Oszczędzanie u nastolatki. - Strona 2 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Kobieta > Forum plotkowe

Notka

Forum plotkowe Zapraszamy do plotkowania. Na forum plotkowym nie musisz się trzymać tematyki urodowej. Tutaj porozmawiasz o wszystkim co cię interesuje, denerwuje i zadziwia.

Odpowiedz

Narzędzia
Stary 2011-08-20, 15:07   #31
Wredonisia
Zadomowienie

GG do Wredonisia
Dot.: Oszczędzanie u nastolatki.

Cytat:
Napisane przez Bambino123 Pokaż wiadomość
Zacznij robić kolczyki rękodzieła (https://wizaz.pl/forum/showthread.php?t=534790) .
Ostatnio na festynie nie wiem dokładnie ile par sprzedałam, ale zarobiłam 146zł. Jedyny minus jest taki, że jak nagle musisz zrobić np. 30 czy nawet i 50 par to musisz poświęcić swój czas i energię. Ale tak jak mówiłam, trochę poćwiczysz i dojdziesz do takiej wprawy, że te 50 par zrobić w max 1,5-2h. Proponowałam tą "robotę" wielu koleżankom, ale niestety każdej było czasu szkoda, ale może chociaż Ty skorzystasz z tej rady i trochę swego czasu poświecisz.
Dobrym sposobem też jest sprzedawanie swoich ubrań, których już nie nosisz na allegro właśnie lub nawet jakimś koleżankom.
To ciekawe, bo ja robiłam nie 50 par w godzinę, ale jedną Wszystko zależy od wzoru, staranności etc. Zamieszczam dwa przykłady. Jedne są z drogich półproduktów, drugi komplet robiłam ze 2 godziny. Do innych mam link w podpisie. I wcale nie jest to takie tanie, bo:
  • srebro jest drogie, a metale nieszlachetne wiele osób uczulają
  • musisz kupić naprawdę duuużo materiałów, nie wszystkie zużywa się na bieżąco
  • wysyłka z allegro też kosztuje, a zawsze ktoś sprzeda kolczyki taniej http://allegro.pl/zestaw-40-par-kolc...763683190.html
  • trzeba być sprawnym manualnie, zaginać loopy starannie i umieć komponować
  • musisz poświęcić czas, energię, wzrok i paznokcie
  • a potem koleżanki i tak mówią: fajne, super, ale nie masz w innym kolorze?
  • jeżeli chcesz sprzedawać na allegro/ pakamerze czy wylęgarni, trzeba umieć robić zdjęcia i retuszować w programie graficznym
Wielkim plusem jest że sama możesz robić biżuterię dla siebie. W swoim czasie zarobiłam tyle na biżu że zwróciły się koszty, ale niewiele ponad to. Jeżeli ktoś tego nie lubi, nie jest to hobby, to nie ma sensu.
Załączone zdjęcia
Rodzaj pliku: jpg komplety-bizuteria-103241_42043653.img.jpg (26,6 KB, 108 załadowań)
Rodzaj pliku: jpg komplety-bizuteria-103241_438203782.img.jpg (42,0 KB, 102 załadowań)
Wredonisia jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2011-08-21, 14:16   #32
Bambino123
Wtajemniczenie

Wredonisia co ty taka pesymistka? Wszystko na - . Tak jak napisałam, wprawa czyni mistrza. A nie mówię o srebrze, a o metalu i posrebrzanych biglach. Moje koleżanki nie narzekają na kolory, zawsze znajdą coś dla siebie i za jednym "rzutem" potrafię sprzedać 20par nawet
Ostatnio na allegro sprzedałam 2x 20 par po 15zł i 2x30 par po 20zł. Robiłam te 100 2h z paroma minutami i za 2h pracy zarobiłam 50zł (20zł poszło na produkty). Zdjęcia robię aparatem i wstawiam bez żadnych przeróbek i nikt nie narzeka, że się źle prezentują.
A powiem Ci szczerze, że załamałaś mnie. Czy te pierwsze kolczyki z zawieszką naprawdę robiłaś przez godzinę? ;o Przecież to są 4min max. Drugi komplet zgadzam się co do 2h (chociaż to i tak dużo) bo jest wiele małych koralików, na które trzeba było poświęcić czas aby je nawlec. Może wyrób biżuterii to po prostu nie Twoje powołanie?

Edytowane przez Bambino123
Czas edycji: 2011-08-21 o 14:23
Bambino123 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2011-08-21, 14:22   #33
Bambino123
Wtajemniczenie

TheDocha oto zdjęcia kilku par
Załączone zdjęcia
Rodzaj pliku: jpg 1772823449.jpg (135,3 KB, 154 załadowań)
Rodzaj pliku: jpg 1774846900.jpg (79,2 KB, 163 załadowań)
Bambino123 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2011-08-21, 16:22   #34
TheDocha
Dossisława I

Dziewczyny czy warto zacząć robienie kolczyków jeśli się nie jest przekonanym czy się to umie czy najpierw iść do jakiejś koralnikarni i spróbować? Ile +/- kosztuje pierwsze zamówienie. Mam na myśli duże koraliki i średnie ( takie jak Wredonisia ma), bigle, i całą resztę.
TheDocha jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2011-08-21, 16:52   #35
solaola
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez TheDocha Pokaż wiadomość
Dziewczyny czy warto zacząć robienie kolczyków jeśli się nie jest przekonanym czy się to umie czy najpierw iść do jakiejś koralnikarni i spróbować? Ile +/- kosztuje pierwsze zamówienie. Mam na myśli duże koraliki i średnie ( takie jak Wredonisia ma), bigle, i całą resztę.
Moim zdaniem, jeśli nie będziesz miała gdzie sprzedawać(przede wszystkim realnie biżuterii-pomyśl o tym), to nie. Ja byłam sporo młodsza od Ciebie, jak zaczęłam robić, ale skończyłam, bo pakowałam w to tylko kasę, a nie miałam gdzie sprzedawać. I moim zdaniem, ważne jest robienie tego hobbystycznie, a nie dla kasy i ilości, bo to nie sztuka, sprzedawać kolczyki z krzywymi loopikami, że aż boli.

A co do oszczędzania, pomysły dobre, sama też skorzystam. Powodzenia!

Blog o życiu w Walii z przymrużeniem oka:
#23. Cieszę się ze złej pogody i wrzucam moje motywujące linki!
http://blondiewales.blogspot.co.uk/
solaola jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2011-08-21, 17:31   #36
TheDocha
Dossisława I

Ale mogłabym robić je dla siebie. 1 para w sklepie kosztuje minimum 10 zł, a koraliki mniej będą kosztować niż gotowe kolczyki. Poza tym zrobię sobie takie jak mi odpowiadają.
Stary 2011-08-22, 15:22   #37
_migotka
Przyczajenie

Send a message via Skype™ to _migotka

Ja polecam oszczędzanie na kosmetykach, czyli kilka "babcinych" sposobów.

Jak brakuje kaski np na piankę do golenia, wystarczy dobrze spienić żel pod prysznic, a efekt taki sam.

Moja kumpela zamiast używać płynu do demakijażu oczu , bierze trochę kremu Nivea na patyczek do uszu i make up schodzi! (Jak to zobaczyłam to mi szczena opadła, ale fakt, faktem miała eyelainer i jej się zmył ^^)

Osobiście uwielbiam odcień szminki zwany kaszmirowym różem, albo baby pink jak kto woli , a w wersji rimmela kosztuje 22 PLN. Ostatnio nie miałam kasy więc kupiłam pomadkę marki Diana na ryneczku (2 PLN) i pociągnęłam usta bezbarwnym błyszczykiem. Efekt: wygląda jakby to była właśnie szminka rimmelowska. Wiem bo kiedyś miałam, ale niestety przez swoje roztrzepanie zgubiłam -_-'.

Jak nie mamy pieniędzy na dobry podkład, wystarczy kupić krem tonujący NUNO (ziaja ok. 10PLN) dostępny w dwóch odcieniach. Równiez polecam. Jedyny warunek to posiadanie cery bez trądziku (znaczy takiego ostrego typu rany,) bo z takim sobie nie poradzi. Ale ogólnie daje efekt cery wypoczętej i świeżej ;D

HAVE FUN

NO DRAMA

FITNESS CLUB RYTM
SHAPE/BODY SCULPT
_migotka jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2011-08-22, 17:22   #38
Wredonisia
Zadomowienie

GG do Wredonisia

Cytat:
Napisane przez solaola Pokaż wiadomość
Moim zdaniem, jeśli nie będziesz miała gdzie sprzedawać(przede wszystkim realnie biżuterii-pomyśl o tym), to nie. Ja byłam sporo młodsza od Ciebie, jak zaczęłam robić, ale skończyłam, bo pakowałam w to tylko kasę, a nie miałam gdzie sprzedawać. I moim zdaniem, ważne jest robienie tego hobbystycznie, a nie dla kasy i ilości, bo to nie sztuka, sprzedawać kolczyki z krzywymi loopikami, że aż boli.

A co do oszczędzania, pomysły dobre, sama też skorzystam. Powodzenia!
Dokładnie, mogłabym strzelać jak z karabinu kolczykami robionymi na czas, z loopami zamiast zakończeń ale nikt z moich znajomych takiego czegoś już nie nosi. Jeżeli już coś robię, to się naprawdę staram. A posrebrzane półfabrykaty uczulają wiele osób, i prosiły o zmianę bigli (w jakiś kupnych badziewach). I pierwszych kolczyków nie robiłam godziny oczywiście, ale jest to srebro, kryształki Svarovskiego, rubilit. Tego nie sprzedam za 2 zł
Więc wolę dawać korepetycje 35zł/h
Stary 2011-08-22, 18:54   #39
TheDocha
Dossisława I

Ja bym sobie chciała znaleźć taką pasję, żeby chociaż dla siebie robić kolczyki, już może nie na sprzedaż. Kolczyków mam może 10 par i wszystkie w prawie tym samym kolorze, więc przydałoby mi się trochę więcej jeszcze.

chciałabym spróbowac uszyć sobię torebkę kopertówkę. Nie wiem czy mi wyjdzie, ale kupię jakiś stary płaszcz w lumpeksie i spróbuje. O taką: http://3.bp.blogspot.com/_4Cf39LSPzc...0/IMG_6639.JPG

http://2.bp.blogspot.com/_4Cf39LSPzc...0/IMG_6624.JPG

Edytowane przez TheDocha
Czas edycji: 2011-08-22 o 18:56
Stary 2011-08-22, 19:22   #40
eyo
Zakorzenienie

na modzie jest wątek diy - znajdziesz tam mnóstwo inspriacji i informacji o tym jak sobie zrobić coś modnego

Prędzej czy później cmentarze są pełne wszystkich.

15.02.2017 ♥
eyo jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2011-08-24, 09:57   #41
TheDocha
Dossisława I

Dziewczyny jak tam Wasze oszczędzanie?
Stary 2011-08-24, 12:49   #42
19minut
Rozeznanie

Ja zarobiłam na allegro przez wakacje 360 zł i może jeszcze coś się uzbiera
19minut jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2011-08-26, 00:15   #43
_Pati_17
Raczkowanie

Dziewczyny ci dobrze radzą .
Ja bawię się ostatnio w zarabianie przez internet. Może dużej kasy z tego nie ma, ale po pewnym czasie trochę można zarobić. Zawsze to coś. Jakbyś była ciekawa to możesz pisać na PW.
_Pati_17 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2011-08-26, 15:02   #44
TheDocha
Dossisława I

Ja tam myślę, że 300 zł do zaoszczędzenia na 10 miesięcy nie jest dużo ( 30 zł na miesiąc). Autorka dostaje pieniądze od rodziców, więc nawet nie musi nic sprzedawać,ale oczywiście pomysł fajny.
Jak się nie umie poszanować zdobytych pieniędzy to nawet jakby cały dom sprzedała, to by ani grosza z tego nie miała.
Stary 2012-02-04, 15:45   #45
6291cc2e5cca5cd6ab177e5efe4c5e0758342977
Konto usunięte

I jak tam Twoje oszczędzanie? (choć patrząc na datę wątku to pewnie sporą kwotę już masz)
W sumie będąc na utrzymaniu rodziców łatwiutko jest zaoszczędzić (nie płaci się za gaz, prąd, wodę, jedzenie, remonty) ale z drugiej strony dochody są małe bo trudno dorobic.
Ja jestem od Ciebie trochę młodsza (16 lat) i Też staram się dorobić. zawsze w wakacje chodzę na zbiory malin. W okresie szkolnym udzielam korepetycji z matmy dzieciom z podstawówki, weekendami roznoszę ulotki. Jestem konsultantką Avonu i choć nieraz nalatam się z zamówieniami, to zawsze trochę dorobię.
No i sporo buszuję w lumpeksach - bywało, że bluzkę kupioną za 4 złote sprzedałam na allegro za 40
6291cc2e5cca5cd6ab177e5efe4c5e0758342977 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując

Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe

REKLAMA
Stary 2012-02-05, 12:24   #46
Ekstazaa
Rozeznanie

W sylwestra, jeśli oczywiście ktoś się nie bawi z jakiegoś powodu - dobrym sposobem jest właśnie pójście do pracy Koleżanka zarobiła 300zł.
Ekstazaa jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2012-02-05, 14:00   #47
_stardust
Rozeznanie

dziewczyny a czy opłaca się robić "wyprzedaż garażową" na allegro jak nie mam konta w banku?
_stardust jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2012-02-05, 15:29   #48
a298662d510bb0f537bc3b0c2466fe273199e5e8_64a898f2369c4
Konto usunięte

Cytat:
Napisane przez _stardust Pokaż wiadomość
dziewczyny a czy opłaca się robić "wyprzedaż garażową" na allegro jak nie mam konta w banku?
Moim zdaniem nie, nikt nie będzie się bawił w przekazy pocztowe. Chyba że w grę wchodzi tylko odbiór osobisty.
a298662d510bb0f537bc3b0c2466fe273199e5e8_64a898f2369c4 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2012-02-05, 16:52   #49
Wredonisia
Zadomowienie

GG do Wredonisia

Cytat:
Napisane przez 19minut Pokaż wiadomość
Ja zarobiłam na allegro przez wakacje 360 zł i może jeszcze coś się uzbiera
A jakiego rodzaju rzeczy sprzedajecie na allegro? bo sprzedając np. stare książki czy ciuchy nie weźmiesz za nie raczej więcej niż gdy je kupowałaś, więc z tym ''zarobkiem" jest różnie. Oczywiście lepiej sprzedać za połowę ceny niż wyrzucić

Cytat:
Napisane przez _stardust Pokaż wiadomość
Sądzę że najbardziej opłaca się założyć konto w banku, są przecież konta bezpłatne a konto z biegiem czasu będzie coraz bardziej potrzebne.
Stary 2012-02-05, 17:10   #50
19minut
Rozeznanie

Cytat:
Napisane przez Wredonisia Pokaż wiadomość
A jakiego rodzaju rzeczy sprzedajecie na allegro? bo sprzedając np. stare książki czy ciuchy nie weźmiesz za nie raczej więcej niż gdy je kupowałaś, więc z tym ''zarobkiem" jest różnie. Oczywiście lepiej sprzedać za połowę ceny niż wyrzucić

Sądzę że najbardziej opłaca się założyć konto w banku, są przecież konta bezpłatne a konto z biegiem czasu będzie coraz bardziej potrzebne.
Sprzedałam wszystkie stare podręczniki szkolne jakie miałam w domu i znalazłam parę starych monet za które zaproponowano mi niezłą sumkę .
Opłaca się najbardziej sprzedawać książki do języków , bo w księgarniach są strasznie drogie . A ludzie na allegro kupują nawet jak jest 5 , 10 zł taniej .
19minut jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2012-02-07, 16:06   #51
6291cc2e5cca5cd6ab177e5efe4c5e0758342977
Konto usunięte

Cytat:
Napisane przez Wredonisia Pokaż wiadomość
Nie do końca się z Tobą zgadzam np co do ubrań. Niektóre można naprawdę korzystnie sprzedać, zwłaszcza gdy są w dobrym stanie
6291cc2e5cca5cd6ab177e5efe4c5e0758342977 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Odpowiedz

Nowe wątki na forum Forum plotkowe

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości