Dziecko a telewizja - Strona 2 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Kobieta > Być rodzicem

Notka

Być rodzicem Forum dla osób, które starają się o dziecko, czekają na poród lub już posiadają potomstwo. Rozmawiamy o blaskach i cieniach macierzyństwa.

Odpowiedz

Narzędzia
Stary 2011-07-08, 14:27   #31
ilonkaczapela
Zakorzenienie

Dot.: Dziecko a telewizja

Ma dokładnie ten sam wpływ. No chyba pplazmy najmniej mrugają (ale nie dam się za to pokroić )
Tutaj chodzi o to, że ktoś nie ma tv i nie wie jak dziewięciolatkowi pokazać słonia. (ale nie jestem pewna, bo trochę to zagmatwane jest :P)
ilonkaczapela jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2011-07-08, 14:49   #32
***luna
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez NibyNic Pokaż wiadomość
a ja głupio zapytam jaka jest różnica między bajkami z telewizji czy DVD a tymi z YouTube? YouTube, internet czy cokolwiek gdzie się obraz rusza tak samo źle wpływa jak telewizja jeśli dziecko spędza na oglądaniu pół dnia i to bez względu na wiek
ale jeśli spędza 30 minut na oglądaniu bajki to czy to z TV czy z internetu, maa to taki sam wpływ
Na płycie DVD np. zazwyczaj nie ma reklam
blogowo:
aktywnie
nowy post 12/09/2012 Veni Vidi Vici
***luna jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2011-07-08, 14:59   #33
201607291951
Konto usunięte

[1=749d3470e67da5a340716cf 11c99d98c9d41692a_5eab587 331573;28019906]mój syn ma 9 lat, chodzi do szkoły, nie do przedszkola
i widzę, że brakuje mu wiedzy która normalnie trafia do dzieci z telewizora

praca domowa:
fotografie polskich miast (Gdańsk, Kraków, Toruń, Warszawa ...) do rozpoznania i podpisania
syn nie rozpoznał, bo nigdy tam nie był i w telewizji też nie widział

zerżnęliśmy z internetu,
o to chodziło nauczycielowi, żeby mama odpaliła googla ?[/QUOTE]

troszkę Cie nie kumam , najpierw piszesz , ze Twoje dziecko nie widziało słonia w tv ,nie wie jak wygląda a zaraz , że jednak go w zoo widziało

uważasz , ze inne dzieci wiedzą /widziały więcej od Twojego dziecka tylko dlatego , że oglądają TV ? Nie pomyślałaś , że to trochę Twoja wina ?
201607291951 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2011-07-08, 16:13   #34
0096a1e2f6245c4e98bc18de9b0ed84c369ef137_632f8bf2adc0b
Konto usunięte

Cytat:
Napisane przez kropka75 Pokaż wiadomość

[/COLOR]Tak na marginesie - słoń nie je paluszków.

Na każdej klatce w zoo jest tabliczka, żeby syfem nie karmić.
Potem taki właśnie efekt - rodzice pokazują dziecku słonia w bajkach i uczą takich bzdur, jak ta, że słoń je paluszki.
Ale o co ci chodzi, przeca ten słon jedzący paluszki w zoo to nie jest naprawdę

Cytat:
Napisane przez NibyNic Pokaż wiadomość
a ja głupio zapytam jaka jest różnica między bajkami z telewizji czy DVD a tymi z YouTube? YouTube, internet czy cokolwiek gdzie się obraz rusza tak samo źle wpływa jak telewizja jeśli dziecko spędza na oglądaniu pół dnia i to bez względu na wiek
ale jeśli spędza 30 minut na oglądaniu bajki to czy to z TV czy z internetu, maa to taki sam wpływ
Brak reklam

My oglądamy - Tomka (dzika radość na widok uśmiechniętej lokomotywy, odcinek to jakieś 5 minut), i Barneya - na polsacie jimjam. Rewelacja, bo są świetne piosenki, ja mam ucho muzyczne i potem sobie śpiewamy. I tańczymy. Przy okazji mówię małej, co się dzieje. Akurat nam to w trakcie śniadania pierwszego wypada, ot, taka chwila dla nas dwóch tylko (tzn, mała je, ja karmię). A, i nie codziennie, barney jakoś rano leci, a tomek nie wiem kiedy czasem gdy włączę tv i jest, to zerkniemy.
0096a1e2f6245c4e98bc18de9b0ed84c369ef137_632f8bf2adc0b jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2011-07-08, 18:09   #35
Profamilia
Agencja Spamu - Nie stać nas na reklamę, więc spamujemy!

20 lub 30 minut bajek dziennie na pewno nie zaszkodzi maluszkowi, a na pewno da chwilę wytchnienia mamie Żadna z nas nie jest niezniszczalna i tez potrzebuje chwilki dla siebie, a nie zawsze ktoś drugi jest w domu, żeby zająć się dzieckiem. Jeśli nie chcemy puszczać telewizji, to możemy sprawić dziecku parę audiobooków, dzieci uwielbiają słuchać bajek, a te teraz są realizowane naprawdę super
Profamilia jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2011-07-09, 22:37   #36
gwiazdeczka89
Rozeznanie

Zaczęłam wyłączać telewizor, gdy młoda zaczeła kierować wzrok ku niemu.
Wczesniej ogładałam telewizję dość często bo zimą byłyśmy same w domku i troche nudno mi było.
Teraz w wakacje i tak nie ma nic ciekawego w tv i wyjście na podwórko jest bardziej pożyteczne dla małego móżdżku

Moja mała uwielbia za to słuchać muzyki, ostatnio nagrałam jej piosenki z bajek disney'a- z króla lwa, małej syrenki itp

gwiazdeczka89 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2011-07-10, 15:45   #37
iizabelaa
Zakorzenienie

U mnie tv jest włączone non stop

Najlepsze Promocje i Wyprzedaże

REKLAMA
Stary 2011-07-11, 10:21   #38
Profamilia

I to, że telewizor ciągle "chodzi" włączony może być fatalne w skutkach dla pociechy. O ile dorosłego interesują tylko wybiórcze porgramy, na które zwraca uwagę, tak dziecko pochłania wszystko co emituje dany kanał, niejednokrotnie nieprzeznaczone dla niego tematy. Co może niestety odbić się na jego późniejszym rozwoju.
Za to słuchanie muzyki, każdego gatunku jest dla maluszka wspaniałą lekcją poznawania świata, dźwięków i otwierania się na muzykę i rytm.
Stary 2011-07-11, 10:42   #39
kropka75
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez ilonkaczapela Pokaż wiadomość
Tutaj chodzi o to, że ktoś nie ma tv i nie wie jak dziewięciolatkowi pokazać słonia. (ale nie jestem pewna, bo trochę to zagmatwane jest :P)

Mój ma rok i wie jak wygląda słoń. W przynajmniej trzech książeczkach już go widział.
No i w zoo, tego nie prawdziwego, co fast foody żre.

---------- Dopisano o 11:41 ---------- Poprzedni post napisano o 11:39 ----------

Z z wyglądem miast to już bez przesady. Są pocztówki, mapy z obrazkami. Dziecko 9cioletnie to już gdzieś było chyba? Można jadąc nad morze przejechać przez Toruń, czy co tam jest po drodze, przecież?

Ja w każdym razie tak robię. I zamierzam robić nadal, gdy już będę z synem podróżować.

---------- Dopisano o 11:42 ---------- Poprzedni post napisano o 11:41 ----------

Na youtube nie ma reklam? Od kiedy?

"Masz świra to go hoduj."

kropka75 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2011-07-11, 12:30   #40
Bezka
Wtajemniczenie

U mnie mój mały 3 lata ogląda bajki bez jakis tam systematycznych limitów, same mu się nudzą, pozatym ma swoje ulubione np. na Disney Junior i muszę przyznać że wiele uczy sie z programów edukacyjnych, szybko uczy sie nowych piosenek, wiec nie mam nic przeciwko TV z odpowiednimi programami dla dzieci.
Bezka jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2011-07-11, 12:33   #41
iizabelaa
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez Profamilia Pokaż wiadomość
I to, że telewizor ciągle "chodzi" włączony może być fatalne w skutkach dla pociechy. O ile dorosłego interesują tylko wybiórcze porgramy, na które zwraca uwagę, tak dziecko pochłania wszystko co emituje dany kanał, niejednokrotnie nieprzeznaczone dla niego tematy. Co może niestety odbić się na jego późniejszym rozwoju.
Za to słuchanie muzyki, każdego gatunku jest dla maluszka wspaniałą lekcją poznawania świata, dźwięków i otwierania się na muzykę i rytm.

u mnie w domu też tv chodziło cały czas, nie widzę, żadnych "fatalnych skutków" u mnie i moich sióstr,
a muzyki nie lubię słuchać

Edytowane przez iizabelaa
Czas edycji: 2011-07-11 o 12:35
iizabelaa jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując

Okazje i pomysły na prezent

REKLAMA
Stary 2011-07-11, 15:18   #42
Profamilia

iizabelaa, rozumiemy i szanujemy Twój punkt widzenia, ale z drugiej strony - to, że Ty nie lubisz słuchać muzyki nie oznacza, że Twoje dziecko też. Nie ograniczajmy malucha tylko dlatego, że same za czymś nie przepadamy.

Edytowane przez Profamilia
Czas edycji: 2011-07-11 o 15:18 Powód: formatowanie
Stary 2011-07-11, 16:22   #43
0096a1e2f6245c4e98bc18de9b0ed84c369ef137_632f8bf2adc0b
Konto usunięte

Cytat:
Napisane przez kropka75 Pokaż wiadomość

[/COLOR]Z z wyglądem miast to już bez przesady. Są pocztówki, mapy z obrazkami. Dziecko 9cioletnie to już gdzieś było chyba? Można jadąc nad morze przejechać przez Toruń, czy co tam jest po drodze, przecież?

Ja w każdym razie tak robię. I zamierzam robić nadal, gdy już będę z synem podróżować.

Na youtube nie ma reklam? Od kiedy?
Poza tym mam wrażenie, że 9latek nie ma obowiązku widzieć każdego miasta w PL? W szkole zadaje się różne rzeczy, ja po wakacjach będę robiła serię pokazów mody - przy czym na prawdziwy nie pójdziemy, bo nie mamy możliwości. i co, mam z dzieciakami się nie bawić?

A propos muzyki - moja córka swego czasu z lubością usypiała przy Creed...
0096a1e2f6245c4e98bc18de9b0ed84c369ef137_632f8bf2adc0b jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2011-07-11, 17:12   #44
iizabelaa
Zakorzenienie

[1=0096a1e2f6245c4e98bc18d e9b0ed84c369ef137_632f8bf 2adc0b;28073294]

A propos muzyki - moja córka swego czasu z lubością usypiała przy Creed... [/QUOTE]

ma gust dziewczyna

moja lubi tylko No women no cry Bob Marley
jak ostatnio jej chciałam puścić piosenki dla dzieci, to się rozpłakała

Profamilia
dzieci z reguły przystosowują się do stylu życia rodziców,
nie widzę żadnego ograniczania w nie słuchaniu muzyki

Będzie trochę większa to pewnie będzie słuchać piosenek w tv dla dzieci

Edytowane przez iizabelaa
Czas edycji: 2011-07-11 o 17:13
iizabelaa jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2011-07-12, 06:42   #45
kropka75
Zakorzenienie

[1=0096a1e2f6245c4e98bc18d e9b0ed84c369ef137_632f8bf 2adc0b;28073294]Poza tym mam wrażenie, że 9latek nie ma obowiązku widzieć każdego miasta w PL? W szkole zadaje się różne rzeczy, ja po wakacjach będę robiła serię pokazów mody - przy czym na prawdziwy nie pójdziemy, bo nie mamy możliwości. i co, mam z dzieciakami się nie bawić? [/QUOTE]
Ano dokładnie.

Gdzieś był, coś zna. Czegoś też nie zna. Trzeba znaleźć, pokazać.

Osobiście nie rozumiem dlaczego problem jest, żeby odpalić google (bo to nie na tym polega), a odpalenie tv to już jest ok.

"Masz świra to go hoduj."

kropka75 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2011-07-12, 10:26   #46
Klarissa
Zakorzenienie

Ja się tak zastanawiam, bo nigdy tego nie rozumiałam po co włączać tv na cały dzień? Nie szkoda prądu? Przecież i tak nie ma czasu oglądać telewizji przez cały dzień... coś się robi, gdzieś się chodzi itd. Zupełnie tego nigdy nie mogłam pojąć.
Stary 2011-07-12, 13:46   #47
iizabelaa
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez Klarissa Pokaż wiadomość
Ja się tak zastanawiam, bo nigdy tego nie rozumiałam po co włączać tv na cały dzień? Nie szkoda prądu? Przecież i tak nie ma czasu oglądać telewizji przez cały dzień... coś się robi, gdzieś się chodzi itd. Zupełnie tego nigdy nie mogłam pojąć.

Odkąd siedzę w domu mam taka potrzebę,
chyba nie lubię ciszy
Stary 2011-07-14, 09:29   #48
asiuk
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez iizabelaa Pokaż wiadomość
chyba nie lubię ciszy
Ja mam tak samo U mnie prawie cały dzień leciało TVN24 - teraz już wróciłam do pracy, więc nie oglądam.

Zdarzało się, że byłam sama w domu i musiałam młodej (5 miesięcy) przygotować kąpiel lub coś zrobić do jedzenia - gdy mała zaczynała mocniej marudzić, puszczałam tv - moje dziecko nie jest raczej "leżaczkowe" i nie mogę postawić jej w bujaczku np. w kuchni, żeby obserwowała mamusię

Ewunia

Staś

bloguję
asiuk jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2011-07-14, 21:45   #49
iizabelaa
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez asiuk Pokaż wiadomość
Ja mam tak samo U mnie prawie cały dzień leciało TVN24 - teraz już wróciłam do pracy, więc nie oglądam.

Zdarzało się, że byłam sama w domu i musiałam młodej (5 miesięcy) przygotować kąpiel lub coś zrobić do jedzenia - gdy mała zaczynała mocniej marudzić, puszczałam tv - moje dziecko nie jest raczej "leżaczkowe" i nie mogę postawić jej w bujaczku np. w kuchni, żeby obserwowała mamusię
u mnie ostatnio jeden dzień TVN24 a drugi Central Comedy

ooo ... moja niedługo kończy 4 miesiąc i też nie lubi leżaczaka,
ale ciągle mam nadzieję, że będzie ją zadowalać leżenie w leżaczku i obserwowanie mnie

Okazje i pomysły na prezent

REKLAMA
Stary 2011-07-15, 09:24   #50
kwiatek84
Raczkowanie

GG do kwiatek84
Talking Dot.: Dziecko a telewizja

Przeciez niektore bajki ucza , jak sa takie angielskie spiewajace przeciez te dzieci to koduja i sie ucza tego bo spiewaja razem z telewizorem , nie powiem bo niektore bajki to sa takie durnowate ze sama by nie patrzala bo ucza przemocy i gupot

---------- Dopisano o 10:24 ---------- Poprzedni post napisano o 10:16 ----------

Cytat:
Napisane przez iizabelaa Pokaż wiadomość
chyba nie lubię ciszy
u mnie tez tak jest ze tv leci non stop a nikt nie oglada , ale teraz staram sie wylaczac bo szkoda pradu a malego to przyciaga jak cholera , a ja place duzo za prad , i doszlam do wniosku ze to co zaoszczedze to starczy zeby kupic cos dziecku i sobie , bo plazma duzo pradu ciagnie
kwiatek84 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2011-07-20, 14:59   #51
Profamilia

Pamiętajcie jednak, że to co nie szkodzi Wam, może zaszkodzić waszemu maleństwu.
Jeżeli ktoś nie może znieść ciszy, to jakoś musi ją „zabić”, ale nie powinien pozwalać malutkiemu dziecku na zbyt częste oglądanie bajek – nawet tych edukacyjnych.
Nie zamierzamy się spierać nad tym jak działa na kogoś telewizja, a jak nie.
Faktem natomiast jest, że muzyka wpływa pozytywnie na rozwój intelektualny i emocjonalny maluszków oraz zmniejsza poziom agresji u starszych dzieci, uwrażliwia na intonację, dźwięki i uczy
poczucia rytmu.
Są to rzeczy, których nie da się zmierzyć i sprawdzić „na oko”, ale niezaprzeczalnie istnieją.
Stary 2011-07-22, 18:34   #52
natalor
Raczkowanie

U nas telewizor pół dnia jest włączony.Ale Julka nie ogląda go. Bawi się w pokoju obok . Bajki ogląda codziennie-około godziny.Ma 2,5 roku
natalor jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2011-08-26, 14:46   #53
matysska
Raczkowanie

Moim zdaniem , jeżeli jest równowaga pomiędzy oglądaniem telewizji, a innymi rodzajami aktywności, to ok. Najważniejsze, żeby dziecko nie siedziało cały dzień i chłonęło jakieś głupoty serwowane przez telewizję. Mój brat z żoną znaleźli takie rozwiązanie z 3 letnim maluchem – rano, jak jest zamieszanie przed pracą włączają mu bajki na cbeebies, który mają na eNce, później ruch, zabawy. Ewentualnie wieczorem jeszcze gra telewizor. Myślę, ze takie rozwiązanie jest udane
matysska jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Odpowiedz

Nowe wątki na forum Być rodzicem

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości