![]() |
#31 | |
Elwirka-Elmirka :D
|
Dot.: Chomikowanie różnych przedmiotów :(
Cytat:
![]() Dla mnie też te rzeczy miały wartość sentymentalną, np. chowałam każdą karteczkę z gimnazjum czy podstawówki, bo bardzo dobrze kojarzył mi się ten okres. Ale prawda była taka, że oglądałam to tylko wtedy, kiedy... robiłam kolejne porządki ![]() ![]() Teraz pozbyłam się ogromnej części tego co nazbierałam (wszystkie luźne kartki, niektóre zeszyty, wycinki itd wyrzuciłam bez oglądania ich). Niektóre wyniosłam na strych (gazety, notatniki). I tak wiem, że dużo rzeczy wyrzuciła mi mama, oczywiście bez pytania, ale to i nawet dobrze, bo i tak nie miałam bladego pojęcia co tam było, a co nie ![]() Teraz wszystkie zbędne rzeczy wyrzucam w miarę na bieżąco do śmieci, a nie z jednej szafki do drugiej ![]() ![]() A takie chomikowanie blokuje przypływ (przepływ) dobrej energii feng shui... ![]()
Majlo 13.03.2013 r. Melman Pers Cham Figiel-z zepsutą łapką Papugi 23 Króliki Maksiu 20.11.2010 MałeKróliki Edytowane przez Nimfa20 Czas edycji: 2011-06-02 o 12:06 |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#32 |
Raczkowanie
|
Narrhien, mówiłam że to tak działa:P wiele osób po przeczytaniu tej ksiązki dostaje takiego zrywu na sprzątanie
![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#33 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() ![]() ![]()
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#34 | |
DOMator
|
Cytat:
![]() Przeczytałam w ciągu dzisiejszego wieczora niemal całą i nie czuję żadnej weny do sprzątania (chociaż akurat mam w pokoju sporo do zrobienia). Gdyby jeszcze powodowała zapał do uporządkowania spraw papierkowych którymi muszę się dzisiaj zająć ![]() Bez wielkiej szafy na pół ściany nawet książka nie pomoże w uporządkowaniu rzeczy. A rady typu wyrzuć większość książek i starych zdjęć to jakaś porażka. Stare gazety czy rupiecie z garażu to rozumiem, ale do wielu rad podchodzę z dystansem. Najwyżej nie zdobędę wielkiej sławy, pieniędzy czy miłości z braku przepływu energii ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#35 |
Zakorzenienie
|
A ja postąpiłam według rad - tzn wywaliłam (oddałam do biblioteki i te bardzo zniszczone na makulaturę) dużo książek, ale tych, które od lat stały na półkach i wiedziałam, że nigdy ich nie przeczytam, abo tych, których nie lubiłam, źle mi się kojarzyły czy po prostu były książkami na raz, takimi, do których nie ma ochoty się wracać po jednorazowej lekturze. Ja jestem molem książkowym, ale uświadomiłam sobie, że mój księgozbiór nigdy mnie nie zadowoli, jeśli książki tam będą przypadkowe, a nie faktycznie takie, jakie lubię i chcę tam widzieć
![]() Tak samo ze zdjęciami - pozbyłam się tych, które źle mi się kojarzyły, pokazywały jakieś momenty życia, których nie chciałam wspominać, albo osoby, których nie lubię. Tutaj nie chodzi o to,żeby pozbyć się wszystkiego, co jest stare, tylko by pozbyć się tego czego albo nie lubimy i źle nam się kojarzy, wyzwala negatywne odczucia, albo coś, czego może nie lubimy, ale jest nam do czegoś potrzebne (np. podręcznik do nielubianego przedmiotu). I naprawdę poczułam się lżej. Początkowo też sądziłam, że po prostu nie mam miejsca na te wszystkie rzeczy, które posiadam, że nie dam rady posprzątać, ze przydałaby się wielka szafa na pół ściany... ale w miarę sprzątania i wyrzucania tych wszystkich niepotrzebnych rzeczy, tych wszystkich bibelotów, pamiątek, pierdółek i wszelakich dziwnych rzeczy, które znajdowałam, nagle okazywało się, że w moim pokoju jest coraz więcej miejsca ![]() Myślę, że kluczem do sukcesu tutaj jest uwierzenie, że ta książka zadziała. Ja ja właśnie z takim nastawieniem przeczytałam i dostałam niesamowitego kopa. Oczywiście, odzywał się we mnie czasami racjonalny, sceptyczny głosik "no daj spokój, co za brednie, przecież nie bedziesz tego wyrzucać" itd. ale tłumiłam go i postępowałam wg zaleceń. Postawiłam wszystko na jedną kartę, bo w sumie zbyt wielkiego wyjścia nie miałam, moje bałaganiarstwo przechodziło ludzkie pojęcie. I udało się ![]()
![]() |
![]() |
#36 |
DOMator
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#37 |
Raczkowanie
|
U mnie jest gorzej.. zbieram rzeczy teoretycznie ważne - całą biurokracje urzędową typu stare rachunki, kwitki wypłat, paragony itd, sprzed co najmniej 3 lat. Boję się to wyrzucić, bo w razie czego chcę mieć dostęp do starych płatności...jakbym chciała zatrzymać dowód, że wszystko jest opłacone, mimo że obawy są raczej bezpodstawne. A na co komu tak naprawdę paragon na którym jest tylko chleb, masło i banany
![]() Inna sprawa to materiały szkoleniowe z pracy, masa kserówek z czasu szkoły i z kursu językoweko. Boje się to wywalić, mimo że wszystko pamiętam, a nawet jak nie, to jest dostępne w różnych źródłach. Jedna rzecz mnie śmieszy - zbieranie starych telefonów komórkowych ![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#38 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() ![]() ![]() Akurat książę w białym koniu jest u mojego boku od dawna i w tej materii nie miało co się w moim zyciu poprawiać, ale w pozostałych dziedzinach jest dużo lepiej ![]() Nawet ten zastrzyk finansowy był, co prawda wiedziałam, że bedzie, ale spodziewałam się dużo mniejszego ![]() Brzmi to może nieprawdopodobnie i szczerze mówiąc wątpię, żeby samo sprzątanie tak mi zycie zmieniło, ale myślę, że najważniejsza zmiana dokonała się we mnie, a teraz moje pozytywne nastawienie do życia przyciąga szczęście i miłe zdarzenia ![]()
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#39 |
Raczkowanie
|
Dziewczyny, mam podobnie, głównie jeśli chodzi o sentymentalne "pierdółki" i ciuchy... Co jakiś czas się zbieram, żeby porobić z tym porządki, a w efekcie pozbywam się tylko kilku rzeczy, reszta wciąż czeka... Chciałabym zrobić miejsce na nowe ciuchy, bo wielu obecnych w szafie nie założyłam ani razu, ale zwyczajnie mi ich szkoda... Bo albo "kiedyś na pewno założę" (mimo, że do niczego mi nie pasuje), "założę jak schudnę", "szkoda, bo to prezent od mamy", itp...
Podczas przeprowadzki miałam też mnóstwo rzeczy zupełnie mi niepotrzebnych, których mimo to, szkoda mi było wyrzucić. W efekcie całą dużą szafę mam zawaloną pierdołami... Stare notatki ze studiów, pocztówki, figurki, książki, stara elektronika, a nawet smycze z konferencji... Nie wiem jak się przemóc. Szczególnie, jeśli chodzi o ciuchy... ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#40 | |
Konto usunięte
|
Cytat:
W notatkami ze studiów sama mam problem. Mam trzy spore kartony w piwnicy i jakoś nie potrafię tego wyrzucić ![]() ![]() Zapisz
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 05:39.