Mleko sojowe - Strona 2 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Zdrowie i Medycyna > Dietetyka

Notka

Dietetyka Miejsce dla osób, które są na diecie. Rozmawiamy o zdrowym odżywianiu. Uwaga! Wyznacznikiem jest kaloryczność dobowa diet - muszą one mieć ponad 1000 kcal.

Odpowiedz

Narzędzia
Stary 2012-07-17, 13:38   #31
watacukrowana
Raczkowanie

Dot.: Mleko sojowe

Mleko sojowe jest zdrowe i smaczne. Kwestia przestawienia się ze zwykłego mleka. Polecam owsiankę na mleku sojowym- pyszna
watacukrowana jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2012-07-17, 19:28   #32
on27
Przyczajenie

Mleko sojowe jst ok, tylko na litosc boską kupujcie to które w składzie ma min 10 % soi, a nie 3 czy 4 bo co za sens ma placenie 7 zl za litr jesli 93 % to woda, soja 4 a reszt jakies dodatki. Nie pamietam nazwy al ja mleko sojowe kupowalem w tesco, mialo 15 % soi resza woda, to byla jaks hiszpanska firma. No i lepiej wybierac to naturalne niz ze sztuczna wanilia czeko sreko i innymi g....
on27 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2012-07-18, 08:56   #33
kikimora_6
Rozeznanie

Ja ostatnio przestawiłam się na Natumi niesłodzone. Z początku wydawało mi się nie do przełknięcia przez to, że przedtem piłam takie z dodatkami (przede wszystkim z cukrem). Teraz nie wyobrażam sobie, że mam znowu pić to Biedry, bo to od Natumi jest tak pysznie... neutralne. Owszem, czasem wymaga dosłodzenia, ale do kawy czy musli, albo beszamelu jest idealne Soja 8%, a do tego dość tanie, bo 6,45 za litr.
kikimora_6 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2012-07-22, 11:53   #34
Iska00
Zadomowienie

Lubię mleko sojowe, ale nie kupuję.
Po pierwsze cena nie jest adekwatna do tego co jest sprzedawane.
11 złotych za wodę, 8% soi i zagęstniki to jednak przesada.
Skład też pozostawia trochę do życzenia.
Mam za to specjalne urządzenie do wyrobu takiego mleczka. Kosztowało ok. 160 złotych plus przesyłka. Większe ilości robię w garnku i używam mikser kielichowy.
Do tego soja - 5 złotych za 0,5 kg w sklepie eko.
Faktycznie, czyste mleko sojowe robione w domu w smaku zbyt dobre nie jest.
Ale przecież można zrobić smakowe albo pół na pół z sezamem. Wtedy będzie bogate w wapń.
Z dodatkiem karobu (4 zł/250g) wychodzi czekoladowe (i nie trzeba dodawać cukru, bo karob słodki jest), gotowane z laską wanilii wychodzi waniliowe. Można też zmiksować z owocami i zrobić mleko bananowe, truskawkowe, wiśniowe, jagodowe, borówkowe, malinowe - jakie tylko chcemy. Jeśli ktoś lubi gęściejsze to dodać trochę kaszy manny i podgotować.
No i cenowo o wiele lepiej to wygląda niż takie z kartonu.
Iska00 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2012-07-22, 12:13   #35
201704210903
Konto usunięte

Cytat:
Napisane przez Iska00 Pokaż wiadomość
Lubię mleko sojowe, ale nie kupuję.
Po pierwsze cena nie jest adekwatna do tego co jest sprzedawane.
11 złotych za wodę, 8% soi i zagęstniki to jednak przesada.
Skład też pozostawia trochę do życzenia.
Mam za to specjalne urządzenie do wyrobu takiego mleczka. Kosztowało ok. 160 złotych plus przesyłka. Większe ilości robię w garnku i używam mikser kielichowy.
Do tego soja - 5 złotych za 0,5 kg w sklepie eko.
Faktycznie, czyste mleko sojowe robione w domu w smaku zbyt dobre nie jest.
Ale przecież można zrobić smakowe albo pół na pół z sezamem. Wtedy będzie bogate w wapń.
Z dodatkiem karobu (4 zł/250g) wychodzi czekoladowe (i nie trzeba dodawać cukru, bo karob słodki jest), gotowane z laską wanilii wychodzi waniliowe. Można też zmiksować z owocami i zrobić mleko bananowe, truskawkowe, wiśniowe, jagodowe, borówkowe, malinowe - jakie tylko chcemy. Jeśli ktoś lubi gęściejsze to dodać trochę kaszy manny i podgotować.
No i cenowo o wiele lepiej to wygląda niż takie z kartonu.
nie mogę jeść soi - czy to urządzenie robi mleko z czego innego niż soja? np z orzeszków lub ryżu?
201704210903 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2012-07-22, 12:22   #36
Iska00
Zadomowienie

tak.
Z ryżu robię mleczko nawet częściej niż z soi. Zawsze wychodzi. No i świetnie nadaje się do gofrów czy naleśników zamiast mleka krowiego - bardzo chrupkie wychodzą.
Robiłam też kilka razy z migdałów oraz sezamu i też wychodziło. Z orzechów nie robiłam, ale skoro wychodzi z migdałów to i z orzechów powinno się udać.
Stary 2012-07-22, 14:36   #37
201704210903
Konto usunięte

Cytat:
Napisane przez Iska00 Pokaż wiadomość
tak.
Z ryżu robię mleczko nawet częściej niż z soi. Zawsze wychodzi. No i świetnie nadaje się do gofrów czy naleśników zamiast mleka krowiego - bardzo chrupkie wychodzą.
Robiłam też kilka razy z migdałów oraz sezamu i też wychodziło. Z orzechów nie robiłam, ale skoro wychodzi z migdałów to i z orzechów powinno się udać.
a możesz mi napisać gdzie kupiłaś i jaki producent (na forum lub na priv, żeby nie było, że to reklama)? i czy jak pisze w necie ze to jest maszyna do robienia mleka z soi to nada się do ryżu i sezamu?
201704210903 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując

Najlepsze Promocje i Wyprzedaże

REKLAMA
Stary 2012-07-22, 20:46   #38
ALISZKA76
Przyczajenie

ja też poproszę o namiary na te urządzenie do robienia mleka .mam zamiar przerzucić się na wegetarianizm więc się przyda .
ALISZKA76 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2012-07-22, 20:59   #39
new_me
Zadomowienie

tez prosilabym o nazwe urzadzenia bardzo mnie to zainteresowalo, a i czy podanie nazwy to odrazu bedzie reklama;> przeciez na forum jest milion piecset sto dziwecset nazw przerozniastych rzeczy:P
new_me jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2012-07-23, 07:00   #40
Iska00
Zadomowienie

Napiszę, najwyżej administracja usunie

Urządzenie nazywa się Lompart. Kupowałam je na allegro dwa lata temu.
Teraz już go tam nie sprzedają. Ale znalazłam w sklepie internetowym producenta
http://www.zdrowazywnosc.lompart.pl/produkt,-10446

Oczywiście nie jest to jedyny producent takich urządzeń na rynku.
Ja przy zakupie zasugerowałam się ceną.
Przy takich urządzeniach z reguły jest napisane, że są do mleka sojowego. Jednak tym nie trzeba się sugerować. Ze względu na swoją budowę poradzą sobie praktycznie z każdym produktem.
Jak już pisałam, robiłam mleko z ryżu, migdałów, sezamu.
Dziewczyny, z którymi pisałam na innym forum forum robiły też z owsa, kaszy jaglanej i też im wychodziło.
Producent obiecuje też (przynajmniej tak było jak ja kupowałam), że urządzenie zrobi nam też pastę sojową do pieczywa i prażoną soję.
Ale tym się nie sugerujcie. Nie słyszałam jeszcze, aby komuś te funkcje zadziały odpowiednio
Ale do mleczka sprawdza się bardzo dobrze.
Odpowiedz

Nowe wątki na forum Dietetyka

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości