![]() |
#31 | |
Zakorzenienie
|
Dot.: Badania diagnostyczne przed ciążą
Za cytomegalie i toksoplazmoze placilam po 36 zl za kazde przeciwcialo a za rozyczke 34 zl za kazde, wiec jak nic wychodzi 212
![]() I jak mowie, nie bedac w ciazy trzeba raczej placic (no chyba ze ma sie fajnego lekarza ![]() ---------- Dopisano o 08:14 ---------- Poprzedni post napisano o 08:12 ---------- Cytat:
![]() ![]() ![]() ![]() ![]()
![]() ![]() 07.03.2012, 20:35 3270g, 47 cm |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#32 |
Zakorzenienie
|
Emigra moje gratulacje
![]() czyli za te 3 badania (w odczynniki) coś na ok. 200 zł się przygotować. Ja chyba pójdę jutro. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#33 |
Zakorzenienie
|
dziekuje
![]() ![]() ![]() mozesz sprawdzic w laboratorium najpierw ile kosztuje takie badania, ja w Szczecinie tyle placilam w Medicusie ![]()
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#34 |
Zakorzenienie
|
moje laboratorium (w szpitalu) nie ma cennikia, przynajmniej nie znalazłam.
Tak sobie myślę, tokso trzeba oba czynniki zbadać. a jeśli byłam chora na różyczkę to też oba?? czy tylko ten na przeciwciała?? (lekarz mi powiedział, że to, ze byłam chora nie znaczy że mam przeciwciała) i co z tą cytomegalią (też oba??) |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#35 |
Zakorzenienie
|
Tego juz Ci nie powiem, bo nei wiem. Wiem tylko ze majac zbadane oba czynniki mozna okreslic czy zakazenie jest, bylo czy nie bylo go wcale.
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#36 |
Zakorzenienie
|
Może dziewczyny będą wiedziały
![]() Tak sobie czytam w necie na temat tej cytomegalii. Słuchajcie, to prawda, ze na to nie ma leku?? Bo jeśli nie ma to po co właściwie to badać przed ciążą skoro i tak jakby co, to się z tym nic nie zrobi?? |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#37 |
Zadomowienie
|
Cytomegalii obie klasy, z różyczką jeśli chorowałaś to zbadaj tylko przeciwciała
---------- Dopisano o 09:43 ---------- Poprzedni post napisano o 09:40 ---------- A cytomegalię bada się po to, że jeśli jesteś chora to nie możesz się starać dopóki się nie wyleczysz bo jest to niebezpieczne paskudztwo dla ciąży ---------- Dopisano o 09:44 ---------- Poprzedni post napisano o 09:43 ---------- A cytomegalię bada się po to, że jeśli jesteś chora to nie możesz się starać dopóki się nie wyleczysz bo jest to niebezpieczne paskudztwo dla ciąży |
![]() ![]() |
![]() |
Najlepsze Promocje i Wyprzedaże
![]() |
#38 |
Zakorzenienie
|
![]()
Mnie gin pytała czy byłam szczepiona na różyczkę, a byłam i akurat nie kazała mi robić badania w tym kierunku. Za to robiłam zwykłą morfologię, toxo i cytomegalie...za wszystko zapłaciłam ok. 130 zł, bo to płatne badania. Co do badania grupy krwi, to też coś mi wspominano (chodzi tu raczej o czynnik Rh), ale akurat oboje z mężem mamy karty z grupą z krwiodawstwa, więc robić nie musimy.
No i oczywiście łykać kwas foliowy. Łykam zwykły kwas foliowy, bo gin powiedziała, że teraz latem jak jest pełno warzyw i owoców, to bez sensu faszerować się tabletkami z witaminami... ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#39 |
Zadomowienie
|
Mi ginekolog powiedziała, że jeżeli jestem rocznik 84 to na pewno byłam szczepiona na różyczkę i kazała zrobić tylko IgG. IgG - okresla czy kiedyś chorowałaś lub miałaś podane przeciwciała; ImG - określa czy obecnie jesteś chora. Tak przynajmniej tłumaczył mi mój lekarz.
A co do cytomegalii to tak jak mówi Malenska, nie ma na to lekartswa, ale lepiej nie zachodzić w ciąże, jak się jest na to chorym aktualnie, bo to dziadostwo może uszkodzić płód. I najlepiej zrób obydwie klasy, bo widzisz ja nieświadoma zrobiłam jedną, wynik wyszedł pozytywny i nadal nic nie wiem i musze robić jeszcze raz. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#40 |
Zakorzenienie
|
czyli podsumowując
![]() tokso i cytomegalię 2 klasy, a rózyczkę jedną na przeciwciała. (chorowała + jestem rocznik 84 więc pewnie szczepionka też była) |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#41 |
Zadomowienie
|
No dokładnie tak jak mówisz
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
Okazje i pomysĹy na prezent
![]() |
#42 |
Zakorzenienie
|
![]()
Mnie gin pytała czy byłam szczepiona na różyczkę, a byłam i akurat nie kazała mi robić badania w tym kierunku. Za to robiłam zwykłą morfologię, toxo i cytomegalie...za wszystko zapłaciłam ok. 130 zł, bo to płatne badania. Co do badania grupy krwi, to też coś mi wspominano (chodzi tu raczej o czynnik Rh), ale akurat oboje z mężem mamy karty z grupą z krwiodawstwa, więc robić nie musimy.
No i oczywiście łykać kwas foliowy. Łykam zwykły kwas foliowy, bo gin powiedziała, że teraz latem jak jest pełno warzyw i owoców, to bez sensu faszerować się tabletkami z witaminami... ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#43 |
Raczkowanie
|
Stwierdziło to już trzech ginekologów. Mam polipy i raz już poroniłam, istnieje prawdopodobieństwo, że po 30 nie będę mogła mieć dzieci. Co prawda mi to nie przeszkadza bo zawsze chciałam mieć młodo dzieci i je uwielbiam, ale ten fakt pomógł mi podjąć decyzję, że nie ma co czekać bo praca nie ucieknie, a ciąża...
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#44 |
Zakorzenienie
|
Nie wiem, dla mnie takie przygotowania to naciąganie i strata pieniędzy
![]() ---------- Dopisano o 12:11 ---------- Poprzedni post napisano o 12:08 ---------- U mnie jedno badanie (pakiet) kosztuje coś ok 70 zł a trzeba zrobić 2 na to co było w ostatnich 6 miesiącach i drugie co było wcześniej
![]() |
![]() |
#45 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() |
![]() |
#46 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
Ja toksoplazmozy nie przechodzilam - teraz przynajmniej wiem ze musze uwazac i ze warto badanie powtorzyc. I jestem spokojniejsza. Z reszta kazdy robi jak chce, ja sie zbadalam i polecam kazdej kobiecie te badania. M.in to tez nalezy do swiadomego planowania rodziny ![]()
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#47 |
Zakorzenienie
|
![]()
Ja się tutaj zgadzam z emigra. Wolę zrobić badania przed i wiedzieć, że nic mi nie grozi oraz dziecku... i tak np. odnośnie cytomegalii na innym forum jedna z forumowiczek kiedyś podała linka do historii pewnej dziewczyny, która nie robiła żadnych badań, a jak się potem okazało była zarażona czy też w ogóle była nosicielką cytomegalii i zaraziła dziecko, które niestety nie dało się uratować...
![]() Tylko to też druga strona medalu, że niestety ginekolodzy wcale nie mówią o badaniu pod tym kątem ani nawet jakie zagrożenie niesie za sobą taka np. cytomegalia. ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#48 |
Zakorzenienie
|
Zgadzam się, tez uważam że takie badania powinno się zrobić. Tu przecież chodzi o dobro dziecka.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#49 | |
Wtajemniczenie
|
Cytat:
W dzisiejszych czasach lepiej wziąć witaminy niż jeść warzywa z marketu. |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#50 |
Zakorzenienie
|
No jak dla mnie to chyba lekka przesada...oczywiście nikt nie broni łykania tabletek i nie mówi, że nie trzeba ich brać, ale myśląc w ten sposób to powinnaś nic nie jeść, bo wszystko jest nafaszerowane konserwantami, nie tylko warzywa i owoce...
![]() Edytowane przez Malensstfo Czas edycji: 2011-07-04 o 18:42 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#51 |
Zadomowienie
|
Ale ciąża i okres przed nią to czas specyficznego dbania o swoje ciało zwłaszcza w kwestii minerałów i substancji potrzebnych małemu człowieczkowi, który się ma w nas rozwijać.
Dlatego w ciąży nie je się serów pleśniowych, nie je się wątróbki itd bo są szkodliwe. Skoro wyższe instancje takie jak Polskie Towarzystwo Ginekologiczne rekomendują femibion jako niezbędny kompleks witamin w okresie staranie się o dziecko i ciąży to moim zdaniem należy ich słuchać |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#52 | |
Wtajemniczenie
|
Cytat:
Nalepsi lekarze je polecają, ale niektórzy wiedza widze lepiej ... ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#53 |
Zakorzenienie
|
mi lekarz kazał brać tylko kwas foliowy,żadnych witamin dla kobiet planujących ciążę.
Poza tym Ci lekarze,które mają profity z polecania danych lekarstw zawsze będą je polecać ![]() ![]() Nie potępiam brania witamin-jak ktoś chce niech bierze wolny wybór ![]() Nie brałam bo słucham swojego lekarza,który teraz prowadzi moją ciążę i wyniki morfologii też mam dobre. co do warzyw i owoców to zawsze można poszukac tych z ekologicznych upraw ![]()
![]() Edytowane przez dygotka8 Czas edycji: 2011-07-04 o 20:55 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#54 |
Zadomowienie
|
Ja nie mówie o ginekologach polecających witaminy tylko o witaminach które dostały akredytację PTG a takie w Polsce są jedne i jest to femibion natal 1 ze względu na kwas foliowy, metafolinę ( łatwiej wchłanialną odmianę kwasu foliowego korzystniej wpływającą na cewę nerwową kształtującą się u maleństwa), jod i wszelkie niezbędne minerały dla takiego maluszka.
Dla przykładu zażywając kwas foliowy zażywasz 0,4 mikrograma natomiast w femibionie masz samego kwasu foliowego 0,8 plus metafolinę w dawce 0,4 lub 0,6 nie pamiętam. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#55 |
Zakorzenienie
|
Jednak czy wcześniej nie należałoby skonsuktować się z lekarzem zamiast samemu decydować?i to on powinien zalecić czy powinno sie brać większą dawkę czy też nie.
właśnie sprawdziłam cenę tego leku,nie ma co ładnie kosztuje...
![]() |
#56 |
Zadomowienie
|
Ja nie mówie o ginekologach polecających witaminy tylko o witaminach które dostały akredytację PTG a takie w Polsce są jedne i jest to femibion natal 1 ze względu na kwas foliowy, metafolinę ( łatwiej wchłanialną odmianę kwasu foliowego korzystniej wpływającą na cewę nerwową kształtującą się u maleństwa), jod i wszelkie niezbędne minerały dla takiego maluszka.
Dla przykładu zażywając kwas foliowy zażywasz 0,4 mikrograma natomiast w femibionie masz samego kwasu foliowego 0,8 plus metafolinę w dawce 0,4 lub 0,6 nie pamiętam. ---------- Dopisano o 22:39 ---------- Poprzedni post napisano o 22:25 ---------- Rekomendacje PTG co do ilości kwasu foliowego są jasne a jak ginekolog mówi inaczej to znaczy że jest niedoedukowany |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#57 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() ![]() ![]() co do witamin to ja bym nie przesadzala, bo nadmiar witamin tez nie jest dobry, wiec jesli badania wychodza dobrze to nie bralabym nic dodatkowo, a i lekarz tez nie powinien przepisywac witamin na oko tylko zbadac czy sa potrzebne bo np sa jakies niedobory
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#58 |
Wtajemniczenie
|
tak, tylko nie wszystko w badanich wyjdzie, skąd będziemy wiedziały, że mamy odpowiedni poziom jodu czy kwasu foliowego czy witaminy B12 itp. w organizmie ? A bardziej dziecku zaszkodzi niedobór niż nadmiar, bo nadmiar to wysiusiamy. Poza tym wiele kobiet nie prowadzi zrowego trybu życia i nie ma dostępu do ekologicznych produktów a często na początku ciąży ma wymioty albo zachcianki i je same słodycze (gdzie tu witaminy?).
Ale zgadzam się, że każdny niech słucha swojego lekarza bo co nam pozostaje, do kogoś trzeba mieć zaufanie. Dziewczyny, poza tym ostatnio wiele się mówi o tym jaki ogromny wpływa na malucha ma jod - poczytajcie tutaj http://www.ciazowy.pl/artykul,jod-dl...ecka,72,1.html . Jeśli ktoś nie jest zwolenniekiem witamin to niech szuka go w produktach. Nie wszyscy lekarze badają jego poziom kobietom w ciąży bo niektórzy są zacofani. Nie mówię tu tego aby kogoś pouczać tylko pomóc bo wiem co znaczy stracić dzidziusia. Edytowane przez amilcia Czas edycji: 2011-07-05 o 07:57 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#59 |
Zakorzenienie
|
Ja też nie mówię, że jak ktoś/kobieta ma niedobory witamin to ma nie jeść tabletek tylko warzywa i owoce. Są sytuacje, że tabletkami trzeba się ratować i koniec. Choć myślę, że w większości przypadków, jak kobieta się dobrze odżywia, to nie musi uzupełniać witamin tabletkami, a przynajmniej nie w takim stopniu....Mnie chodzi o taką skrajność, że od razu trzeba łykać tabletki, jest jedyny produkt, najlepszy do stosowania i że nie ma miejsc do kupienia warzyw i owoców (i innych produktów) bez konserwantów
![]() I też nie jestem pewna, czy akurat jak jesteś w ciąży to potrzebujesz 2 razy więcej kwasu foliowego, no ale lekarzem nie jestem to nie wiem... ![]() Aha i nie uważam, że jak lekarz nie proponuje specyfiku o którym mówisz, to jest złym lekarzem... ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#60 |
Zadomowienie
|
No to kochana teraz Cię oświecę wedle najnowszych badań owoce zawierają bardzo mało witamin, w przeciwieństwie do warzyw, owoce są źródłem tylko i wyłącznie cukrów a w minimalnym stopniu witamin.
w kwestii witamin w ciąży czy w okresie starań jest inne zapotrzebowanie na witaminy i minerały i choćbyś stanęła na głowie jedząc warzywa i owoce nie dostarczych mikroelementów i witamin w takiej ilości w jakiej wymaga tego Twój organizm dlatego są witaminy przeznaczone do zażywania w trakcie starań to po pierwsze po drugie oprócz tych witamin nadal masz prowadzić zdrowy tryb życia i właściwie się odżywiać, jednakże te niedobory we wczesnym okresie tworzenia się małego ludzika w Tobie mogą nieść bardzo ciężkie skutki. Stąd moje wyjaśnienie, ale każdy robi jak uważa, ja słucham ludzi którzy się na tym znają, na zwykłych lekarzach nie jeden raz się przejechałam i aż za dobrze wiem, że wiele informacji trzeba zdobywać samemu bo oni Ci nie powiedzą. ---------- Dopisano o 09:43 ---------- Poprzedni post napisano o 09:41 ---------- Lekarz powinien Cię o tym poinformować, gdyż to jest jego obowiązek w świetle badań WHO i PTG a decyzja należy do Ciebie jednakże ma obowiązek powiedzieć o tym leku i dlaczego te a nie inne witaminy tak jak ja to napisałam |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 09:01.