Problem z TŻ i z weselem.... - Strona 2 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Kobieta > Intymnie

Notka

Intymnie Forum intymnie, to wyjątkowe miejsce, w którym podzielisz się emocjami, uczuciami, związkami oraz uzyskasz wsparcie i porady społeczności.

Odpowiedz

Narzędzia
Stary 2011-06-02, 14:46   #31
lovely banshee
Raczkowanie

Dot.: Problem z TŻ i z weselem....

Cytat:
Napisane przez szugarbejb Pokaż wiadomość
Ale jakie całowanie ze świadkiem, czy ja oszalałam czy to świat oszalał, to naprawdę jest gorący seks na oczach ludzi czy też symbolicznie w policzek ?
A czy ,,gorzko, gorzko'' brzmi jak symbolicznie w policzek?
lovely banshee jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2011-06-02, 14:46   #32
szugarbejb
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez _vixen_ Pokaż wiadomość

Także nie ma się co śmiać, nazbierałybyście tyle ludu na swoje imprezy?
Ja bym nazbierała, Ty z rodziną, Luba z rodziną, Sine z rodziną, Hultaj z rodziną, Klarissa z rodziną, Paula z rodziną itd.

Moi wszyscy znajomi z kongresów salsowych, klienci, byli narzeczeni (ze 20 z rodzinami ...), także tego, nazbierałoby się

Cytat:
Napisane przez Hultaj Pokaż wiadomość
(...)
i oczywiście ma mieć ładnego penisa, jasnego i zadbanego a nie jakieś ogóra nabrzmiałego w fuj kolorach.
szugarbejb jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2011-06-02, 14:47   #33
himym
Zadomowienie

Facet wymiguje się ze zwykłych czynności,które powinien spełniać w związku. Skoro jest to dla Ciebie ważne,to powinien się CHOCIAŻ poświęcić u udawać,że jest super.

Nie subskrybuję wątków.
himym jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2011-06-02, 14:47   #34
martynka89
Zakorzenienie

Cytat:

Ja naprawdę nie wiem, jakich trzeba ludzi zapraszać, żeby się 300 czy 400 osób na weselu uzbierało
Całe wsie, sąsiadów z wszystkich klatek schodowych w bloku czy jak?
Także nie ma się co śmiać, nazbierałybyście tyle ludu na swoje imprezy?
"zastaw sie a postaw sie" no nie? Pewnie dziewcze chcialo wielkie wesele, ktore kazdy bedzie pamietal i zaprosili cala rodzine lacznie z piata woda po kisielu, no i koledzy, kolezanki, sasiedzi, ktorzy przyjda sie najesc cala familia za posciel, zelazko albo czajnik bezprzewodowy
martynka89 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2011-06-02, 14:47   #35
sine.ira
BAN stały

A ja rodzinę mam ogroooomną zarówno w kraju jak i za granicą Dwie setki od siebie zapewniam spokojnie. Albo i ze trzy.

Edytowane przez sine.ira
Czas edycji: 2011-06-02 o 14:49
sine.ira jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2011-06-02, 14:48   #36
szugarbejb
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez lovely banshee Pokaż wiadomość
Dla mnie brzmi, bo jakby mi jakiś obcy idiota chciał wpychać język do ust to chyabym mu go obcięła

---------- Dopisano o 15:48 ---------- Poprzedni post napisano o 15:47 ----------

Cytat:
Napisane przez sine.ira Pokaż wiadomość
A ja rodzinę mam ogroooomną zarówno w kraju jak i za granicą

Noooooo, to przecież mówię

Cytat:
Napisane przez Hultaj Pokaż wiadomość
(...)
i oczywiście ma mieć ładnego penisa, jasnego i zadbanego a nie jakieś ogóra nabrzmiałego w fuj kolorach.
szugarbejb jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2011-06-02, 14:49   #37
lady17
Wtajemniczenie

Cytat:
Posty Wizażanek w tym wątku jeszcze bardziej mnie zadziwiają
A co takiego Cie dziwi? Dziewczyna ma faceta, chce z nim iść na wesele bo m.in. po to się z kimś jest. A on wymyśla 100 różnych powodów dla , których nie pójdzie.

Najlepsze Promocje i Wyprzedaże

REKLAMA
Stary 2011-06-02, 14:50   #38
lovely banshee
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez lady17 Pokaż wiadomość
A co takiego Cie dziwi? Dziewczyna ma faceta, chce z nim iść na wesele bo m.in. po to się z kimś jest. A on wymyśla 100 różnych powodów dla , których nie pójdzie.
Po to jest się z kimś, żeby z nim się całować. A nie z obcymi ludźmi. I to na oczach partnera, sorry.
Stary 2011-06-02, 14:51   #39
_vixen_
Zakorzenienie

Cytat:
Ja bym nazbierała, Ty z rodziną, Luba z rodziną, Sine z rodziną, Hultaj z rodziną, Klarissa z rodziną, Paula z rodziną itd.

Moi wszyscy znajomi z kongresów salsowych, klienci, byli narzeczeni (ze 20 z rodzinami ...), także tego, nazbierałoby się

Do zakresu mojej rodziny rozumiem włączałby się nawet dziadek, babcia, pies i kot
Jak zapewnisz dobre jedzenie i chlanie, to przyjdę, czemu nie, na tę frytkownicę noname i ręczniki z Reala sie nie wykosztuje specjalnie przecież, a jedzenie do reklamowki na koniec imprezy pakować będę.

Cytat:
Napisane przez martynka89 Pokaż wiadomość
"zastaw sie a postaw sie" no nie? Pewnie dziewcze chcialo wielkie wesele, ktore kazdy bedzie pamietal i zaprosili cala rodzine lacznie z piata woda po kisielu, no i koledzy, kolezanki, sasiedzi, ktorzy przyjda sie najesc cala familia za posciel, zelazko albo czajnik bezprzewodowy

A z jedzenia to chyba piwo "VIP" z Biedronki i kiełbacha z Lidla, bo nie wiem, ile pieniędzy trzeba wydac, żeby to impreza na poziomie byla, 100 tysięcy Albo ojciec już dawno ze szwagrem 12 świniaków ubili i bimber od roku pędzą.
_vixen_ jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2011-06-02, 14:51   #40
martynka89
Zakorzenienie

Cytat:
Dla mnie brzmi, bo jakby mi jakiś obcy idiota chciał wpychać język do ust to chyabym mu go obcięła
Ze wzgledu na okolicznosci latwiej by bylo mu ten jezyk poprostu odgryzc
Stary 2011-06-02, 14:51   #41
lady17
Wtajemniczenie

Cytat:
Tak. Byłam na weselu ze swoim Tżetem. Złapał muche. Ja nie złapałam welonu. I po tańcu z nowa panną młodą goście krzyczeli gorzko, gorzko. Dali sobie buziaka w policzek i już. Nie wiem w czym problem. Chociaż faktycznie nie spotkałam się żeby krzyczano "gorzko" dla swiadków.

Edytowane przez lady17
Czas edycji: 2011-06-02 o 14:53
lady17 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując

Okazje i pomysły na prezent

REKLAMA
Stary 2011-06-02, 14:51   #42
lovely banshee
Raczkowanie

Cytat:
Dla autorki chyba nie, sama nazywa to ''pocałunkiem'', więc nie wiem jak to interpretować, ale to conajmniej dziwne.
Stary 2011-06-02, 14:52   #43
Lexie
Przyjaciel wizaz.pl

Cytat:
Napisane przez martynka89 Pokaż wiadomość
A moze facet ma problemy z alkoholem i trzyma sie z dala od pokus, zeby dziewczyna sie nie zorientowala?
Roznie ludzie reaguja po alkoholu a na weselu raczej ciezko o to zeby nie pic. Moze po kilku glebszych delikatnie mowiac nie zachowuje sie tak jak trzeba i chce uniknac takiej sytuacji?
Chyba mocno nadinterpretujesz...

Moim zdaniem autorko za mocno go naciskałaś, a on za słabo protestował - skoro tak bardzo nie chciał tam iść, powinien był od razu na wstępie powiedzieć, że nie.
Ty powinnaś była przyjrzeć się jego zachowaniu i zauważyć, że wyraźnie gość ma dylemat, bo straszliwie nie chce iść, ale też nie chce Ciebie rozczarować i się miota.

Powinniście byli to wcześniej dokładnie omówić i coś zadecydować, zamiast szarpać się do ostatniego momentu.

Nie powinien był wystawiać Cię w ostatniej chwili.
Dobrze, że idziesz z kolegą.

Z facetem porozmawiaj i spytaj o co tak naprawdę chodzi. Czy o to, że nie znosi wesel, czy wstydzi się pokazywać Twojej rodzinie/znajomym, czy jeszcze jakaś inna opcja (a jest ich sporo).
Lexie jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2011-06-02, 14:52   #44
Aaś
Zakorzenienie

ja widziałam gorzko dla świadków ostatni raz jakieś 6 lat temu (na moje nieszczęście ja byłam świadkową ) myślałam że już się tego nie robi...

ale mniejszą - większość. to nie największy problem.

ja się dziwię tżtowi... i co z tego że spotykają się TYLKO 2 miesiące? z chłopakiem z którym autorka ma przyjść nie spotyka się wcale. i?
strzela fochy i tyle. mój mąż po 3 tyg. (!) spotykania poszedł ze mną na wesele do rodziny i jakoś korona mu z głowy nie spadła. i ręce mu też nie odpadły jak tańczył z moimi ciotkami
Aaś jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2011-06-02, 14:54   #45
Fela Von Helvete
Zakorzenienie

Cytat:
No coś Ty, na kilku weselach, na których byłam wołali świadkom (czy tam dwójce wybrańców przy oczepinach) "gorzko gorzko" i ZAWSZE kończyło się cmoknięciem w rękę, policzek czy nawet w powietrze. Bez jaj, obcy sobie ludzie na weselach nie lecą w ślinę przy całej reszcie tylko dlatego, że "tłum się domaga"

Chociaż nie, był jeden wyjątek kiedy się świadkowie pocałowali ze sobą konkretniej, zgroza, zgorszenie i tak dalej - za świadków robiło małżeństwo

Edytowane przez Fela Von Helvete
Czas edycji: 2011-06-02 o 14:56
Fela Von Helvete jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2011-06-02, 14:54   #46
lovely banshee
Raczkowanie

Cytat:
Tak. Byłam na weselu ze swoim Tżetem. Złapał muche. Ja nie złapałam welonu. I po tańcu z nowa panną młodą goście krzyczeli gorzko, gorzko. Dali sobie buziaka w policzek i już. Nie wiem w czym problem. Chociaż faktycznie nie spotkałam się żeby krzyczano "gorzko" dla swiadków.
Nigdy się z czymś takim nie spotkałam. Zwykle jakiś taniec ''nowych'' młodych to tak, ale buziaki? Jak dla mnie to mega dziwne ''tradycje''...
Stary 2011-06-02, 14:55   #47
Noa_
Zadomowienie

Twój facet już wie, że idziesz z kolegą?
Noa_ jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2011-06-02, 14:55   #48
lady17
Wtajemniczenie

Cytat:
Napisane przez Aaś Pokaż wiadomość
ja widziałam gorzko dla świadków ostatni raz jakieś 6 lat temu (na moje nieszczęście ja byłam świadkową ) myślałam że już się tego nie robi...

ale mniejszą - większość. to nie największy problem.

ja się dziwię tżtowi... i co z tego że spotykają się TYLKO 2 miesiące? z chłopakiem z którym autorka ma przyjść nie spotyka się wcale. i?
strzela fochy i tyle. mój mąż po 3 tyg. (!) spotykania poszedł ze mną na wesele do rodziny i jakoś korona mu z głowy nie spadła. i ręce mu też nie odpadły jak tańczył z moimi ciotkami

Dokładnie. Dla mnie ten argument jest poprostu smieszny. Tak samo jak i ten,że on nikogo nie zna. A za rok będzie znał? No ludzie
Stary 2011-06-02, 14:57   #49
martynka89
Zakorzenienie

Cytat:

A z jedzenia to chyba piwo "VIP" z Biedronki i kiełbacha z Lidla, bo nie wiem, ile pieniędzy trzeba wydac, żeby to impreza na poziomie byla, 100 tysięcy Albo ojciec już dawno ze szwagrem 12 świniaków ubili i bimber od roku pędzą.
No wiesz... Jak wpadnie rodzinka chociaz 5cio albo 6cio osobowa to im sie zwroci posciel z Reala nawet ja by VIPem sie raczyli i Lidlowska A jak ktos ma w domu dziesiec czajnikow z wlasnego wesela to juz wogole wyzerka za darmo
Stary 2011-06-02, 14:57   #50
lovely banshee
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez Fela Von Helvete Pokaż wiadomość
No coś Ty, na kilku weselach, na których byłam wołali świadkom (czy tam dwójce wybrańców przy oczepinach) "gorzko gorzko" i ZAWSZE kończyło się cmoknięciem w rękę, policzek czy nawet w powietrze. Bez jaj, obcy sobie ludzie na weselach nie lecą w ślinę przy całej reszcie tylko dlatego, że "tłum się domaga"

Chociaż nie, był jeden wyjątek kiedy się świadkowie pocałowali ze sobą konkretniej, zgroza, zgorszenie i tak dalej - za świadków robiło małżeństwo
Nie wydaje mi się żeby TŻ Autorki był zazdrosny o pocałunek (jak to sama określiła!) w rękę...
Stary 2011-06-02, 15:00   #51
lady17
Wtajemniczenie

Cytat:
Nigdy się z czymś takim nie spotkałam. Zwykle jakiś taniec ''nowych'' młodych to tak, ale buziaki? Jak dla mnie to mega dziwne ''tradycje''...
A ja się spotkałam już kilka razy. I nie robiłam z tego afery. Ona była ze swoim facetem, mój Tż ze mną. Widać taka tradycja. Jak rodzina zaczęła krzyczeć gorzko to co mieli zrobić? Oburzyć się? To tylko zabawa. Nie potrzebnie dorabiacie ideologie.

---------- Dopisano o 16:00 ---------- Poprzedni post napisano o 15:57 ----------

Cytat:
Nie wydaje mi się żeby TŻ Autorki był zazdrosny o pocałunek (jak to sama określiła!) w rękę...
Aleś się uczepiła tego słowa. Synonimem pocałunku jest buziak, cmok. Czy koniecznie musi być w usta? Może tak jej się napisało i już. Nie wydaje mi się, żeby całowała się ze świadkiem, który będzie tam ze swoją dziewczyną.
Stary 2011-06-02, 15:03   #52
lovely banshee
Raczkowanie

Cytat:
A ja się spotkałam już kilka razy. I nie robiłam z tego afery. Ona była ze swoim facetem, mój Tż ze mną. Widać taka tradycja. Jak rodzina zaczęła krzyczeć gorzko to co mieli zrobić? Oburzyć się? To tylko zabawa. Nie potrzebnie dorabiacie ideologie.
Dla mnie wydzieranie się gorzko, gorzko do kogokolwiek kto nie jest parą młodą jest burackie i kojarzy mi się z wiejskimi zabawami podchmielonych ludzi.

---------- Dopisano o 16:03 ---------- Poprzedni post napisano o 16:02 ----------

A słyszałaś o czymś takim jak pocałunek w rękę czy policzek, bo ja nie. No cóż, możemy debatować, co Autorka miała na myśli, ale nic się nie dowiemy, dopóki ona się nie wypowie.
Stary 2011-06-02, 15:04   #53
lady17
Wtajemniczenie

Cytat:
Dla mnie wydzieranie się gorzko, gorzko do kogokolwiek kto nie jest parą młodą jest burackie i kojarzy mi się z wiejskimi zabawami podchmielonych ludzi.
No widać na tym weselu bawiły się same buraki a Panu Młodemu z butów wystawała słoma
Stary 2011-06-02, 15:09   #54
blysk_w_oku
Rozeznanie

Cytat:
Napisane przez liketoysoldiers Pokaż wiadomość
- bo nikogo nie zna - (ok ale na imprezie panieńsko-kawalerskiej tydzień temu, gdy naprawdę miał szansę poznać dużo ludzi - o 22.00 oświadczył mi że źle się czuje i chce wracać do domu a ja jak chcę to mogę zostać Wiem że ma problemy z sercem - miał zabieg kilka lat temu, twierdził że go kłuje - ale ja myślę że po prostu nie miał ochoty się bawić dalej...)
- bo nie umie tańczyć - tłumaczyłam że na weselu z 300 osobami nikt nie będzie zwracał uwagi jak o tańczy
- bo nie ma kasy - prezentu nie kupuje, na ciuchy już powiedziałam że mu pożyczę
- bo nie wie jak się tam dostanie bo ja będę jechać ze świadkiem - powiedziałam że wszystko zorganizuje...
-bo pracuje w sobotę - pracuje do 14, ślub jest o 16 w tej samej miejscowości...

To ja odpowiem kolorowo:

Nie polubił towarzystwa. Po prostu.
Może okazuje się, że on jest np. z innej "warstwy" niż osoby z kręgu Państwa Młodych? Może chodzi o kasę? Oni mają drogie wesele na 300 osób, a on nie ma garnituru...

Nie każdy dobrze się czuje na parkiecie w towarzystwie opasłych ciotek i podpitych wujków. Ok, przesadziłam z nazewnictwem.
Kończy dość późno pracę i nie dziwota, że mu nie za bardzo po drodze na wesele. 2h to jednak krotko na powrót, jedzenie, kąpiel, wyjazd, bla, bla, bla... No i skoro późno wróci to będą kłopociki z dojazdem. Nie chce Twojej pomocy, bo jest zbyt dumny.

A teraz czarno biała rzeczywistość. Może jest po prostu nudny jak flaki z olejem i nie nadaje się do zabrania na taką imprezę?

Sama znasz go najlepiej (chociaż krótko to i tak lepiej niż MY tutaj) - zdecyduj w jakich barwach widzisz ten związek...

Cytat:
Napisane przez liketoysoldiers Pokaż wiadomość
Co usłyszałam? - że jak ze mną pójdzie to pocałunek ze świadkiem tzw. "gorzko, gorzko" w ogóle nie wchodzi w grę, bo on od razu wyjdzie z sali.... ze jeśli pójdzie to nie musi być ze mną do końca i może sam wrócić wcześniej.... Dziewczyny ręce mi opadły....
Też nie wiem o co kaman... Jakie całowanie? A już myślałam, że na moim weselu były głupie tradycje
Stary 2011-06-02, 15:11   #55
Fela Von Helvete
Zakorzenienie

Cytat:
A ja wątpię, że jakakolwiek normalna kobieta ma się zamiar namiętnie całować z przypadkowym gościem na oczach swojego faceta i większości rodziny Poza tym autorka pisała, że jej facet ma już wizję na temat tego, jak to jego obecna kobieta zachowa się identycznie ja była i będzie sobie po kącikach na weselu z kimś romansować.

Błagam, powróćmy do rzeczywistości...

Mnie się czasami wydaje, że niektóre użytkowniczki na Wizażu by zrobiły niezłą karierę jako pisarki, serio jestem pod ogromnym wrażeniem jak to sobie ludzie potrafią dopisać całą historię na podstawie jednego posta byleby dowalić autorce

Edytowane przez Fela Von Helvete
Czas edycji: 2011-06-02 o 15:13
Fela Von Helvete jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2011-06-02, 15:22   #56
NibyNic
Zakorzenienie

no cóż
chłopak trochę dziwnie się zachowuje, skoro już nie chce iśc to po co te wahania - raz mówi, że pójdzie innym razem że nie
taka panna na wydaniu i chciałby i boi się

może autorka za bardzo nalega, ale z drugiej strony zależy jej żeby on jednak był, takie imprezy też pozwalają bliżej się poznać

co do "gorzko gorzko" świadków - byłam na weselu gdzie świadkowie byli w związkach - przy stole z młodymi siedziały też ich osoby towarzyszące i gdy goście zaczęli zachęcac do słodzenia wódki to było podwójnie bo świadkowie słodzili ze swoimi partnerami

NibyNic jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2011-06-02, 15:43   #57
Lea_ny
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez paollino Pokaż wiadomość
Ja w ogóle nie słyszałam o tradycji "gorzko" co do świadków
Ja też nie. Ale skoro mówicie, że to się zdarza, to według mnie autorka powinna uspokoić swojego chłopaka, że dałaby świadkowi co najwyżej buziaka w policzek - bo sądzę, że tego nie zrobiła (no chyba, że po prostu tego nie opisała - ale sądząc po oburzeniu, że partner nie będzie chciał patrzeć na jej pocałunek z innym facetem, to mam wrażenie, że wyjaśnienie sytuacji nie miało miejsca).

Cytat:
Wesele na 300 osób?

O takim czymś jeszcze nie słyszałam, gdzie się takie odbywają
Mój wujek mieszkający na wsi miał wesele na 250. Jak my-miastowi dziwiliśmy się, że taka wielka impreza, to rodzina ze wsi powiedziała, że to jedno z mniejszych wesel jakie widzieli
Stary 2011-06-02, 17:00   #58
Melanchton
Zakorzenienie

Ja tam myślę, że jego zachowanie wynika z jego osobowości i tyle. Facet Autorki jest nietowarzyski i nie lubi ludzi. Mój były przyjaciel ma taką dziewczynę i - co najlepsze! - ona też zawsze mówi, że ma chore serce. Trzy lata są ze sobą i trzy lata spotykamy się w większym gronie najwyżej raz w miesiącu na pół godziny bo potem serce/niewyspana/ głodna/zmęczona/musi rano do pracy/itp. I przez te pół godziny ona się do nikogo nie odzywa tylko marudzi mu do ucha. Zgroza, szczególnie, że to był zawsze bardzo fajny chłopak, człowiek-orkiestra, animator każdej zabawy, wszędzie go było pełno, do tańca i do różańca. A teraz niestety...

Droga Autorko, zastanów się, czy to aby na pewno jest facet dla Ciebie, czy będziesz w stanie poświęcić np. przyjaciół w imię siedzenia z nim w domu, bo on nikogo nie zna/nikogo nie lubi/ma słabe serce.
Ja nie wyobrażam sobie życia z takim facetem. Sama jestem duszą towarzystwa, a pierwsze wesele na jakim byłam z moim facetem to wesele jego kuzynki. Godzinę przed poznałam jego rodziców i rodzeństwo, potem całą resztę już na weselu. Bawiłam się świetnie, obtańcowałam wszystkich wujów i wszystkich kuzynów i braci, a mój facet wszystkie ciotki i wszystkie kuzynki Dało się? Dało, ale to chyba kwestia osobowości, łatwości przystosowania się do sytuacji, ciekawości świata i ludzi. Kto takiej nie ma będzie siedział na kanapie i zwalał wszystko na wadę serca. Pozdrawiam!
Stary 2011-06-02, 17:52   #59
Myszunia19
Zakorzenienie

to ciekawe ze o pocalunek (?) jest zazdrosny a o to ze ona idzie z innym to nie
Myszunia19 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2011-06-02, 17:56   #60
pierniczek_
Rozeznanie

Cytat:
Po to jest się z kimś, żeby z nim się całować. A nie z obcymi ludźmi. I to na oczach partnera, sorry.
Cytat:
Co Ty się tak uczepiłaś tego całowania i wymyślasz, że Autorka chce sie w ogóle całowac ze świadkiem? Przecież to jej TŻ wymyślił sobie, że tam będzie taka tradycja i on nie chce na to patrzeć. Kolejna wymówka gotowa.
pierniczek_ jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Odpowiedz

Nowe wątki na forum Intymnie

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości