![]() |
#31 |
Zakorzenienie
|
Dot.: Dziecko a telewizja
Ma dokładnie ten sam wpływ. No chyba pplazmy najmniej mrugają (ale nie dam się za to pokroić
![]() Tutaj chodzi o to, że ktoś nie ma tv i nie wie jak dziewięciolatkowi pokazać słonia. (ale nie jestem pewna, bo trochę to zagmatwane jest :P) |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#32 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]()
![]() |
![]() |
#33 |
Konto usunięte
|
[1=749d3470e67da5a340716cf 11c99d98c9d41692a_5eab587 331573;28019906]mój syn ma 9 lat, chodzi do szkoły, nie do przedszkola
i widzę, że brakuje mu wiedzy która normalnie trafia do dzieci z telewizora praca domowa: fotografie polskich miast (Gdańsk, Kraków, Toruń, Warszawa ...) do rozpoznania i podpisania syn nie rozpoznał, bo nigdy tam nie był i w telewizji też nie widział zerżnęliśmy z internetu, o to chodziło nauczycielowi, żeby mama odpaliła googla ?[/QUOTE] troszkę Cie nie kumam , najpierw piszesz , ze Twoje dziecko nie widziało słonia w tv ,nie wie jak wygląda a zaraz , że jednak go w zoo widziało ![]() uważasz , ze inne dzieci wiedzą /widziały więcej od Twojego dziecka tylko dlatego , że oglądają TV ? Nie pomyślałaś , że to trochę Twoja wina ? ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#34 | ||
Konto usunięte
|
Cytat:
![]() Cytat:
![]() My oglądamy - Tomka (dzika radość na widok uśmiechniętej lokomotywy, odcinek to jakieś 5 minut), i Barneya - na polsacie jimjam. Rewelacja, bo są świetne piosenki, ja mam ucho muzyczne i potem sobie śpiewamy. I tańczymy. Przy okazji mówię małej, co się dzieje. Akurat nam to w trakcie śniadania pierwszego wypada, ot, taka chwila dla nas dwóch tylko (tzn, mała je, ja karmię). A, i nie codziennie, barney jakoś rano leci, a tomek nie wiem kiedy ![]() |
||
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#35 |
Agencja Spamu - Nie stać nas na reklamę, więc spamujemy!
|
20 lub 30 minut bajek dziennie na pewno nie zaszkodzi maluszkowi, a na pewno da chwilę wytchnienia mamie
![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#36 |
Rozeznanie
|
Zaczęłam wyłączać telewizor, gdy młoda zaczeła kierować wzrok ku niemu.
Wczesniej ogładałam telewizję dość często bo zimą byłyśmy same w domku i troche nudno mi było. Teraz w wakacje i tak nie ma nic ciekawego w tv i wyjście na podwórko jest bardziej pożyteczne dla małego móżdżku ![]() Moja mała uwielbia za to słuchać muzyki, ostatnio nagrałam jej piosenki z bajek disney'a- z króla lwa, małej syrenki itp |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#37 |
Zakorzenienie
|
U mnie tv jest włączone non stop
![]()
![]() |
#38 |
|
I to, że telewizor ciągle "chodzi" włączony może być fatalne w skutkach dla pociechy. O ile dorosłego interesują tylko wybiórcze porgramy, na które zwraca uwagę, tak dziecko pochłania wszystko co emituje dany kanał, niejednokrotnie nieprzeznaczone dla niego tematy. Co może niestety odbić się na jego późniejszym rozwoju.
Za to słuchanie muzyki, każdego gatunku jest dla maluszka wspaniałą lekcją poznawania świata, dźwięków i otwierania się na muzykę i rytm. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#39 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Mój ma rok i wie jak wygląda słoń. ![]() ![]() No i w zoo, tego nie prawdziwego, co fast foody żre. ![]() ---------- Dopisano o 11:41 ---------- Poprzedni post napisano o 11:39 ---------- Z z wyglądem miast to już bez przesady. ![]() Ja w każdym razie tak robię. I zamierzam robić nadal, gdy już będę z synem podróżować. ---------- Dopisano o 11:42 ---------- Poprzedni post napisano o 11:41 ---------- Na youtube nie ma reklam? Od kiedy? ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#40 |
Wtajemniczenie
|
U mnie mój mały 3 lata ogląda bajki bez jakis tam systematycznych limitów, same mu się nudzą, pozatym ma swoje ulubione np. na Disney Junior i muszę przyznać że wiele uczy sie z programów edukacyjnych, szybko uczy sie nowych piosenek, wiec nie mam nic przeciwko TV z odpowiednimi programami dla dzieci.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#41 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
u mnie w domu też tv chodziło cały czas, nie widzę, żadnych "fatalnych skutków" u mnie i moich sióstr, a muzyki nie lubię słuchać
Edytowane przez iizabelaa Czas edycji: 2011-07-11 o 12:35 |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#42 |
|
iizabelaa, rozumiemy i szanujemy Twój punkt widzenia, ale z drugiej strony - to, że Ty nie lubisz słuchać muzyki nie oznacza, że Twoje dziecko też. Nie ograniczajmy malucha tylko dlatego, że same za czymś nie przepadamy.
Edytowane przez Profamilia Czas edycji: 2011-07-11 o 15:18 Powód: formatowanie |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#43 | |
Konto usunięte
|
Cytat:
![]() A propos muzyki - moja córka swego czasu z lubością usypiała przy Creed... ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#44 |
Zakorzenienie
|
[1=0096a1e2f6245c4e98bc18d e9b0ed84c369ef137_632f8bf 2adc0b;28073294]
A propos muzyki - moja córka swego czasu z lubością usypiała przy Creed... ![]() ma gust dziewczyna ![]() moja lubi tylko No women no cry Bob Marley ![]() jak ostatnio jej chciałam puścić piosenki dla dzieci, to się rozpłakała ![]() Profamilia dzieci z reguły przystosowują się do stylu życia rodziców, nie widzę żadnego ograniczania w nie słuchaniu muzyki Będzie trochę większa to pewnie będzie słuchać piosenek w tv dla dzieci ![]()
Edytowane przez iizabelaa Czas edycji: 2011-07-11 o 17:13 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#45 |
Zakorzenienie
|
[1=0096a1e2f6245c4e98bc18d e9b0ed84c369ef137_632f8bf 2adc0b;28073294]Poza tym mam wrażenie, że 9latek nie ma obowiązku widzieć każdego miasta w PL? W szkole zadaje się różne rzeczy, ja po wakacjach będę robiła serię pokazów mody - przy czym na prawdziwy nie pójdziemy, bo nie mamy możliwości. i co, mam z dzieciakami się nie bawić?
![]() Ano dokładnie. Gdzieś był, coś zna. Czegoś też nie zna. Trzeba znaleźć, pokazać. Osobiście nie rozumiem dlaczego problem jest, żeby odpalić google (bo to nie na tym polega), a odpalenie tv to już jest ok. ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#46 |
Zakorzenienie
|
Ja się tak zastanawiam, bo nigdy tego nie rozumiałam po co włączać tv na cały dzień? Nie szkoda prądu? Przecież i tak nie ma czasu oglądać telewizji przez cały dzień... coś się robi, gdzieś się chodzi itd. Zupełnie tego nigdy nie mogłam pojąć.
![]() |
#47 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
Odkąd siedzę w domu mam taka potrzebę, chyba nie lubię ciszy ![]()
![]() |
![]() |
#48 |
Zakorzenienie
|
Ja mam tak samo
![]() Zdarzało się, że byłam sama w domu i musiałam młodej (5 miesięcy) przygotować kąpiel lub coś zrobić do jedzenia - gdy mała zaczynała mocniej marudzić, puszczałam tv - moje dziecko nie jest raczej "leżaczkowe" i nie mogę postawić jej w bujaczku np. w kuchni, żeby obserwowała mamusię ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#49 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() ooo ... moja niedługo kończy 4 miesiąc i też nie lubi leżaczaka, ale ciągle mam nadzieję, że będzie ją zadowalać leżenie w leżaczku i obserwowanie mnie ![]()
![]() |
![]() |
#50 |
Raczkowanie
|
![]()
Przeciez niektore bajki ucza , jak sa takie angielskie spiewajace przeciez te dzieci to koduja i sie ucza tego bo spiewaja razem z telewizorem , nie powiem bo niektore bajki to sa takie durnowate ze sama by nie patrzala bo ucza przemocy i gupot
---------- Dopisano o 10:24 ---------- Poprzedni post napisano o 10:16 ---------- u mnie tez tak jest ze tv leci non stop a nikt nie oglada , ale teraz staram sie wylaczac bo szkoda pradu a malego to przyciaga jak cholera , a ja place duzo za prad , i doszlam do wniosku ze to co zaoszczedze to starczy zeby kupic cos dziecku i sobie , bo plazma duzo pradu ciagnie |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#51 |
|
Pamiętajcie jednak, że to co nie szkodzi Wam, może zaszkodzić waszemu maleństwu.
Jeżeli ktoś nie może znieść ciszy, to jakoś musi ją „zabić”, ale nie powinien pozwalać malutkiemu dziecku na zbyt częste oglądanie bajek – nawet tych edukacyjnych. Nie zamierzamy się spierać nad tym jak działa na kogoś telewizja, a jak nie. Faktem natomiast jest, że muzyka wpływa pozytywnie na rozwój intelektualny i emocjonalny maluszków oraz zmniejsza poziom agresji u starszych dzieci, uwrażliwia na intonację, dźwięki i uczy poczucia rytmu. Są to rzeczy, których nie da się zmierzyć i sprawdzić „na oko”, ale niezaprzeczalnie istnieją. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#52 |
Raczkowanie
|
U nas telewizor pół dnia jest włączony.Ale Julka nie ogląda go. Bawi się w pokoju obok . Bajki ogląda codziennie-około godziny.Ma 2,5 roku
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#53 |
Raczkowanie
|
Moim zdaniem , jeżeli jest równowaga pomiędzy oglądaniem telewizji, a innymi rodzajami aktywności, to ok. Najważniejsze, żeby dziecko nie siedziało cały dzień i chłonęło jakieś głupoty serwowane przez telewizję. Mój brat z żoną znaleźli takie rozwiązanie z 3 letnim maluchem – rano, jak jest zamieszanie przed pracą włączają mu bajki na cbeebies, który mają na eNce, później ruch, zabawy. Ewentualnie wieczorem jeszcze gra telewizor. Myślę, ze takie rozwiązanie jest udane
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 01:24.