|
|
#31 |
|
Wcale nie be, tylko cacy kasieńka
|
Dot.: Numer NIP
No jasne, że stypendium itp jeśli potrzebny to też...
Ale jedna dziewczyna też ze Śląska pisała, że u niej to samo - czyżby nasze US rządziły się własnymi prawami? Dostałam pracę to i NIP dostałam... Swoją drogą jak ktoś nie pracuje/nie ma stypendium itp to po co mu NIP?
Blog Edytowane przez kasienka.b Czas edycji: 2011-08-01 o 19:41 |
|
|
|
|
#32 |
|
Konto usunięte
|
Bo zeby moc zaczac prace trzeba najpierw miec NIP. Jak ktos szuka i chce zaczac od zaraz to potrzebny, albo jak ktos chce wygladac na powaznego czlowieka przed pracodawca potencjalnym to nie bedzie mowil tak tak, ja tylko nip sobie zalatwie bo jakos dotad to olewalem. Dopoki go nie wycofaja to jest potrzebny.
|
|
|
|
|
#33 |
|
|
No widzisz a u nas nie chcieli dawać NIP'u jak się pracy nie miało... Co za bezsens... Swoją droga nikt ze znajomych nie miał problemu ze znalezieniem pracy z braku NIP'u (zresztą ja też nie
), bardzo szybko go przysyłali.Olewka olewką ale jak Cię odsyłają z kwitkiem to co możesz zrobić? Nic.
|
|
#34 |
|
Konto usunięte
|
Taaa. W ZUSie juz dostali wytyczne jak maja sie kulturalnie zachowywac, pora na urzedy skarbowe a potem pracy.
|
|
|
|
|
#36 |
|
Konto usunięte
|
Mnie dziwi czemu wszedzie musze dane wypisywac wszystkie. Jak robili ten spis powszechny to wpisalam pesel i mi sie wszystko wyswietlilo, adres, rodzice, dane osobowe. Wszystko maja a jakos za kazdym razem sterta papierow. Nie mogliby stworzyc sobie jednej bazy? Wpisac moj pesel i dac mi spokoj? Nie musi byc krajowa, ale chociaz powiatowa.
|
|
|
|
|
#37 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
P.S NIP wyrabiałam rok temu
11.10.2005-RAZEM 10.10.2009r-ZARĘCZENI ![]() JAKO ŻONA ![]() 27.12.2011 Egzamin na prawo jazdy zdany za pierwszym podejściem Edytowane przez madzia2306 Czas edycji: 2011-08-01 o 20:54 |
|
|
|
|
|
#38 | ||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Cytat:
Ile ja się nawkurzałam z tym NIP-em. Pare razy podchody robiłam i nic to nie dało
|
||
|
|
|
|
#39 |
|
Konto usunięte
|
Pieczatka pracodawcy? A to rzeczywiscie inaczej macie. Jezeli w moim formularzu bylo cokolwiek o pracy to musialam wpisac, ze nie pracuje, jesli bylo o zrodle utrzymania to musialam wpisac, ze rodzice. I tyle bylo potrzeba, tylko dane osobowe. Raczej pracodawca kaze wrocic z NIPem niz na odwrot, bo nie moze liczyc okresu zatrudnienia osobie, ktora nie ma NIPu.
Np. jezeli nip dojdzie w piatek a sie prace rozpoczelo w poniedzialek to pracodawca musi napisac, ze to bylo od piatku, czyli daty przyznania nipu. Przynajmniej wszedzie tam gdzie wystawiany jest co miesiac PIT, czyli na wszelkich umowac zleceniach. Edytowane przez 201604250941 Czas edycji: 2011-08-01 o 21:26 |
|
|
|
|
#40 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
|
|
|
|
#41 |
|
Konto usunięte
|
I wystawiali bez tego? No to pewnie zalezy od pracodawcy, ja wyrabialam nip zeby moc pracowac przez agencje na kasie w realu, kazali nip miec od razu, bez tego nie mozna bylo, natomiast ksiazeczke zdrowia to juz kserowali XD a w realu jakos nikt nie zwracal uwagi ze wszyscy sie ucza w gastronomiku i musza tam zostawiac ksiazeczke ani ze wszystkie kserowki sa od tego samego lekarza i maja takie same pieczatki
![]() W kazdym razie do nipu nie potrzebowalam zadnego info o pracodawcy, zadnych pieczatek od tej agencji, nic. Tylko swoj adres, dane, pesel. Edytowane przez 201604250941 Czas edycji: 2011-08-01 o 21:59 |
|
|
Okazje i pomysły na prezent
|
|
#42 |
|
Zakorzenienie
|
No jak nie? Jak ja skończyłam 18 lat i wyrabiałam dowód osobisty to dostałam do wypełnienia wniosek o NIP i pani mi powiedziała że w ciągu miesiąca muszę złożyć ten wniosek do US.
|
|
#43 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() W końcu kazali mi wysłać formularz pusty w teczce plus znaczek! Żenada. |
|
|
|
|
|
#44 |
|
Wtajemniczenie
|
Mnie nie chcieli wyrobić bez umowy od pracodawcy (a miałam ją dopiero podpisywać na następny dzień).
Ale widzę, że inne dziewczyny ze Śląska też napotkały takie problemy
Edytowane przez mbamboo Czas edycji: 2011-08-01 o 22:13 |
|
|
|
|
#45 |
|
Konto usunięte
|
Ale to jest bez sensu bo nip sie dostaje na zawsze (pomijajac juz tu kwestie ewentualnego wycofania) a nie pod konkretnego pracodawce. Przeciez nie obiecasz urzednikowi ze do pory otrzymania nipu nie poklocisz sie z pracodawca ani nie znajdziesz czegos lepszego. A moze bedziesz prace zmieniac co miesiac. Twoja sprawa, nie ich.
Brzmi jak utrudnianie zycia, bo moze znajdzie ktos prace za granica, albo na wakacje pracuje w innym miescie a urzad na przeciez u siebie. Nie bedzie latal nad morze po formularz a potem na slask do urzedu i znowu nad morze. A nip powinien byc w dowodzie bo to teraz druga najwazniejsza rzecz po peselu wiec to w sumie dobra praktyka jedno i drugie od razu zalatwic. |
|
|
|
|
#46 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() U mnie to też wiązało się z tym, że bez NIP-u nie chcieli za bardzo wypłacić kasy za zlecenie. |
|
|
|
|
|
#47 | ||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() niby mają wszystkie nasze dane, ale żaden urząd bazy nie ma, tylko każą wszystko wypisywać do nowa sterta papierów!najgorsze jest to, że siedzą tam ludzi starej daty, którzy przy byle załatwianiu jakiegoś zaświadczenia, chcieliby dostać od petenta stos dokumentów.. często nie ma wytycznych co dostarczyć, a na miejscu w urzędzie okazuję się, że a to brakuje czyjegoś podpisu, a to jakąś opłatę trzeba zrobić, a to ksero itp ![]() tak jakby bali się, że w razie jakiejś wpadki wyciągną te wszystkie papiery i będą "czyści", tja.. ciekawe, czy po roku byliby w stanie odszukać jakiś dostarczony dokument, rownie dobrze mogliby się wyprzeć, że składało się jakieś podanie czy coś, bo potwierdzenia nie chcą dawać. Cytat:
współczuję Wam takich urzędniczek. u mnie z Nipem nie było problemu, ale za to za innymi rzeczami trzeba było swoje odstać i wyjeździć.
|
|
|
#48 | ||
|
|
Cytat:
![]() U nas dostajesz ten wniosek tylko jak zmieniasz dowód bo o tym trzeba US poinformować, przy 1 dowodzie nic nie dają... ---------- Dopisano o 10:38 ---------- Poprzedni post napisano o 10:35 ---------- Cytat:
Zresztą w Anglii też nie można załatwić pozwolenia o pracę nie mając jej
|
|
|
#49 |
|
Zakorzenienie
|
Ja wyrabiając NIP nie byłam nigdzie zatrudniona. O ile się nie mylę byłam jeszcze niepełnoletnie. Problemu żadnego. Niby nr NIP mają już znieść ale gdy gdy zatrudniałam się niedawno w jakiejś firmie wymagali ode mnie tego numeru. Swoją drogą dziwne jest to że niektóre z Was mówią, że musi być pieczątka pracodawcy skoro u mnie na wstępie przy podpisywaniu umowy miałam mieć już NIP. Nie było mowy o zatrudnieniu bez jego posiadania. No więc najpierw NIP a później pracodawca a nie nie na odwrót. Jakieś 3 tyg temu byłam z koleżanką założyć jej NIP i nawet nie było najmniejszej wzmianki na temat zatrudnienia. Wyrobiła bez problemu pomimo, że nigdzie nie pracuje.
|
|
|
#50 | ||
|
Rozeznanie
|
Cytat:
Cytat:
Nie orientuję się jeszcze w tych sprawach więc zadam głupie pytanie. Mam 17 lat, nigdzie nie pracuje ani nie pracowałam i przed ukończeniem liceum nie zamierzam, ale mam już numer NIP. Będzie mi on do czegoś w ogóle potrzebny?
|
|
|
#51 | ||
|
Konto usunięte
|
Cytat:
A z wnioskiem o NIP nie trzeba latać do urzędu w mieście w którym jest się zameldowanym. Można to zrobić tam gdzie się mieszka i pracuje. Co do danych do tego dochodzi jeszcze kwestia ich aktualizacji. Cytat:
gdzieś tak kiedyś zasłyszałam ![]() Jeśli podejmiesz pracę w momencie gdy NIPy zostaną zastąpione przez PESEL to nie. Natomiast nie wiem jak sprawa ma się z ZUSami jak gdzieś wyżej koleżanka napisała. Edytowane przez 201606210931 Czas edycji: 2011-08-02 o 12:40 |
||
|
|
|
|
#52 | |
|
Konto usunięte
|
Cytat:
http://www.klub.senior.pl/emerytura-...-zus-6920.html Dlatego sami musimy miec archiwum za cale 30 lat placenia zusu ;/ |
|
|
|
|
|
#53 | ||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
i tu jest ból, powinny być jakies ogólne jednakowe procedury dla wszystkich urzedów. edit: przypomniałam sobie na odręcznym podaniu nie podpiszą się, ale często potrzenują czegoś w drugim egzmplarzu, to nagle wysyłają do ksero na dole dobry interes.Cytat:
Edytowane przez 6roove Czas edycji: 2011-08-02 o 14:24 |
||
|
|
![]() |
Nowe wątki na forum Forum plotkowe
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 13:16.

Ile ja się nawkurzałam z tym NIP-em. Pare razy podchody robiłam i nic to nie dało

"Psia dusza większa jest od psa i kiedy się uśmiechasz do niej, ona się huśta na ogonie"...

dobry interes.