![]() |
#31 | |
Konto usunięte
|
Dot.: Filologia?
Cytat:
Aczkolwiek lingwistów i filologów (innych niż wybierających angielski) się nie uzbierało. Na angielską chce iść bardzo wiele osób (choćby z mojego rocznika, co mnie bardzo dziwi, bo to nawet nie łączone filologie a stricte angielska, np. tłumaczenie czy nauczanie (dodam, iż jedna koleżanka idzie na fililogie angielska zdając uprzednio tylko...podstawę z ang / przyznam, że na filologie angielska bałabym się iść teraz, z moim poziomem,choć zdawałam rozszerzenie i poszło mi całkiem ok, przynajmniej to ustne)). Na inne- ja na rosyjską, w sumie jedyna z mojego rocznika(!), koleżanka na hiszpańską właśnie, inna na francuską... poza tym- masa socjologów, politologów, pedagogów, polonistów, prawników też kilku się znajdzie. Dlatego myślę tez tak, że skoro nie zostałam obdarzona 'cudownym matematycznym umysłem', by iść na jakiś super przyszłościowy kierunek typu fizyka atomowa, medyczną czy jakąkolwiek inżynierkę, to wole pozostać przy językach+pasji do literatury. One troszkę bardziej poszerzają moje horyzonty, gdyż dodając jakiś kierunek jeszcze plus kursy mogę podjąć pracę w naprawdę wielu zawodach. Edytowane przez fb24380c66adcd12b33e8f4bdd3c2d486418deb5_5f7f99f1ecd69 Czas edycji: 2011-06-23 o 21:39 |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#32 |
Raczkowanie
|
My humaniści mamy ciężej, tak naprawdę żaden kierunek nie gwarantuje nam dobrej pracy
![]() ![]()
![]() |
#33 | |
Konto usunięte
|
Cytat:
![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#34 | |
Zakorzenienie
|
Nie rozumiem tej paniki
![]() ![]() ![]() ![]() ---------- Dopisano o 23:49 ---------- Poprzedni post napisano o 23:45 ---------- Cytat:
I uwierz mi taki spedytor ze znajomością szwedzkiego który siedzi w handlu morskim spokojnie może trzepać trzy razy więcej niż ktoś po politechnice. Kwestia przemyślenia sprawy i zdobycia doświadczenia zawodowego. |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#35 | |
Konto usunięte
|
Cytat:
![]() Nie ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#36 |
Raczkowanie
|
Muszynianka-
![]() To myślę teraz, nie wiem, co za pół h ![]() Kamiliah-jak coś to się spotkamy ![]() ![]() ---------- Dopisano o 10:46 ---------- Poprzedni post napisano o 10:42 ---------- [1=fb24380c66adcd12b33e8f4 bdd3c2d486418deb5_5f7f99f 1ecd69;27700829]Hej ![]() Zalogowałam się na filologię rosyjską, program tłumaczeniowy i czekam na wyniki z matur ![]() [/QUOTE] Przepraszam, nie doczytałam w Twoim wczorajszym poście.
![]() |
![]() |
#37 | |
CORELIPS
|
[1=fb24380c66adcd12b33e8f4 bdd3c2d486418deb5_5f7f99f 1ecd69;27704461]Na słowiańską też złożyłam, ale tylko w ramach 'kierunku ratunkowego' (wstyd się przyznać ;p). Postawiłam na serbski z chorwackim. To dopiero byłoby wyzwanie, jednak wiem, że kierunek w jakim chce iść to właśnie języki. A już moim NAJWIĘKSZYM marzeniem byłoby wykładać historię literatury, choć do tego bardzo, bardzo długa droga
![]() Na twoim miejscu postawiłabym raczej na języki.Zauważ, ile osób zdaje na prawo, ile nie kończy... Konkurencja jest ogromna. ---------- Dopisano o 21:45 ---------- Poprzedni post napisano o 21:37 ---------- dziewczyny, a jak poszły wam matury ustne? Zdawałyście rozszerzenie z angielskiego, czyż nie?[/QUOTE] Taaak, uzyskałam 19/20 ![]() Szkoda, że nigdzie nie liczą... Cytat:
![]() A kochana! Ja mam podobną rozterkę do Twojej! W związku z psychologią/filologią! ![]() Męczy mnie to jak cholerka, postanowiłam jednak złożyć na dwie psychologie, aby się sprawdzić chociażby .. ale zapłacę po wynikach. (np. nie wiem czy na UJ z biologią PR ok 50% mam szanse. ![]() A co do filologii, właśnie mnie oświeciłaś... Może składać na jakąś mniej znaną ![]() ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
Najlepsze Promocje i Wyprzedaże
![]() |
#38 | |
Raczkowanie
|
Dla satysfakcji
![]() Cytat:
![]()
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#39 | |
Zakorzenienie
|
Z resztą jeżeli jesteś w stanie zrobić CPE to filologia angielska jest stratą czasu
![]() Cytat:
![]() ale to taka moja dygresja ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#40 |
Rozeznanie
|
Pozwolę się nie zgodzic z opiniami większości z Was
![]() ![]() ![]() ![]() Ja osobiście składam w tym roku papiery na anglistykę na UAM i będę niesamowicie szczęśliwa, jeśli zostanę przyjęta (mimo że moim pierwszym kierunkiem jest japonistyka, ale szanse na dostanie się mam marne ![]() ![]() ![]() A tak btw to na UAM też liczy się ustny angielski...
![]() |
#41 |
Zakorzenienie
|
Japonka natomiast ja się z tobą nie zgodzę
![]() A skoro ktoś jest w stanie zdać CPE to nie widzę żadnego argumentu "za" by studiować filologię angielską. Taki certyfikat otwiera drzwi, wystarczająco. Absolwentów anglistyki jest jak mrówek, niestety. A zatrudnienia wiele osób nie znajduje. Według mnie po filologiach szanse zostania tłumaczem aż takie wielkie nie są i trzeba się rozglądać za niszami które wiele oferują. Angielski wcale niszowy nie jest, nie prowadzimy wspólnej polityki z GB, nie jest to kraj który odgrywa jakąś dużą rolę w życiu Polski, nie mamy wielkich wspólnych interesów, w przeciwieństwie do wielu innych krajów ![]() edit: i by mówić perfekcyjnie po angielsku nie trzeba filologii, bo jest jak sama piszesz - kultura, historia. praktycznej nauki języka jest mało, a dużo tylko wtedy gdy zaczynasz dany język od poziomu zero ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#42 |
CORELIPS
|
A aby zaczac od podstaw dodatkowo jakis jezyk... mozna nie miec go na maturze? Poproszę o głosy z Krakowa/Lublina najbardziej, ewentualnie Rzeszów. Takie miasteczka mnie interesują
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#43 |
Zakorzenienie
|
Nie jestem z żadnych z wymienionych miast, ale na logikę biorąc
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#44 | |
Konto usunięte
|
Kajli28 dobrze napisała, mnie na UŚ na filologie rosyjską liczy się i matura rozszerzona ustna i pisemna z obcego języka nowożytnego (z angielskiego rozsz 17/20 pkt i tez byłam naprawdę zadowolona).
---------- Dopisano o 17:25 ---------- Poprzedni post napisano o 17:04 ---------- Cytat:
Życzę powodzenia w realizowaniu marzeń- czekają cie studia a potem min.10 lat które musisz przepracować wręcz idealnie, nim osiągniesz swoje wymarzone uprawnieni , trzymam kciuki! ![]() Poza tym, poziom C1 na studiach osiąga się koncząc pierwsze 3 lata. I nie ważne, czy jesteś na anglistyce i uczysz sie tego języka nawet przez 3/4 swojego życia, czy dopiero zaczynasz. Z tego co mnie wiadomo, co czytałam na stronach uniwersytetów i słyszałam od znajomych filologów, taki jest program. Edytowane przez fb24380c66adcd12b33e8f4bdd3c2d486418deb5_5f7f99f1ecd69 Czas edycji: 2011-06-24 o 16:40 |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#45 |
Konto usunięte
|
Ale nawet na filologii angielskiej będziesz uczyć się innych języków.
Będziesz miała albo lektoraty albo obowiązkowo jakiś inny+ łacinka (Bogu dzięki, że mam ją już za sobą ![]() No chyba, że chcesz wgłębiać się w kazdy język, analizować historię i zgłębiać się w tajniki gramatyczne każdych z tych języków ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#46 | |
Rozeznanie
|
Cytat:
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() [1=fb24380c66adcd12b33e8f4 bdd3c2d486418deb5_5f7f99f 1ecd69;27719768] Czyli nie postawiłaś stricte na SAM angielski a to inna sprawa. Raczej mówiłyśmy o samej filologii angielskiej, bez żadnego innego języka. Życzę powodzenia w realizowaniu marzeń- czekają cie studia a potem min.10 lat które musisz przepracować wręcz idealnie, nim osiągniesz swoje wymarzone uprawnieni , trzymam kciuki! ![]() Poza tym, poziom C1 na studiach osiąga się koncząc pierwsze 3 lata. I nie ważne, czy jesteś na anglistyce i uczysz sie tego języka nawet przez 3/4 swojego życia, czy dopiero zaczynasz. Z tego co mnie wiadomo, co czytałam na stronach uniwersytetów i słyszałam od znajomych filologów, taki jest program.[/QUOTE] Wyraziłam swoją opinię odnośnie studiowania filologii angielskiej, a raczej na każdej ma się lektorat drugiego języka ![]() ![]() Marzyłby mi się wyjazd np na 3 roku studiów na erasmusa do Francji albo na rok między licencjatem a magisterką - wtedy, znając już podstawy można super doskonalic język ![]() ![]()
![]() |
![]() |
#47 |
Konto usunięte
|
U mnie tym drugim językiem na studiach będzie angielski, raczej nie niemiecki którego zwyczajnie nie lubię choć nie miałam z nim większych problemów.
Jednak myślę sobie tak- co jak co, ale filologie to takie kierunki, które mimo że popularne, raczej zawsze będą potrzebne. Właśnie pod względem 'specjalistów' ![]() Tak że powodzenia dziewczyny! Już jutro wyniki z matur a za 2,3 tygodnie dowiemy się kto i gdzie się dostał ![]() ![]() ---------- Dopisano o 11:41 ---------- Poprzedni post napisano o 11:38 ---------- A powiedzcie mi, gdyż jestem ciekawa waszej opinii. o sadzicie o sytuacji, gdy jakaś osoba mówi wam, że zdawała tylko podstawę z angielskiego (bojąc się zdawać rozszerzenie gdyż 'nie poradzę sobie') i decydują się na studiowanie filologii angielskiej (bynajmniej nie od podstaw)? Dodam jeszcze, że spotkałam się z takim przypadkiem w moim otoczeniu. Edytowane przez fb24380c66adcd12b33e8f4bdd3c2d486418deb5_5f7f99f1ecd69 Czas edycji: 2011-06-29 o 10:47 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#48 |
Rozeznanie
|
[1=fb24380c66adcd12b33e8f4 bdd3c2d486418deb5_5f7f99f 1ecd69;27816469]U mnie tym drugim językiem na studiach będzie angielski, raczej nie niemiecki którego zwyczajnie nie lubię choć nie miałam z nim większych problemów.
Jednak myślę sobie tak- co jak co, ale filologie to takie kierunki, które mimo że popularne, raczej zawsze będą potrzebne. Właśnie pod względem 'specjalistów' ![]() Tak że powodzenia dziewczyny! Już jutro wyniki z matur a za 2,3 tygodnie dowiemy się kto i gdzie się dostał ![]() ![]() ---------- Dopisano o 11:41 ---------- Poprzedni post napisano o 11:38 ---------- A powiedzcie mi, gdyż jestem ciekawa waszej opinii. o sadzicie o sytuacji, gdy jakaś osoba mówi wam, że zdawała tylko podstawę z angielskiego (bojąc się zdawać rozszerzenie gdyż 'nie poradzę sobie') i decydują się na studiowanie filologii angielskiej (bynajmniej nie od podstaw)? Dodam jeszcze, że spotkałam się z takim przypadkiem w moim otoczeniu.[/QUOTE] To jestem ciekawa na jaką uczelnię ta osoba chce startowac z podstawową maturą z angielskiego ![]() ![]() ![]()
![]() |
#49 | |
Konto usunięte
|
Cytat:
![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#50 |
Raczkowanie
|
no u mnie w miescie jest taka szkola jak PWSZ
![]() ![]() ja wybieram sie na UŁ na germanistyke z infomatyka ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#51 |
Zakorzenienie
|
Szczerze to dziwne. Widziałam jedynie w kiepściutkich prywatnych uczelniach możliwość pójścia na kurs doszkalający takie osoby, ale na żadnej lepszej nie ma raczej szansy. Mogę się mylić, ale i tak
![]() moja koleżanka dostała się na studia jeszcze przed odebraniem wyników z matury ![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#52 |
Raczkowanie
|
dostaja sie ale poziom szkoly jest straszny ;d
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#53 |
Konto usunięte
|
to jest taka szkoła, gdzie z mojej okolicy co 2 dziewczyna studiująca tam jest na anglistyce, a reszta na pedagogice ;p
Ale wiecie, czemu jeszcze bardziej mnie to zdziwiło? Bo ta osoba była jedną z tych, które nie chciały w mojej grupie językowej w ogóle podnosić jej poziomu (wybrać trudniejszy rodzaj podręcznika, typowo do rozszerzenia, mieć dodatkowych kartkówek czy pytania). Czasem aż się boje takich osób :P Edytowane przez fb24380c66adcd12b33e8f4bdd3c2d486418deb5_5f7f99f1ecd69 Czas edycji: 2011-06-29 o 13:06 |
![]() ![]() |
![]() |
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
![]() |
#54 |
Konto usunięte
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#55 |
Raczkowanie
|
[1=fb24380c66adcd12b33e8f4 bdd3c2d486418deb5_5f7f99f 1ecd69;27816469]
A powiedzcie mi, gdyż jestem ciekawa waszej opinii. o sadzicie o sytuacji, gdy jakaś osoba mówi wam, że zdawała tylko podstawę z angielskiego (bojąc się zdawać rozszerzenie gdyż 'nie poradzę sobie') i decydują się na studiowanie filologii angielskiej (bynajmniej nie od podstaw)? Dodam jeszcze, że spotkałam się z takim przypadkiem w moim otoczeniu.[/QUOTE] A bo niektórzy są beztroscy i myślą, że to na studiach ich wszystkiego nauczą, od alfabetu i Present Simple. Tyle, że fil. angielska i germańska to takie filologie, na których trzeba mieć określony poziom języka...Przynajmniej na dobrych uczelniach. Znam mnóstwo takich osób z klasy licealnej-w szkole średniej nie umieją czegoś i nawet im się nie chce nauczyć, ale na studiach związanych bezpośrednio z tym, czego nie umieją, sobie poradzą. 'Jakoś to będzie'.
![]() |
![]() |
#56 |
Raczkowanie
|
Jako studentka już drugiego roku filologii romańskiej z angielskim mogę uspokoić osoby, które wybierają się na filologię od podstaw.
![]() ![]() ![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#57 |
CORELIPS
|
Ale co z pracą...
![]() Też na same filologie PRAWIE się porwałam ;d |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#58 |
Konto usunięte
|
Ehh, tak sobie czytam i czytam ten wątek i postanowiłam się włączyć. Tak się składa, że już skończyłam filologię angielską (UAM) i każdy, kto twierdzi, że robiąc certyfikaty ma się to samo co po IFA po prostu nigdy nie miał do czynienia z filologią. Jeśli chodzi o pracę to w czasie studiów jakoś nie musiałam się o to martwić i stale albo uczyłam albo tłumaczyłam. Właśnie przez tłumaczenia złożyłam dodakowo na romańską, którą obecnie studiuję. Patrząc po moich znajomych absolwentów anglistyki to jest jak wszędzie - zaradni pracują w korporacjach, ci z powołaniem w szkołach lub tłumaczeniach, a ciapy razem z ciapami z innych kierunków się błąkają. Tak więc ze spokojem, takie mamy czasy, że mgr przed nazwiskiem nie jest żadnym gwarantem znalezienia pracy, a po "samych" filologiach też da się żyć ;]
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#59 |
Konto usunięte
|
.
Edytowane przez 201706121151 Czas edycji: 2011-08-10 o 19:50 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#60 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
![]()
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 08:11.