|
|
#31 |
|
Zakorzenienie
|
Dot.: Szpital w RYBNIKU
ja sama nie wiem co z tym znieczuleniem. Najpierw naczytałam się o nim okropnych rzeczy, potem dotarłam do tych przychylnych
ale tak sobie myśle, że jakby było bardzo szkodliwe to przecież by go nie stosowali. Fajnie że mamy taką opcje i możemy o nie poprosić ![]() ja wczoraj miałam wizyte i szyjka mi się skraca
|
|
|
|
|
#32 | |
|
Raczkowanie
|
Cytat:
Na kiedy masz termin?
|
|
|
|
|
|
#33 |
|
Rozeznanie
|
Dizewczyna ja miałam w Rybniku to znieczulenie 6 lat temu. Na początku byłam twarda i oczywiście mówiłam absolutnie żadnego znieczulenia, no ale życie jednak pokazało inaczej
i z perspektywy czasu nie żałuję że miałam znieczulenie i jestem wdzięczna losowi, że mi je zaproponowano.
|
|
#34 | |
|
Raczkowanie
|
Cytat:
No własnie. Ja tez jestem twarda i codziennie sobie mówię: tyle kobiet to przezyło to i ja dam radę, ale znając życie przy pierwszym bólu zacznę już błagać o znieczulenie acelinka, mi też lekarz mówi, ze sie skraca. Wprowadziło mnie to w taki obłęd, że odkąd wiem, to prawie codziennie rodzę tzn. kazdy ból wydaje mi sie skurczem, każda maź czopem śluzowym i ... w ogóle Poszłam wiec raz jeszcze do niego i powiedziałam, że chce wiedzieć co dokladnie sie dzieje, od A do Z. I powiedział, że to że sie skraca to znaczy ze sie przygotowuje do porodu. Zresztą 2 cm to jeszcze nie jest tragedia (jaka długość u CIebie?? ) i że póki nie jest zupełnie miekka to nie ma stresu Poza tym - najpierw gdy dowiedziałam sie ze moze byc szybciej to ucieszyłam się myśląc, że dziecko bedzie szybciej z nami i że szybciej je zobaczę i przytulę. Teraz i leżę i robię wszystko by dać jej więcej czasu. Jak to powiedział ginekolog: każdy dzień jej bycia w brzuchu to dla niej lepsze niż cokolwiek innego. I każdy dzień to takie małe zwyciestwo na drodze do jej 100% zdrowia i 10 punktów apgar Wiec teraz juz egoistycznie nie myśle, że chcę ją MIEĆ SZYBCIEJ Tylko czekam. A szyjka jest pod obserwacją i wcale nie oznacza szybszego porodu. Nie zawsze Ponoć przy skracającej sie szyjce część kobiet tak stresująco podchodzi do tego, że ze stresu przenoszą ciążę o dwa tygodnie
|
|
|
|
|
|
#35 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
ogólnie nie panikuje jeszcze zobaczymy co będzie za 2 tygodnie na wizycie czy będzie się dalej skracać tak szybko, jak tak to się będziemy martwić co dalej ![]() a ogólnie na porodówke mi się nie śpieszy bo jeszcze remont kuchni musimy zrobić |
|
|
|
|
|
#36 | |
|
Raczkowanie
|
Cytat:
My mieszkanie mieliśmy zmieniać (przenieść sie do większego) przed porodem, ale ... odłożyliśmy sprawę na później właśnie dlatego by to zrobić "na spokojnie" a w ciąży sie nie przemęczyć za bardzo Ale żałuję, bo już bym chciała mieszkać gdzie indziej To dawaj znać regularnie co z tą szyjką, bo jestem w podobnej sytuacji i lekarz też mówi, że "poczekamy co będzie dalej". A ja sama nie wiem czy to jego "czekanie" jest normalne, czy nie powinien raczej jakoś ingerować w to skracanie lekami? Mi (jestem w 35 tc) przepisał jakieś preparaty z magnezem i...tyle. Żadnych konkretnych leków. A wczoraj przed zaśnięciem dostałam takich bolesnych skurczów, że myślałam, że rodzę. 3 pod rząd skurcze , a potem cisza. Cholera wie, co sie dzieje z tym organizmem
|
|
|
|
|
|
#37 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() ja dostałam rozkurczowy Fenoterol żeby mi się brzuch tak nie napinał, orpócz tego biore magnez ale to od początku ciąży, żelzo bo mam anemie no i witaminki sie smieje ze jem ciągle tabletki jak schorowana babcinka ![]() Skoro masz skurcze to chyba tera zjuż coś Ci przepisze chociaz podobno od 36 tygodnia można śmiało rodzić to może dlategoz rezygnował z leków
|
|
|
|
|
|
#38 | |
|
Raczkowanie
|
Cytat:
Na 12 sierpnia. Ale generalnie to jaja są z tym terminem, bo wg ostatniej miesiaczki powinno być 18 sierpnia... a wg usg to wychodzi raz 6 sierpnia, raz 8 sierpnia, najpóźniej 12 sierpnia. I tego 12-go sie z lekarzem trzymamy bo to ponoć najbardziej wiarygodne usg (ok10 tygodnia robione). Tak to niestety jest gdy ciąża dopada nas z zaskoczenia, a ja nawet nie byłam w stanie określić dnia okresu - tylko tak plus minus podałam Zastanawia mnie "wiarygodność" tych wyliczanych terminów
|
|
|
|
|
|
#39 | |
|
Raczkowanie
|
Cytat:
beatkap mamy bardzo podobną sytuacje tylko że mi wg ostatniej miesiączki wychodzi 23 lipca a od samego początku na USG wychodzi 14 sierpień. Na ostatniej wizycie troszkę się zmieniło i pokazało 11 ![]() Więc może się trafimy na porodówce ![]() Miałam bardzo nieregularne cykle i lekarz powiedział że mogła mi się po prostu owulacja przesunąć...
|
|
|
|
|
|
#40 |
|
Zakorzenienie
|
oj dziewczyny, to już niedługo
Dusiu a powiedz mi kochana, ubranka dla maleństwa to tylko na wyjście ze szpitala się bierze, tak? bo słyszałam ze wcześniej ubierają w jakieś szpitalne czy cuś
|
|
|
|
|
#41 | ||
|
Raczkowanie
|
Cytat:
Ja jutro mam wizytę u lekarza to się dowiem, czy na pewno trzymamy się tego termimu 12-go sierpnia. Już mnie to irytuje, bo nie wiadomo na czym się stoi. Wiem tyle, że USG jest bardziej wiarygodne niż data miesiączki więc pewnie w okolicach sierpnia sie zjawisz A na zdjęciu USG ostatnim jaki termin jest podany? Ile dzidziuś waży? Ja to mam różnice tygodnia mieszy okresem a USG, ale w Twoim pryzpadku to prawie 3 tygodnie. Więc powinni widzieć bo wadze dziecka czy to bliżej lipca czy bliżej sierpnia, nie?---------- Dopisano o 11:34 ---------- Poprzedni post napisano o 11:31 ---------- Cytat:
Wiem, że pytanie nie do mnie, ale się delikatnie wtrące lekarz który pracuje w rybnickim szpitalu zapewniał mnie, że ubranka na samo wyjście w zupełności wystarczą. Chociaż, jak się uprzesz by przez te 3 dni w szpitalu Twoje dziecko miało na sobie coś swojego a nie szpitalnego to też Ci pojdą na rękę.. Ale to nie jest konieczne Jak tam zdrówko i samopoczucie? Stresik jest?
|
||
|
|
|
|
#42 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
bo słyszałam ze jak sie weźmie swoje ubranka to najprawdopodobniej się ich już nie dostanie spowrotem a na liście którą dostałam od Dusi były ubranka dla niemowlęcią więc się pogubiłam ![]() Ogólnie czuję się dobrze biorę te tabletki rozkurczowe i czasami boli mnie głowa strasznie bo podnoszą ciśnienia, no i chyba standardowe problemy z bólem kręgosłupa i pleców Stresiku nie mam nic a nic póki co i oby tak nadłażuj ![]() a u Was kobitki jak z poziomem stresu? |
|
|
|
|
|
#43 | ||
|
Raczkowanie
|
Cytat:
Jestem świeża w temacie bo moja szwagierka rodziła tydzień temu w rybnickim szpitalu ![]() Cytat:
|
||
|
|
|
|
#44 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
dziwne to jak dla mnie ![]() a jak wrażenia szwagierki, ok?
|
|
|
|
|
|
#45 |
|
Raczkowanie
|
A my dziś po wizycie... i mamy KLUSKĘ 3150 gram a termin na... 11 sierpnia
Lekarz powiedział, że jak się zdarzy wcześniej to się zdarzy, a trzymamy się terminu wylicznego przy któryms z pierwszych USG bo jest najbardziej pradopodobny. Oj, a już myślałam, że ją przywitam nieco szybciej
|
|
|
|
|
#46 | |
|
Raczkowanie
|
Cytat:
każda pomoc się przyda A szwagierka oki, miała drugą już cesarkę. beatkap1 - może faktycznie się spotkamy też bym chciała wiedzieć ile moja kluseczka już waży... muszę jeszcze czekać 11 dni na wizytę.Dziewczyny czy któraś z Was tez ma problem z puchnącymi nogami? |
|
|
|
|
|
#47 |
|
Zakorzenienie
|
Duśko ja myślałam ze jedynie pomagają ubrać itd. końcu wrócimy z maluszkiem do domu i raczej nikt za nas tego nie zrobi
no ale jak ubierają to okej, jak lubią ![]() Mi puchną stopy i palce u rąk. Nic mi raczej na to nie pomaga, ani zimna woda ani leżenie z nogami do góry jedynie co to zmiana pogody na chłodniejszą nieco. beatkap fajna kluseczka ja się dowiem w poniedziałek ile nasza Niunia waży i mierzy
|
|
|
|
|
#48 |
|
Raczkowanie
|
oj dziewczyny, niebawem się dowiecie ile ważą Wasze maluchy (zaraz przybiegnijcie tu napisać, bo ciekawa jestem). Nasza "mała" nas zaskoczyła tak, że myslałam, że spadne z kozetki. Cały czas taka niepozorna a tu nagle... ponad 3 kilo żywej wagi. Nie wiem czy to z powodu tego, że sporo słodyczy jem? :/ Póki co zwalam na tatusia. Jest postawny więc to pewnie ma po nim;D ale ja przez to się boję porodu coraz bardziej!
![]() A na a opuchnięte nogi to polecam masaż ( o ile nie macie łaskotek )
|
|
|
|
|
#49 |
|
Przyczajenie
|
hej hej, witam wszystkich ja mam termin na 20 sierpnia i też w Rybniku.. gdyby, któraś urodziła wcześniej może napisać jak było?
|
|
|
|
|
#50 | |
|
Raczkowanie
|
Cytat:
jedno wiem na pewno - bez stresu. Nikt nam tam krzywdy nie zrobi, naszym maluszkom również A spodziewasz sie chłopca? dziewczynki? dusia81 przepadłaś gdzieś?? jak tam po wizycie?
|
|
|
|
|
|
#51 |
|
Przyczajenie
|
Dziewczynka
ale na razie odwrócona głową do góry, więc może będę mieć cesarkę.. jeszcze nie wiadomo. Trochę się przejmuję bo nie wiem na co się nastawiać.
|
|
|
|
|
#52 |
|
Zakorzenienie
|
hej kobietki
jak tam się trzymacie, nóżki zaciśnięte? ![]() w poniedziałek miała wizyte - szyjke mam prawie płaską, więc mam leżeć i zaciskać nóżki mam wytrzymać do 15 sierpnia a potem moge spokojnie rodzic, zobaczymy co to będzie
|
|
|
|
|
#53 | |
|
Raczkowanie
|
Cytat:
Ale powiedział, że jak tylko trafi to się zacznie. I żebym w ciagu najbliższych dwóch tygodni była w pełnej gotowości. A teraz pytanie - jak Małej pomóc "nacelować"?? Acelinka a twoje maleństwo musi czekać do 15-go? Mi lekarz powiedział, ze nasza, mimo, ze byłaby przed terminem, przy tej wadze i tych wymiarach to już wcześniaczkiem nie będzie Termin wg USG masz na kiedy? Trzymam kciuki za wszystkie rodzące w Rybniku, zdam relację.. jesli dziecko w końcu sie zdecyduje pojawić po drugiej stronie brzucha! ![]() ---------- Dopisano o 10:49 ---------- Poprzedni post napisano o 09:58 ---------- dziewczyny, a ja mam jeszcze jedno pytanie - zwłaszcza do tych, które w Rybniku już rodziły, albo maja "informacje z pierwszej ręki". Mianowicie...założmy sie zaczeło się i jedziemy do szpitala (heh, wizualizacja porodu). Izba przyjęć i mówię po prsotu pani na IP ze che poród rodzinny i już załatwione? Czy jakieś formalności? Czy jesli sala będzie wolna (do porodów rodzinnych) to mnie na nią po prostu skierują? (mi mama mówi "może weź jakąś kasę ze sobą, jakby Cię nie chcieli na tą salę przyjąć " -> ale wiecie... to "stara szkoła" a ja jestem przeciwna łapówkarstwu i basta). Jakoś nie interesowałam sie tym tematem - myślę : zacznie się - to jadę. Nie byłam tam na porodówce by się przyjrzeć jak się tam wszystko odbywa, ale może ktoraś odwiedzila ten szpital pod tym kątem i może przekazać jakieś konkretne informacje? To aż śmieszne - tak bardzo jestem skupiona na wizji porodu, że takie rzeczy jak "formalności" jakoś mi umykają
|
|
|
|
|
|
#54 | ||
|
Raczkowanie
|
Cytat:
![]() beatkap1 - nie przepadłam podczytuje was Na wizycie dowiedziałam się że szyjka mi się skraca... na razie tylko o dwa punkty?? (nie wiem ile to jest!!) w sumie to jeszcze mam ponad 20 dni ![]() Ale się już ciągnie..... a mała ma juz ponad 3000 i robi się ciężko ![]() Mi podobnie jak tobie lekarz powiedział że mogę już właściwie w każdej chwili rodzić (skończony 37 tydzień czyli mała donoszona) a tylko w razie czego (gdyby się jej nie spieszyło) to 20 na porodówkę bo ma dyżur. Wiecie może jak długo ważne są badania Hbs i Wa - bo zgłupiałam, ja je miałam robione na początku ciąży a na forach pisze że to różnie w szpitalach jest (jedni chcą nie starsze niż miesiąc) nie wiem jak to jest w naszym szpitalu, będę je musiała powtarzać? ---------- Dopisano o 12:53 ---------- Poprzedni post napisano o 12:47 ---------- Cytat:
Na początku musisz przyjść na IP - sala nr 7 i się wepchać przed wszystkich oczekujących i powiedzieć że właśnie rodzisz (chcę to widzieć skoro w sklepie nie puszczają bez kolejek Potem ciebie zabierają tylnymi drzwiami a mąż normalną windą rusza na 4 piętro... Mam nadzieję że go potem tam na górze normalnie wpuszczą na porodówkę
|
||
|
|
|
|
#55 | |
|
Raczkowanie
|
dusia to dobrze, że mała donoszona
Twoje 3 kilo to nic! pomyśl, że ja bedę musiała "przecisnąć" przez siebie minimum 3700! zazdroszczę Ci takiej kruszynki cieszę się, że wszystko ok. Też już nie możesz sie doczekać? Ja chciałam tylko zdementować ploki: seks, spacer (6godzin), sprzątanie, olejek z wiesiołka, sok pomaranczowy z olejkiem rycynowym i wszystko inne NIE DZIAŁA! Przynajmniej na mnie Co do badań - to pewnie chodzi Ci o HBS i Wassermana. Mnie lekarz pytal na poczatku ciazy które badania i kiedy robimy (o tyle to było dla mnie wazne, ze wszystkie robiłam prywatnie, a wiadomo, że nie każde kosztuje 5 zł) i mówił, że wyniki tych dwoch TRZEBA mieć ze sobą na porodówce najlepiej, ale moge je zrobic w kazdej chwili. Zrobiłam w 8 miesiącu, wyniki wpisał do karty ciąży i tyle. Mysle, że jako lekarz pracujacy w Orzepowicach powiedziałby mi, jesli one miałyby w szpitalu okazać sie nieważne bo sa sprzed 2 miesiecy.. To dobrze, że szyjka się skraca Ja ostatnio lekarza wymęczyłam o tą szyjkę, żeby mi powyjaśniał co z nią jest i jak to "skrócenie" interpretować Powiedział, że nie ma idealnej długości "do porodu" bo kazda szyjka ma inna długość "z natury". Moja miała 4 cm przez całą ciążę, a ostatnio podczas badania mówił, że ma ponad 1 cm. Wiec... małymi krokami zblizamy sie do porodu. Ale mowił mi też co innego - że , że szyjka rano może mieć 4 cm, a wieczorem już 0,5 cm Wiec to taka ruletka I że cieszyć się mam, że się skraca. Może nie przenosimy naszych maluchów dzieki temu![]() Dzięki za informacje dot. szpitala. Jestem jakoś tak "spanikowana" bardziej formalnościami niż porodem! Wczoraj kupiłam dla męża klapki bo nie miał Jestem tak ciekawa tego, jak to z nim będzie na sali. On taki odważny z natury jest... ale nie o takich odwaznych słyszałam, co mdleli i panikowali Jeszcze tydzień siedzimy u siebie, a potem jadę już do Rybnika do mamy, by tam oczekiwać na poród (no chyba, że w tym tyg. coś ruszy). Wolałabym nie, bo mój lekarz jest na urlopie, a skoro on odpoczywa...to obawiam sie, że bedzie pan Ł. obsługiwał ciężarne![]() ---------- Dopisano o 08:16 ---------- Poprzedni post napisano o 08:12 ---------- Cytat:
nic się nie bój, może się jeszcze odwróci! są takie przypadki przecież (wcale nie rzadkie), że dzieciątko się odwraca na kilka dni przed porodem. Nie zakładaj najgorszego ![]() A kto prowadzi Twoją ciążę? Masz jakiś kontakt z lekarzami z Orzepowic czy po prostu rodzisz tam, bo najbliżej? |
|
|
|
|
|
#56 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() ja mam termin normalny na 3 września i dlatego do 15 sierpnia mam wytrzymać lekarz ostatnio miał mi powiedzieć ile mała wazy i nie powiedział za tydzień na wizyte będe go o to molestować ![]() Co do pomocnych rzeczy to ja słyszałam że schylanie pomaga dziecku zejsc do kanału, ale skoro u Ciebie takie metody nie działają to nie wiem ![]() Z tą salą to ja słyszałam że jest tak: jak masz sczęście i jest wolna trafiasz na nią od razu, jak nie to na zwykłą sale, ewentualnie w czasie porodu Cię przenosią, no a jak się nie zwolni to poród na wspólnej sali. Pieniędzy bym nie brała bo to nic nie da jak sala nie będzie wolna to i pieniążki nie pomogą, chyba decyduje postęp porodu i jakby były dwie kobitki które chcą tam rodzić to wysłali bym tą ktora ma bliżej do końca albo tą która ma znajomości Ja też się ostatnio zastanawiałam iedy pojechać na porodówke w razie czegoś ... nie chciałabym za wcześnie, myśle ze jak skurcze już będe dosyć częste ewentualnie jak wody odejdą, do szpitala mam bliziutko to moge czekać
|
|
|
|
|
|
#57 |
|
Przyczajenie
|
Beatkap1 tak wiem, że czasami odwracają się dzieci nawet w ostatnim momencie, ale właśnie dlatego się staram na nic nie nastawiać. Boję się, że sama siebie psychicznie przekonam do cesarki, a tu bach i sn i się załamię. Albo na odwrót.
Prowadzi mnie Grochowicz, chodzę do niego prywatnie. I właśnie w czwartek mam wizytę i KTG i USG, ale też nie wiem czy to wyjdzie bo pech chciał, że w czwartek od Kardiologa mam mieć założony Holter, żeby wyjaśnić dlaczego w 7-8 miesiącu kołatało mi ciągle serce i miałam puls na 120. Ehh chciałabym, żeby już wszystko było jasne i się ułożyło. |
|
|
|
|
#58 | |
|
Raczkowanie
|
Cytat:
Molestuj lekarza, molestuj. Mój mi mówił, że wiele zależy od wagi dziecka która można (plus/minus) poznać przez USG jak i od tego czy ma już wyćwiczony odruch ssania (też to widać przez USG) - jesli te dwa paramtery sa ok. i do tego nie ma problemow z oddychaniem i serduchem wcześniaczki świetnie sobie radzą w świecie, nawet jesli za szybko w niego wkroczą Będzie dobrze! A na porodówkę - zazdroszczę że masz tak blisko Ja , jak sie zacznie, będę jechała 70 km:/ Troche sie boję że nie zdążę choć i na szkole rodzenia i lekarz zapewniają, że czasu jest aż nadto W razie czego mam jeden szpital "po drodze" na oku - jakby co. I tez sie boje , ze zrobie panikę zanim sie cokolwiek zacznie Ale tłumacze sie tym, że to pierwsze dziecko i ...skąd mam wiedzieć o wieku rzeczach? Ja nawet nie wiem czy skurcze które mam to jest TO czy to jeszcze nie TO Ufam, że instynkt mi podpowie, że się zaczyna
|
|
|
|
|
|
#59 | |
|
Raczkowanie
|
Cytat:
Jak tam to KTG i USG? Ja chciałabym to KTG mieć już, wiedzieć, że jest ok. Mała tak niewiele sie rusza (co nie powinno dziwić przy jej wadze:P), wiec pewnie byłabym spokojniejsza gdybym wiedziała, że jest OK. Poza tym to pewnie takie fajne...słuchać jak jej tam jest w środku Jak tam wizyta u kardiologa? Mam nadzieję, że bez żadnych nieprawidłowości? I jak maleństwo? zdecydowało się odwrócić główką w dół?
|
|
|
|
|
|
#60 |
|
Zadomowienie
|
Ja rodziłam w Rybniku w maju. Miałam cc, bo wcześniejsza ciąża też się skończyła cięciem. Jestem bardzo zadowolona z opieki na wszystkich oddziałach przez które przeszłam: patologia ciąży, porodówka, położniczy. Położne miłe i chętne do pomocy bez żadnego dawania w łapę. Pielęgniarki noworodkowe zabierały dzieciaczki na noc, jeśli mama chciała odpocząć. W razie jakichś konkretniejszych pytań(co wziąć czy coś) to proszę o PW. Odpowiem chętnie, ale tu rzadko zaglądam. Życzę lekkich porodów!
|
|
|
![]() |
Nowe wątki na forum Poczekalnia - będę mamą
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 11:32.

ale tak sobie myśle, że jakby było bardzo szkodliwe to przecież by go nie stosowali. Fajnie że mamy taką opcje i możemy o nie poprosić 

chociaz podobno od 36 tygodnia można śmiało rodzić to może dlategoz rezygnował z leków 

dziwne to jak dla mnie
jak tam się trzymacie, nóżki zaciśnięte? 
za tydzień na wizyte będe go o to molestować