![]() |
#31 |
Zadomowienie
|
Dot.: Powrót do pracy po wychowawczym.
kasia.234 Klarissa założyła ten wątek aby zapytać mamy, które wróciły do pracy po macierzyńskim/wychowawczym więc nie powinnaś tutaj wszystkich pouczać co jest lepsze, bo w tej kwestii raczej nie możesz się wypowiadać bo wciąż jesteś z dzieckiem w domu i nie wiesz jak zareagowałoby na rozłąkę po jakimś czasie.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#32 | |
Rozeznanie
|
Cytat:
generalnie masz rację, warto wypowiadać się w temacie. Ja odniosłam sie do wypowiedzi, które mówiły, że dziecko trzeba przyzwyczajać do rozłąki z mamą od małego, bo inaczej później się nie da. Napisałam, jakie jest moje zdanie w temacie i na tym zakończę ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#33 | |
Zakorzenienie
|
Klarriso moim zdaniem w twojej sytuacji powrót do pracy to będzie dobre rozwiązanie, szczególnie, że jeśli dobrze zrozumiałam Twoje maleństwo będzie już miało rok. Wiem, że będziesz tęsknić, ale wiesz babcia, czy opiekunka będzie pod telefonem. Możesz na nich wymóc, że w razie czego natychmiast zadzwonią, albo umów się z nimi, że wyślą ci sygnał jeśli córeczka się rozpłacze przy twoim wyjściu do pracy, zaraz po tym jak znów zacznie się ładnie bawić. W ten sposób będziesz wiedzieć, że wszystko jest ok.
Jeśli chodzi o rozstanie to twoja córeczka i tak będzie Cię kochać najbardziej na świecie po prostu przynajmniej na początku po powrocie do domu będzie chciała byś poświęciła jej całą swoją uwagę Cytat:
![]() Edytowane przez Wisienki Czas edycji: 2011-08-17 o 06:20 |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#34 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]()
![]() |
![]() |
#35 |
Zakorzenienie
|
Klarissa, nie da się ukryć, że trudna decyzja przed Tobą. tym bardziej, że właściwie nie bardzo masz wyjście. Jeżeli nie wrócisz do pracy, to posiedzisz na wychowawczym, jak sama powiedziałaś Twoje stanowisko mogą zlikwidować, a poza tym, jak będą chcieli, to Ci świnię podrzucą i tak czy inaczej będziesz musiała odejść z pracy, więc masz rację, że lepiej dogadywać się na spokojnie. i kwestia nowej pracy.. skoro pracujesz w obsłudze klienta, to w sumie nie powinnaś mieć dużego problemu, bo to rotacyjne miejsca pracy. ale jest też jedno ale, że po wychowawczym mogą krzywo patrzeć. wiadomo, że lepiej mieć dziecko u starego pracodawcy, niż u nowego. nowy potencjalnie może woleć młodą bezdzietną, bo nowy przecież nie zna Ciebie, Twoich możliwości, Twojego zaangażowania i biorąc w ciemno, może wybrać osobę bez dzieci, albo mającą starsze dzieci odchowane. tak, czy siak, ciężka sprawa ze zmianą pracy.
wydaje mi się, że jednak lepiej wrócić do tej pracy, tym bardziej, że tak naprawdę to Twój pracodawca uczciwie postawił Ci sprawę. Gdyby chciał się Ciebie pozbyć, to by zatrudnił od razu kogoś nowego, Ty wracasz po urlopie i do widzenia. a on chce Ciebie. ja bym wróciła, masz bezpieczne miejsce pracy, dziecko będzie z babcią, a potem zajdziesz w kolejną ciążę i sobie od razu pójdziesz na L4 siedząc z dzieckiem. także luz. ja bym optowała za powrotem do pracy, bo będzie dla Ciebie bardziej korzystny, tym bardziej że od stycznia podwyżki na 23 proc. vat na wszystko dziecięce. inna sprawa, czy jesteś pewna babci, czy nie żłobek. żłobkowe dzieci rozwijają się super. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#36 |
Zakorzenienie
|
Klarissa, moim zdaniem powinnaś wrócić do pracy
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() co do nowych umiejętności, to Marysia chyba intuicyjnie wyczuła moje obawy, bo większość prezentacji udziela, gdy wracam już do domu ![]() aha, jeszcze jedno. wiele na pewno zależy od dziecka, ale ja Marysi przed powrotem do pracy nie zostawiałam z nikim prócz męża na dłużej niż 20-30 minut ![]() fakt, jestem w nieco innej sytuacji niż Ty, bo nie ma mnie w domu 6h. Ale bywają dni, że znikam jeszcze później na 2h, bo idę na fitness. I uwierz mi, że Natalka będzie miała jeszcze czas i siłe, by Cię zmęczyć ![]() I może wyjdę na wyrodną matkę, ale ja się cieszę tym czasem, gdy jestem w pracy. Cieszę się, że mój świat zyskał szerszą perspektywę, niż tylko Marysia. Mam okazję spotkać się z ludźmi, pogadać, kawe wypić na spokojnie (ciepłą!). No i umalować się co rano trzeba, piżame wcześnie zdjąc i założyć coś innego niż dres ![]() ![]() ![]() Edytowane przez Natala84 Czas edycji: 2011-08-17 o 20:10 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#37 |
Konto usunięte
|
Ja się jeszcze odniosę do tego "nie widzę jak pierwszy raz dziecko coś robi" - a czy to ma znaczenie? Jeśli pierwszy raz siądzie przy babci, to jak następnym razem wy to zobaczycie - to dla was i tak będzie to pierwszy raz, radocha taka sama, zapewniam
![]() ![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#38 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
Starszą opiekowała się od roku do dwóch lat moja mama. I żałuję. Moja mama ma bardzo zaborczy charakter, traktowała moją córkę jak swoją własną, nawet jak już wróciłam z pracy nie dopuszczając mnie do niej ("bo ona chce być z babcią"). Emocjonalnie mi ją odbierała po prostu. Ja bardzo cierpiałam i nie miałam takiej więzi z dzieckiem jaką powinnam mieć. A moja mama nie wiedziała o co mi chodzi, bo przeciez kocha swoją wnuczkę i tak dobrze się nią zajmuje. I dodatkowo nie mogłam wprowadzić swoich zasad wychowania bo mama narzucała swoje a na moje uwagi obrażała się ![]() Młodszą dałam do żłobka. Lubi panie w żłobku, idzie tam uśmiechnięta i wraca uśmiechnięta. Ale kocha mnie i mojego męża najbardziej na świecie i to my mamy z nią największą więź. A dodatkowo jest wychowywana tak jak ja tego chce, rozwija się też szybciej niż starsza córka (ale to już wpływ żłobka) |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#39 |
Zakorzenienie
|
Ja mam podobne odczucia, wole taka opiekę rozproszona, tzn, ze moim dzieckiem będzie zajmowało się kilka osób na raz, niż żeby jedna osoba miała na nie zbyt duży wpływ, obojętne, czy to babcia, czy opiekunka. Mamy z mężem pewne założenia wychowawcze i nie chciałabym, żeby ktoś je kwestionował czy zastępował swoimi.
![]() |
#40 | ||
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() ![]() A żlobek jest fajny, wiadomo, ja sama teraz będę posyłać swojego synka i zgdzam się że żłobkowe dzieci rozwijają sie lepiej, jednak jeśli miałby jak córeczka Klarissy rok i 1 m-c wolałabym żeby jeszcze trochę pobył z babcią, a potem dopiero do żłobka. ---------- Dopisano o 14:43 ---------- Poprzedni post napisano o 14:39 ---------- Cytat:
![]()
![]() |
![]() |
#41 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
Z moja mama mamy odmienne poglądy na wiele spraw, dlatego mimo tego, ze ma duże doświadczenie w opiece nad dziećmi i swoimi, i cudzymi, nie chciałabym, żeby zajmowała się moja córką.
![]() |
![]() |
#42 |
Zakorzenienie
|
No to wyklucza babcię bez dwóch zdań.
![]() |
#43 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
a może tata wychodzi później, albo babcia przyjdzie do nich rano zanim mała wstanie i pozwoli się jej wyspać, albo można przestawiając jej godziny czuwania (ranne budzenie + przetrzymywanie wieczorem) wydłużyć jej popołudniową drzemkę (np. aktualnie mój siostrzeniec zasypia o 12 i śpi około 3 h) jak się poszuka możliwości sposób się znajdzie
![]() |
![]() |
#44 |
Raczkowanie
|
No dokładnie, ja też uważam że zbyt małe dziecko nie powinno iść do żłobka. Moja młodsza dokładnie miała 13,5 miesiąca. Wcześniej byłam z nią na urlopie wychowawczym. Akurat miała tyle jak zaczynał się wrzesień więc nie miałam wyjścia innego, musiała iść wtedy albo poczekać kolejny rok a nie mogłam tyle czekać.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#45 | ||||||||||
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Co do pracy to tak - bardzo ją lubiłam i uważam, że stanowczo za mało mi płacili ![]() Cytat:
Co do mojej małej to koło 19-stej ją kąpiemy i potem idzie spać. Miałabym może maksymalnie 2h dziennie czasu z dzieckiem ![]() ![]() Cytat:
![]() Dziękuję ci za opis jak to było u ciebie. Nigdy nie myślałam, że taki jest silny związek z dzieckiem, ja nawet nie bardzo chcę ją na weekend zostawić u dziadków i ciężko mi sobie wyobrazić zostawianie dziecka dzień w dzień ![]() [1=0096a1e2f6245c4e98bc18d e9b0ed84c369ef137_632f8bf 2adc0b;28730593]ja jeszcze podpowiem jedną pomoc - tak teraz robi koleżanka. Córa 9 miesięcy, we wrześniu dziewczyna do pracy wraca, będzie na kilka h dziennie opiekunka. I ta opiekunka przychodzi od miesiąca co 2-3 dni na 2h - aby mała mogła ją poznać. No i efekt taki, że gdy opiekunka przychodzi (a przychodzi z 4letnią córką), to maluch ma matkę w nosie bo ma nową atrakcję ![]() ![]() Cytat:
Cytat:
Cytat:
![]() Cytat:
Cytat:
![]() Cytat:
Co do pogrubionego to myślę tak samo, a nawet o wiem ![]() Cytat:
![]() Powiem skrycie, że ja też chciałabym czasem mieć "szerszą perspektywę" czy raczej "święty spokój" ![]() ![]()
![]() |
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
![]() |
#46 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]()
![]() |
![]() |
#47 |
Zakorzenienie
|
Klarissa
czy jesteś pewna, że nie możesz zrobić tak, żeby wrócić i od razu zajść w ciąże i pójść na L4 a potem macierzyński? Bo z tego co ja się orientuję to jest możliwe. Rozmawiałaś z kimś kto zna się na tym. [1=0096a1e2f6245c4e98bc18d e9b0ed84c369ef137_632f8bf 2adc0b;28745138]Gwiazdeczko, a gdybyś musiała, to co? Też być była pewna, że nie wyobrażasz sobie? Łatwo ci pisać - ja bym zrezygnowała. Nie każdy może sobie na taki luksus pozwolić ![]() dokładnie ![]()
![]() |
#48 |
Zadomowienie
|
Trochę to nieuczciwe wobec pracodawcy... a potem sie dziwicie, ze nie chca kobiet zatrudniać....
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#49 |
Zakorzenienie
|
Ja jestem zwolennikiem sytuacji, gdy mama wraca do pracy lub gdy nie pracuje aktywnie rozwija swoje zdolności/ umiejętności podczas urlopu macierzyńskiego/ wychowawczego.
Przy pierwszym dziecku zaczęłam pracę u innego pracodawcy na pół etatu. Dzieckiem zajmował się tata. Dopiero po kilku miesiącach zaczął chodzić do żłobka na kilka dni w tygodniu. Tym razem też wracam (staram się do tego samego pracodawcy z obniżoną liczbą godzin) & do innego pracodawcy i zaczynam studia. Dzieckiem zajmie się tato. Gdybym nie zaczynała studiów. Zostałabym u głównego pracodawcy na pełen etat i za jakiś niedługi czas starała o kolejne dziecko ( nie korzystam podczas ciąży z luksusu L4, pracuje jak długo się da). Klarisso uważam, ze warto wrócić do pracy. Początki są stresujące i nieco trudne (pytania co robi dziecko, jak opiekun sobie radzi, jak oboje to znoszą, czy wszystko jest ok.) Po jakimś czasie jest łatwiej, spokojniej,
![]() |
#50 |
Konto usunięte
|
Luna, nie korzystasz, bo nie było takiej potrzeby. Problem pojawia się, gdy siła wyższa i na l4 musisz iść.
Jaatko, a powiedz - uczciwe wobec pracownika jest informowanie, że jeśli panie nie wraca na cały etat to nie ma dla pani miejsca i won? To ja się nie dziwię, że matki kombinują ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#51 |
Zakorzenienie
|
[1=0096a1e2f6245c4e98bc18d e9b0ed84c369ef137_632f8bf 2adc0b;28868582]Luna, nie korzystasz, bo nie było takiej potrzeby. Problem pojawia się, gdy siła wyższa i na l4 musisz iść.
Jaatko, a powiedz - uczciwe wobec pracownika jest informowanie, że jeśli panie nie wraca na cały etat to nie ma dla pani miejsca i won? To ja się nie dziwię, że matki kombinują ![]() Dokładnie tak szaju ![]() ![]() Gdyby pojawił się nieplanowany, automatycznie skróciłby urlop macierzyński.
![]() |
#52 |
Zakorzenienie
|
[1=0096a1e2f6245c4e98bc18d e9b0ed84c369ef137_632f8bf 2adc0b;28868582]Luna, nie korzystasz, bo nie było takiej potrzeby. Problem pojawia się, gdy siła wyższa i na l4 musisz iść.
Jaatko, a powiedz - uczciwe wobec pracownika jest informowanie, że jeśli panie nie wraca na cały etat to nie ma dla pani miejsca i won? To ja się nie dziwię, że matki kombinują ![]() uczciwe, mogl zwolnic nie dawac opcij powrotu pracodawca jest w ciezkiej sytuacji, na jedno stanowisko potrzebuje 3 osoby, lepiej zamnkac placowke ja na twoim miejscu bym wrucila i szukala cos co by ci lepiej odpowiadalo |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#53 |
Zadomowienie
|
Jaatko, a powiedz - uczciwe wobec pracownika jest informowanie, że jeśli panie nie wraca na cały etat to nie ma dla pani miejsca i won? To ja się nie dziwię, że matki kombinują ![]() A ja sie jednak dziwię, bo to nie jest kombinowanie, tylko bezczelne oszustwo! |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#54 |
Konto usunięte
|
A powiedzcie mi, dlaczego matka ma myśleć o pracodawcy a nie o sobie? Gdyby w PL były lepsze warunki dla rodziny, nie byłoby kombinowania.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#55 |
Konto usunięte
|
[1=0096a1e2f6245c4e98bc18d e9b0ed84c369ef137_632f8bf 2adc0b;28884231]A powiedzcie mi, dlaczego matka ma myśleć o pracodawcy a nie o sobie? Gdyby w PL były lepsze warunki dla rodziny, nie byłoby kombinowania.[/QUOTE]
A dlatego , że jak kobieta z dzieckiem, ba nawet kobieta bezdzietna , szuka pracy to pracodawcy nie chcą zatrudniać bo już takie kombinatorki znają ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#56 |
Raczkowanie
|
[1=0096a1e2f6245c4e98bc18d e9b0ed84c369ef137_632f8bf 2adc0b;28884231]A powiedzcie mi, dlaczego matka ma myśleć o pracodawcy a nie o sobie? Gdyby w PL były lepsze warunki dla rodziny, nie byłoby kombinowania.[/QUOTE]
Tu nie chodzi o to, żeby myśleć tylko o sobie, albo tylko o pracodawcy, tylko optymalne jest, żeby być ze sobą fair. Akcja budzi reakcję, więc jeśli większość ludzi tak podchodzi do tematu - świat w opinii wielu "schodzi na psy" - naturalna, smutna konsekwencja... Powrót do pracy to dobry pomysł - decyzja trudna, ale ma także pozytywne aspekty. Mama zaczyna spotykać się z większą ilością osób, a dziecią zaczyna się również "uspołeczniać" ![]() ![]() Ja niestety nie miałam tego szczęścia, by dziećmi opiekowały się babcie, ale miałam wsparcie 3 wspaniałych pań, które opiekowały się moimi dziećmi. Więc wszystkie 3 powroty odbyły się bezboleśnie - czego każdej mamie życzę ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#57 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
chodzi o to, że Klarissa wcześniej napisała, że taka sytuacja jest nie możliwa z prawnego punktu widzenia, a ja tylko piszę, żeby się zorientowała czy na pewno a nie mnie oceniać jej postępowanie ja się nie dziwę, bo nigdy nie miałam problemu z zatrudnieniem ![]() ---------- Dopisano o 18:05 ---------- Poprzedni post napisano o 18:03 ---------- [1=0096a1e2f6245c4e98bc18d e9b0ed84c369ef137_632f8bf 2adc0b;28884231]A powiedzcie mi, dlaczego matka ma myśleć o pracodawcy a nie o sobie? Gdyby w PL były lepsze warunki dla rodziny, nie byłoby kombinowania.[/QUOTE] zresztą dla mnie dziwne by było gdyby się zwolniła skoro planuję ciążę, chyba bardzo mało kobiet może sobie na to pozwolić ![]()
![]() |
![]() |
#58 | |||
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Po pierwsze to zwyczajne oszustwo wobec pracodawcy i ZUS. Po drugie wcale nie jestem pewna tego kiedy i czy w ogóle uda mi się zajść w ciążę, wszak mam zdiagnozowaną niepłodność ![]() Po trzecie zasiłek na L4 będzie sporo niższy niż potencjalna pensja. No i w pierwszej ciąży pracowałam do początku 9 m-ca i nic mi się nie stało, nie uważam, że w drugiej ciąży powinnam iść na L4 "bo tak" ![]() Cytat:
![]() Cytat:
![]()
![]() |
![]() |
#59 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
rozumiem, ja też pracowałam jak długo się dało, dopiero po wizycie w szpitalu poszłam na L4 nie mniej jednak jeśli planujesz ciążę to jednak bezsensu się zwalniać, ja bym wróciła do pracy, i starała się o drugie, może jeśli wszystko poszłoby gładko to tylko z 8 miesięcy byś popracowała ![]() a później mogłabyś spokojnie decydować co dalej, wychowawczy czy nowa praca a swoja drogą to ja jutro mam ostatni dzień urlopu macierzyńskiego ![]()
![]() |
![]() |
#60 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
Gdy wrócić na cały etat to nie zdziw się że np. po miesiącu dostaniesz wypowiedzenie (może się tak zdarzyc aczkolwiek nie musi)
![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 18:02.