rozbilam termometr! - Strona 2 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Kobieta > Forum plotkowe

Notka

Forum plotkowe Zapraszamy do plotkowania. Na forum plotkowym nie musisz się trzymać tematyki urodowej. Tutaj porozmawiasz o wszystkim co cię interesuje, denerwuje i zadziwia.

Odpowiedz

Narzędzia
Stary 2011-07-03, 17:40   #31
mmm3m
BAN stały

Dot.: rozbilam termometr!

Cytat:
Napisane przez CytrynowaPannica Pokaż wiadomość
Dzikun - uwielbiam Twój avatar. Po prostu, uwielbiam.

Termometr rtęciowy też zdarzyło mi się zbić... Posprzątałam te paskudne kuleczki i tyle. Szkoda, że nie znałam jeszcze wtedy wizażu.
Ja jako, że byłam młodziutka i ciekawska - zafascynowana tymi kuleczkami pobawiłam się nimi zanim je wyrzuciłam ;] Zwyczajnie - do kosza. Bez cackania się. Jeden termometr świata chyba nie zniszczy.
Pamiętałam tylko o umyciu rak ;]
mmm3m jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2011-07-03, 21:05   #32
Dzikun
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez CytrynowaPannica Pokaż wiadomość
Dzikun - uwielbiam Twój avatar. Po prostu, uwielbiam.

Termometr rtęciowy też zdarzyło mi się zbić... Posprzątałam te paskudne kuleczki i tyle. Szkoda, że nie znałam jeszcze wtedy wizażu.
Wizaż jak wyrocznia
A dziękuję, dziękuję
Dzikun jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2011-07-03, 22:07   #33
201607231707
Konto usunięte

Cytat:
Napisane przez mmm3m Pokaż wiadomość
Ja jako, że byłam młodziutka i ciekawska - zafascynowana tymi kuleczkami pobawiłam się nimi zanim je wyrzuciłam ;] Zwyczajnie - do kosza. Bez cackania się. Jeden termometr świata chyba nie zniszczy.
Pamiętałam tylko o umyciu rak ;]
Miałam tak samo A tutaj zabiegi, jakby doszło poważnego skażenia chemicznego i nawet wątek założony
201607231707 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2011-07-03, 22:16   #34
mmm3m
BAN stały

Już się bałam że tylko ja jakaś nieostrożna...ale te kuleczki takie fajniusie były ^^

hahahaha
Stary 2011-07-03, 22:37   #35
RiotKitty
Rozeznanie

termometry pokojowe nie są robione z rtęcią, tylko z alkoholem
RiotKitty jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2011-07-03, 22:48   #36
201607231707
Konto usunięte

Cytat:
Napisane przez mmm3m Pokaż wiadomość
Już się bałam że tylko ja jakaś nieostrożna...ale te kuleczki takie fajniusie były ^^

hahahaha
Takie gładkie
201607231707 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2011-07-03, 23:37   #37
ewelinucha
Zadomowienie

Pamietam jak jeszcze bylam mala i glupia, jeszcze za czasow podstawowki...
Nie chcialo mi sie isc do szkoly wiec udalam chora, zeby pokazac mamie ze mam goraczke poszlam do kuchni nastawic wode na herbate w czajniku. Gdy woda sie gotowala przylozylam termometr do takiej dziurki gdzie sie wlewa wode aby slupek rteci podskoczyl. Niestety temperatura byla zbyt wysoka i termometr sie rozbil a cala rtec poszla do czajnika... Pozniej jak gdyby nigdy nic wypilam herbate z wody w ktorej byla ta rtec.. Nie wiem jakim cudem nic mi sie nie stalo.
-dobrze zdać mature cel osiagniety
- poleciec do USA, byc w Nowym Jorku, Miami i Los Angeles
- skonczyc studia

ewelinucha jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując

Najlepsze Promocje i Wyprzedaże

REKLAMA
Stary 2011-07-03, 23:49   #38
mmm3m
BAN stały

Cytat:
Napisane przez Demi93 Pokaż wiadomość
Takie gładkie
Błyszczące..i tak się łączyły i rozdzielały ^^
Stary 2011-07-04, 09:49   #39
I am Rock
lokalna gwiazda

Ludzie, przecież napisala, że termometr pokojowy. Robicie panikę, jakby w polskich sklepach sprzedawali broń chemiczną pod postacią łatwo tłukących się termometrów. Pamiętam z dzieciństwa-sama stłukłam 2 termometry lekarskie i jeszcze bawiłam się kuleczkami rtęci, bo rodzice pewnie nie do końca zdawali sobie sprawę, że rtęć szkodzi zdrowiu, bo świadomie by mnie nie narażali. Ale jako dziecko kilkuletnie nawet wiedziałam, że nie pcha się tego do oczu, do ust, do nosa. I jakoś żyję i na zdrowie nie narzekam.
Niedługo ktoś wyleje herbatę z cytryną i napisze panicznego posta z pytaniem, czy kwas z cytryny nie przeżre podłogi i jak to posprzątać.
I am Rock jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2011-07-04, 10:09   #40
Veilla
Przyczajenie

ewelinucha haha, też jak byłam w podstawówce tak samo kombinowałam, kiedyś pamiętam jadłam śnieg nawet. Teraz się śmieje ale wcześniej byłam taka zdesperowana i myślałam co wykombinować, żeby nie iść do szkoły . Na szczęście mi to już przeszło. Skoro już się wyjaśniło to życzę miłego dnia!
Veilla jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2011-07-04, 16:24   #41
klempaa
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez I am Rock Pokaż wiadomość
Ludzie, przecież napisala, że termometr pokojowy. Robicie panikę, jakby w polskich sklepach sprzedawali broń chemiczną pod postacią łatwo tłukących się termometrów. Pamiętam z dzieciństwa-sama stłukłam 2 termometry lekarskie i jeszcze bawiłam się kuleczkami rtęci, bo rodzice pewnie nie do końca zdawali sobie sprawę, że rtęć szkodzi zdrowiu, bo świadomie by mnie nie narażali. Ale jako dziecko kilkuletnie nawet wiedziałam, że nie pcha się tego do oczu, do ust, do nosa. I jakoś żyję i na zdrowie nie narzekam.
Niedługo ktoś wyleje herbatę z cytryną i napisze panicznego posta z pytaniem, czy kwas z cytryny nie przeżre podłogi i jak to posprzątać.
Autorka panikowała, a nie my - jakbys nie doczytała

Śledź też pies! - blogujemy

klempaa jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2011-07-04, 19:25   #42
I am Rock
lokalna gwiazda

Cytat:
Napisane przez klempaa Pokaż wiadomość
Autorka panikowała, a nie my - jakbys nie doczytała
Doczytałam, doczytałam. Ktoś przecież posłał autorkę po siarkę, a póżniej z workiem z odkurzacza do apteki. Ciekawe, co by w aptece na to powiedzieli?
I am Rock jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2011-07-04, 19:37   #43
IzabelaB
Raczkowanie

GG do IzabelaB

Dzięki za zrównanie mnie z ziemią... Ale tyle historii co mi sie obilo o uszy o rozbitych termometrach to jest jednak cos... I jeśli wg was zakladanie watku na wizazu to jest to od razu przesada albo nawet panikowanie, to po co wchodzicie na ten watek... no cóz... przyzwyczaiłam sie juz do chamstwa na wizażu..

IzabelaB jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2011-07-04, 21:28   #44
mmm3m
BAN stały

Ja cię rozumiem bo też słyszałam, że to trujące i w ogóle nie dotykac ale kuleczki były zbyt fajniusie by nie zaryzykowac zabawy nimi ^^
taka natura dzieciaka.
Stary 2011-07-04, 22:17   #45
klempaa
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez I am Rock Pokaż wiadomość
Doczytałam, doczytałam. Ktoś przecież posłał autorkę po siarkę, a póżniej z workiem z odkurzacza do apteki. Ciekawe, co by w aptece na to powiedzieli?
zrobiliby tak:

Śledź też pies! - blogujemy

klempaa jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując

Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe

REKLAMA
Stary 2012-02-25, 16:34   #46
dora_angel
Zadomowienie

GG do dora_angel

A ja właśnie stukłam termometr rtęciowy pozbierałam kuleczki, wymyłam podłogę, wietrzę pokój, po jakimś czasie zaglądam do pokoju no spoko, zaglądam pod fotel a tam 3 duże kule z rtęci, i dawaj od nowa. Biorę je przez chusteczkę one uciekają, to ja je kartonikiem, a one się mnożą w mniejsze, no koszmar w końcu jakimś cudem je pozbierałam, dla pewności jeszcze pozamiatałam, zmiotkę wyrzuciłam, jeszcze raz podłogę wymyłam i wietrzę już kolejną godzinę pokój, siedząc samotnie w kuchni bom chora
Czytam na necie informacje to normlanie się załamałam, opary trujące, jedzenie w pobliżu rozbitej rtęci zatrute, trzeba wyrzucić ( a ja rozmrażam boczuś i kiełbaskę na forszmak), przebywanie w oparach jest trujące ( bóle głowy wymioty biegunki ). Eeee załamka, do tego jestem sama w domu i strasznie się martwię, że może te kuleczki jeszcze gdzieś są, parują i się zatruję... niech mnie ktoś pocieszy
Zaręczeni 19.12.2011r.
Małżonkowie 29.12.2012
dora_angel jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2012-02-25, 18:03   #47
Sumi
Zadomowienie

W termometrze jest mało rtęci i nie jest ona bardzo szkodliwa, chyba czytałaś wybiórczo tylko mega pesymistyczne porady. Kilka razy w życiu rozbiłam termometr, zawsze zbierałam kulki kartką i tekturą i wrzucałam do śmietnika w pokoju i nigdy nic mi nie było z tego powodu.
Stary 2012-02-25, 18:11   #48
mmm3m
BAN stały

Opary to chyba jak ona jest podgrzana i paruje?? Taka z termometru to chyba nie paruje. Co wy tak panikujecie? Ja się tymi kuleczkami bawiłam i żyję? 0o
Stary 2012-02-25, 19:15   #49
dora_angel
Zadomowienie

GG do dora_angel

Cytat:
Napisane przez Sumi Pokaż wiadomość
W termometrze jest mało rtęci i nie jest ona bardzo szkodliwa, chyba czytałaś wybiórczo tylko mega pesymistyczne porady. Kilka razy w życiu rozbiłam termometr, zawsze zbierałam kulki kartką i tekturą i wrzucałam do śmietnika w pokoju i nigdy nic mi nie było z tego powodu.
Łoj przeczytałam wszystkie dostępne stronki, które wyszukał wujek google i naprawdę doznałam szoku. Teraz doznaję bólu głowy od wietrzenia mieszkania przy katarze i wymytych włosach... i raczę się forszmakiem ugotowanym w oparach rozbitego termometru rtęciowego
Dzięki dziewczyny za słowa uspokojenia.
Też na chłopski rozum staram się myśleć racjonalnie bo przecież nie sprzedawał by nikt termometrów rtęciowych gdyby one rzeczywiście stwarzały po zbiciu jakieś poważne zagrożenie. Poza tym jako dziecko też stukłam termometr i do tej pory żyję.
( Jednak dla pewności jeszcze raz odkurzyłam, worek wyrzuciłam i zrobiłam na chwilę przeciąg w całym domu...ale skrobanie zapałek w celu pozyskania siarki która utylizuje rtęć już sobie darowałam)
Zaręczeni 19.12.2011r.
Małżonkowie 29.12.2012

Okazje i pomysły na prezent

REKLAMA
Stary 2012-02-25, 22:24   #50
mary105
Raczkowanie

dora_angel ja też się naczytałam bo rozbiłam niedawno.Najważ niejsze to pozbierać je i wywietrzyć bo właśnie opary są bardzo szkodliwe.A rtęć z termometru paruje w temperaturze pokojowej.Nie wolno odkurzać rtęci bo się ją jeszcze bardziej po pokoju rozpyla i nie wolno czyścic chlorem bo tworzą się związki trujące też .
Czytałam że można posypać siarką ale nie taką z zapałek tylko sproszkowaną którą można kupić w ogrodniczym.

http://www.oit.cm-uj.krakow.pl/tresc.php?id=rtec

U mnie niestety rozbił się w sypialni a tam jest wykładzina dywanowa i raczej nie znalazłam wszystkich kuleczek,
Ile może być tych kulek?

Od kwietnia 2009 nie sprzedaje się juz termometrów rtęciowych.
Stary 2012-02-25, 23:06   #51
dora_angel
Zadomowienie

GG do dora_angel

Ha! a mój termometr został zakupiony przez TŻta niespełna rok temu w aptece... niby zakaz a tu jednak...
Tych kuleczek może być naprawdę dużo... mi termometr spadł na metalową ozdobę z wgłębieniem i tam wylądowały wszystkie kuleczki, więc chciałam je jak najdokładniej pozbierać przez papier do woreczka, jednak kuleczka się wydostała na podłogę z paneli i zaczęła się mnożyć i panoszyć.
Kiedy już wydawało się że wszystko jest okej wzięłam latarkę i zwilżony ręcznik papierowy i znalazłam jeszcze parę maciupinek... które potraktowałam odkurzaczem... oczywiście cały czas mam otwarte okno i również będę spać w tym pokoju bo innej możliwości nie mam
Na necie dokopałam się do informacji, które potwierdziły to co pisałam wcześniej... że taka ilość rtęci metalicznej która znajduje się w termometrze nie jest dla nasz zagrożeniem. Należy zadbać o to aby jak najwięcej kulek pozbierać. W przypadku wykładzin zalecane jest wytrzepanie, wywietrzenie pokoju. Następnie należy zapomnieć o całej sprawie i tyle ( były to opinie lekarzy i sanepidu z którymi kontaktowali się internauci).
Zaręczeni 19.12.2011r.
Małżonkowie 29.12.2012

Edytowane przez dora_angel
Czas edycji: 2012-02-25 o 23:10
Stary 2012-02-25, 23:48   #52
mary105
Raczkowanie

taa wytrzepać dywan ok ale wykładzinę dywanową położoną na całym pokoju a na niej szafa duża i łóżko

w tamtym roku kupił rtęciowy? a wszędzie czytam że od 3 kwietnia 2009 jest zakaz produkcji i sprzedaży:confu sed: ( ja i tak już bym nie kupiła jak sie naczytałam ale dokładne to jednak rtęciowe były)

a może to był galowy termometr to też jest srebrne i kruche po rozbiciu
Stary 2012-02-26, 00:27   #53
dora_angel
Zadomowienie

GG do dora_angel

Kurczę Mary... rzeczywiście poszukałam teraz w necie i mój termometr był praktycznie identyczny jak te termometry galowe reklamowane w necie, masz rację o tym zakazie sprzedaży... nie można ich kupować już od 3 lat.
Jednak coś mi nie pasuje... gal i rtęć wyglądały by i zachowywały tak samo? Mam jednak wątpliwości...
Co do wykładziny to mimo wszystko odkurzyłabym ją, a potem wyrzuciła worek i wietrzyła.
Teraz to powinnam iść i opierniczyć tego farmaceutę z tej apteki że sprzedają termometry rtęciowe Szkoda że nie mogę tego zrobić, bo jestem za granicą ygh....
Zaręczeni 19.12.2011r.
Małżonkowie 29.12.2012
Stary 2012-02-26, 15:20   #54
mary105
Raczkowanie

dora_angel nie wiem właśnie jak zachowuje się po rozbiciu ten gal.Ten rtęciowy to mój pierwszy rozbity termometr.

w wikipedi pisze :est łatwo topliwym, srebrzystobiałym, miękkim metalem. Topi się już w temperaturze 29,76 °C i trzymany w dłoni zamienia się w ciecz. Jest również wyjątkowo kruchy: uderzona próbka rozpada się, rozbija niczym szkło. Odłamki mają wtedy przełam podobny do przełamu szkła.

Może miałaś jednak rtęciowy spod lady.

Odkurzę starym odkurzaczem który już miałam wywalić jak nazbieram kase to wymienię dywan Okno mam otwarte cały czas.

Edytowane przez mary105
Czas edycji: 2012-02-26 o 15:21
mary105 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2012-02-26, 16:27   #55
dora_angel
Zadomowienie

GG do dora_angel

Tak, był to termometr rtęciowy bo rozmawiałam z TŻtem.
Ja myślę że odkurzenie starym odkurzaczem wystarczy i wietrzenie przez parę dni.
Nie ma co popadać w paranoję. Rozmawiałam dziś z moją mamą i mówiła że wiele razy w dzieciństwie stłukła termometr, była świadkiem tłuczenia w szpitalu i nikt nigdy z tego powodu nie robił ceregieli.
Myślę że nie mamy się już o co martwić, skoro wszystko uprzątnięte i wywietrzone.
Zaręczeni 19.12.2011r.
Małżonkowie 29.12.2012
Odpowiedz

Nowe wątki na forum Forum plotkowe

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości