|
|
#31 | |
|
Zadomowienie
|
Dot.: Co wyrasta z cebuli?
Cytat:
Przecież, jak się kupuje szczypiorek na targu, to zwykle z małymi cebulkami. Widzieli tylko ten taki odcięty? Jak dla mnie szczypior i szczypiorek, to jedno i to samo. Czy to ważne z czego/ w czym/ na czym rośnie? Ważne, że dobre. Pieczarki też nie "żyją w luksusach", a jak smakują. ![]() ![]()
|
|
|
#32 |
|
Rozeznanie
|
To jest tylko szczypior, tzn to, co wyrasta z ziemi. A to, co z cebuli to "zielona cebulka" ale NIE szczypior.
Edytowane przez roksanula Czas edycji: 2011-07-21 o 13:49 |
|
|
|
|
#33 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
Zielona cebulka, liście, szczypior, szczypiorek. Dla mnie jedno, i to samo. Nie nudzi mi się na tyle, by kwestionować gdzie, jak, kiedy rośnie i jak fachowo się nazywa.
Edytowane przez CytrynowaPannica Czas edycji: 2011-07-21 o 15:09 |
|
|
|
|
|
#34 |
|
Rozeznanie
|
Widzisz, ja nie robię tego z nudów a z chęci poznania prawidłowych i fachowych nazw. Szanuję język polski i nie chcę go świadomie kaleczyć. Widać różnimy się w tej kwestii.
|
|
|
#35 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
Obrażasz mnie, insynuując że nie szanuję Języka Polskiego. Studiuję logopedię. Jeżeli potrafisz wyobrazić sobie ten kierunek, proszę, zrób to. Następnie, zastanów się, jak ogromne znaczenie musi mieć dla mnie poprawne formułowanie zdań i wymawianie ich.
|
|
|
#36 | |
|
Rozeznanie
|
Cytat:
|
|
|
|
#37 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
Edytowane przez CytrynowaPannica Czas edycji: 2011-07-24 o 23:42 |
|
|
|
|
|
#38 |
|
Rozeznanie
|
Chyba sobie za bardzo schlebiasz. W żadnym miejscu tego wątku Cię nie obraziłam i na dodatek robisz z siebie ofiarę. Nie, nie wskoczyłam na Ciebie dlatego, że nazwałaś szczypior i szczypiorek tym samym, a zasugerowałaś mi brak zajęć i nudę. Z tego właśnie powodu miałam dociekać prawdy. Nie z chęci jej poznania, a z nudów. To Ty mnie oceniłaś, nie ja Ciebie. A Ty nic o mnie nie wiesz.
|
|
|
#39 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
Dziewczyno, zwróć uwagę na wiadomości, które ślesz do mnie, a które ja ślę do Ciebie. Spokojnie próbuję Ci uświadomić, że jesteś niegrzeczna i mnie obrażasz, ale Ty wiesz swoje i brniesz dalej. Nie schlebiam sobie, choć mogłabym się o to pokusić, bo o ile znasz znaczenie tego słowa, o tyle nie użyłabyś go, gdybyś nie chciała mnie obrazić. Nie robię z siebie także "ofiary", ale jeżeli Twoja wygórowana inteligencja mówi, że jest inaczej, proszę wskaż mi to. Nigdzie nie zasugerowałam Ci, że się nudzisz ani nie oceniłam Cię. Powiedziałam, że JA nie nudzę się na tyle, by zastanawiać się jak fachowo powinnam nazywać to, co wyrasta z cebuli. Pójdziesz na targ, kobieta zaproponuje Ci świeży SZCZYPIOR, choć będzie to ZIELONA CEBULKA, to wskoczysz na nią i zarzucisz jej świadome kaleczenie Języka Polskiego? Zastanów się i proszę nie używaj więcej słów, którym później przeczysz. Nie wiem czy wiesz, ale istnieje coś takiego jak Prywatne Wiadomości, inaczej PW lub, jak wolisz, Private Messages. Napisz, jeśli chcesz mi jeszcze coś powiedzieć, a nie jest to związane z wątkiem. Dla ułatwienia dodam, że nasza 'dyskusja' nie jest. Pozdrawiam.
|
|
|
#40 |
|
Wtajemniczenie
|
Dziewczyny, nie skaczcie sobie do oczu, psujecie wątek.
Dla mnie szczypior to zawsze było to samo co szczypiorek, mówię zamiennie. Jest dla mnie logiczne, że wyrasta z cebuli (dopiero teraz się dowiedziałam, że można go posiać - ja bym wsadziła do ziemi zwykłą cebulę i wyrośnie z tego zielony wiecheć w postaci długich rurek, czyli właśnie szczypior). Zawsze myślałam, że ze zwykłej cebuli rośnie gruby szczypior, a z dymki cienki - dla mnie to były dwie odmiany cebuli, ale teraz widzę że jestem trochę w błędzie i z obu rośnie gruby szczypior. Nigdy nie spotkałam się z określeniem zielona cebulka (tylko na chipsach, ale tam różne rzeczy wypisują), po wrzuceniu w google wyskakuje mi ... szczypior(ek). Zresztą nazwa wskazuje na to, bo szczypior zielony jest. Myślę, że szczypior może rosnąć z ziemi, jeśli odpowiednio głęboko zakopiesz cebulę a jeśli go posiejesz, to on i tak wytworzy cebulkę. Pewnie dymkę ![]() Co do czosnku, to oczywiście że potrafi wydać szczypiorek. Wystarczy do odpowiednio długo potrzymać w szafce i nie potrzeba mu nic więcej ale ja tego nigdy nie jadłam.Myślę, że sprzeczanie się odnośnie nazewnictwa jest tu trochę bez sensu, bo np. części chleba w różnych regionach Polski nazywane są inaczej i nie wmówisz komuś z Wielkopolski, że to, co on nazywa kromką, w lubuskiem nazywa się piętką. Wielkopolanin popuka się w głowę i powie ci, że piętka nie istnieje, są tylko kromki i skibki. Na to wpadnie ktoś z innego regionu z oburzeniem, że jakie skibki, jakie kromki, pajdy są. I bądź tu babo mądra
|
|
|
|
|
#41 |
|
Raczkowanie
|
Każdy może sobie nazywać cebulę szczypiorkiem, szczypiorem, czy jakkolwiek inaczej. Tylko że powinno się wiedzieć że mówimy tu o 2 różnych roślinach!!
szczypiorek to szczypiorek (drobny cieniutki, mozna go tez wysiać) a zielona cebulka to zwane tez przez wile osób szczypiorem, młode pędy cebuli. Jakbyście sobie to nie nazywały, istnieją 2 rozne rosliny: http://www.owoce-warzywa.com/szczypiorek.htm http://gotowanie.onet.pl/1603706,,do...a,artykul.html |
|
|
Okazje i pomysły na prezent
|
|
#42 |
|
Rozeznanie
|
Cebulkę możesz włożyć do szklanki wody nawet, a posiany szczypiorek nie wytworzy cebulek (zastanawiam się jak z nasionka może się wytworzyć cebulka i czy może, muszę sprawdzić).
|
|
|
#43 |
|
Wtajemniczenie
|
Nic już nie rozumiem
Dla mnie to nie ma znaczenia, bo mi oba nawet smakują tak samo albo bardzo podobnie, no ale dobrze wiedzieć
|
|
|
|
|
#44 | |
|
Raczkowanie
|
Przepraszam za odświeżanie starego wątku, ale trafiłem tu przez Google, nie przeczesując stare watki.
Były tu już w sumie wyjaśnienie, ale spróbuje najprościej(Wikipedia+ konsultacja z babcią )http://pl.wikipedia.org/wiki/Cebula_zwyczajna Cytat:
Są to dwa różne gatunki- z cebuli zwyczajnej wyrasta zielona cebulka, a szczypiorek to zupełnie inny gatunek rośliny. Oczywiście ten sam rodzaj, rodzina rząd itd. Pozdrawiam i sorki za odkurzanie starych wątków.
|
|
|
|
|
|
#45 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
|
#46 | |||
|
Raczkowanie
|
Cytat:
Tu znowu mowa o liściach asymilacyjnych: http://zielnik.herbs2000.com/ziola/cebula_z.htm Cytat:
Zresztą jak sama wikipedia ,,podaje'' to Cytat:
Choć wczytując się dokładniej to chyba nie liście a głąbiki : http://pl.wikipedia.org/wiki/G%C5%82%C4%85bik Biologia nie moja bajka, podkreślam.
Edytowane przez Kylexy Czas edycji: 2012-09-10 o 21:30 |
|||
|
|
![]() |
Nowe wątki na forum Kuchnia - moje gotowanie
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 22:36.

Przecież, jak się kupuje szczypiorek na targu, to zwykle z małymi cebulkami. Widzieli tylko ten taki odcięty?

ale ja tego nigdy nie jadłam.