|
Notka |
|
Odchowalnia - jestem mamą Forum dla rodziców. Tutaj porozmawiasz o połogu, karmieniu, wychowaniu dziecka. Wejdź i podziel się swoją wiedzą i doświadczeniem. |
Pokaż wyniki sondy: Nowy tytuł (bedzie dopisek Mamusie maj- czerwiec 2008): | |||
Nasza gromadka ma już 4 latka |
![]() ![]() ![]() ![]() |
5 | 55,56% |
Przedszkolaki z naszej paki |
2 | 22,22% |
Przedszkolaków gromadka wnet kończy 4 latka |
1 | 11,11% |
Rozgadane mają buziaki nasze czteroletnie łobuziaki |
1 | 11,11% |
Głosujący: 9. Nie możesz głosować w tej sondzie |
![]() |
|
Narzędzia |
![]() |
#31 |
Zadomowienie
|
Dot.: Nasza gromadka konczy trzy latka. Mamusie maj-czerwiec 2008
Nicko przykre to co spotkało Twoją mamę...ale trzymaj się kochana i bądź dobrej myśli
![]() Monia odwołuj się w przedszkolu, do września jeszcze trochę czasu i może jeszcze da się coś z tym zrobić... trzymam kciuki Alusia fajne zakupki ![]() dziewczyny już powoli sie nie mieszcze w ciuchy... brzucho mi juz troche wywalilo, musze sobie coś kupic, bo niedlugo nie będe miala w czym chodzić do pracy.... |
![]() ![]() |
![]() |
#32 |
Zadomowienie
|
Witam
![]() ![]() W tygodniu kolezanka zaprosila nas na kawe.Natalka wziela ze soba olbrzymia maskotke- bociana(ostatnio i do zlobka z nim chodzi).Jak wyszlysmy juz od niej, okazalo sie ze zapomnialysmy bociana, a ze 3 pietronie chcialo mi sie wracac, kolezanka rzucila go nam z balkonu, udalo sie zlapac.Dalam go malej, a ona cala droge do domu go calowala, tulila, sciskala i gadala"kocham cie bocianku, jestes moim psyjacielem, nie maltw sie nie zmalznies, moj skalbie ulatowałam cie..."itd ![]() Asia gratuluje przedszkola ![]() mala stopka dobry tekst.Moja Natalka czasem mówi do mnie "zono" ![]() monia przykro mi...Moja chodzi teraz do oddzialu zlobkowego w przedszkolu wiec po wakacjach automatycznie przechodzi do przedszkola. A Wasz to typowy zlobek?nie oddzial zlobkowy? powodzenia, dzialaj, trzymam kciuki! nico zle wiadomosci ![]() ![]() Funieczka wow!na pewno to mile tak po latach obejrzec te laurki ![]() gothika robilas ten koszyk "w powietrzu" czy oplatalas jakis pojemnik? |
![]() ![]() |
![]() |
#33 |
Zakorzenienie
|
żłobek prywatny i nie ma przedłużenia. niestety za malo bylo miejsc i za mlody zeby szedl wczesniej do przedszkola (2,5 roku musialby miec we wrzesniu...), w zesdzlym roku wszystkie dzieci sie dostaly, taka promocja od miasta, teraz juz nie... w zeszlym roku do żłobkow nie dostalo sie 470 dzieci, teraz 360... wiec szanse na zlobek sa mizerne ale jak widac na przedszkole też... a tu niedlugo drugie... płacić za dwójke taka kase to masakra bedzie...
|
![]() ![]() |
![]() |
#34 |
Zadomowienie
|
gothika kilka linkow z ciekawymi pomyslami:
http://czterykaty.pl/czterykaty/1,57...eczki,,ga.html - swiecznik http://czterykaty.pl/czterykaty/1,57...aniny,,ga.html - obrazki z tkaniny http://blisstree.com/live/12-creativ...-that-recycle/ ramka z gazety http://familyfun.go.com/crafts/cardb...-frame-858567/ - ramka rolki po papierze toalet. http://howaboutorange.blogspot.com/2...newspaper.html - torebka z gazety pomysly na zabawe z dzieckiem: http://dobrechwile.bloog.pl/?ticaid=5c615 Edytowane przez karolakep Czas edycji: 2011-05-27 o 20:44 |
![]() ![]() |
![]() |
#35 |
Zakorzenienie
|
nicko - aż mi sie łza zakręciła w oku jak to czytałam, naprawdę twoja mama dużo przeszła i twarda z niej sztuka
![]() karola - robiłam w powietrzu, co widać ![]() ![]() ![]() karola - fajny tekścik, widać mocno przywiązana do bociana ![]() ![]() A ostatnio układałyśmy puzzle (trudne nawet dla mnie ![]() ![]() monia - jak to promocja od miasta? to niech co roku robią takie promocje ![]() moje miasto nic nie robi dla dzieciaków ![]() ![]() Dziwczyny, nie wziełam jednej tabletki anty (wczoraj) - czyli teraz mam ją wziąść i dalej jak zawsze, i po prostu mi się wydłuży ten cykl o jeden dzień?
kosmetyki stroje karnawałowe dla dziewczynki same dziecięce! ciuszki twory i potwory Edytowane przez gothika Czas edycji: 2011-05-27 o 21:24 |
![]() ![]() |
![]() |
#36 | ||||
Zadomowienie
|
Cytat:
Mam taką nadzieję, na szczęście ogólnie mama czuje się dobrze, nie chudnie, ma apetyt, wszystko jest normalnie, ciężko uwierzyć, że jest chora. Cytat:
![]() Cytat:
![]() Cytat:
|
||||
![]() ![]() |
![]() |
#37 |
Zakorzenienie
|
Monia popatrze i przelicze ale z przesylka pewnie wyszloby podobnie po przeliczeniu na zl
#38 |
Zadomowienie
|
Witam
nie mogę spac (pewnie dlatego że wypiłam R20 ![]() Nowy wątek - dla mnie tytuł nie wazny, najważniejsza treść i zebyście pisały ![]() Ale tytuł fajny - Caterin dzięki ![]() ![]() Niko - współczuję sytuacji a mamą, mocno trzymam kciuki zeby wyszła z tego i dłuuuugo cieszyła sie życiem ![]() Asia - ja bym zostawiła jeszcze łóżeczko - skoro jedyny argument za tym żeby je wyrzucić to to ze przeszkadza to ja bym dała spokój - gdybym ja miała taki swój kąt w którym czuję sie spokojnie i odpoczywam to tez było by mi cieżko sie z nim rozstać.... a co do Twoich urodzin i TZ - to wydaje mi si eż egdyby miedzy wami sie jakoś super układało to nie byłbyś złośliwa i cieszyła sie razem z nim z tego ze jedzie i ma taką mozliwość (niestety jak jak jest dziecko to w większośći przypadków kobieta zostaje w domu). Daj mu jechać i powiedz zeby bawił sie dobrze (ja tak zawsze mówię mojemu jak gdzieś wychodzi - mam wtedy wrażenie że jak sie dobrze bawi to tylko dlatego ze ja mu na to pozwoliłam heheh pokręcone kobiece myślenie). Pewnie nie obsypie cie później kwiatami ale powinien... Mój TŻ często gdzies wyjeżdża - jak sie urodził Kuba pojechał na weekend do Zakopanego z pracy (a ja z dzieciakami do rodziców), dzisiaj wrócił z Czech - pojechał na wczoraj na jednodniową konferencję informatyków (wicie jakie to konferencje - dłuuuugu o niczym i drinki ![]() Nie bronię mu jeździć, niech korzysta z tego co mu oferuje zakład, a on lubi jeździć, nie mam żalu (choc czasami zastanawiam czy ja bym nie chciała tak jak on), ja w tym czasie jestem z dzieciakami i tez jesstem szczęśliwa... A dzisiaj mamy jechac razem na Eska Music do Katowic i ja wogóle nie mam ochoty - najbardziej nie odpowiada mi fakt że zostawiam dzieciaki (wiem wiem jestem dziwna - choć dzisiaj popłakałam sie z nerw jak usypiałam Kubusia to i tak nie chce ich zostawiać - ale chyba jednak pojade - moja mama świetnie sobie z nimi poradzi). Teściowa moja - super babka, treściwa, nigdy sie nie rozgaduje przez tel., na dzień mamy kupiłam dla niej i dla mojej mamuski kremy. Mówię do teściowej "mamo" - zaczelam od razu po weselu, nie przeszkadza mi to i dobrze sie z tym czuje a i widze ze ona sie cieszy bo ma córkę (urodziła dwóch synów) ![]() Na dzień dziecka - nie mam pomysłu ale chetnie bym gdzieś moje dzieciaczki zabrała - w mieście jakiś festyn organizują wiec jeśli TŻ nie bedzie miał wolnego to pójdę z nimi na festyn. ale sie rozpisałam - aż mi sie spać zachciało uciekam |
![]() ![]() |
![]() |
#39 |
Zakorzenienie
|
Kjane zazdroszcze tego koncertu z TZ super sprawa, zwlaszcza jak masz z kim zostawic dzieciaki i wiesz ze bedzie dobrze
![]() jedz i baw sie! ja to probuje namowic TZ by cos wymyslil jakis wspolny wypad ale jego sie doprosic... nigdy nie zrozumiem tego jak to jest ze zdawaloby sie inteligentny facet moze zachowywac sie egoistycznie i zupelnie bezmozgowo nieraz rozwiazuje skomplikowane sprawy a prostych rzeczy zyciowych nie kuma... i jak to jest ze bedac z kims w zwiazku mozna sie czuc.... samotnym
#40 |
Zakorzenienie
|
nie, robili dodatkowo jedna lub dwie grupy, miasto dawalo pieniadze na adaptacje nowych sal i nauczycieli... dodatkowo w kazdym przedszkolu powstala grupa 5h za darmo - bez wyzywienia i drzemki
|
![]() ![]() |
![]() |
#41 |
Zakorzenienie
|
Kjane łoo co za godzina
![]() nicko smutna wiadomość ![]() Karola ja też nic nie kupuję na dzień dziecka, pewnie chłopaki dostaną jakiś drobiazg od dziadków. Fajny pomysł z tym teatrem. Mąż dziś wyjechał z teścami do rodziny, zabrali Michała. Ale cisza w domu. Szymon spokojniutki jak nie ma brata. Wreszcie wypoczywam ![]()
#42 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
ale tu pustki dziś |
|
![]() ![]() |
![]() |
#43 |
Zakorzenienie
|
Gothika chyba powinnaś dwie na raz, to znaczy wczorajszą i dzisiejszą, ale pewności nie mam...
Brzuch mnie boli, @ dostałam. Fatalnie się czuję. Coś mnie tknęło i chyba sobie kupię zwykłą farbę do wlosów i zacznę w domu farbować. Ostatnio jak byłam u fryzjera to ładnie mi zrobiła, ale cały kolor się zmyl dosłownie po trzech myciach. Nie mam zamiaru wydawać 130 zł by mieć ekefk przez tydzień. Nie wiem co oni za farby mają ![]() Zmykam na spacer z Szu.
#44 |
Zakorzenienie
|
Gothika zapomnialam, jak zapomniesz tabletki to bierzesz ja od razu jak sobie przypomnisz nawet gdyby to znaczylo wziecie dwoch naraz.
dal pewnosci sprawdzaj ulotke to pewne zrodlo informacji ![]() Zaraz lece do pracy ale mi sie nie chce
#45 |
Zadomowienie
|
gothika ja to w powietrzu robie jakies pokraki.Jak wyplatam, to zawsze wokol pudelka, doniczki, miski itp
![]() Co do tabletek nie pomoge, bo nie jestem ekspertem w tych sprawach.Raz w zyciu bralam anty, krotko wieki temu... Co za dzien dzisiaj.Mala spala ponad 3,5 godz w dzien, ja ze 2.Pogoda dziwaczna.Dzien zlecial mi na niczym, a takie mialam plany ![]() |
![]() ![]() |
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
![]() |
#46 |
Zakorzenienie
|
Ja nie pomogę z tabletkami. Nigdy ich nie brałam. Za dużo antybiotyków i sensacji żołądkowych mam, żeby one działały prawidłowo.
Ona ja standardowo polecam z garniera. Używam od wieków i nigdy nie wyszło mi żadne paskudztwo. A ostatnio weszły farby Syoss. Podobno bardzo ciekawe kolory mają. Siostra sobie farbowała nią ostatnio i zadowolona bardzo. I świetną odżywkę mają do włosów farbowanych. Aha, jeśli chcesz z blond na brązowy, uważaj żeby zielone włosy ci nie wyszły. Czasem sie zdarza. A my się wybraliśmy dzisiaj na dwie godziny do tej bawialalni, którą wam prezentowałam. Andrzej sie wyszalał, wybrykał. Ja też, bo on strachajło i sam nigdzie nie wejdzie. Rewelacyjna sala dla dzieciaków. A najlepszy tekst był, jak wróciliśmy do domu. Mama idziemy lulu? ![]() Śmigam na kolację i kłade smyka spac, bo już na podłodze się układa z poduszką.
#47 |
Zakorzenienie
|
Funieczka to mnie nastraszylaś z tą zielenią
![]() ![]() Moje chłopy jeszcze nie wróciły. Ciekawe czy Michał nie zaśnie w samochodzie. Mam nadzieję, że ni ebo w domu się rozbudzi i będziemy mieć go na głowie do 24
#48 |
Zakorzenienie
|
heh, my tez w bawialni bylismy, 2h, bo kupiłam voucher na takiej stronie ze zniżkami w naszm miescie
![]() Edytowane przez 83monia Czas edycji: 2011-05-29 o 17:10 |
![]() ![]() |
![]() |
#49 |
Zakorzenienie
|
o kurcze, nie wziełam dwóch naraz tylko tą zaleglą, i teraz jestem jedną do tyłu, i co teraz? a dziś mam jakieś plamienie, pewnie przez to..., a na ulotce nie było jednoznacznie napisane.
Ona - to calutki dzień bez Michała, prawie dla siebie ![]() karola - ja chyba też zacznę na czymś wyplatać...., a pokazywałaś nam coś swojego? ![]() a co wy wcześniej dzień dziecka obchodzicie? ![]() ![]() ![]() ![]()
kosmetyki stroje karnawałowe dla dziewczynki same dziecięce! ciuszki twory i potwory Edytowane przez gothika Czas edycji: 2011-05-28 o 20:25 |
![]() ![]() |
![]() |
#50 | |||
Wtajemniczenie
|
Cytat:
ja!!!!!! Ale szybko!!!!! Pamiętam, ze u mnie druga ciążą też szybko była widoczna. Chyba wdrugiej połowie 2 m-c nie mieściałm się w ciuchy swoje. Cytat:
![]() ale pierwsze farbowanie bym zrobiła u fryzjera. Potem podejrzyj farbę i sama rób w domu. Ja własnie kupuję dokłandie tą farbę co mi fryzjerka dała i sama w domu farbuję (mama mi farbuje) używam farby koleston 6.77 albo 6.75 - takie ciepłe brązy. (koleston to profesjonalna farba Welli - koszt z allegro ok.30 zł, a u fryzjera 130-150 płaciłam) Trochę się na początku Braxy (pamiętacie tą naszą Braxę-fryzjerka) poradziłam i zaczęłam farbowac w domu Cytat:
uważaj teraz, bo moga cie nie zabezpieczac w pełni te tabletki - az do następne miesiączki, no chyba ze chcesz dzidzusia..... Kala z reguły interesuje sie wszyskim, ale nie ma śmiaości brac zabawki, bo sie wstydzi. Generalnie bawi się tym czym sie bawi "gospodarz" Ide się kąpać.
![]() |
#51 |
Zakorzenienie
|
Asia u fryzjera odpada, u nas oszukują i nie wiem czym oni farbują, wątpię by profesjonalnymi farbami. Pamiętacie jak wysłałam kiedyś fotki dzień po fryzjerze, byly dosyć ciemne, na tym jasne pasemka. Teraz mam wszystko zlene, po brązie nie ma śladu, właściwie to już po trzech myciach śladu nie było:/Czy to normalne, że tak szybko farba spływa? Czy ja mam może coś nie tak z włosami? A może oni właśnie jakimiś dziadostwami farbują? Zresztą nie raz słyszałam od koleżanek, że jak farbują same w domu to dłużej się farba trzyma. Może bym pomyślała nad tą Wellą co piszesz. Zaraz zerknę na allegro.
#52 | ||
Wtajemniczenie
|
Cytat:
uzywam zazwyczaj loreal color... a że była promocja :-P Cytat:
farbuje 6/7 to jest chyba srezdni popielaty blond? nie wiem on jest zaliczany do ciemnych blondów brazowych i sama widzisz jestem brazowa... iwec na Twoim miescu z tymi bardzo ciemnymi blondami bycm zaczela... i dodaję czerwień 7/43 wczesniej farbowałam 7/7 - j sarni brąż ale mi trochę za jasny był... farbe kupuję na allegro... dzielę na 3 części ![]() u fryzjera to koszt jak podała Asia... a tak pewnie płace pewnie 15 zł. jak wykończe szampon przeżucę sie na farbę |
||
![]() ![]() |
![]() |
#53 |
Zakorzenienie
|
Mnie tam by się nie chciało bawić z szamponem. Ci chwila trzeba poprawiać, rozkładać się z tym wszystkim.
A farbą jak zrobię, to czekam tylko na odrosty. A jak farbuję na brąz, to odrostów prawie wogóle nie widac. Luksusowo ![]() Gothika dlaczego wcześniej Dzień Dziecka? Młodemu też należą się jakieś przyjemności. Nie tylko z okazji jakiejś uroczystości. Poza tym i on poszalał i ja. Przez chwilę poczułam się jak dziecko. Bo pozjeżdżałam sobie ze zjeżdżalni i po rurach pokursowałam na czworaka ![]() Andrzej nie chciał do kulek zjeżdżać. Bał się właśnie, bo ta zjeżdżalnia kręta i nie wiedział co na końcu jest. Szalał za to na dmuchanym zamku i samochodzikami. Dwie godziny minęły ekspresowo. Tym bardziej, że ja bawiłam się z nim a nie jak reszta. Przyszły laski w butach na szpilkach i stały znudzone pod ścianami i tylko zerkały na zegarki. A ja chyba mam dzisiaj wolne przynajmniej 3h od mojego dziecka. Tż zbierze dzieciaki i pojadą na obiad do jego rodziców. Ja nie mam ochoty, bo teściowa albo gada o swojej córce, albo hymny pochwalne o starszym synu Tz-ta, albo papiery układa. Tż z teściem o koparkach. A ja i tak sama i tak. Oni się rozwala a ja ganiam za Andrzejem. Dla mnie to żaden odpoczynek i mile spedzenie czasu. A w domu to sobie pośpię, pohaftuję, pobyczę w ciszy, poczytam. I jeszcze te kotlety teściowej. Ja nie wiem jakie ona mięso kupuje, ale tego się nie da pogryźdź, takie to zylaste i paskudne. I przeważnie zimne wszystko, bo oni gotują wcześniej i lezy i czeka to na nas. No i tesciowa wprowadza chorą atmosferę. Warunki mają jakie mają, bo budują się, ona chce żeby było ą, ę i bułkę przez bibułkę. Tylko tam się nie da. To ta się drze najczęściej na teścia i wszyscy zaczynają się czuć nieswojo. I po miłym nastroju i obiadku w rodzinnej atmosferze. Ech, nagadałam się ![]()
#54 |
Zakorzenienie
|
Funieczka - takim dzieciom jak nasze to można fundować zabawe w bawialni na kilka dni przed dniem dziecka -ale starsze już rozumieją i w sam dzień dziecka to pewnie by zechciały do disneylandu jechać
![]() dopiero wczoraj wieczorem zobaczyłam ten twój link - to dopiero jest sala zabaw! ta nasza to klitka w porównaniu do tej mój pierwszy wyczyn suwaczkowy, zrobiłam celowo takie mało kwiatuszkowe, bo więcej suwaka musiałabym zużyć na kwiata ![]()
kosmetyki stroje karnawałowe dla dziewczynki same dziecięce! ciuszki twory i potwory Edytowane przez gothika Czas edycji: 2011-05-29 o 15:27 |
![]() ![]() |
![]() |
#55 |
Zakorzenienie
|
co do farb do wlosow ja ostatnio wierna Loreal Feria
Funieczka co do bawialni to ja tez lubie sie bawic z Sebastiankiem razem, choc niezle sie trzeba nagimnastykowac, to jednak ma sie czas spedzony z dzieckiem, zabawe i gimnastyke w jednym ![]() niestety taka wieksza jest daleko od nas
#56 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
Ja Ali kupuję normalnie samochodziki, pociągi, ma narzędzia: młotek, śrubokręt, kombinerki, piłe i jakieś śrubki, więc na co dzień bawi się ,,męskimi,, zabawkami. Ja dziś 6ty dzień w pracy, od 6.00 do 18.00, jeszcze 2 dni i wolne ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
#57 |
Zadomowienie
|
gothika ja tylko w wakacje robie cos dla siebie, a tak wszystkie prace robie z dziecmi w szkole na zajeciach.Kiedys robilam zdjecia prac, dzis tylko dzieciom (chce na zakonczenie roku zrobic im niespodzianke - kazdy dostanie maly albumik).W tym roku mam słaba manualnie klasę, wiekszosc rzeczy robia z pomocą.W necie i ksiazkach szukam roznych inspiracji.Jak znajde cos fajnego moge wrzucac Wam ciekawsze linki...
Kiedys moze wygrzebie zdjecia starych prac dzieci. Kwiatuszek niczego sobie ![]() Tonę w papierkowej robocie.Na zajeciach produkujemy teraz prace na konkursy plastyczne, wiec broszki zeszly na dalszy plan... |
![]() ![]() |
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
![]() |
#58 |
Zakorzenienie
|
nicko - co tak dużo godzin w pracy; Ramona tez ma samochodziki, pociągu jeszcze nie, choć mówi nam że chce, zresztą czego ona nie chce, co tylko zobaczy w reklamie jakąś zabawkę to wszystko chce
karola - moja kuzynka ma trochę podobną pracę do twojej, tylko ona pracuje z chorymi umysłowo (chyba często down) - jakaś świetlica, teraz np jej mama zbierała dla niej różne faktury materiałów by dzieci stymulować. |
![]() ![]() |
![]() |
#59 |
Zakorzenienie
|
statystyki poprzedniego wątku o ktore prosila stella
Kto nadał wiadomość? Ilość wiadomości: 4 996 Nazwa użytkownika Wiadomości ona1981 789 gothika 600 Funieczka 563 83monia 531 Caterin17 489 ..Asia.. 335 alusia* 279 nicko 255 karolakep 237 Kjane 195 sybillla 166 Sonia11 151 mala_stopka 123 barbaratwarowska 103 st_ella 74 pannai 28 kmat 21 melabn 19 Kati.22 10 malgo421 4 Beatka1984 4 Martucca 4 Mrowkasz 3 agape2000 2 zanka205 2 topka 2 Flexy26 2 malami112 1 basia_83 1 Ficca 1 lutien 1 aalutka 1 |
![]() ![]() |
![]() |
#60 |
Zakorzenienie
|
o kurka, to ja taka rozgadana jestem?
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 09:23.