![]() |
#31 | |
Konto usunięte
|
Dot.: Ksiązki o sytacji kobiet na bliskim i dalekim wschodzie.
Cytat:
Ja dawno temu Sprzedane czytałam i, jeśli takiego słowa w ogóle można w kontekście tematu użyć - świetne. Tyle, że to słowo pasuje koszmarnie do tematyki ![]() A teraz czytam polecaną tu Arabską żonę, z jednej strony podoba mi się, a z drugiej cholernie się denerwuję czytając. Ja w ogóle wściekam się na bohaterki takich książek (nie na każde - na kobiety z zachodniej kultury, które zdecydowały się na małżeństwo z Muzułmaninem). I nie chodzi o rasizm, ale to są tak skrajne kultury, że niemalże niemożliwością jest ich współżycie, współistnienie. |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#32 |
Raczkowanie
|
.
. Edytowane przez Sweet Chocolate Czas edycji: 2012-10-24 o 19:10 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#33 |
Zakorzenienie
|
Klejnot medyny jest genialny. Wszystko od podszewki pokazane
![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#34 |
Raczkowanie
|
.
. Edytowane przez Sweet Chocolate Czas edycji: 2012-10-24 o 19:09 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#35 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
Właśnie się czaje na nią ale narazie nie ma w bibliotece ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#36 | |
Konto usunięte
|
Cytat:
![]() A z tego typu to jeszcze W niewoli algierskiego prawa przeczytaj, nie nowość, powinna być w biblio. A, i jeszcze mi się przypomniało - Pustynna guwernantka i Mój pan i władca. |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#37 |
Raczkowanie
|
.
. Edytowane przez Sweet Chocolate Czas edycji: 2012-10-24 o 19:09 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#38 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() ![]() ![]() Powiem ci że dla mnie ten pan i wladca był nudny. nie mogłam sie przebic przez ta ksiazke, i w koncu zostawilam ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#39 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
Polecam również "Mniej niż nic" Elizabeth Kim. Książka opowiada o Kim, dziewczynce, która była owocem romansu Koreanki i amerykańskiego żołnierza. Mając kilka lat widziała jak jej dziadek i wuj powiesili matkę w chacie na krokwi Była to kara za zhańbienie rodziny jakim było wydanie na świat bękarta nieczystej krwi. Książka smutna i bardzo wzruszająca o życiu bekarta o odmiennym wyglądzie. |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#40 |
Raczkowanie
|
Najbardziej zapadła mi w pamięć "Tylko razem z córką" Betty Mahmoody. O tym, jak wiele kobieta może zrobić, by uchronić swoją córeczkę, która w przyszłości też stanie się kobietą, przed losem przedmiotu, jaki przypada w udziale wielu muzułmańskim kobietom.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#41 |
Raczkowanie
|
.
. Edytowane przez Sweet Chocolate Czas edycji: 2012-10-24 o 19:33 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#42 |
Zakorzenienie
|
Podbijam wątek
![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#43 |
Konto usunięte
|
ja może napisze jakiej nie polecam-zdecydowanie nie polecam "arabskiej perły" tak nudna ze z dużym trudem dotrwałam do konca.
A o podobnej tematyce ktora mi sie podobała to "dwudziesta zona" i "świeto róz" |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#44 |
Zakorzenienie
|
ja sobie kupilam Kobiety z Kabulu ale jeszcze sie do niej nie zabralam
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#45 |
Zakorzenienie
|
"Zdradzona: ucieczka z Iraku" Latifa Ali, Richard Shears
![]() |
#46 |
Zakorzenienie
|
"Arabska pieśń" autorki Aboulela Leila, pozostałe książki na pewno ma w tej samej tematyce.
![]() |
![]() |
#47 |
Zakorzenienie
|
Tylko z córką - lata bodajże 70., klasyczna historia kobiety której, traktowanej na początku jak bogini, a w domu męża już jak śmieć, udaje się uciec z muzułmańskiego kołchozu
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#48 |
Wtajemniczenie
|
Pobuszowałam trochę w bibliotece i natrafiłam na takie książki związane z tematem.
- Chciałam być tylko wolna - Kalkan Hulya - bardzo ładnie się zapowiada. Ponieważ jest pierwsza na moim celowniku postanowiłam wstawić jej opis: Miała 17 lat kiedy zdecydowano, że wbrew swej woli zostanie wydana za mąż. Dzięki podstępowi udało jej się uciec do Niemiec, kraju, w którym się urodziła i wychowała. Gdy po latach do niechcianego małżeństwa nakłaniana jest jej młodsza siostra, Hulya decyduje się ją uprowadzić. Wie, że może liczyć tylko na siebie a każdy błąd zaprowadzi ją prosto do więziennej celi. - Arabska pieśń - Leila Aboulela - Wybrałam Wolność - Notten Mariam, Fischer Erica - Listy do moich córek. Między terrorem a nadzieją - Fawzia Kofi - Miłość lwicy - Christina Hachfeld-Tapukai - coś w stylu Białej Masajki tylko ponoć dużo lepsze. - Niewierna - Ayaan Hirsi Ali Czytałyście którąś w powyższych książek ? ![]() ![]() Ja kończę Tysiąc Wspaniałych Słońc którą czytało się bardzo dobrze. Ładny styl, dobrze opowiedziana, zaskakuje momentami, niestety takie tematyki lubię. Książka na wielki plus. (Podobnie jak Chłopiec z latawcem) Niestety zarówno Biała Masajka jak i Kwiat Pustyni w ogóle mi nie przypadły go gustu. Ledwo zmęczyłam.
![]() |
#49 | ||
Konto usunięte
|
Cytat:
![]() I jest to jedna z nielicznych w klimacie książek, gdzie autorka jest twarda od początku, nie jest głupia i szybko ucieczkę planuje. Nie drażniła mnie, a wręcz odwrotnie - współczułam jej ogromnie. Warto drugą część przeczytać "Z miłości do dziecka", mama i córka już w USA są i tam dalsze perypetie przeżywają... Cytat:
![]() ![]() ---------------- Wcześniej pisałyśmy o Arabskiej żonie/córce, jest od jakiegoś czasu trzecia część - "Arabska krew" no i przeczytałam, bo znałam 2 poprzednie części, ale chyba nieco za mocno fantazja autorkę poniosła ![]() ![]() -------------------- I jeszcze jedno - czytałam kiedyś książkę i tytułu/autorki szukam - rzecz o Muzułmance, nie pamiętam z którego kraju, która z rodziną w Paryżu (ogólnie we Francji? nie, chyba Paryż) mieszka, poznajemy ją jako dość zbuntowaną nastolatkę, o silnej psychice, rzecz jasna wydana na siłę za mąż, potem stawia się i rozpoczyna życie z dzieckiem - kojarzycie to? |
||
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#50 |
Rozeznanie
|
szajajaba to jest kiążka Khady- Okaleczona to się dzieje na przedmieściach Paryża.
Polecam Książke Yasminy Khadry .
![]() |
#51 |
Konto usunięte
|
Właśnie nie :/ Tam historia ZACZYNA się już w Paryżu, nastolatka w sumie dlatego zostaje prędko za mąż wydana, bo rodzicom niespecjalnie podoba się to, że chodzi do liceum, że ma swoich znajomych, i wreszcie chłopaka.
Za chwilę zacznę wierzyć, że historia mi się przyśniła i nie pozostanie mi nic innego jak samodzielne napisanie książki ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#52 |
Rozeznanie
|
Touria Tiouli Honor Kobiety.
Musze poszukać w notatkach, sam dużo czytam takich książek.
![]() |
#53 |
Konto usunięte
|
Ja w brodę sobie pluję, że nie zapisuję :/ a nawet cholera bloga po to założyłam :/
Honor kobiety również nie, w tym czego szukam nie ma gwałtu, nie ma Dubaju, wszystko dzieje się we Francji/Paryżu ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
![]() |
#54 |
Rozeznanie
|
To już niewiem. Tyle mam zapisanych książek związanych związanych Francją. Reszta dzieje się w krajach arabskich. Zostało mi przesłuchać Medine i Kenza Ferah może oni otym śpiwają.
![]() |
#55 |
Zakorzenienie
|
ja mam konto na www.lubimyczytac.pl i tam sobie wszystkie ksiazki zapiuje. Polecam
![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 21:14.