|
|
#31 |
|
Wtajemniczenie
|
Dot.: Kobieta w męskim stylu
Ja też mam ten problem, na górę noszę ubrania w rozmiarze xs.
|
|
|
#32 |
|
Zakorzenienie
|
Koszule i inne rzeczy mogą być za duże, to ma taki swój urok
![]() A co do spodni - może spróbuj "skórzane" legginsy (mnie podobają się głównie matowe). Uwielbiam zestawy z nimi, kiedyś na pewno kupię.
|
|
#33 |
|
Wtajemniczenie
|
Męskie koszule uwielbiam
szczególnie do spania
|
|
|
#34 |
|
Raczkowanie
|
Może użyjmy wyobraźni i spróbujmy stworzyć taki zestaw, co z czym połączyć, jakie dodatki i w ogóle, żeby było ciekawie ?
|
|
|
|
|
#35 |
|
Wtajemniczenie
|
Jestem za
|
|
|
#36 |
|
Raczkowanie
|
Kto jeszcze jest za ?
|
|
|
|
|
#37 |
|
Zadomowienie
|
Ja ubóstwiam sukienki tak samo, jak taki a'la męski styl. Z tym że jak już ubiorę się męsko,to np. kręcę włosy, żeby jak najlepiej czymś innym podkreślić kobiecość. Śpię też głównie w męskich za dużych t-shirtach, z drugiej strony- również w koszulach nocnych. Taka niezdecydowana jestem
![]() Jak będę w domu, to zobaczę czy mam jakieś zdjęcia i ewentualnie wkleję.
|
|
#38 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Takie mieszanki męskich elementów z typowo kobiecymi. 1) zestaw "garniturowy" - czyli dość formalny, wzorowany na męskim garniturze - ciemne spodnie, ani nie za obcisłe ani nie za luźne, o prostym fasonie i klasyczna czarna marynarka + biała koszula z mankietami; do tego szpilki na niebotycznych obcasach , włosy spięte w "koński ogon" i czerwona szminka w ręku klasyczna skórzana aktówka lub elegancka torba na laptopa2) zestaw "wakacyjny" - czarne szorty ze skórzanym paskiem, biała bokserka, czarna kamizelka (noszona rozpięta), ciekawy, wyrazisty zegarek, kapelusz 3) zestaw "romantyczny" - boyfriend jeans ze skórzanym paskiem ale zestawione z delikatnymi szpilkami i romantyczną, szyfonową bluzką i kopertówką4) zestaw "codzienny" - kardigan przepasany grubszym paskiem, ciemne proste jeansy, kapelusz lub kaszkiet , duża klasyczna torba, rozpuszczone długie włosy![]() 5) zestaw "serialowy" - biała przyduża koszula noszona jako sukienka przepasana grubym paskiem (3 seria (chyba ) SATC kiedy Carrie po wpadnięciu z Bigiem do stawu wraca do domu ubrana w jego białą koszulę i pasek )6) zestaw "imprezowy" - czarna ramoneska , czarna dopasowana sukienka, czarne szpile, kryjące czarne rajstopy, dużo "ciężkiej" biżuterii - np mnóstwo naszyjników o różnym splocie plus kapelusz |
|
|
|
|
|
#39 |
|
Raczkowanie
|
Blekitne_niebo :W 2 i 6 się zakochałam
|
|
|
|
|
#40 | |
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
![]() jako zestaw codzienny może posłużyć jeszcze : męska koszula np. biała/błękitna, legginsy, torba a'la listonoszka na ramię, męski zegarek i dopełnienie całości oxfordy na bardzo wysokim obcasie.
|
|
|
|
#41 |
|
Raczkowanie
|
Szukam takiej prostej, męskiej listonoszki pasującej do wszystkiego, ale nigdzie nie ma .
|
|
|
|
|
#42 |
|
Przyczajenie
|
Mój ulubiony temat do zrzędzenia: dlaczego ubrania męskie są tańsze, lepsze jakościowo i zawsze do siebie pasują... Uwaga, będzie długo i z dużą ilością offtopów
Klasyczna moda męska się praktycznie nie zmienia. Zmieniają się detale, szerokość wyłogów, szerokość spodni, ilość zaszewek, wielkość guzików itp., ale na tyle powoli, że ubrania wracają do łask zanim na dobre wyjdą z mody. Nie wiem, czy to bardziej z powodu innego podejścia do zakupów, czy braku zainteresowania modą. Mężczyzna chce mieć jakościowo dobrą rzecz, która będzie pasowała do reszty szafy, czyli robienie zakupów w dużej mierze polega na wymianie zużytych ubrań na nowe - podobne. Brak zainteresowania pociąga za sobą konieczność projektowania tak, aby niezależnie od tego, co facet kupi i wobec nieznajomości zasad, jak przypadkowo zestawi, wyglądało przyzwoicie... byle było czyste i uprasowane. Poza tym istnieje większa specjalizacja. Istnieją sklepy i firmy zajmujące się tylko jedną częścią garderoby, lub np. krawcy szyjący wyłącznie spodnie, lub tylko koszule, lub tylko... krawaty. I robią to perfekcyjnie! Kobiety robią zakupy na zasadzie: ach! takiej /takiego (tu wstawcie nazwę) jeszcze nie mam! I tak się dla nas projektuje: tego jeszcze nie było, pożyje chwilę, więc nie trzeba używać dobrych tkanin i zostanie zakopane na dnie szafy, lub wyrzucone. Next season, please. Jeden rok w kolekcji damskiej to: 1. Kolekcja Haute Couture wiosna lato, 2. HC Spring Resort, 3. HC pre fall, 4. HC fall winter, 5. HC Fall Resort, 6. HC pre spring. 7. Kolekcja Ready To Wear wiosna lato, 8. RTW Resort, 9. RTW pre fall, 10. RTW fall winter, 11. RTW Resort, 12. RTW pre spring. Liczyłam kiedyś, ile sztuk odzieży produkuje się dla jednej linii i wyszło mi ponad 5000 na kolekcję. To razy 12... Duża presja dla kobiet, które "jeszcze takiej nie mają". I te slogany "baw się modą!", co w wykonaniu krzyczących oznacza zbyt często: kupuj więcej! Uch :/ Mężczyźni mają mniejszy repertuar jeśli chodzi o podstawy, o "rdzeń modowy", tzn. potrzebują mniejszej ilości ubrań. Właściwie męska minimalna szafa składa się z dwóch garniturów (granatowego i grafitowego), z których marynarki mogą robić za blazer do jeansów, dwóch formalnych koszul (białej i niebieskiej), jakichś jeansów, paru t-shirtów, swetra i dwóch par butów (formalne oxfordy i codzienne, sportowe). A kobieca? Mogłaby być podobnie dobierana, ale która z nas wytrzymałaby z tak małą szafą? W USA z powodu kryzysu powstają inicjatywy typu six items or less: przez 30 dni dziewczyny noszą 6 wybranych ciuchów a charakter ubioru zmieniają za pomocą dodatków. Inna, podobna zabawa opiera się na koncepcji Uniformu, czyli noszeniu tego samego codziennie (o ile czystość pozwoli ) bez przejmowania się opiniami. Przy tak niewielkiej ilości składników stroju codziennego zaczyna liczyć się jakość tkaniny, surowiec, z jakiego jest uszyta, nienaganny krój i dobrany do urody kolor. Jak dla mnie to jest przeniesienie niepisanych zasad, jakimi kierują się mężczyźni przy komponowaniu (OK, większość mężczyzn nie komponuje, ale przez to, że projektanci biorą to pod uwagę, rzeczy męskie zazwyczaj do siebie pasują bez specjalnego komponowania) swoich szaf: mało, ale uniwersalnie. I to jest to, co jest "w męskim stylu". Ubieranie męskich koszul (uwielbiam, przyznaję się - kupuję w SH i przerabiam na swój rozmiar) bez świadomości tego, czym taka koszula w męskiej szafie jest (ja wiem, odpowiednik biustonosza?), to przebieranie się a nie ubieranie. Załączam najlepszy moim zdaniem zestaw z 6IOL. |
|
|
|
|
#43 |
|
Zakorzenienie
|
"Bawić się modą" w takim znaczeniu w jakim przedstawiają to chociażby magazyny, (czyli wykupywać pół sklepu) może ktoś kto ma na to kasę. Nie każdy tak jak Amerykanki wymienia na sezon całą swoją szafę.
Jak kupuję sobie (raz na dłuuugi czas) jedną rzecz, to jest to święto w mojej szafie. Chciałabym bardzo, żeby sklepy nie robiły z kobiet idiotek, i żeby ta sama bokserka na dziale męskim i damskim kosztowała tyle samo....
My whole life is about doing better tomorrow, that's a solid philosophy. ~ Hank Moody Edytowane przez Suvia Czas edycji: 2011-07-30 o 11:17 |
|
|
|
|
#44 |
|
Raczkowanie
|
Ja tak samo, nie mam wielu ubrań, no dobra - kiedyś chciałam mieć garderobę wielkości transatlantyku ale mi przeszło...
Tylko, że jak już wybieram się na zakupy tam raz do roku, to dbam o to, żeby ciuch jak najlepiej leżał, żeby było mi wygodnie, patrzę, czy materiał jest jakiej takiej jakości, żeby po roku noszenia się nie rozleciało... Co do uniformów - sama kiedyś nosiłam jeszcze w gimnazjum, nie przymusowo, tak - od siebie. I choć zawsze wyglądałam znacznie schludniej niż dziewczyny, które codziennie przychodziły w innych ciuchach to i tak byłam nierzadko obiektem kpin i żartów - że nie piorę, że mnie nie stać na nowe. Było to oczywiście bzdurą. |
|
|
|
|
#45 |
|
Zadomowienie
|
Ja nigdy nie patrzę na męskie działy w sklepach, ale widzę, że powinnam zacząć. Jeśli rzeczywiście ubrania są tańsze, to jest to jakieś nieporozumienie...
Z jednej strony podoba mi się taka praktyczność większości męskich szaf, ale z drugiej... Powiem szczerze, że lubię bawić się ciuchami i stylami (ogólnie swoim wyglądem), rzeczy mam mnóstwo, ale dlatego, że chodzę do sh. W normalnych sklepach kupuję baaaardzo rzadko. Po lumpeksach i po poznaniu cen zagranicznych- zwyczajnie nie jestem w stanie dać tyle, ile oczekują za np. bluzkę. Ceny w Polsce są absurdalne.
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
|
|
#46 |
|
Raczkowanie
|
Ale w sumie gdybym miała wybierać to zdecydowałabym się na szafę "po męsku". Muszę zacząć ją kompletować od nowa. Nie żebym wyrosła
(Mam 1,50 ) Sama pochodziłabym po sh, ale brak mi cierpliwości, a z opowieści wiem, że gdy się trochę poszuka można znaleźć cuda, jakich gdzie indziej szukać na próżno. |
|
|
|
|
#47 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
) to mały problem - można ją u krawcowej skrócić za jakieś 5-7 złotych (przynajmniej u mojej znajomej krawcowej). Ze spodniami może być problem, bo większość jest w pasie luźna, no i ogólnie źle leży na babeczkach... Ja czasem trafię na fajne jeansy tylko.Za to w h&m chociazby jest dużo takich damskich spodni a la męskich więc ewentualnie można to w ten sposób załatwić.
|
|
|
#48 |
|
Raczkowanie
|
Nie będę rozglądać się za męskimi spodniami. Męska góra i kobiecy dół.
No, i męskie dodatki. |
|
|
|
|
#49 |
|
Raczkowanie
|
Jeśli możecie, powrzucajcie jakieś zdjęcia swoich męskich ubrań.
|
|
|
|
|
#50 |
|
Zakorzenienie
|
Charlotte Gainsbourg i Patti Smith to dobre przykłady jeżeli chodzi o męski styl. Dwie pierwsze stylizacje to pomysły blogerki Adeline zainspirowane w/w paniami.
|
|
|
#51 |
|
Zadomowienie
|
Uwielbiam męskie ciuchy ;3. W szafie mam całą stertę męskich koszul, kilka t-shirtów z ulubionymi zespołami (bo mnie te damskie iryytują), zatrzęsienie krawatów, które kolekcjonuję, muchę i kapelusz. Jednak najbardziej uwielbiam męską pidżamę z Homerem Simpsonem.
|
|
|
|
|
#52 |
|
Wtajemniczenie
|
no właśnie gdzie kupić zwykłą, klasyczną muchę ?
|
|
|
#53 |
|
Raczkowanie
|
W sklepie z garniturami? :P Macie może jakieś linki do blogów gdzie dziewczny się tak ubierają?
|
|
|
|
|
#54 |
|
Raczkowanie
|
Ja widziałam w Vistuli.
|
|
|
|
|
#55 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
http://adelinerapon.blogspot.com/ http://www.alicepoint.blogspot.com/ - uwielbiam ją, specyficzna dziewczyna, dla niektórych przebrana, http://carolinesmode.com/caroline/ http://www.aretaszpura.com/ http://jaglever.tumblr.com/ http://paniekscelencja.blogspot.com/
|
|
|
|
#56 |
|
Zadomowienie
|
http://2.bp.blogspot.com/_WOKdJNiH71...-erichsen1.jpg
freja beha jest takim chłopczykiem http://www.youtube.com/watch?v=MjBzElQrm4E |
|
|
|
|
#57 |
|
Zadomowienie
|
Muchy często można też upolowac w second handach. Przynajmniej ja się na nie notorycznie natykam ;>
|
|
|
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
|
|
#58 |
|
Raczkowanie
|
Wie któraś z was, gdzie można kupić torbę męską (najlepiej prostokątną) żeby pomieściła wszystkie książki i była jak najprostsza w fasonie?
|
|
|
|
|
#59 |
|
Zakorzenienie
|
Dział męski wszystkich sieciówek np. H&M, Zara, River Island. Tam są takie torby.
|
|
|
#60 |
|
Raczkowanie
|
Nie zależy mi na tym, żeby mieć sto tysięcy toreb. Wystarczy mi jedna, uniwersalna, doskonałej jakości. Najlepiej czarna.
|
|
|
![]() |
Nowe wątki na forum Moda
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 07:42.

, włosy spięte w "koński ogon" i czerwona szminka
)