Auto z Francji - co i jak? - Strona 2 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Hobby > Auto Marianna

Notka

Auto Marianna Lubisz auta i motocykle? Fascynuje cię motoryzacja? Dołącz do forum Auto Marianna, podziel się swoją pasją i wiedzą.

Odpowiedz

Narzędzia
Stary 2011-07-20, 09:45   #31
Vivienne
... choć nie Westwood

Dot.: Auto z Francji - co i jak?

Oczywiście, że są wyjątki. Zawsze są. Ale jednak uogólnienie w tym przypadku to nie jest jakaś taka krzywda. Polowa rodziny TŻa pracuje we Francji, w różnych miejscach i ewidentnie widać, że o auta oni nie dbają. Auto jeżdżące z czerwona kontrolką to norma, bo "oni nie wiedzą, że trzeba uwagę zwracać na kontrolki". I tu można wiele innych wymieniać. Do tego dodać trzeba braki naprawdę dobrych specjalistów i ogólny wygląd francuskich aut przedstawia się nieciekawy. Oczywiście zawsze znajdą się perełki. Ale jednak ja bym nie polecała auta z Francji. Chyba, że jak w Twojej sytuacji kupujesz od kogoś znajomego, wiedząc, że przez kilka lat jeździł nią w miarę bezawaryjnie. To co innego.

Stanisław Lem

Vivienne jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2011-08-11, 17:52   #32
kacpere
Przyczajenie

Dot.: Sprowadzenie samochodu z Francji

Mam ten sam problem narazie jezdze we francji na polskim ubezpiczeniu a blachy francuskie niewiem czy btak mozna
kacpere jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2011-08-19, 13:30   #33
pearly_shine
Przyczajenie

Nie mozna tak jezdzic. Auto musi miec wazne OC ale w pierwszej kolejnosc musi byc zarejestrowane. Moje auto tez jest sprowadzone z francji, podczas gdy zalatwialam dokumenty by zarejestrowac wykupilam OC. Niestyty gdy zatrzymala mnie policja chcieli scholowac mi auto bo nie bylo zarejestrowane.
pearly_shine jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2013-04-22, 16:38   #34
aniolbmw
Przyczajenie

Witam!!!
Kupiłem lagune na francuskich blachach posiadam dowud rej. no i umowe kupna sprzedaży wypisana recznie na papieze czy potrzebuje cos jeszcze auto kupiłem od wlasciciela który pracuje w angli wiec spisanie umowy było w uk czy musze jechac do francji i zgłaszac cos tam czy wystarczy mi ta umowa i dowód rej. bym mógł przerejstrowac ja i polsce?
aniolbmw jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2013-04-22, 16:41   #35
aniolbmw
Przyczajenie

Witam!!!
Kupiłem lagune na francuskich blachach posiadam dowud rej. no i umowe kupna sprzedaży wypisana recznie na papieze czy potrzebuje cos jeszcze auto kupiłem od wlasciciela który pracuje w angli wiec spisanie umowy było w uk czy musze jechac do francji i zgłaszac cos tam czy wystarczy mi ta umowa i dowód rej. bym mógł przerejstrowac ja i polsce?
aniolbmw jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2013-04-22, 18:34   #36
lza_slonca
Zakorzenienie

Z autem sprowadzonym z zagranicy jest już dużo trudniej.

Musimy bowiem przedstawić dodatkowo:

wykonane przez tłumacza przysięgłego tłumaczenia wszystkich dokumentów w językach obcych;
zagraniczny ważny dowód rejestracyjny ;
dla aut spoza Unii: dowód odprawy celnej (do której musimy zgłosić samochód w ciągu 5 dni od przekroczenia granicy);
dowód opłacenia podatku akcyzowego w urzędzie celnym (wynosi 3,1 proc. wartości auta przy pojemności skokowej do 2000 ccm, a 13,6 proc. w wypadku aut o większej pojemności silnika);
wystawione przez Urząd Skarbowy zaświadczenie VAT-25, które potwierdza opłacenie podatku VAT (jeśli kupiliśmy auto w cenie netto) lub brak takiego obowiązku (opłata wynosi wtedy 160 zł);
dowód uiszczenia opłaty za wprowadzenie pojazdu na terytorium kraju, czyli tzw. opłaty ekologicznej (wpłacamy 500 zł na konto: Narodowy Fundusz Ochrony Środowiska i Gospodarki Wodnej, BGK III O/W--wa, nr 65 1130 1062 0000 0109 9520 0014, na dowodzie wpłaty musi znaleźć się numer nadwozia VIN samochodu);
potwierdzenie pomyślnego przejścia pierwszego badania technicznego w kraju, które za 160 zł wykonamy w okręgowej stacji kontroli pojazdów.
Jak widać, lista dokumentów jest o wiele dłuższa niż można by się spodziewać, a zgromadzenie ich wymaga naprawdę bardzo dużo czasu i często nerwów. Więcej zostawimy też w kasie wydziału komunikacji - na ogół (zależnie od liczby dokumentów oraz załączników) potrzebnych będzie 245, 50 zł.

Jeżeli uda nam się zarejestrować świeżo zakupiony używany samochód, to zanim otrzymamy nowe tablice, będziemy musieli oddać poprzednie. Kiedyś urzędy nie żądały zwrotu starych tablic zagranicznych, dziś stało się to regułą.

Dukam po raz 2

start: 97kg
faza I od 16.11. do 24.11
koniec: 91,9kg

start II faza: 92,7 kg
faza II 25.11
lza_slonca jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2013-06-27, 12:39   #37
kasia8008
BAN stały

Ja jeżdzę Renault już od jakiegoś czasu i jestem bardzo zadowolona. Kupiłam go prosto z salony, w Toruniu(Uni-Car dwa) i póki co, nie musiałam włożyć w niego nawet złotówki. Renault jest super!
kasia8008 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2013-06-27, 13:09   #38
Vivienne
... choć nie Westwood

Cytat:
Napisane przez kasia8008 Pokaż wiadomość
Ja jeżdzę Renault już od jakiegoś czasu i jestem bardzo zadowolona. Kupiłam go prosto z salony, w Toruniu(Uni-Car dwa) i póki co, nie musiałam włożyć w niego nawet złotówki. Renault jest super!
Świetnie. Tylko jak się to ma do sprowadzenia samochodu z Francji, skoro go kupiłaś w polskim salonie?
Już pomijając, że auto z salonu jest na gwarancji,więc raczej na pewno nie dokładasz kasy póki co.

Stanisław Lem

Vivienne jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Odpowiedz

Nowe wątki na forum Auto Marianna

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości