![]() |
#31 |
Rozeznanie
|
Dot.: Nasze dziwne pomysły i przyzwyczjaenia w kuchni.
A próbowałyście placków ziemniaczanych z musztardą? Polecam!
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#32 |
Konto usunięte
|
Normalnie
![]() ![]() Edytowane przez 201803290936 Czas edycji: 2011-08-18 o 09:39 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#33 |
Konto usunięte
|
jak większość tez muszę mieć herbatę w kubku, w szklance mi tak nie smakuje jak w kubku, a w filiżance pije herbatę wtedy jak mi się okres zbliża i chce sobie dogodzić
![]() uwielbiam kanapki z serem żółtym i z ogórkiem kiszonym albo ser żółty z musztardą albo kromka z masłem i pokrojonym czosnkiem ![]() ![]() wszystko mogłabym jeść z sosem czosnkowym kiedy coś zamierzam kroić na desce do krojenia pod deskę rozkladam ścierkę bo zawsze robię bałagan jak coś robię ![]() ostatnio do wszystkiego dosypuję przyprawy włoskiej, nawet jak robię chleb muszę odrobinę wsypać ![]() jak robię sałatkę lubie mieć wszystkie składniki w osobnych naczyniach Edytowane przez 201605041146 Czas edycji: 2011-08-18 o 10:53 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#34 |
Raczkowanie
|
Ja tajk samo robiąc ciasto, jajka najpierw osobno wlewam do msieczki, a potem do makutry lub do naczynia, w którym robię ciasto, ostatnio nie piję mocnej herbaty i saszetkę wsadam do szklanki, którą jeszcze raz lub dwa razy używam.
---------- Dopisano o 12:34 ---------- Poprzedni post napisano o 12:33 ---------- Też wszystko piję w kubkach ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#35 |
Rozeznanie
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#36 |
Konto usunięte
|
z serem i keczupem to oczywista
![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#37 | |
Przyczajenie
|
Cytat:
![]() ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#38 |
Przyczajenie
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#39 |
Zadomowienie
|
Jak robię jajecznicę / sadzone/ciasto każde jajko wybijam na spodeczek, wącham i dopiero potem wrzucam na patelnię czy do miski (postępuję tak z każdym jajkiem)
Mam kilka różnych misek w kuchni - metalowa do ucierania ciasta, szklana - do piany z białek i kremów, żółta plastikowa do warzyw i zielona plastikowa do owoców. Ponadto strasznie mnie wkurza, gdy ktoś użyje daną miskę niezgodnie z przeznaczeniem. Wszystkie sypkie produkty trzymam w szczelnie zakręconych słoikach a przyprawy w mini słoiczkach po koncentracie pomidorowym. Nie umiem użyć przyprawy bezpośrednio z papierowej torebki ![]() podobnie jak Doris myję ręce po niemal każdej czynności w kuchni
Edytowane przez sandrina Czas edycji: 2011-08-18 o 18:36 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#40 | |
Konto usunięte
|
Cytat:
Fajnie, że nie tylko ja tam mam z tym myciem dłoni. Ja po prostu nie umiem wytrzeć w ściereczkę, jak niektórzy. Muszę obmyć wodą i dopiero mogę działać dalej. Jeżeli chodzi o ketchup to jeszcze coś mam: Czasami jak już nawet zjem, to wylewam sobie jeszcze trochę ketchupu na talerz i zajadam (zamiast łyżeczki posługuję się palcami). Normalnie mogłabym pracować jako tester ketchupów. Ale kupuję tylko te porządne, bez konserwantów, robione z dużej ilości pomidorów. ![]() Edytowane przez 201803290936 Czas edycji: 2011-08-18 o 19:12 |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#41 |
Rozeznanie
|
-wodę piję ze szklanek, a kawę, herbatę i resztę pijam w kubkach, najchętniej o jednolitym kolorze
![]() -grahamki podgrzewam na patelni do naleśników -mam ulubioną łyżkę do jogurtu -nie przyprawiam jajecznicy (czasem jedynie pietruszką, czy bazylią jeśli robię z pomidorem), zazwyczaj robię ja jedynie z jakimiś warzywami na patelni nieprzywierającej -owsianki robię tylko w rondelkach (nie lubię nawet mleka podgrzewać w małym garnku) -placki ziemniaczane jem z cukrem i śmietaną -mam wstrętny nawyk wyjadania musli i płatków z opakowania, przyłaże do kuchni, wsadzam łapę do puszki i ciężko mi się później oderwać od takiego podjadania ![]()
![]() |
#42 |
Raczkowanie
|
- do owsianki i jogurtów ulubiona łyżeczka i miseczka (jak widzę nie jestem sama
![]() - 'obskubuję' ciasta z kruszonki ![]() -do każdego napoju mam swój kubek, np kawa w zielonym, herbata w niebieskim -wszystko co można jem z ketchupem -mam fioła na punkcie przypraw i aromtaów- kupuję wszystkie jakie spotkam ![]() - muszę mieć pełne półki w lodówce ![]() -do niedawna pieczywo jadłam tylko w postaci tostów, świeżego nie zjadłam nawet do zupy/sałatki - średnio na 10 przejść obok lodówki 8 razy zatrzymam się i ją otworzę aby coś 'ugryźć' ![]() -zawsze w kuchni muszę mieć jabłka ![]()
![]() |
#43 |
Zadomowienie
|
Też nie lubię pustki w lodówce. I muszę też mieć zawsze zapas mięcha w zamrażarce (i jakichś mieszanek warzywnych).
Za keczupem nie przepadam, ale mogłabym do wszystkiego dodawać majonez ![]() ![]() Nie umiem zjeść posiłku bez mięcha, nawet jak zjem kawał ciacha to zaraz mnie kusi żeby zagryźć plasterkiem schabu czy czegoś podobnego. Totalny mięsożerca ze mnie. Mam zwyczaj wąchać wszystko co świeżo otworzę, fajnie to wychodzi jak wsadzę nos w słoiczek chrzanu albo pieprzu ![]()
![]() |
#44 |
Rozeznanie
|
O, a ja jeszcze lubię podjadać surowe ciasto, kruche głównie
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#45 | |
Dossisława I
|
Cytat:
W jakim celu podgrzewasz grahamkę? Trochę dziwne pytanie. |
|
![]() ![]() |
![]() |
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
![]() |
#46 |
Raczkowanie
|
Mój tata uwielbia spaloną cebulę... Zawsze musi być taka z puree i w pierogach - ble, niezdrowe fuj.
Moja mama zawsze je najpierw drugie a później pierwsze danie. Ja lubię chleb z nutellą i dżemem, a moja koleżanka je pierogi ruskie z magą. Do wszystkiego daję Kucharka, a moja mama nie uznaje pieprzu w kuchni. Do sosów dodaję serki topione a gdzie tylko mogę ketchup, majonez i czosnek ![]() Często gotuję makaron, jajka i inne od zimnej wody ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#47 |
Raczkowanie
|
Ja jak podgrzewam bułki w piekarniku, to wcześniej skrapaim je lekko wodą, jak idę do kuchni to zawsze coś podjadam z lodówki tak samo jest z płatkami i muesli w spiżarni.
---------- Dopisano o 22:16 ---------- Poprzedni post napisano o 22:16 ---------- Tak samo to podjadam Nutellę lub masło orzechowe |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#48 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
![]() A uwielbiam jeść pierogi z mięsem polane ketchupem ![]()
![]() |
![]() |
#49 |
♥
|
- oj tak czosnek mogłabym do wszystkiego dodawać.
![]() - wszystkie płynne potrawy jadam w ulubionej misce - masło orzechowe zawsze wyjadam łyżeczką |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#50 |
Zadomowienie
|
Niby nie do mnie ale ja też bułki przygrzewam
![]() Podgrzewam, bo ciepłe są o wiele lepsze, takie jak od razu z piekarni-chrupiąca skórka i wilgotniejszy środek ![]()
![]() |
#51 | |
Dossisława I
|
Cytat:
Ja pierogi ruskie jem często z keczupem. Nie uwielbiam jakoś specjalnie "ketszupu" ale pierogi z nim są dobre. |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#52 |
Agencja Spamu - Nie stać nas na reklamę, więc spamujemy!
|
Moim dziwactwem jest to, że uwielbiam kolekcjonować rozmaity sprzęt kuchenny. Najczęściej go nie kupuję, tylko biorę udział w konkursach. Wygrałam w ten sposób już na prawdę sporo sprzętu i przypraw. Teraz szykuję się do konkursu b-together Bacardi, bo można tam wygrac między innymi cooler, łyżkę barmańska i szczypce do lodu, a tego jeszcze brakuje w moim wyposażeniu
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#53 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
![]()
![]() |
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
![]() |
#54 | |
Konto usunięte
|
Cytat:
![]() Cukier dodaje zawsze do mizerii i sałaty z jogurtem (mizeria u mnie też tylko z jogurtem- śmietana ble). Pamiętam jak pierwszy raz spróbowałam mizerii z solą... Wyobraźcie sobie: miałam kilka lat i pojechałam do dalekiej cioci na obiad. Ziemniaki zapomniała osolić- bez smaku, mięso przypalone, więc aż uśmiech mi nie chciał z buzi zejść jak zobaczyłam mizerię ![]() ![]() ![]() Swoją drogą prawie nic nie solę (być może przez to przykre doświadczenie? ![]() Jak gotuję dodaję zazwyczaj wszystkie przyprawy jakie mam pod ręką, a mam ich sporo. Nawet do ciasta naleśnikowego potrafię jakieś zioła wsadzić... odruchowo... Kawa tylko w filiżance. Jak nie ma filiżanki, nie ma smacznej kawy - tylko sam pobudzacz. Herbata tylko w kubku lub filiżance - zawsze mocna. Z kubka nie wyjmuję torebki, ale w filiżance taka torebka głupio wygląda ![]() ![]() Normalne szklanki służą do soków i napojów, nie lubię pić ich z kubka. Myślałam, że nie nie mam dziwnych przyzwyczajeń, a tak się rozpisałam no.. |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#55 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
Żółty ser z ketchupem i ogórkiem kwaszonym / czasami surowym, a wędlina z majonezem i ogorkiem kiszony. Ale przerzucam się na musztardę, bo ma prawie 7 razy nie kalorii niż majonez.
![]() |
![]() |
#56 |
Raczkowanie
|
Lubię jeść kanapki składające się z chleba, masła i pomidora. Wydawało mi się to normalne, ale kilka osób się dziwiło...
Lubię też chleb z samym ketchupem. ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#57 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
Nigdy nie zjem ani do niczego nie użyję jajka ze sklepu (zaopatruję się u wybieganych kurek babci ![]() ![]() Solę "na oko", nigdy nie używam do tego łyżki - zawsze od szczypty soli aż do łyżki soli odmierzam palcami. W przepisach kulinarnych wszystkie składniki podane w gramach przeliczam na szklanki lub łyżki- nie mam wagi kuchennej i nie zamierzam mieć. Wpadek póki co w związku z tym nie zaliczyłam.
Edytowane przez sandrina Czas edycji: 2011-08-22 o 18:33 |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#58 |
Rozeznanie
|
widzę że tu jest mnóstwo maniaczek keczupu hihi
![]() Ja z kolei uwielbiam koncentrat pomidorowy a używam go niemal do wszystkiego m.in. stosuje zamiast masła na chleb. A chleb z koncentratem na ciepło z mikrofalii to mój przysmak haha. Ciekawe czy któraś z was jadła? A i podobno taki przecier jest bardzo zdrowy ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#59 |
Wtajemniczenie
|
Też uwielbiam keczup
![]() ![]() I do sałatek/surówek warzywnych zawsze dodaję jabłka i winogrona ![]() Mam swój 0,5l kubas do zielonej herbaty, osobny do kawy. Jogurty typu Fantazja zawsze jem oddzielnie tz. nie mieszam owoców z jogurtem. ![]()
15.09.2013 ![]() 24.09.2014 ![]() ![]() 18.04.2015 ![]() ![]() 06.06.2015 ![]() 06.02.2016 Jakub Andrzej syn Justyny i Michała ![]() 14.12.2016 ![]() 16.08.2017 Barbara Maria córka Justyny i Michała ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#60 |
Zakorzenienie
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 12:00.