|
|
#31 |
|
Raczkowanie
|
Dot.: Bez mleka! - dla osób, które nie powinny/źle reagują/mają bóle brzucha po mleku
nie było mnie tu sporo czasu, ale się udaje!
7
|
|
#32 |
|
Konto usunięte
|
Dot.: Bez mleka! - dla osób, które nie powinny/źle reagują/mają bóle brzucha po mleku
Polecam krótki tekst na temat mleka: http://rawolucja.pl/dieta-przejsciow...z-sie-zapytac/
Edytowane przez d61abbce58b52fe45ffe444afc51ca0ea3c11859_65540a44484ab Czas edycji: 2011-08-30 o 13:10 |
|
|
|
|
#33 |
|
Zakorzenienie
|
Oj... mi już nawet serki wiejskie szkodzą...
|
|
#34 |
|
Raczkowanie
|
laski mleko to nic.. ja mam azs i nie tylko zero mleka ale i jakiegokolwiek nabiału ;( uwielbiam serki białe, twarożki, topione, jogurty itd a nie mogę
jest to dla mnie katorga nieraz się skuszę i cierpię tydzień ;/
|
|
#35 | |
|
Raczkowanie
|
Cytat:
Moje obie córki miały skazę białkową. Wprowadziłam w domu dietę absolutnie bez białka krowiego i pilnowałam jej restrykcyjnie - nawet chleb sama piekłam żeby nie ryzykować że ktoś coś doda co zawiera krowie białko. Efekt - moja starsza córka po 4 latach diety już niemal całkiem wyzdrowiała. Może już jeść nabiał, tylko czystego krowiego jej nie daje, tylko modyfikowane. Młodsza wyzdrowiała już po roku ale ma niestety inne alergie które dotąd nie minęły ale nie wiem dokładnie na co bo jest za mała na testy.
|
|
|
|
|
|
#36 |
|
Wtajemniczenie
|
tez sie przylacze,ale od jutra bo dzis wypije moja (mama nadzieje) ostania kawe z mlekie.. niestety tak jak i wiekszosci z was nawet odrobina kawy z mlekiem mi szkodzi :/
|
|
#37 |
|
Raczkowanie
|
witajcie. ja do tej pory też miałam wzdęcia po mleku krowim. resztę produktów mlecznych toleruję. ale radzę wam spróbować mleko bez laktozy (lactose free czy coś w tym stylu) albo mleko kozie. ja pije albo jedno albo drugie i nie mam po nich problemów
pozdrawiamps to mleko bez laktozy znajdziecie w biedronce Edytowane przez missnovocaine Czas edycji: 2011-09-10 o 20:32 |
|
|
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
|
|
#38 |
|
BAN stały
|
Też polecam to mleko z biedki
|
|
|
|
|
#39 |
|
Raczkowanie
|
jeżeli komuś z Was pomimo dolegliwości ciężko zrezygnować z mleka i jego przetworów polecam zaopatrzenie się w aptece w "Enzym laktaza". Koszt to około 30 zł za 60 kapsułek (być może są jakieś tańsze odpowiedniki - nie wiem
). Kapsułkę zażywa się przed zjedzeniem czegoś z laktozą." Działanie preparatu: Ułatwia trawienie mleka, rozkładając laktozę na glukozę i galaktozę, które są dobrze przyswajalne przez organizm Ogranicza występujące po spożyciu mleka nieprzyjemne dolegliwości przewodu pokarmowego, jak: wzdęcia uczucie pełności bóle brzucha nudności biegunki kolki jelitowe" |
|
|
|
|
#40 |
|
Raczkowanie
|
o dzięki za info. nie wiedziałam, że coś takiego jest. trzeba będzie kiedyś wypróbować
wypytam się o tańsze odpowiedniki i jak coś znajdę to napiszę o tym.
|
|
|
|
|
#41 |
|
Konto usunięte
|
Kupiłam kapsułki z laktazą i stosuję je już prawie miesiąc - dla mnie po prostu bomba.
Wcześniej znalazłam kropelki z laktazą dla dzieci, ale trzeba je dodawać do mleka bezpośrednio, mleko nie może być ani za gorące, ani za zimne, a już np. do sera ich nie dodam. W dodatku są bardzo drogie - same minusy jednym słowem. A z kapsułkami jest bardzo łatwo, i od jakiegoś czasu mogę się cieszyć poranną latte z mlekiem organicznym. Kapsułki kosztują 32zł za 60 sztuk, jedna kapsułka pomaga strawić mniej więcej szklankę mleka (lub jej odpowiednik w postaci serka, jogurtu etc.) Taki mały wynalazek, a znacznie ułatwia życie.
|
|
|
|
|
#42 |
|
Raczkowanie
|
Super, a możesz podać nazwę?
Dzięki
|
|
#43 |
|
Konto usunięte
|
Edytowane przez d61abbce58b52fe45ffe444afc51ca0ea3c11859_65540a44484ab Czas edycji: 2011-11-18 o 13:32 |
|
|
|
|
#44 |
|
Raczkowanie
|
Nie piję mleka od ponad dwóch miesięcy już, nie czuję ochoty tym bardziej, że pokochałam mleka roślinne
Mleko sojowe z Biedronki było kiedyś mocno słodzone, więc lepiej sprawdźcie czy nadal jest. Z reguły wszelkie mleka roślinne są dosładzane, niesłodzone są oznaczone. Radziłabym też zmieniać co jakiś czas sojowe na np. ryżowe, którym ostatnio jestem oczarowana. I z ciekawostek, mleka roślinne możecie zrobić same w domu albo ewentualnie kupić mleko sojowe w proszku, które jest idealne na wszelkie wyjazdy. Najczęściej kupuję mleko w Realu, bo od jakiegoś czasu mają naprawdę szeroki wybór marek, bo jednak mleko sojowe sojowemu nie równe. A jeśli często pijecie kawę na mieście, to na pewno Coffee Heaven i Starbucks mają możliwość zamienienia mleka na sojowe bez dodatkowej opłaty. Mam nadzieję, że mogłam przynajmniej odrobinę pomóc
|
|
|
|
|
#45 |
|
Zakorzenienie
|
ja od małego dziecka nie pijam mleka, nie jest jogurtów, śmietany, maślanki, kefirów. sporadycznie twaróg z duuużą ilością przypraw, warzyw, aby zabić smak nabiału. i czasami zółty ser do kanapki czy na pizzy.
i żyję, mam się dobrze )
|
|
|
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
|
|
#46 |
|
Konto usunięte
|
|
|
|
|
|
#47 | |
|
BAN stały
|
Cytat:
|
|
|
|
|
|
#48 |
|
Zakorzenienie
|
[1=d61abbce58b52fe45ffe444 afc51ca0ea3c11859_65540a4 4484ab;30597760]Na pewno masz zdrowe zęby.
[/QUOTE]myślę, że mam przeciętne/normalne zęby. chodzę regularnie do dentysty, kolejną wizytę mam za 4 miesiące, mam kilka plomb, nie mam dwóch zębów mądrości, ale nie skarżę się na jakieś ogromne problemu. wiesz ja białko dostarczam w inny sposób niż przez nabiał. wiesz chyba, że tak można co?? zresztą tyle już dziś wiadomo o micie dobroczynności mleka i sera, że już nie chce mi się powtarzać. dla ciekawych i otwartych, którzy chcą wiedzieć: http://wredne.blogspot.com/2011/04/m...rowia-czy.html |
|
|
|
|
#49 | |
|
Konto usunięte
|
Cytat:
Spożywanie dużych ilości mleka przyczynia się do psucia zębów (ich odwapnienia), zatem mniemam, że skoro od tak dawna ograniczasz nabiał zwierzęcy, to musisz mieć dobry poziom wapnia. W ogóle człowiek nie musi dostarczać sobie białka, ale o tym nie będę się już rozwodziła, bo nie chcę być pożarta tutaj żywcem.
|
|
|
|
|
|
#50 |
|
Zakorzenienie
|
[1=d61abbce58b52fe45ffe444 afc51ca0ea3c11859_65540a4 4484ab;30611914]Ale to nie była ironia.
Spożywanie dużych ilości mleka przyczynia się do psucia zębów (ich odwapnienia), zatem mniemam, że skoro od tak dawna ograniczasz nabiał zwierzęcy, to musisz mieć dobry poziom wapnia. W ogóle człowiek nie musi dostarczać sobie białka, ale o tym nie będę się już rozwodziła, bo nie chcę być pożarta tutaj żywcem. [/QUOTE]cieszę się, że stoimy po tej samej stronie, ja też się zgadzam, że białko odzwierzęce nie jest koniecznością. mi możesz mówić, ja Cię nie pożrę, ja lubię wiedzieć rzeczy. nie zawsze się z nimi zgadzam, nie zawsze stosuje, ale lubię być świadomym konsumentem. i to nie tylko dotyczy się mleka, ale mięsa, napojów gazowanych, aspartamu, glutaminianu sody i innych produktów szeroko dostępnych i często używanych! |
|
|
|
|
#51 | |
|
Konto usunięte
|
Cytat:
A jaką dietę stosujesz? Znasz wątek https://wizaz.pl/forum/showthread.ph...hlight=eko+dom ? Rozmawiamy tam o ekologii w domu, o zdrowej żywności etc.
|
|
|
|
|
|
#52 |
|
Zakorzenienie
|
ja jestem na diecie Weight Watchers (dieta strażników wagi), ale wprowadzam do diety elementy surowej diety, diety wegańskiej i zasady zdrowego żywienia, w miarę możliwości gotuję sama, używam produktów organicznych.
dzięki za zaproszenie, idę zaglądać na wasz wątek
Edytowane przez domciatko Czas edycji: 2011-11-20 o 11:45 |
|
|
|
|
#53 |
|
BAN stały
|
Dostałam wczoraj mleko z obiżoną zawartością laktozy o 80%, dla zainteresowanych - jest w Auchan i to tanio!! Za litr 3,99 a za półlitrowe 2 z kawałkiem
|
|
|
|
|
#54 |
|
Zadomowienie
|
Nie spożywam produktów mlecznych już od paru dobrych miesięcy i w końcu zaczął się poprawiać stan mojej skóry
!
|
|
#55 |
|
Zakorzenienie
|
A ja mam ostatnio problem z mlekiem, wciąż mam na nie ochotę.
...co prawda ostatnio nie mam jakichś wielkich skutków ubocznych jego spożywania, ale mam świadomość, że bez niego byłoby lepiej. Czas chyba coś z tym zrobić, bo wątek też widzę, że został odkopany. ^^
|
|
|
|
|
#56 |
|
Raczkowanie
|
W Carrefourze są dwa mleka z obniżoną laktozą do wyboru - w kartoniku (małym lub dużym) i w butelce.
Oprócz tego w Auchan, tańsze. W realu i Tesco nie widziałam, a szukałam. W Biedronce kiedyś było, ale to był jednorazowy rzut. |
|
|
|
|
#57 |
|
Raczkowanie
|
Mleko o obniżonej zawartości laktozy jest w MarcPolu po 2,55 zł/litr.
Ze względu na rozłożoną laktozę jest słodsze od zwyczajnego.
|
|
#58 |
|
Konto usunięte
|
|
|
|
|
|
#59 |
|
Raczkowanie
|
tak
|
|
#60 |
|
Konto usunięte
|
|
|
|
![]() |
Nowe wątki na forum Dietetyka
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 17:00.

}

ale ma niestety inne alergie które dotąd nie minęły ale nie wiem dokładnie na co bo jest za mała na testy.

vegan terror

: