, jak będzie mi strasznie źle w aka to poszukam czegoś, no ale wiadomo trzeba mieć też jakiś fajnych współlokatorów i w miarę żeby było opłacalnie bo mieszkanie to też większy koszt. Jak na 1 rok to zdecydowanie akademik, mam nadzieję że nie będzie źle, na początku też się obawiałam ale poczytałam że nie taki diabeł straszny, no i te akademiki w których mam zamieszkać nie są takie złe.
|
|
|
#33 |
|
Zadomowienie
|
Nie ma czego się bać
Jest naprawdę fajnie. Już drugi rok mieszkam w akademiku i baaardzo sobie chwalę Zawsze jest do kogo zagadać, pozyczyc notatki, wyjść na papierosa, wypić kawę, piwo, wódkę, a jeśli chcesz byc sama- zamykasz się w pokoju i masz wszystko w nosie.Złóż podanie o pokój jednoosobowy- uwierz mi, tak będzie lepiej. Moja ostatnia współlokatorka myła się tylko w środę i w sobotę, potrafiła położyć brudne naczynia i kubki na moje notatki i książki, poza tym bardzo lubiła mnie obserwować, gdy się malowałam, balsamowałam, czesałam włosy, wszystko. Dziwny kawał brudasa, co tu dużo gadać ![]() Teraz mam bardzo fajną współlokatorkę, zawsze się dogadujemy, wcinamy pizzę, oglądamy jakieś filmy. Imprezy? Jestem na każdej, czasami jest picie do 4rano, śpiewanie, jednakże najczęściej o 23 jest koniec, jedziemy gdzieś do klubu i dajemy spać biednym studentom ![]() Uwierz mi, ze pobyt w akademiku to najlepsze, co może Cię na studiach spotkać Powodzenia!!!
|
|
|
#34 |
|
Rozeznanie
|
A mieszka któraś z Was w którymś z akademików UWr?
![]() Ja póki co się nie boję Ale może autorka przestraszyła się oglądając thriller "Roommate", takie było moje pierwsze skojarzenie
Nobody, not even the rain, has such small hands - Cummings JESTEM ZA WPROWADZENIEM WIĘKSZYCH KAR DLA OSÓB, KTÓRE ZNĘCAJĄ SIĘ NAD ZWIERZĘTAMI. Edytowane przez Bloou Czas edycji: 2011-06-05 o 09:21 |
|
|
|
|
#35 |
|
Raczkowanie
|
widzę że koleżanka ma przyjść do Radomia
zapraszam serdecznie! Studiuję na Politechnice w Rdm i mieszkam we Wcześniaku. A Ty do którego złożyłaś?
|
|
|
|
|
#36 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
|
|
|
|
#37 |
|
Zakorzenienie
|
a nie kojarzysz akademików UE?
Ślązak i Przegub?
|
|
#38 |
|
Zadomowienie
|
niestety nie znałam nikogo z ue
|
|
|
#39 | |
|
Konto usunięte
|
Cytat:
chcę złożyć do Jedynaka albo Bliźniaka... A tak w ogóle to jak to jest z tymi akademikami? Jak nie będzie w nich miejsca to rzucą mnie gdzie indziej?
|
|
|
|
|
|
#40 |
|
Konto usunięte
|
Przy składaniu wniosku zaznaczasz, do jakiego innego akademika chciałabyś pójść w razie "w"
|
|
|
|
|
#41 |
|
Raczkowanie
|
wszystko zależy na jakim wydziale będziesz studiowała. Jeśli na ekonomicznym będą Ci proponowali wcześniaka, waleta albo bliźniak. Walet i wcześniak mają jedną kuchnię na piętro i mieszkamy segmentowo: 2 pokoje 2 osobowe 2 pokoje 3 osobowe i na te 10 osób mamy łazienkę i ubikację. Bliźniak ma w każdym pokoju łazienkę i segment kuchenny. Jeśli zależy Ci na spokoju proponuję bliźniak a jeśli chcesz poznać dużo ludzi, których de facto nie poznasz w bliźniaku proponuję te o niższym standardzie i segmentowej budowie. W akademiku na prawdę jest bardzo fajnie
|
|
|
Okazje i pomysĹy na prezent
|
|
#42 |
|
Konto usunięte
|
Mnie interesuje fizjoterapia, a więc Instytut Zdrowia, a to chyba na Malczewskiego
|
|
|
|
|
#43 |
|
Raczkowanie
|
Ja mimo wszystko proponuję Ci te tansze akademiki, czuć w nich ten studencki klimat
jakbyś miała jeszcze jakieś pytania to pisz na priv ewentualnie Ci gg podam
|
|
|
|
|
#44 |
|
Zadomowienie
|
Hej
Prawdopodobnie w tym roku wyląduje w Radomiu. Jeśli chcesz napisz na priv.Buziaki
|
|
|
|
|
#45 |
|
Przyczajenie
|
Witam
widzę, że wybieram się tam gdzie koleżanki Politechnika Radomska miło.a więc mam takie pytanie do Was jak jest ze składaniem wniosku o akademik, składa się go po ogłoszeniu wyników czy można jeszcze przed... jestem z drugiego naboru i właśnie nie wiem czy czekać do ogłoszenia wyników czy już może składać.. Czy później nie będzie już za późno? Czy jest ktoś w stanie odpowiedzieć mi na to pytanie;> |
|
|
|
|
#46 |
|
Konto usunięte
|
podanie na akademik składało się do 30 sierpnia razem ze wszystkimi. ogłoszenie wyników jest w poniedziałek, a od czwartku - 29 możemy się już wprowadzać. teraz to już chyba trochę za późno, ale podzwoń, to może złapiesz wolne miejsce
|
|
|
|
|
#47 |
|
Rozeznanie
|
A można zostawać w akademiku przez weekend?
|
|
|
#48 |
|
Przyczajenie
|
podobno są jeszcze wolne miejsca... hmm to jednak nie będę czekała na ogłoszenie wyników
dzięki;p a Ty do którego się wybrałaś akademika;>? |
|
|
|
|
#49 |
|
Zakorzenienie
|
|
|
|
Okazje i pomysĹy na prezent
|
|
#50 |
|
Zakorzenienie
|
heh, niektórzy mają do domu nawet po 500 km więc trudno żeby co weekend zjeżdzali do domu
Nawet na wakacje możesz zostać w akademiku tylko oczywiście musisz to uzgodnić z odpowiednia osobą.Ja niestety przegapiłam termin rekrutacji ale na początku października idę do kierownika złożyć podanie bo z tego co wiem dużo osób rezygnuje w październiku ![]() Teraz mam mieszkanie ale będąc w akademiku czuje się taką atmosferę studencką że aż chce się studiować! No i oczywiście najważniejszą role gra cena. A jeśli chodzi o współlokatorki to myśle że nie mozna pozwolić żeby wchodziły wam na głowę tylko od razu grzecznie powiedzieć o co chodzi
|
|
|
|
|
#51 |
|
Rozeznanie
|
Ja bardzo bym chciała do akademika
ale pewnie nie "zasmakuje" tego bo mieszkam zbyt blisko i straciłabym na tym. Zresztą w mojej uczelni prywatnej jest nowo załozony akademik ktory ma tylko 34 miejsca
|
|
|
#52 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
|
|
|
|
#53 |
|
Rozeznanie
|
Wybudowali z 4 lata temu bo tak to w ogóle nie było. To jest prywatna uczelnia i nie mają też wielu kierunków tak jak na publicznych. Więc stąd ta ilość miejsc
|
|
|
#54 |
|
Konto usunięte
|
ale mozesz też iśc do akademika innej uczelni. Co prawda studenci danej uczelni mają pierwszeństwo w akademiku, ale bardzo rzadko jest tak, że wszystkie miejsca w akademiku sa pozajmowane.
|
|
|
|
|
#55 |
|
Zakorzenienie
|
Ale zdarzają się też uczelnie, gdzie jest np. dwustu kandydatów więcej niż miejsc...
|
|
|
|
|
#56 |
|
Zakorzenienie
|
Mnie najbardziej fascynuje, jak UE we Wrocławiu które chwali się 18 tysiącami studentów radzi sobie z 2 domami studenckimi??
|
|
|
|
|
#57 |
|
po prostu Em :)
|
Nic w tym niespotykanego, UEK z podobną ilością studentów ma 1 akademik z prawdziwego zdarzenia i jeden malutki.
|
|
|
#58 |
|
Zakorzenienie
|
Po prostu dziewczyny chwalą się 8, 9... Oby starczyło miejsca.
|
|
|
|
|
#59 |
|
Konto usunięte
|
|
|
|
|
|
#60 |
|
Zakorzenienie
|
Takiej informacji póki co nie znalazłam.
Ale skoro biorą pod uwagę odległość km to jestem spokojna...
|
|
|
![]() |
Nowe wątki na forum Szkoła i edukacja
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 16:38.

Potem się będziesz zastanawiała czego właściwie się obawiałaś. Praktycznych rad Ci nie dam, ale napiszę, że właściwie to Ci zazdroszczę, bo ja jestem z Krakowa, studiowałam na UJ i mieszkałam z rodzicami. I zawsze zazdrościłam tym, którzy musieli opuścić dom rodzinny i pojechać na studia do innego miasta, usamodzielnić się w wieku 19 lat, a nie 25... Dużo bym dała żeby mieszkać ze znajomymi czy w akademiku na studiach. To jest jedyna taka okazja, potem już nigdy nie będzie tak fajnie 

mieszkanie odpada, jak będzie mi strasznie źle w aka to poszukam czegoś, no ale wiadomo trzeba mieć też jakiś fajnych współlokatorów i w miarę żeby było opłacalnie bo mieszkanie to też większy koszt. Jak na 1 rok to zdecydowanie akademik, mam nadzieję że nie będzie źle, na początku też się obawiałam ale poczytałam że nie taki diabeł straszny, no i te akademiki w których mam zamieszkać nie są takie złe.

bo mieszkam zbyt blisko i straciłabym na tym. Zresztą w mojej uczelni prywatnej jest nowo załozony akademik ktory ma tylko 34 miejsca