![]() |
#31 |
Rozeznanie
|
Dot.: PolskiBus.com
Kurcze ciekawe jak wygląda taka podróż, ja chyba w laptopie nie mam ustawionego Wi-Fi. Będę musiała przed podróżą z kimś pogadać jak się to ustawia...
Oprócz tego Charmain powiedz czy autobus jest zawsze pełny? Ja wyruszam z Gdańska, najbliżej mi do dworca PKS a że będę miała ogromny bagaż, plus podręczny i laptop to nie będę się turlać na dwie wcześniejsze "stacje" polskiego busa. W gdańsku zatrzymuje się w trzech miejscach i nie wiem dokładnie o ktorej będzie właśnie na dworcu. Czy ten szalony autobus ma dwa piętra? jeśli tak, hmm ![]() ![]()
![]() |
#32 |
Zakorzenienie
|
Wystarczy włączyć wifi jeśli masz, wybrać sieć i bez problemu się łączy, jednak internet działa tylko na terytorium Polski
![]() Tak, autobus jest dwupiętrowy i zdecydowanie na przodzie, przed szybą jest najwięcej miejsca na nogi- wczoraj właśnie wracałam na tym miejscu- bardzo wygodnie. W tamtą stronę siedziałam "normalnie" (bo ktoś wcześniej zajął) i szczerze mówiąc to tak średnio miejsca na nogi a mam 1.70m, nie wiem czy mój tata 1.80 czy facet 2 metry też tak wygodnie by sobie jechał ![]() Gdańsk, morze, atrakcyjna cena, wakacje- może być pełno ![]() Co do obłożenia, gdy jechałam "do" bardzo dużo osób wysiadało w Katowicach (autobus z Warszawy, Łodzi) a do Wiednia może 1/4 autobusu była zajęta albo nawet mniej. Z tego połowa wysiadła w Bratysławie i do Wiednia dojechało może z 10 osób. Wczoraj też, mniej niż 1/4 z Wiednia, w Bratyslawie nikt się nie dosiadł, połowa w Katowicach wysiadła a ile wsiadło to nie wiem bo akurat tak zaczęło lać, że w 2 minuty byłam w samochodzie u taty i się nie rozglądałam, podejrzewam, że również sporo wsiadło i to na krajowych trasach "robią" zysk bo za granicę to tak średnio- nawet w drodzie "do" wszyscy ludzie tam żartowali "ooo, ale mamy wypas za złotówkę"- więc jak zarobili 50zł za bilety na ten kurs to dobrze i tak ![]() Edytowane przez Charmain Czas edycji: 2011-07-15 o 10:48 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#33 |
Zakorzenienie
|
a może mi ktoś poszukac tego biletu na trasie łódź - wrocław w przyszłym tygodniu.
bo kolejny raz próbuje i mi nic nie pokazuje. naciskam szukaj i strona nawet nie drgnie.
![]() |
#34 |
Zakorzenienie
|
Na jakiej przeglądarce sprawdzasz?
Sprawdziłam 17.07 Odjazd 10:40 Łódź, Łódź Przyjazd 15:05 Wrocław, Wrocław 4h. 25min 1 Pasażer(ów) 25.00 zł (6.27 EUR, 152.81 CZK) Odjazd 22:40 Łódź, Łódź Przyjazd 03:05 Wrocław, Wrocław 4h. 25min 1 Pasażer(ów) 25.00 zł (6.27 EUR, 152.81 CZK) Edytowane przez Charmain Czas edycji: 2011-07-15 o 14:06 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#35 |
Zakorzenienie
|
na maxtonie.
dziękuje. 25 to dużo ![]() ---------- Dopisano o 16:32 ---------- Poprzedni post napisano o 15:37 ---------- zmieniłam przeglądarkę i jest ok.
![]() |
#36 |
Rozeznanie
|
jechał ktoś szalonym busem z Gdańska? o co chodzi z przystankami? godzina na stronie jest podana z 1 stacji? dworzec pks jest na ostatniej trzeciej? ile minut pózniej powinnam byc w takim razie na dworcu? no i gdzie on tam dokładniej staje? ja bede miec ogroooomny bagaż...żeby mi busiorek nie spierniczył...
ciumki kochane ![]()
![]() |
#37 |
Zakorzenienie
|
w drugiej zakładce jest przystanek, wyjazd z dajesz i pokazuje się mapka, że na 3-maja
|
![]() ![]() |
![]() |
Najlepsze Promocje i Wyprzedaże
![]() |
#38 |
Zakorzenienie
|
Przystanki nie są oznaczone, ale jeśli nie chcesz latać po "peronach" to zapytaj na fb, na stronie polskiegobusa i napewno ktoś Ci napisze dokładny numerek
![]() To ja na przyszłość dla kogoś: Katowice- powinien przyjechać na 4, wjechał na 5 ale to kwestia obrócenia się na stanowisku ![]() Wiedeń- B4 Edytowane przez Charmain Czas edycji: 2011-07-20 o 09:28 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#39 |
Rozeznanie
|
wiem, że zabrzmi to zdumiewająco...
ale nie mam konta na Facebooku.... ![]() bajdełej zawzięcie bojkotuję informację na tak podstawowe sprawy za 4 zł/min...z drugiej strony kumam, że na czymś chcą dorobić. Ja jednak do tego ręki nie dołożę (zresztą ktoś się gdzieś wypowiadał, że chciał zadzwonić, co najmniej 5 minut czekał na połączenie...no i masz Ci los, 2 dychy dopłata do biletu, już z biletu za 20 zł robi się ponad 40 ![]() Babeczki, jesteście w stanie mi pomóc z lokalizacją busa na dworcu i godziną stamtąd jego odjazdu? Z góry pięknie dziękuję ![]()
![]() |
#40 |
Zakorzenienie
|
Więc przyjdz na 14.50 żeby nie było problemu, lepiej poczekać.
Jak gdzieś znajdę napiszę Ci. Google pokazało coś takiego Co do czasu jazdy to pamiętajmy że wg strony polskibus.com dojazd z Dworca PKS w Gdańsku do Oliwy zajmuje około 30 min więc do Gdańska autobus jedzie około 5h 40 minut a jeśliby zrobili przystanek także na Metrze Marymont to czas jazdy moim zdaniem wyniósł by około 5h30 min. Edytowane przez Charmain Czas edycji: 2011-07-20 o 10:59 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#41 |
Agencja Spamu - Nie stać nas na reklamę, więc spamujemy!
|
Chyba się w końcu skuszę
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#42 |
BAN stały
|
Ja jechałam Gdańsk-Wawa i szczerze polecam!
![]() Kusi nas ten Wiedeń, ale to najpierw urlopy trzeba pozałatwiać ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#43 | |
Rozeznanie
|
Cytat:
czy numer e-biletu napisany na kartce wystarczy? dzięki za odpowiedź, pozdrawiam ciepło
![]() |
![]() |
#44 |
Rozeznanie
|
Jak wracałam z Sopotu to wsiadłam na Gdańsk-Oliwa (przy pętli tramwajowej). Potem zatrzymał się jeszcze przy Hali (przy głównej ulicy) i potem dworcu PKS. A potem w Ostródzie i Warszawie.
Polecam, dla mnie wygodnie i wyszlo tanio (20 zł w obie strony) |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#45 |
Konto usunięte
|
Dla mnie było niewygodnie, mimo że osoba siedząca przede mną nie rozkładała się. Jestem wysoka prawie 1,80 i takim osobom nie polecam busa. Ogólnie jest tanio, jak się zarezerwuje dużo wcześniej można jechać za grosze, a w zasadzie nieraz na allegro można też kupić od kogoś za grosze, jak są droższe oferty.
Ps. jechałam na trasie Warszawa-Gdańsk, to było na początku lipca.. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#46 |
Zakorzenienie
|
Mój brat ma chyba 195cm i mówił, że wygodnie, dużo miejsca
![]() Ja dziś miałam jechać, ale niestety musiałam odstąpić bilety ![]()
Gdy już posmakowałeś lotu, zawsze będziesz chodzić po ziemi z oczami utkwionymi w niebo, bo tam właśnie byłeś i tam zawsze będziesz pragnął powrócić. Chciałbym poznać człowieka, który wymyślił seks, żeby zobaczyć nad czym teraz pracuje ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#47 |
Konto usunięte
|
Może jak sam siedział to miał wygodnie.
Albo jest kościsty, ja 'mam na czym siedzieć'. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#48 |
Rozeznanie
|
asia_asia: byłam na dworcu PKS w Gdańsku, żeby dowiedzieć się o której jest autobus i gdzie dokładnie staje.
Chciałabym jedynie potwierdzenia, bo koniecznie muszę tego dnia wrócić i nie mogę mieć poślizgu. Czy autobus staje na stanowisku nr.10 i jest tam ok.15:30 (o 14:50 wyjeżdża z Oliwy). Czy przeszłaby akcja z bardzo dużym bagażem? Mam rower i może dałoby radę go jeszcze wcisnąć gdzieś w bagażniku ? Jak nie, to będę zmuszona pogadać z innym kierowcą PKSu zwyczajnego. Będę wdzięczna za odpowiedź czy dane się zgadzają i czy widziałaś kogoś, kto miał naprawdę duży bagaż / lub / i rower. Pozdrawiam serdecznie
![]() |
#49 |
Konto usunięte
|
Jesse, ale przecież to prywatny przewoźnik, musisz szukać na tablicach. Ja nie pamiętam, na którym stanowisku- raczej "wysoko", blisko przejścia na PKP (choć to było dawno, a ja byłam 1 raz). Radziłabym Ci zadzwonić do obsługi i po prostu zapytać, żeby nie było niemiłego rozczarowania. A szczerze to nie widziałam osoby podróżującej z rowerem. (mają bagażniki po 2 stronach, ale wiadomo, na obleganej trasie może być problem)
Ps. napisz jeszcze, kiedy i dokąd chcesz jechać Edytowane przez 201705250955 Czas edycji: 2011-08-24 o 18:05 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#50 |
Zakorzenienie
|
Na fb ludzie pisali, że z rowerem nie ma problemu gdy jest mało ludzi jednak na tej trasie będzie raczej komplet więc może być problem.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#51 |
Rozeznanie
|
asiu_asiu
![]() Dziękuję za błyskawiczną odpowiedź. O miejsce, w którym staje polski bus pytałam panią, która pracuje na dworcu PKS więc stanowisko 10 raczej jest pewne, pomyślałam sobie, że utwierdzę się w przekonaniu ![]() I tak będę tam pół godziny wcześniej, na wszelki wypadek. Z tym rowerem to kurcze szkoda, gdzieś w regulaminie wyczytałam, że nie będą brali bagażu większego niż podręczny + jeden standardowych wymiarów, więc szanse są małe, tym bardziej że rower jest niestandardowych wymiarów. ![]() Wyjeżdżam 31 sierpnia o 14:50 Gdańsk - Warszawa godzinę w Warszawie czekam i wsiadam do następnego PolskiegoBusa i mknę do Krakowa. e-Bilety mam już nawet wydrukowane i czekam jak na szpilkach.... ![]()
![]() |
#52 |
Konto usunięte
|
Jesse, szczerze mówiąc na Twoim miejscu nie ryzykowałabym. Wiesz, z Gdańska może Cię wziąć, to w sumie środa będzie, ale co zrobisz, jak będzie obłożenie na Kraków? Roweru raczej nie uda Ci się zostawić w Warszawie, no chyba, że masz jakichś znajomych.
Przy okazji, ile czasu masz na przesiadkę? |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#53 |
Rozeznanie
|
wiesz co Asiu, ja sobie tak postanowiłam, że pójdę w któryś dzień (mam jeszcze tydzień) na dworzec na 15:00, poczekam na autobus, obliczę czas, podejdę do kierowcy i po prostu z nim pogadam. Jeśli powie, że nie ma opcji z tym rowerkiem, to po prostu wyślę go sobie sama PKSem (a kierowcy niby skorzy nie chcą, ale na własną rękę często godzą się za dopłatą), kurierem mi się nie opłaca, koszt kosmiczny i problem z zapakowaniem,trzeba rozkręcać rower, przynajmniej jedno koło, pedały a kierownicę max skręcić....za dużo dłubania. Najlepiej jak empirycznie sprawdzę ten autobus, od razu zobaczę jak to wszystko wygląda, pogadam z kierowcą, coś mi podpowie, zobaczę dokładny czas, stanowisko i przede wszystkim liczbę pasażerów. Ktoś mi też mówił, że to koniec wakacji i że warto pomyśleć nad podjechaniem i wsiadką na Oliwie (ale nie będę przesdazać)
![]() ![]()
![]() |
#54 | |
Konto usunięte
|
Cytat:
A co do Polskiego Busa, on staje przy Metrze Wilanowska, pytałam o czas na przesiadkę bo to takie dosyć nieciekawe miejsce, nie ma tam gdzie usiąść poza przystankiem (tzn. ja nie widziałam żadnego 'bezpiecznego' miejsca, żeby chociaż kompa odpalić). |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#55 |
Rozeznanie
|
nie chciałam jechać pociągiem tyle godzin, jestem po traumie z tym związanej, byłam świadkiem dwóch baaaaardzo nieciekawych sytuacji. Zresztą pociąg kosztuje stówę a za PB zapłaciłam 2 dyszki. Warunki też są...zupełnie inne. Wolę czuć się bezpieczna i oglądając filmy z laptopa dojechać w autobusie niż spinać się tym, kto wejdzie mi do przedziału. Co innego jechać pociągiem 2 godziny a co innego 13
![]() ![]() ![]()
![]() |
#56 |
Konto usunięte
|
Jesse, nie tyle niebezpieczne, co po prostu na zajezdni i ja tam nie widziałam właśnie żadnego maka ani nic. Chyba tylko kebab, ale i tak ominęłam to miejsce. Tam zaraz jest park i przejście do metra, ja szłam wieczorem, więc dużo meliniarstwa i 'wesołej' młodzieży. Ale zaraz obok PB jest osłoniony przystanek, pewnie tam Ci przyjdzie poczekać. No chyba, że chce Ci się gdzieś ruszyć. Najbliższy mak to chyba przy stacji Służew, choć nie chcę Cię wprowadzać w błąd. Mogę się mylić, nie znam dokładnie tego rejonu Wawy, w każdym razie w nocy idąc tam sama miałam mieszane uczucia.
A bilety chyba kupiłaś sporo wcześniej. No ale za 2 dyszki to się nie dziwię, choć ja i tak zrezygnowałabym, bo po prostu jest mi niewygodnie jechać. Oo, a Ty do domu wracasz, byłam pewna, że to jakiś wyjazd do Kraka. ![]() Edytowane przez 201705250955 Czas edycji: 2011-08-25 o 19:54 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#57 |
Rozeznanie
|
Asiulka, ja do domu do Krakowa wracam po 2,5 miesięcznym wdychaniu jodu
![]()
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
![]() |
#58 |
Konto usunięte
|
Tak, jest jeden przystanek. Lepiej poproś tego kuzyna, będzie Ci raźniej, niby to nie takie miejsce dla 'biedaków', ale mimo wszystko nie wiadomo, na kogo się trafi.
Fajnie Ci, 2,5 miesiąca leniuchowania nad morzem ![]() Również pozdrawiam Jesse. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#59 |
Raczkowanie
Lokalizacja: teraz Wrocław, czasem inne miejsca z dolnośląskiej ziemi
|
Dziewczyny dziękuję za opinie. Zastanawiałam się nad wyborem tego środka transportu, jak widzę większość z was zadowolona. Teraz tylko muszę nauczyć się szukać w tej wyszukiwarce.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#60 |
Konto usunięte
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 18:32.