|
|
#31 | |
|
Zakorzenienie
|
Dot.: Śmieciowa sprawa
Cytat:
Moi rodzice wrzucają do kosza co popadnie, ja staram się zawsze "oszczędzić" jakieś plastiki, szkła, kartony i gazety i zanieść je po jakimś czasie do kontenerów niedaleko bloku. Czasami chodzę do innych kiedy mam akurat po drodze i swoją drogą nie zauważyłam od miesięcy żeby coś się z nich opróżniało. Przez to że są wiecznie zapchane, ludzie zostawiają sterty zapakowanych siatek obok tych koszy. A na regulaminie przyklejonym do każdego kontenera jest napisane, że zostawianie śmieci obok nich jest karalne karą grzywny. No ale co, w takim razie człowiek ma się wracać z powrotem z tymi tobołami i wyrzucać do zwykłego śmietnika? I tak źle, i tak źle. Co do pampersów, nie wyobrażam sobie żeby tyle zużytych pieluszek miało tkwić 3 miesiące przed blokiem. Sama mam małego brata, który jeszcze z nich korzysta. Czasem jak się wrzuci jedną pieluchę do kosza to śmierdzi niemiłosiernie, co dopiero 1800 Tak samo z podpaskami
Like an empty bottle takes the rain And heal, heal, heal, heal." Edytowane przez veronicas15 Czas edycji: 2011-06-30 o 02:08 |
|
|
|
|
|
#32 |
|
Wtajemniczenie
|
Matko, jaki rygor. Ja rozumiem, ochrona środowiska, ale to już chyba przesada.
U mnie jest podział na śmieci 'zwykle', butelki, plastik i szkło. I ja tak segreguje te śmieci. |
|
|
|
|
#33 |
|
Zakorzenienie
|
[1=0096a1e2f6245c4e98bc18d e9b0ed84c369ef137_632f8bf 2adc0b;27769471]Ulica, na której mieszkam, korzysta z usług wywożenia śmieci pewnej firmy. Nazwijmy ją X.
Posiadam piękną rozpiskę odnośnie dni wywozu śmieci. We wtorki zabierają śmieci codzienne, tj. dokładnie: resztki i obierki z owoców/warzyw, skorupki z jaj, fusy z kawy i herbaty, w tym torebkowe, stare pieczywo, resztki produktów mleczarskich, ale... NIE WYRZUCAMY: mięsa, kości, ości, oleju. Raz na miesiąc zabierane są: plastik, papier, szkło. Z zaznaczeniem, że np. opakowania po jajkach NIE wolno wyrzucić, papieru mokrego lub brudnego też nie, małych zabawek, szczoteczek do zębów, pampersów... Raz na kwartał: odpady niebezpieczne (baterie, świetlówki, żarówki, resztki farb, lakierów, olejów również jadalnych, opakowania po środkach ochrony roślin i zwierząt, leki, zużyte opatrunki, termometry, aerozole. Raz na kwartał również tekstylia (wyłącznie odzież, obuwie, zasłony, firany, pościel), z zaznaczeniem, iż pampersów NIE wyrzucamy. Jakby ktoś miał wątpliwość, no bo rozumiem, iż debilom trzeba tłumaczyć, że pampers nie jest z tkaniny? No i raz na kwartał wszelkie rzeczy duże, meble, dywany, materace, zabawki duże.[/QUOTE]Jeżu kolczasty Czytam i w połowie się zgubiłam Ale tak poważnie, ile Ty masz koszy w domu, aby jakoś te odpady segregować, że te wyrzucasz w poniedziałki, te we wtorki itp? Jak to rozwiązałaś?![]() U mnie są 3 kubły- 2 na tzw. odpady mokre czyli resztki jedzenia i mokry papier (czyli m.in. pampersy) oraz 1 na odpady suche czyli makulatura, szkło i plastik. Nie ma kubła na baterie, ale takie mamy w każdym większym sklepie np. w Biedronce czy Realu. |
|
|
|
|
#34 |
|
Zakorzenienie
|
Ja mam 2 kosze na śmieci w domu - jeden na wszystko i drugi szkło, papier, plastik, metal - i takie mamy kosze na śmieci pod blokiem "na wszystko" i na wyżej wymienione. Ale wywożą je 2x w tygodniu, nie wyobrażam sobie jakby to było rzadziej, chyba mieszkalibyśmy już na śmietnisku...
Swoją drogą przeraża mnie ile człowiek produkuje śmieci... teraz wszystko jest popakowane w 10 opakowań... serek w papierek, papierek w woreczek, woreczek w siateczkę itd.
![]() |
Nowe wątki na forum Forum plotkowe
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 14:53.

Tak samo z podpaskami

Czytam i w połowie się zgubiłam
Ale tak poważnie, ile Ty masz koszy w domu, aby jakoś te odpady segregować, że te wyrzucasz w poniedziałki, te we wtorki itp?
Jak to rozwiązałaś?