![]() |
#31 |
Raczkowanie
|
Dot.: Mleko sojowe
Mleko sojowe jest zdrowe i smaczne. Kwestia przestawienia się ze zwykłego mleka. Polecam owsiankę na mleku sojowym- pyszna
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#32 |
Przyczajenie
|
Mleko sojowe jst ok, tylko na litosc boską kupujcie to które w składzie ma min 10 % soi, a nie 3 czy 4 bo co za sens ma placenie 7 zl za litr jesli 93 % to woda, soja 4 a reszt jakies dodatki. Nie pamietam nazwy al ja mleko sojowe kupowalem w tesco, mialo 15 % soi resza woda, to byla jaks hiszpanska firma. No i lepiej wybierac to naturalne niz ze sztuczna wanilia czeko sreko i innymi g....
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#33 |
Rozeznanie
|
Ja ostatnio przestawiłam się na Natumi niesłodzone. Z początku wydawało mi się nie do przełknięcia przez to, że przedtem piłam takie z dodatkami (przede wszystkim z cukrem). Teraz nie wyobrażam sobie, że mam znowu pić to Biedry, bo to od Natumi jest tak pysznie... neutralne. Owszem, czasem wymaga dosłodzenia, ale do kawy czy musli, albo beszamelu jest idealne
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#34 |
Zadomowienie
|
Lubię mleko sojowe, ale nie kupuję.
Po pierwsze cena nie jest adekwatna do tego co jest sprzedawane. ![]() 11 złotych za wodę, 8% soi i zagęstniki to jednak przesada. Skład też pozostawia trochę do życzenia. Mam za to specjalne urządzenie do wyrobu takiego mleczka. Kosztowało ok. 160 złotych plus przesyłka. Większe ilości robię w garnku i używam mikser kielichowy. Do tego soja - 5 złotych za 0,5 kg w sklepie eko. Faktycznie, czyste mleko sojowe robione w domu w smaku zbyt dobre nie jest. Ale przecież można zrobić smakowe albo pół na pół z sezamem. Wtedy będzie bogate w wapń. Z dodatkiem karobu (4 zł/250g) wychodzi czekoladowe (i nie trzeba dodawać cukru, bo karob słodki jest), gotowane z laską wanilii wychodzi waniliowe. Można też zmiksować z owocami i zrobić mleko bananowe, truskawkowe, wiśniowe, jagodowe, borówkowe, malinowe - jakie tylko chcemy. Jeśli ktoś lubi gęściejsze to dodać trochę kaszy manny i podgotować. No i cenowo o wiele lepiej to wygląda niż takie z kartonu. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#35 | |
Konto usunięte
|
Cytat:
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#36 |
Zadomowienie
|
tak.
Z ryżu robię mleczko nawet częściej niż z soi. Zawsze wychodzi. No i świetnie nadaje się do gofrów czy naleśników zamiast mleka krowiego - bardzo chrupkie wychodzą. Robiłam też kilka razy z migdałów oraz sezamu i też wychodziło. Z orzechów nie robiłam, ale skoro wychodzi z migdałów to i z orzechów powinno się udać. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#37 | |
Konto usunięte
|
Cytat:
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#38 |
Przyczajenie
|
ja też poproszę o namiary na te urządzenie do robienia mleka .mam zamiar przerzucić się na wegetarianizm więc się przyda .
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#39 |
Zadomowienie
|
tez prosilabym o nazwe urzadzenia
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#40 |
Zadomowienie
|
Napiszę, najwyżej administracja usunie
![]() Urządzenie nazywa się Lompart. Kupowałam je na allegro dwa lata temu. Teraz już go tam nie sprzedają. Ale znalazłam w sklepie internetowym producenta http://www.zdrowazywnosc.lompart.pl/produkt,-10446 Oczywiście nie jest to jedyny producent takich urządzeń na rynku. Ja przy zakupie zasugerowałam się ceną. Przy takich urządzeniach z reguły jest napisane, że są do mleka sojowego. Jednak tym nie trzeba się sugerować. Ze względu na swoją budowę poradzą sobie praktycznie z każdym produktem. Jak już pisałam, robiłam mleko z ryżu, migdałów, sezamu. Dziewczyny, z którymi pisałam na innym forum forum robiły też z owsa, kaszy jaglanej i też im wychodziło. Producent obiecuje też (przynajmniej tak było jak ja kupowałam), że urządzenie zrobi nam też pastę sojową do pieczywa i prażoną soję. Ale tym się nie sugerujcie. Nie słyszałam jeszcze, aby komuś te funkcje zadziały odpowiednio ![]() Ale do mleczka sprawdza się bardzo dobrze. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 04:31.