![]() |
#31 |
Wtajemniczenie
|
Dot.: Czy te wielkie komary gryzą?
Rzeczywiście, czerwone mrówki gryzą podwójnie!
Cóż, Ziemia to planeta robali. ![]()
![]() |
#32 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#33 |
Raróg
|
Ooo, ale wątek się rozrósł
![]() Słyszałam, że jak ktoś ma "słodką" krew, to się nie opędzi od robali, nie wiem, od czego to zależy, chyba wyczuwają smakowity kąsek. Podobno jedzenie witaminy B je odstrasza (wtedy wydzielamy taki zapach, który tylko one czują i go nie lubią). Mam nadzieję, że nie będzie w tym roku za dużo komarów, u mnie te zwykłe się jeszcze nie pojawiły (może młode wyzdychały, jak było tak ciepło i wyschły im bajorka). Nic tak nie wkurza, jak komar brzęczący w nocy i mucha o czwartej rano (w dodatku taka wiosenna i przymulona) ![]() Szerszenia widziałam raz w życiu, w supermarkecie, prawie zawału dostałam, podobnie jak połowa sklepu - wszyscy gapili się w sufit na to paskudztwo ![]() Te komary chyba już jakieś zmutowane są, bo kiedyś jak taki użarł, to szybko schodziło, teraz ślady wszystkim zostają na tygodnie, eh ![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#34 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() |
![]() |
#35 | |
Przyjaciel wizaz.pl
|
Cytat:
Kiedy był długi weekend byłam nad morzem, stada komarów tam latały, nijak nie można było się opędić. I pogryzło mnie tam coś, co chyba komarem nie było - miałam na nodze takie ślady podobne do komarzych, ale twarde i bolace. Nie wiem co to było, może pająk? (czy pajaki gryzą?) |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#36 |
Zakorzenienie
|
Lexie, niestety - chyba gryzą. Ktoś mi kiedys probowal wmowic ze nie ale sama na wlasnej skorze sie przekonalam ze to nieprawda
![]() Jak pajak ugryzie to skora w tym miejscu robi sie czerwona, taka twardawa i oczywiscie boli ![]()
![]() |
#37 |
Wtajemniczenie
|
Oczywiście, że pająki gryzą. Są takie, które jadem potrafią załatwić duże stworzenia, ale są również i niegroźne pająki.
![]() |
#38 | |
Przyjaciel wizaz.pl
|
Cytat:
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#39 |
Przyjaciel wizaz.pl
|
Acha, i wiem, że są jadowite pająki, które potrafią ukąsić, tylko miałam wątpliwosci do tych wystepujacych w Polsce.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#40 |
Wtajemniczenie
|
One gryzą raczej w obronie własnej.
![]()
![]() |
#41 | |
Przyjaciel wizaz.pl
|
Cytat:
![]() ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#42 |
Wtajemniczenie
|
Kto wie co roi się w ich małych kopułkach. Może wszędzie gdzie zawędrują jest ich teren.
![]() ![]()
![]() |
#43 | |
Przyjaciel wizaz.pl
|
Cytat:
A ja nie dałam ich ruszyć, bo tak grzecznie siedziały w rogu przy suficie. Ale to pewnie jakieś inne sie przypałętały ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#44 |
Zakorzenienie
|
Mnie sie wydaje ze pajaki nie pija krwi tylko wpuszczaja jakiś jad... Oczywiscie nie tak grozny ja te "zagraniczne" ale to chyba on powoduje to twardnienie skory. Nie wiem, to tylko taka moja "doswiadczeniowa" teoria
![]()
![]() |
#45 |
Raczkowanie
|
To ja chyba jestem odmiencem....bo wrecz uwielbiam owady , pajaki to jedne z mioch ulubionych stworów( szczegolnie te duze ,egzotyczne) a zabic? w życiu!! nie przepadam tylko za komarami ,much tez specjalnie nie lubie ale one tez chca zyc
![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#46 |
Raróg
|
Ines, a jaki to był pająk?? Bo ja się boję jak niczego tych wielkich czarnych, co lubią nagle się pojawić nie wiadomo skąd, albo się czają w nocy w wannie
![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#47 |
Wtajemniczenie
|
Rzeczywiście, nie mają zamiaru, ale czasami to im wychodzi.
![]() Raz wczesnym rankiem wleciała mi do pokoju osa i użądliła. Co ja jej zrobiłam? ![]() Moja siostra natomiast załapała kleszcza i w rezultacie boreliozę. ![]() Na komary mam sposób. Miejsce po ich działaniu zostawiam w spokoju choćby nie wiem jak swędziało. W ten sposób bąbel szybko znika i nie ma śldu po zdarzeniu. ![]()
![]() |
#48 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Ten co mnie kiedyś ugryzl w noge to byl taki na cienkich nozkach. Gdyby ukąsił mnie krzyżak to pewnie panikowałabym że grozi mi amputacja ![]() Ja pajaki zabijam, bez wyrzutów sumienia. Co najsmieszniejsze, kiedy w poblizu jest jakis mezczyzna (tata, brat, chłopak) to panikuję i wołam faceta aby dokonal tego mordu. Sama uciekam jak najdalej ![]() ![]() Ja owadow nienawidze. Czasem bedac na wsi mam ogromna ochote wylegiwac sie na trawce bez zadnego kocyka, albo przytulic sie do ukochanych brzóz... Niestety zawsze gdzies cos sie czai... ![]() Natura jest wspaniała, ale ten "mikrokosmos" budzi moje obrzydzenie.
![]() |
![]() |
#49 |
Rozeznanie
|
duze komary nei gryza
![]() |
#50 |
Raróg
|
Ines, Ty mi nie pisz o krzyżakach!
![]() ![]() I jeszcze ostatnie wspomnienie ![]() ![]() ![]() Wpadam w istną histerię tylko na widok tych czarnych bydląt. Uroiłam sobie, że mnie taki dopadnie szybciej, niż ja jego. ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#51 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Krzyżaki Cie oblazły? Mi by chyba wtedy całe życie przed oczami przeleciało! Nie mowiac juz o postawieniu na nogi calej okolicy swoim krzykiem jakby mnie ze skory obdzierali. Ja naprawde potwornie nienawidze pajakow... I boje sie ich strasznie. A jak zobacze takiego owlosionego... jakas tarantule albo czarna wdowe to... brrr. Wczoraj przechodzac obok pajakow w sklepie zoologicznym kakadu przypadkiem spojrzalam na takie paskudztwo i az mna zatrzeslo. Polska to jednak fajna jest, ze takie stwory nie chodza na wolnosci ![]()
![]() |
![]() |
#52 |
Zakorzenienie
|
Straszne. Mi po spotkaniu z pająkiem np. krzyżakiem zdarzalo się płakać. Wiem, że to głupie, ale tak się ich boję.
![]() |
#53 |
Raczkowanie
|
Nie, no jak tak można - przecież te duże komary nie są groźne a Wy je od razu z odkurzacza
![]() ![]() Pająk też jest pożyteczny i potrzebny - nie ma co go od razu zabijać.
![]() |
#54 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
![]() ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#55 |
Zakorzenienie
|
NIEPRAWDA! Zawsze mówię Kochanie, weź go wyprowadź na dwór!
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#56 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
ja moge oddac te wszytskie co tu sie czaja ... nienawidze - tluke zawsze na miazge. patrze kiedys nocA w swietle tv paproch na wykladzinie...ale sie rusza.... blaaaaaah pajak. zrzucilam na to gowno katolog o wymiarach polskiej ksiegi telefonicznej. |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#57 |
Wtajemniczenie
|
Nie wiem czy dobrze zrozumiałam ale te wielkie 'komary" krtóre wlatuja do naszych domów, to są komarnice, nie groźne zupelnie i nie zabijajcie ich tylko złapcie do łapek i na dwór. To miłe stworzonka
![]() http://pl.wikipedia.org/wiki/Koziu%C5%82kowate
![]() |
#58 |
Rozeznanie
|
O tyle dobrze, że te całe komarnice nie gryzą... one takie zamulone są, że nigdy nie wiadomo gdzie polecą.. brr
A pająków nienawidzę ![]() ![]()
![]() |
#59 |
Wtajemniczenie
|
Ja owadów się nie boję. Żal mi ich, wszyscy je kapciami i gazetami. Pajączki biorę do ręki i wyganiam na dwór, muchy i inne też. Teraz jak wiem,że to komarnica a nie komar to i to wezmę do ręki jak wleci
![]() ![]()
![]() |
#60 |
Pani Buka
|
nie lubię, boję się, jak widzę to mnie paraliżuje, że to coś może mnie dotknąć
![]() ![]()
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 08:01.