![]() |
#31 |
Raczkowanie
|
Dot.: Sałatka Ziemniaczana
Dziewczyny super przepisy. Właśnie szukałam czegoś takiego, bo ziemniaki są bardzo tanie i można z nich cos fajnego wykombinować!
![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#32 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
![]() Sos tylko podpasowałam bardziej pod moje kubki smakowe tzn. zamiast śmietany dodałam jogurt. Dorzuciłam trochę ketchupu, octu balsamicznego, octu winnego, cukru i ziół. |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#33 |
Zakorzenienie
|
Ja często robię sałatkę, tak :
Gotuję w mundurkach ziemniaki, potem kroje je w plasterki ( dosyć grube ), smażę paseczki boczku, kroję w plasterki rzodkiewki i ogórki konserwowe, mieszam to wszystko razem i na koniec sos ( trochę śmietany, majonez i duża ilość czosnku ). Jak dla mnie pyychota ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#34 |
Zakorzenienie
|
10 dużych ziemniaków
15 ogórków małosolnych (małych) 6 jaj 20 dkg boczku łuskanego 10 dkg polędwicy wędzonej puszka kukurydzy 3 duże cebule 3 łyżki majonezu i pieprz boczek pokroić w kostkę, przesmażyć razem z cebulą, dodać na koniec pokrojoną w kostkę polędwicę, jaja ugotowane pokroić w kosteczkę, ugotowane ziemniaki w mundurkach (posolone w trakcie gotowania) obrać i pokroić w kostkę wyszło pyszne ! |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#35 |
Zakorzenienie
|
Ja robię taką:
6-10 ziemniaków 2 łyżki posiekanego drobno koperku 2-3 łyżki śmietany 2-3 łyżki majonezu 3-4 ząbki czosnku sól, pieprz Ziemniaki gotujemy, studzimy, kroimy w kostkę (mogą być z obiadu, najlepiej ugotować dzień wcześniej). Do ziemniaków dodajemy posiekany koperek. Z majonezu, śmietany i wyciśniętego czosnku robimy sos, którym oblewamy ziemniaki. Całość dokładnie mieszamy, doprawiamy do smaku solą i pieprzem, odstawiamy na jakiś czas np 2-3 godz, by się związało (ja lubię na świeżo, zaraz po zrobieniu, jak czuć każdy składnik osobno). Pycha i idealna do mięs np z grilla, polecam ![]()
![]() |
#36 |
astro-loszka
|
Moje dwa ostatnie wynalazki:
Pierwsza: 3-4 ziemniaki ugotowanie i pokrojone w kostkę opakowanie fety pokrojone w kostkę zielone lub czarne oliwki garść rukoli pieprz ziołowy, czosnek granulowany, zioła prowansalskie oliwa z oliwek + ocet winny Druga: 3-4 ziemniaki ugotowane i pokrojony w półplasterki 2-3 pomidory pokrojone na małe kawałki pokruszony serek kozi lub bryndza nie od rzeczy byłaby garść świeżych ziół lub rukoli sól, pieprz, dowolne przyprawy oliwa z oliwek + ocet winny
![]() |
#37 |
Wtajemniczenie
|
u mnie z ziemniaków to albo klasycznie:
ziemniaki, cebula, ogórki kiszone, musztarda gruboziarnista, olej, gałka muszkatołowa, sól, dużo pieprzu albo http://www.cincin.cc/index.php?showtopic=7159 jest cudowna ![]()
![]() |
#38 | |
Przyczajenie
|
Cytat:
zgadzam się w 100%! jest przepyszna ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#39 |
Zadomowienie
|
Czemu Wy mi to robicie w porze obiadowej, no czemu :P? Ale pyszności!
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#40 |
Rozeznanie
|
Ja najbardziej lubię wersję:
- ziemniaki - brokuł - kukurydza - ogórki konserwowe - sos czosnkowy Pycha! Czasem dodaję jeszcze cebulę zwykłą albo czerwoną/fetę/rzodkiewkę |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#41 |
Raczkowanie
|
Ziemniaki gotuje normalnie tak jak na obiad. Kroje je w kostke. Rwę parę liści sałaty lodowej, kroje w kostke dwa pomidorki, ogórek świeży w plasterki, rzodkiewka w plasterki, jajko na twardo w kostke. Do tego dodaje dużo szczypiorku. Smietane mieszam z łyzeczką musztardy i odrobina cukru. Polewam sałatkę i dokłądnie mieszam
![]() Najlepiej smakuje jako dodatek do kiełbaski z grilla ![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#42 |
Raczkowanie
|
Ja jestem miłośnikiem niemieckich Kartoffelsalat, bo są pyszne i nie narobicie się przy nich. Poniżej kilka moich propozycji
![]() Sałatka ziemniaczana z ogórkiem Tradycyjna Kartoffelsalat Sałatka ziemniaczana z ogórkiem i jajkiem Śniadaniowa pasta ziemniaczana - Erdäpfelkas |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 09:11.