![]() |
#31 | |
Zakorzenienie
|
Dot.: Co nadaje się na REDUKCJĘ? cz.II
Cytat:
Pięknie dziękuję za wyczerpujące odpowiedzi ![]() ![]()
![]() |
![]() |
#32 |
Przyczajenie
|
do pytania na końcu pierwszej części.
kukurydza z puszki (jak i zwykła) nie nadaję się na redukcję. dużo kcl, zbyt wysoki poziom IG , dietetycy często odradzają spożywanie jej w dużych ilościach podczas R. jedyne co jest w niej fajne to wit.C ,ale możemy przecież ją znaleźć w innych produktach ![]() *możecie natknąć sie na stwierdzenia,że ludzie nie wliczają jej do bilansu bo przecież organizm "nie trawi" jej i wydalamy ją w tej samej formie w jakiej przyjęliśmy ![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#33 |
Zadomowienie
|
a majonezy light mozna czy nie? Chodzi mi o sosy do sałatek na ich bazie.
Podobnie sosy z torebek? Nie wiem jaki sos mogę zrobić do ryży czy kurczaka jak nie taki z torebki. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#34 |
Zakorzenienie
|
no, na redukcję to raczej ryż i kurczak bez sosu
![]() żadnego badziewia w torebkach, żadnego majonezu light, to świństwo przeczytaj sobie skład takiego majonezu i porównaj z prawdziwym majonezem w składzie prawdziwego majonezu jest olej/oliwa, jaja, ewentualnie sok z cytryny, odrobina musztardy a w tym ze sklepu? sama chemia do sałatek na redukcji tylko odrobina oliwy, soku z cytryny itp. żadnych dziwnych mieszanek, szkoda siebie truć i to dotyczy nie tylko redukcji ![]() jeśli musztarda, to tylko dijońska dobrej jakości czyli bez dodatku cukru i nie na occie spirytusowym(składy!!! ) na bazie oliwy, musztardy, soku z cytryny/octu jabłkowego można zrobic sos winegret ![]()
![]() |
#36 |
Zadomowienie
|
dziękuje za odp
![]() A jeszcze pyt. dotyczące serka żółtego? Plasterek dziennie zaszkodzi? Uwielbiam ser i do tej pory jadałam go na prawde bardzo dużo, ciężko mi będzie zrezygnować całkowicie. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#37 |
Raczkowanie
|
plasterek sera żółego to 50-100 kcal zależy od wielkości.
Ma dużo wapnia ![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#38 | ||
Zakorzenienie
|
weglowodany proste - sama sobie odpowiedz jakie masz priorytety
Cytat:
Cytat:
![]()
![]() |
![]() |
#39 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
z wapnia zawartego w nabiale podobno nie ma większego pożytku, bo zawarta w produktach mlecznych kazeina blokuje jego przyswajanie a wręcz prowadzić może do utraty wapnia z organizmu u ludzi regularnie spożywających nabiał co ciekawe procent osteoporozy jest większy niż u tych nie spożywających go
![]() |
![]() |
#40 |
Zadomowienie
|
ser feta?
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#41 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
Nie rozumiem ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
Okazje i pomysĹy na prezent
![]() |
#42 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
tylko dobrowolnie zadawanych pytań i dobrowolnie udzielanych odpowiedzi nikt nie karze się nikomu męczyć ani oszczędzać kalorii nikt nie zakazuje dziewczynie jeść sera, ani też nikt jej nie namawia do bycia na bardziej lub mniej dosłownie rozumianej redukcji ale też było by hipokryzją pisanie, że co? tak, oczywiście, żółty ser to idealny produkt na redukcję.. ![]() ![]() ![]() nie rozumiem czego nie rozumiesz ![]() ---------- Dopisano o 11:54 ---------- Poprzedni post napisano o 11:47 ---------- feta jest niby z mleka owczego i koziego, więc z tego punktu widzenia jest ciekawszym wyborem co nie zmienia faktu, że zawiera dużo tłuszczu i soli czy na redukcję? pewnie zależy jaką ktoś stosuje dietę, jeśli bardzo okrojoną z węglowodanów, to da się wcisnąć, jak najbardziej jesli są produkty bogate w węglowodany, nawet złożone, to ilość tłuszczu trzeba mocno kontrolować a jak już dostarczać to ten najbardziej wartościowy tłuszcz, w takim wypadku i wtedy feta już nie ![]()
![]() |
![]() |
#43 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
Więc odpowiedziałam, że nie zaszkodzi. Tak samo jak nie zaszkodzi porcja lodów czy pasek czekolady jeśli ktoś nie wytrzyma. I tyle. Nie ma o co się kłócić ani irytować. Zawsze przestrzegam przez zbytnią restrykcją bo skończyć się to może zaburzeniami. |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#44 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
moze sie obejsc moze ... jesli ma silne priorytety to sie obejdzie. Zaburzeniami? To juz zalezy od psychiki
![]() |
![]() |
#45 |
Rozeznanie
|
Co lepiej zjeść, jeśli mam wybór: brązowy ryż czy kaszę gryczaną?
|
![]() ![]() |
![]() |
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
![]() |
#46 |
Zakorzenienie
|
jeśli masz wybór, to najlepiej urozmaicać
![]() do tego może jeszcze jaglana? gryczana tylko w formie nieprażonej, a taka jest mniej popularna ![]() gryczana i jaglana to nawet przez patriotyzm, tradycyjne składniki kuchni staropolskiej ![]() obie sprzyjają równowadze kwasowo-zasadowej, za to ryż już zakwasza a tak w ogóle to można to są produkty o podobnych właściwościach i wszystkie trzy można stosować zamiennie do znudzenia, jak ktoś lubi ![]() wydaje mi się, że te kasze są lżej strawne od brązowego ryżu..być może.. ---------- Dopisano o 18:52 ---------- Poprzedni post napisano o 17:10 ---------- tylko że to tak bardziej pod kątem zdrowego odż.niż redukcji, te ryże/kasze wielu osobom produkty zbożowe mogą utrudniać ochudzanie
![]() |
#47 |
Raczkowanie
|
Poradźcie co zjeść na kolację?
Macerata w oprzednim wątku wypowiadałaś się na temat nabiału, że nie polecasz go na redukcji na wieczór. Dotąd jadłam przeważnie serek wiejski na kolację. Proszę poradź czy można go zastąpić ![]() pozdrawiam
![]() |
#48 |
Zakorzenienie
|
Ja tam jestem za białkową kolacją na godzinę, pół przed snem - serek wiejski, rybka...
Jak dłużej to mogą być węgle - pieczywo, warzywka...
![]() |
#49 |
Zakorzenienie
|
Nina-jak dla mnie to na kolację można zjeść każdy taki sam posiłek jak o jakiejkolwiek innej porze dnia, tyle że w miarę prosty, żeby się organizm nie męczył, i nie tuż przed snem
zaobserwuj siebie, czy lepiej Ci służy białko, czy węgle, bo białko wielu osobom nie służy na wieczór (prawdopodobnie większości nie służy, tylko niektórzy lepiej to znoszą, w imię idei ![]() nabiał też jeśli fermentowany i komuś służy, to nie ma problemu po prostu spora ilość osób ma z nim nieświadomy problem serek wiejski to akurat ani fermentowany ani nie wiadomo co, nowoczesny kombinowany wyrób, nic godnego zachwytu, już pewnie lepszy tradycyjny twaróg no ale-na kolację lepiej coś lekkostrawnego jednak, dodatek zdrowego tłuszczu może przedłużyć uczucie sytosci najpierw powiedz-co tak naprawdę(z dystansem do teorii o białku) chętnie byś zjadła na wieczór?
![]() |
#50 |
Zadomowienie
|
O co chodzi z tym, ze większość źle znosi białko na kolacje?
Tzn co się dzieje? Zaciekawiło mnie to, bo do tej pory myślałam ze na kolacje to najlepiej jakiś serek wiejski. A pytania odnośnie dania. Czy nadają się zupy zabielane śmietaną lub z dodatkiem grysiku? Oczywiście na redukcje, a nie na kolacje ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#51 |
Przyczajenie
|
Hej, mam pytanko
![]() Otóż niedawno stwierdzono u mnie celiakie więc musiałam się pożegnać z glutenem i wszystkim co go zawiera - a więc z moim ukochanym klasykiem śniadaniowym jakim jest owsianka ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#52 | |
Rozeznanie
|
Cytat:
![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#53 |
Rozeznanie
|
Czy na redukcji można jeść dynię?
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#54 |
Zadomowienie
|
Twarożek z ananasem Pilos
białko 8 g/ 100g produktu węglowodany 19 g w tym cukry 13 g Tłuszcz 5g
![]() |
#55 |
Zakorzenienie
|
Czy na redukcję nadaje się:
http://www.schulstad.pl/index.php?cat=668&news=116 http://www.tabele-kalorii.pl/kalorie...Schulstad.html <- z jednej strony widzę dużo węgli a z drugiej chleb wydaje się ... zdrowy (?) nie wiem co mam myśleć i czy może wpaść do diety
![]() |
#56 |
Raczkowanie
|
dziewczyny a budyń? kakaowy, bez dodatku cukru? nadaje się na redukcję?
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#57 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]()
![]() |
![]() |
#58 |
Rozeznanie
|
Musztarda?
![]() |
#59 |
Raczkowanie
|
Chyba nie bardzo, bo ma dużo węglowodanów..
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#60 |
Zakorzenienie
Lokalizacja: Wiecie tam dają takie fajne kaftaniki...Nie wiem tylko czemu są wiązane od tyłu...
|
budyń kakaowy zrób sama domowy i wtedy raz kiedyś -nie zaszkodzi
musztarda? ma w sobie dużo konserwantów po prostu tak jak i ketchup
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 07:08.