![]() |
#31 |
Rozeznanie
|
Dot.: Plan wypłukiwania tłuszczu - znacie tą dietę ??
W największym skrócie dieta ta ma oczyszczać wątrobę, stymulować procesy spalania tłuszczu oraz uregulować poziom insuliny. Eliminuje także produkty mogące zaburzać procesy metaboliczne ze względu na działanie alergizujące bądź nadmiernie obciążające wątrobę.
1 faza diety ma na celu oczyszczenie organizmu oraz uruchomienie procesów spalania tłuszczu. Te pierwsze 2 tyg. diety mają oczyścić wątrobę i wspomóc jej zdolność rozkładania tłuszczów. W tej fazie powinno się stracić dość dużo nagromadzonego tłuszczu i "zachomikowanej " w tkankach wody(nie mylić z odwodnieniem organizmu). Autorka diety zaznacza że możliwa jest utrata niewielkiej ilości kilogramów przy znacznej utracie centymetrów w obwodach ciała. Dlatego też do oceny skuteczności warto wykorzystać centymetr krawiecki. [W zasadzie o to nam chodzi nie? chyba że startujemy w jakiejś określonej konkurencji wagowej ![]() Ważnym elementem planu o którym nie było wspomniane jest umiarkowany wysiłek fizyczny. Autorka zaleca spacery oraz skoki na batucie ![]() Wszystko co tu zamieszczam zostało przepisane z książki Ann Louise Gittleman "Plan wypłukiwania tłuszczu" Zanim lista produktów dozwolonych oto co trzeba z diety wyeliminować w 1 fazie diety: -wszelkie tłuszcze oprócz oleju lnianego -kofeina, cole, dietetyczne napoje gazowane, alkohol, aspartam i cukier -octy na bazie drożdży (poza jabłkowym), sos sojowy, gotowe musztardy i sosy -wszystkie ziarna, pieczywo, płatki śniadaniowe, warzywa bogate w skrobię (ziemniaki, kukurydza, groszek, marchewka, pasternak, dynia, kabaczek i fasola) -nabiał: mleko, jogurty, sery A teraz produkty które należy jeść. Podane dzienne spożycie oraz funkcja jaką pełnią w diecie Olej - 1 łyżka stołowa wysokolignanowego naturalnego oleju z siemienia lnianego dwa razy dziennie. Niezbędny do walki tłuszczem i regulacji insuliny dzięki bogatej zawartości tłuszczów omega-3 Chude białka (do 220g dziennie). Wszystkie rodzaje ryb, owoców morza, chuda wołowina, cielęcina, baranina, kurczak lub indyk bez skóry oraz serwatka. Gdy to tylko możliwe, używaj mięsa z produkcji naturalnej lub ze zwierząt karmionych trawą. Wybieraj bezlaktozową, wysokobiałkową serwatkę w proszku, zawierającą ok. 20 g białka oraz śladowe ilości węglowodanów w jednej porcji. Do dwóch razy w tygodniu jedz tofu bądź tempeh. Białko przyspiesza przemianę materii o 25% oraz uaktywnia w wątrobie enzymy detoksyfikujące. Jajka do 2 dziennie. Polecane są jajka o podwyższonej zawartości omega-3. Warzywa. Spożycie dzienne nieograniczone (o ile nie podano inaczej). Szparagi, zilona fasolka, brokuły, brukselka, kapusta, kalafior, kapusta pekińska, marchew (jedna), ogórki, japońska biała rzodkiew, bakłażan, szpinak, eskariola, kapusta liściasta i włoska, liście gorczycy, sałata rzymska, rukola, cykoria, endywia, pietruszka, cebula, szczypiorek, czerwona i zielona papryka, jicama, grzyby, oliwki (trzy), rzodkiewki, kiełki fasoli mung, okra, kiełki lucerny, pomidory, rukiew wodna, czerwona lub zielona sałata o luźnych główkach, cukinia, żółty kabaczek, orzechy wodne, kiełki bambusa i czosnek. Te warzywa, bogate w błonnik i czynniki odżywcze pochodzenia roślinnego, przyspieszą oczyszczanie wątroby i dostarczą ci wartościowych karotenoidów. Owoce - 2 pełne porcje dziennie. Do wyboru: 1 małe jabłko, 1/2 grejpfruta, 1 mała pomarańcza, 2 średnie śliwki, 6 dużych truskawek, 10 dużych wiśni, 1 nektarynka, 1 brzoskwinia, 1 filiżanka jagód, borówek lub malin. Te owoce bogate są w enzymy i minerały. Mają przy tym niski indeks glikemiczny. Woda żurawinowa - 8 szklanek dziennie. Mieszanka soku żurawinowego i wody zapobiega zatrzymywaniu wody, oczyszcza układ limfatyczny z nagromadzonych odpadów, a także pomaga w usuwaniu celllitu. Proporcje - 150 ml soku na 850 ml wody. Zamiast soku żurawinowego można w wyjątkowych przypadkach użyć niesłodzonego soku z granatów w proporcji 60 ml soku na 890 ml wody. Soku z granatów należy używać tylko gdy się jest uczulonym na żurawiny lub nie można znaleźć żurawin w sprzedaży. Autorka nie gwarantuje że pomoże on spalić tłuszcz tak skutecznie jak czynią to żurawiny. Koktajl dlugowieczności - 2 razy dziennie: po przebudzeniu i przed snem by wspomóc wydalanie i zaprowadzić równowagę hormonalną. Do 220 g wody żurawinowej dodaj albo 1 łyżeczkę sproszkowanych łusek z nasion babki płesznika, albo 1 łyżkę stołową zmielonego siemienia lnianego. UWAGA! Jeśli bierzesz pigułki anykoncepcyjne lub jakiekolwiek inne lekarstwa na receptę, przyjmuj je co najmniej dwie godziny przed lub po wypiciu Koktajlu Długowieczności. Zawarty w nim błonnik może utrudniać absopcję lekarstw. Zioła i przyprawy - według smaku. Pieprz cayenne, gorczyca, cynamon, imbir, koper, czosnek, anyż, goździki, liść bobkowy, nasiona i liście kolendry, pietruszka, ocet jabłkowy i kminek. Przyprawy te przyspieszają metabolizm. Legalne oszustwo - 1 filiżanka kawy naturalnej rano [Autorka ma na myśli kawę zbożową lub figową ![]() Słodziki - jedynie słodzik z rośliny Stevia rebaudiana ![]() Oprócz dziennej diety przed śniadaniem wypij szklankę cipłej wody z sokiem z 1/2 cytryny - pomoże to twej wątrobie i nerkom. Śniadanie i obiad - Zażywaj suplementy bogate w spalajce tłuszcz GLA w ilości 360 do 400 mg dziennie. Do wyboru proste suplementy GLA lub ekwiwalent w postaci kapsułkowanego oleju z wiesiołka, ogórecznika lub nasion czarnej porzeczki. Codziennie możesz także brać: -zrównaoważony suplement multiwitaminowy i mineralny dla zapewnienia ogólnego odżywienia organizmu - preparat odchudzający zawierający wspierające wątrobę zioła takie jak korzeń mniszka lekarskiego i ostropest plamisty. -substancje kontrolujące węglowodany, takie jak chrom. -spalacze tłuszczu takie jak L-karnityna, metionina, cholina, inozytol, lipaza i lecytyna Tej fazy diety nie powinny stosować osoby z chorobą nerek lub wątroby, kobiety w ciąży lub karmiące piersią, osoby które miewały w przeszłości zaburzenia przewodu pokarmowego oraz dzieci do lat 12. Malinko, jestem z Warszawy. Żurawinę kupiłam na bazarze jakiś miesiąc temu, ale o tej porze roku jest to faktycznie bardzo trudne. Spróbuj kupić gotowy sok w sklepie ze zdrową żywnością. Ja kupiłam firmy Vitapol, ale miałam nawet ulotkę jakiejś innej firmy która też robi taki niesłodzony sok. Jeśli macie jakieś pytania do diety to chętnie odpowiem oczywiście. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#32 |
Raczkowanie
|
No muszę przyznać, że czytam po raz pierwszy i to z zaciekawieniem o tej diecie wypłukiwania tłuszczu. Trochę droga ta dieta, dużo wyrzeczeń noi czy aby skuteczna??
Hmmm, może warta zainteresowania? Ale czy ta dieta ma być wprowadzona na stałe w życie?? |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#33 |
Wtajemniczenie
|
Ja mam jedno pytanko ( pewnie nie ostatnie): czy naprawde wystrczy jesc to co wolno, nie jesc czego nie wolno i chodzic tylko na spacery zeby gubic cm?
Bo jestem leniem strasznym i taka dieta choc dosc restrykcyjna by mi bardzo pasowała ![]() I dziekuje oczywsicie za to co napisałas dotychczas ![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#34 |
Wtajemniczenie
|
Up up up
Jeszcze sie chciałam zapytac o miod? Czy mozna? do słodzenia np? |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#35 |
Rozeznanie
|
Wszystko co napisałam w poprzednim poscie odnosi się oczywiście do I fazy diety która powinna trwać 2 tygodnie. Po krótce o kolejnych fazach jest napisane we wcześniejszych postach.
Marilyn: W fazie 1 polecany jest żwawy spacer przez 20 min dziennie, najlepiej codziennie. Najlepiej gdyby tętno wynosiło wtedy ok. 50% tętna maksymalnego. W przybliżeniu byłoby to ok 100 u/min dla osób do 24 lat i ok 90 dla osób do lat 34. Dobrze by było połączyć spacer z podskokami, wymachami i potrząsaniem nogami i rękoma co pomoże rozruszać limfę. Autorka jest zdania że taki wysiłek fizyczny jest wystarczający. Ma on zresztą głównie dotlenić organizm i pobudzić pracę układu limfatycznego. Spalanie tłuszczu ma przebiegać dzięki diecie. Przypomnę jeszcze że autorka diety wręcz odradza intensywny wysiłek fizyczny w tej fazie diety. Ze względu na małą ilość spożywanych węglowodanów nie jest ona wskazana dla osób uprawiających intensywnie sport. Co do miodu to niestety nie. Dopiero w 3 fazie (czyli polecanemu systemowi żywienia na całe życie) można sobie pozwolić na niewielkie użycie miodu do dosładzania potraw. W pierwszej fazie (dwutygodniowej) nie należy używać żadnych substancji słodzących (za wyjątkiem tego nieszczęsnego niedostępnego słodziku). Dla pocieszenia dodam, że po tygodniu diety smak tak się zmienia że dozwolone owoce wydają się niebywale słodkie. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#36 |
Zakorzenienie
|
powiem szczerze, że bardzo, ale to bardzo zainteresowała mnie ta dietka
![]() mam nadzieje, że będziecie się dzielić tutaj swoimi doświadczeniami ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#37 | |
Wtajemniczenie
|
Cytat:
![]() ![]() Bez cukru, bez miodu..oj...oj...bedzie ciezko..oj ciezko.. Ale jak znajde sok zurawionowy nieslodzony to wchodze w to! ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#38 |
Raczkowanie
|
hello
![]() mam wielką ochote wejść w tą dietę, ale u mnie strasznie z mobilizacją, przede wszystkim wygrywa często duży apetyt ![]() ![]() próbowałam i próbuję jeść mniej i zdrowiej ale nie widze zeby tłuszczyku ubywało ![]() macie moze jakieś stronki internetowe z tą dietą?? kurde bo juz naprawde nie wiem jak sobie poradzić ![]() tylko że ta dieta jednak za trudna mi się wydaje pod wzgledem składników, gdzie to kupować wszystko? no i sporo to pewnie kosztuje... |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#39 |
Zakorzenienie
|
a czy zażywanie sumpelemtów typu L-kranityna i GLA jest konieczne?
i co z arbuzem i kiwi? można już w fazie 2 czy dopiero w 3? |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#40 |
Zakorzenienie
|
suplementy- konieczne. od trzeciej fazy wchodzi jeszcze CLA. /na 90% bo nie mam teraz ksiazki przy sobie byu sprawdzic/
arbuza i kiwi chyba wcale nie mozna jesc ![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#41 |
Raczkowanie
|
Dzięki za wcześniejszą odpowiedź, Tangerymko
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#42 |
Raczkowanie
|
dziewczyny! co z dieta? ja zaczelam dzisiaj a Wam jak idzie?
napiszcie cos bo mam zle przeczucia skoro dlugo nikt nie pisze... |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#43 |
Raczkowanie
|
up, up
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#44 |
Zakorzenienie
|
Jak dla mnie to ta dieta jest bliźniaczo podobna do SB
![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#45 |
Zadomowienie
|
![]()
poczytałam, poczytałam... i to bardzo uważnie, bo bardzo mnie to wciagnęło
i im więcej czytałam, tym bardziej utwierdzałam się w przekonaniu, ze od jutra zaczynam ![]() ![]() od jutra, bo jutro poniedziałek, bo dzis niedziela ![]() ![]() ale od jutra startuje!!!!!!!! i bede waz na biezaco informowac o mojej walce mam nadzieje, ze mnie wspomozecie w tej batalii ![]() ![]() ![]() Edytowane przez Paris Paris Czas edycji: 2005-09-25 o 12:46 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#46 |
Raczkowanie
|
Wspomożemy, wspomożemy
![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#47 |
Zadomowienie
|
![]()
Rhiannon
dzięki bardzo ![]() ![]() będę o Tobie pamiętać 8.10 ![]() ![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#48 |
Zadomowienie
|
![]()
noo, czesc dziewczynki
![]() Witam w ten słoneczny, poniedziałkowy poranek ![]() ![]() dzisiaj startuję i bedę się systematycznie z Wami dzielić moimi osiągnięciami ![]() ![]() Podaję z jakiego pułapu startuję ![]() ![]() Biust 92,5 Pas 70,0 Biodra 95,0 Pośladki 98,0 Udo 39,5 - 49,5 - 57,5 ( nad kolanem - środek - góra (w najgrubszym miejscu)) odezwę sie za jakis czas ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#49 |
Raczkowanie
|
Gdzie dorwać ten sok żurawinowy?
|
![]() ![]() |
![]() |
Okazje i pomysły na prezent
![]() |
#50 |
Zadomowienie
|
no wlasnie nie wiem jak z tym sokiem, dzis wybieram sie na poszukiwania
![]() ![]() dam znac, czy cos znalazlam |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#51 |
Raczkowanie
|
![]()
Tangerynko czy mogłabys opisać drugą fazę diety, jeśli znajdziesz trochę czasu?
![]() Jak gotujecie ??? Macie już jakies swoje własne przepisy albo jakieś ulubione, znacie jakies stronki z przepisami do tej diety w konkretnych fazach. Czy mięcho moze byc smażone czy gotowane czy duszone a jak smażone to czy na tym oleju lnianym. Im bardziej się zagłębiam tym więcej mam pytań. Jeśli któraś z Was znajdzie chwilę to proszę o odpowiedzi. ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#52 |
Zadomowienie
|
dziewczyny kupila sok zurawinowy , świeżo tłoczony z "ogrodow natury"
ale strasznie drogi, bo za buteleczke 225ml zapłaciłam 2,50 byly jeszcze litowe z tymbarku i hortexu, ale wszystko slodzone syropy tez byly, ale z cukrem of course... |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#53 |
Raczkowanie
|
Dużo rodzajów soku żurawinowego jest w Almie. Ceny od 5 do 15 zł. Niestety wszystkie były z cukrem, ale te droższe miały niską jego zawartość.
Widziałam tam też olej lniany za ok. 10 zł ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#54 |
Zadomowienie
|
Dziewczyny ratunku...
2 dni wytrzymalam, ale tylko do wczorajszego wieczora... ![]() bo byla u mnie impreza, nie obeszlo sie bez kawy, slodkosci, alkoholu.... ![]() tzn. ze musze od nowa zaczac faze przygotowawcza??????????? ??????????? |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#55 |
Przyczajenie
|
Hej Tangerynka.Przeczytałayśm y Twoja wypowiedz na temat dziety,jestesmy 4 dzien na niej ale nie wiemy dokladnie co jesc a czego nie bo w gazecie jest dosyc ubogo opisana.Jesli masz moze gadu odpisz do nas,oto nr 5170792 Bardzo nam zalezy na tym aby pogadac z kims kto ja stosuje.Pisalas ze masz tez ksiazke to na pewno wiesz dokladnie co trzeba jesc a czego nie .Prosimy o kontakt.
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#56 |
Przyczajenie
|
Witam!
Od nowego roku mam w planach stosować w.w. diete. Sok z zurawin (nieslodzony) mozna kupic w sklepie ze zdrowa zywnoscia na stronie www.batom.pl Jesli ktos jest z Krakowa to zamówiony towar mozna odebrac osobiscie, nie ponosząc kosztów wysyłki Pozdrawiam ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#57 |
Przyczajenie
|
Witam po raz pierwszy na tym forum.
Sok, a raczej nektar żurawinowy kupiłam dzisiaj w sklepie ze zdrową żywnością. Produkt polski, bez cukru, 250ml za 5,50 Producent "Polska Róża", www.polskaroza.pl Ciekawa dietka, napewno ją zastosuję, czekam na książkę z przepisami zamówioną w Empiku, gromadzę produkty. Całuski dla wszystkich |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#58 |
Przyczajenie
|
![]()
fajna ta dietka :P tylko ze z rybami fu a zamiast ryb chyba wysarczy kupic tabletki Omega-3 to chyba to samo tylko nee trza rybek jesc
![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#59 |
Przyczajenie
|
Ja zaczynam tak na serio serio ta dietke od poniedziałku
![]() ![]() Poki co bede informowac o efektach |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#60 |
Raczkowanie
|
Up
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 13:08.