![]() |
#31 |
Wtajemniczenie
|
Dot.: Grecja :)
Moja mama wyjechala własnie na wczasy do Grecji (Leptokaria). Z tym ze są to wczasy organizowane przez szkolę, w ktorej pracuje. Jak wroci to opisze wam jej wrazenia
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#32 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() ![]() ..widok z okna na Olimp itp. itd. ..nie wiem z czego mam zdjecia, dawno nie ogladalam.. na pewno z Aten, meteorow ![]() ![]() ..kojarzysz hotel SAN-PANTELEIMON? ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#33 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() ![]() ![]() ![]()
![]() |
![]() |
#34 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() ![]() ![]() ..poszukam fotek jutro rano bo dzisiaj jestem jakas 'inna'.. nie rozumiem co sie do mnie mowi.. ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#35 |
Zakorzenienie
|
a ja byłam w Olimpic Beach, obok Parali. w tym roczku, ahh bosko było
![]() ![]() ![]() ![]()
![]() |
#36 |
Zakorzenienie
|
nakede21 napisz cos wiecej o tym wyklupowaniu wycieczek fakultatywnych w b biurach na miejscu
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#37 |
BAN stały
|
Grecja-Ateny
Hej
![]() Mam zamiar w czerwcu odwiedzić mojego ojca który chwilowo pracuje w Atenach i zastanawiam się tak czy to ma jakiś sens. Bo w sumie, czy przez 2 tygodnie nie będę się tam nudzić? Pojechałybyście na moim miejscu ![]() ![]() ![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#38 |
Zadomowienie
|
Dot.: Grecja-Ateny
Jedź, jedź, jedź i nawet się nie zastanawiaj ! jeśli wolisz to ja mogę za Ciebie pojechać
![]() Kocham Ateny i zapewniam Cię, że nie będziesz się nudzić. Ja byłam ponad 2 miesiące, pojechałam do brata ale ostatecznie przeszłam Ateny wzdłuż i w szerz sama ![]() ![]() Do zwiedzania jest mnóstwo. najlepiej zaopatrz się w przewodnik i mapę - plan miasta i w drogę. Absolutnie koniecznie trzeba zobaczyć: *Akropol *Muzeum Archeologiczne *wszystko, co jest pod Akropolem - Plaka, Agora Rzymska, piękne' maleńkie uliczki, pełne sklepików z pamiątkami, kafejek , plac Monastiraki *Plac Sintagma, zmiana warty pod Parlamentem (co 4 godziny) *Park Narodowy *Świątynia Zeusa *góra Likawitos *Wzgórze Filopapu *Pireus ![]() Warto wybrać się do tzw. polskiej dzielnicy z polskim kościołem; niby nic ciekawego ale dziwne uczucie, kiedy wiesz, że jesteś w Atenach a widzisz polskie szyldy i ogłoszenia, sklepiki, restauracje itd Jeśli już się znudzisz (co jest według mnie niemożliwe) to możesz wsiąść w tram i pojechać na plażę ![]() Jeśli masz ważną legitymację (szkolną lub studencką) wstępy do muzeów, na Akropol i inne masz bezpłatne ![]()
![]() |
#39 |
BAN stały
|
dzięki
![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#40 | |
Wtajemniczenie
|
Cytat:
![]() ![]() ![]()
![]() |
![]() |
#41 |
Wcale nie be, tylko cacy kasieńka
|
Jeśli chodzi o zabytki to jest naprawde wieele do zobaczenia
![]() ![]()
![]() |
#42 |
Przyczajenie
|
Przeczytalam pare tematow zwiazanych z Grecja ale prosze o dalsze porady.
Planuje ze znajomym wybrac sie w celu zarobkowym na około 3 miesiace do Grecji np na wyspe Rodos. Jako ze to bedzie moj pierwszy raz prosze o porady. Jesli chodzi o nasz jezyk angielski (czy to w Grecji ma znaczenie?) - nie jest doskonaly ale w prostych sprawach powinnismy sie dogadac 1). Jak sie tam najkorzystniej dostać z Wroclawia? 2). Jak juz bedziemy na miejscu to jak jest ze znalezieniem lokum? 3). Czy oplaca sie jechac w ciemno? Jako ze na miejscu mamy dopiero zamiar szukac pracy. (Przez posredników nie chcielismy sie wybierac gdyz co chwila slychac jak oszukuja i wyzyskuja Polakow) 4) jak najlepiej szukać pracy w Grecji? Chodzic od hotelu do hotelu od baru do baru... itd? 5). W jakich jeszcze branzach mozna liczyc na zatrudnienie? 6) Czy mozna liczyc na to ze mnie i znajomego zatrudią w tym samym miejscu. 7) Czy ma sens taki wyjazd? Podobno w Londynie w okresie wakacyjnym naplywa wiele osob w celu zarobkowym w zwiazku z tym ciezko cos znaleźć. Jak jest z Grecją? Dziekuję za wszelkie porady i pomoc od osób, które już jechały w "ciemno" do Grecji lub wiedzą jak to jest. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#43 |
Rozeznanie
|
Malibia24 polecam forum gazety wyborczej, wątki o Grecji i Atenach. Nie pamiętam adresu, ale każdy znajdzie. Tam jest dużo o pracy, o Polakach i Polkach mieszkających w Atenach. Co do pracy - faceci w budowlance, kobiety w gastronomii albo przy sprzątaniu. Często kobiety pracuja w domach, sprzątając, opiekując się dziećmi czy osobami chorymi. Gotując. Różnie to bywa. To ciężka praca, czywiście. Często też mieszkają w tych domach, mają więc noclegi i wyżywienie.
A zarobki w Atenach - sprzątanie, opieka nad dziećmi - od 5 do 9 EURO na godzinę, zależy gdzie i u kogo. To oczywiście bez mieszkania i jedzenia, mieszkanie swoje. Najlepiej załapać kontakt z kimś już w Polsce, przez fora właśnie, żeby mieć nocleg na początek. Są też polskie biura pośrednictwa pracy. Pracy w budowlance bardzo wiele, a dla kobiet to już różnie. Wakacyjna praca na jakiejs wyspe powinna się znaleźć. Ale trzeba uważać, łatwo trafić na oszustów. Wątpię, żeby udało się znaleźć pracę parze w jednym miejscu. W budowlance zarobki lepsze ALE trzeba się znać. Każdego nie wezmą. Dwupokojowe mieszkanie na uboczu Aten kosztuje ok 250-400 EURO na miesiąc, zależnie od standardu. W tym za 250 nie zawsze da się mieszkać bez remontu. Dużo Polaków mieszka razem, po kilka osób w mieszkaniu. Jedzenie naprawdę drogie, ubrania, kosmetyki też. Część 4 razy droższa.
![]() |
#44 |
Raczkowanie
|
Grecja ;))
Wybieram się w te wakacje do Grecji i niestety z braku funduszy będę musiała się ograniczy do gora 2 wycieczek.
co powinnam zwiedziec z ponizej wymienionych rzeczy ? tzn wydaje mi sie,ze Ateny to raczej obowiazkowo,ale co jeszcze ? ![]() Meteory Olimp-Dion Waterland Skiathos Ateny Saloniki Delfy
![]() |
#45 |
Zadomowienie
|
Dot.: Grecja ;))
Z wycieczek, które wypisałaś wnioskuję, ze jedziesz gdzieś na Riwierę Olimpijską, prawda? jeśli tak to odradzam wycieczkę do Aten - podroż trwa długo a miasto ogląda się w większości z autokaru; fakt, zobaczysz Akropol ale (po długim pobycie w Atenach) wiem, że to nie wystarczy.
Byłam kiedyś w miejscowości Leptokaria (na Riwierze Olimpijskiej właśnie) i miałam do wyboru te same wycieczki. Z powodu ograniczonych funduszy wybrałam Meteory i Skiathos (o zwiedzaniu Aten przez szybę autokaru dowiedziałam się wcześniej z opowiadań kilku osób więc zrezygnowałam) Obie wycieczki były naprawdę świetne. Meteory to piękne widoki, klasztory i skały tworzą niezapomniany krajobraz ![]() ![]() Pozostałych miejsc nie odwiedziłam chociaż na pewno są tego warte a na Ateny polecam osobną wycieczkę na południe kraju
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
![]() |
#46 |
Raczkowanie
|
zdecydowanie Meteory jest to miejsce godne zdwiedzenia, Skiathos tak samo
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#47 | |
Przyczajenie
|
Cytat:
![]() Co do noclegu to koleżanka z tematu obok napisała, że "Kochana, w Grecji jak znajdujesz pracę to zazwyczaj LOKUM+ WYZYWIENIE masz zapewnione, wiec to jest ten plus" Acha jakbyś mogła jeszcze napisać czy w Grecji nie ma jakiś zbiorów owoców - winogron czy coś w tym rodzaju w jakiś regionach Grecji? - myśle, że tu zatrudniliby mnie razem ze znajomym |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#48 |
Rozeznanie
|
Tu o pracy w Grecji: http://forum.gazeta.pl/forum/71,1.html?f=40043
Tu na jakich warunkach mozesz podjac prace etc. http://www.gazetaprawna.pl/?action=s...39.5.1.0.3.htm Powodzenia ![]() Ja bylam w Grecji 10 lat temu, ale do tej pory milo wspominam pobyt (swietowalam tam moja 18-stke!) ![]()
![]() |
#49 |
Raczkowanie
|
Jak wyżej...polecam meteory
![]() w Atenach byłam i nie zachwyciłam się. Poprostu tam trzeba mieć więcej czasu na zwiedzanie a nie pare godzin. Zresztą podróż rzeczywiście jest bardzo długa i nie chce sie już po niej zwiedzać. Na Twoim miejscu wybrałabym też Skiathos. Naprawde pieknie...świetna zabawa ![]() ahh...zabierz mnie ze sobą ![]()
![]() |
#50 |
Zakorzenienie
|
czesc
![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#51 |
Zakorzenienie
|
czesc
![]() wybieram sie w polowie lipca na oboz do leptokarii i nie mam pojecia ile wziasc pieniedzy..hmm ja cenowo było jedzenie a dokladniej alkohol i papierosy? pozdrawiam ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#52 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
![]() Piwo w sklepie puszkowe kosztowało 1,3 Eur Heineken i Calsberg . 0,9E jakies inne niemieckie ![]() W hipermarketach taniej ![]() W tawernie kosztowało 2,5-4 Eur. http://grecja-online.pl/ceny-w-grecji/ceny-jedzenia.php
![]() |
![]() |
#53 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() ![]() ![]() Ale Ci zazdroszczę!!! Leptokaria! Kocham to miasteczko! Dokładnie-weź tyle, ile możesz. Wszystko zależy od Twoich potrzeb i możliwości. Z alkoholi polecam tanie wina (nie śmiejcie się ! ![]() Te 'droższe' po 2, 3 euro były okropne! A te po 0.99, 1 euro były naprawdę super ![]() Przysmakiem jest też Ouzo, które dostaniesz praktycznie wkażdym sklepie. Ceny są różne w zależności od pojemności ale chyba najniższa cena to 3euro. ciemka-polecam wspomniane już Meteory. Naprawdę warto ![]() Olimp Dion w życiu! ![]()
![]() ![]() |
![]() |
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
![]() |
#54 |
Zadomowienie
|
Ja tez polecam
![]()
![]() |
#55 |
Zakorzenienie
|
Tak, Grecy mają smaczne te swoje białe wina
![]() Jeśli chodzi o piwo to Grecy piją Heinekena i Amstela, niektórzy uznają tylko te dwa ![]() Ouzo jest pyszne w połączeniu z sokiem pomarańczowym lub brzoskwiniowym polecam ![]() ![]() Gorąco polecam wycieczkę na Skiathos, jeśli chce się poczuć napradę grecki klimat ![]()
![]() |
#56 |
Raczkowanie
|
Cena papierosów od 1.80 do 3.30 e, jeżeli chodzi o alkohole w markecie np. butelka absoluta 11e, piwko ok 80 centów puszka. Z tawernami i kawiarniami różnie bywa przeważnie za piwko płacisz 2e
![]() |
#57 |
Zakorzenienie
|
Mam jescze jedno pytanie
![]() Czy w leptokarii jest duzo clubow i jaka plaza jest? Bo słyszalam wiele opinii i sa bardzo różne. POodbno zalezy to od miejsca? Czy był ktos w hotel Galaxy? Pozdrawiam ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#58 |
Raczkowanie
|
Hej!
Byłam w Grecji 4 lata temu (więc dość dawno). Wybrałyśmy się z kumpelami na pierwsze w naszym życiu wczasy. Wcześniej jeździłyśmy na obozy młodzieżowe gdzie też się poznałyśmy. Pobyt w Grecji był dla mnie niezapomnianym przeżyciem. To najcudowniejsze wakacje jakie przeżyłam ![]() Sczególnie polecam Meteory - tego nie można przegabić!!! ![]() ![]() ![]() Skiathos - jeśli o mnie chodzi to bez rewelki. Ładne miejsce i widoki. Dużo charakterystycznych domów z niebieskimi okiennicami. Całkiem miło i przyjemnie ale nic nadzwyczajnego. Ateny - moim zdaniem są piękne i należy je zobaczyć. Prawdą jest, że długo sie tam jedzie ale nie pamiętam tej podróży bo, albo spałam, albo świetnie bawiłam się w autokarze ze znajomymi przy zastosowaniu napojów wyskokowych, hehe ![]() ![]() Ciekawą atrakcją są również Greckie Wieczory. Wino, jedzenie, tańce, występy - wszystko bez ograniczeń. Płacisz jednorazowo i "rządzisz" ![]() Winko ![]() ![]() Baaardzo Ci zazdroszę tego wyjazdu ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Życzę udanej, miłej, wesołej, szalonej i niepowtarzalnej przygody!!! Aaaa... i polecam greckie gyrosy! Są przepyszne - zupełnie inne niż u nas. Zawijają (chyba) w drożdżowy placek frytki, mięsko, pimidorki, cebulkę, sos tzatziki i chyba coś jeszcze ale nie pamiętam. Jest wyśmienite!
![]() |
#59 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
![]() ![]()
![]() |
![]() |
#60 |
Zakorzenienie
|
Mrożone ufle są świetne
![]() ![]() ![]() ![]()
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 09:34.