Zaproszenia ślubne- w jednej czy w dwóch kopertach? - Strona 2 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Kobieta > Forum ślubne > Jeszcze przed ślubem

Notka

Jeszcze przed ślubem Na tym forum rozmawiamy o tym co powinno zadziać się jeszcze przed ślubem, czyli o wieczorku panieńskim, prezentach.

Odpowiedz

Narzędzia
Stary 2011-09-09, 08:37   #31
Ifwka
Zakorzenienie

Dot.: Zaproszenia ślubne- w jednej czy w dwóch kopertach?

Cytat:
Napisane przez XxXJuSstiii Pokaż wiadomość
Jak wysyłałam zaproszenie to wkładałam je do koperty, którą dostaliśmy do zaproszeń a później do takiej bąbelkowej by się nie pogniotło
Tak samo jak wysyłałam 3 - po pierwsze ryzyko uszkodzenia mniejsze no i oszczędność kasy, za znaczek płaciłam raz
Ale ogólnie nie wiem jak powinno się robić, nigdy nie dostałam zaproszenia pocztą ...

ale ogólnie ja zatrzymuję zaproszenia i zawsze zostawiam je w kopercie także chyba lepiej jednak użyć dwóch
Ja też tak wysyłałam. Kopertę miałam dobrana do zaproszenia z jakims tam ozdobnikami i pakowałam to w kopertę bombelkową żeby się nie pogniotło.
19.02.2013 - Oliwka
Ifwka jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2011-09-21, 12:50   #32
Oinone
Przyczajenie

My kupiliśmy zaproszenia w sklepie decor8 i tam poradzili nam żeby kopertę ozdobną zapakować w inną większą. My mieliśmy format C6 i do wysyłki spakowaliśmy w C5 żeby nic się na poczcie nie zniszczyło (od zapraszanych gości wiemy że się nie zniszczyło)

Edytowane przez Oinone
Czas edycji: 2011-09-21 o 12:52
Oinone jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2011-09-24, 15:20   #33
madziares25
Zadomowienie

Pierwsze słyszę, żeby w dwie koperty wkładać zaproszenia ślubne...
Sama włożyłabym w jedna kopertę...
nie pomyślałabym żeby wkładać w dwie...ale jest w tym sens...tym bardziej jesli koperta jest ozdobna...perłowa itp.
Najbardziej elegancko jeśli już to wygląda zwykła biała...
Jeżeli o elegancję chodzi to zaproszenia też jak najprostsze powinny być...kokardeczki, przypinane cyrkonie, sztuczne kwiatki wbrew pozorom również eleganckie nie są...
No i jeszcze podstawowa zasada zaproszenia eleganckie są wtedy, gdy sa wypisywane ręcznie, a nie drukowane...
Drukowane to nieeleganckie pójście na łatwiznę.
Kiedyś listy się pisało, widokówki...a 50 czy nawet 100 zaproszeń ktoś ma problem wypisać...bo rzekomo dużo z tym roboty...bez przesady...
Poza tym zaproszenia na tak ważną uroczystość powinny być dostarczane OSOBIŚCIE...niekulturalni e jest wysyłać pocztą...I nie wierzę, że ktoś jest na tyle zapracowany, żeby tego nie zrobić...no chyba, że za granicę...ale w kraju?
Zawsze można sobie wycieczkę zrobić i poznać przyszłą rodzinę.
To na marginesie, poza tematem.
Osobiście po zastanowieniu uważam, że dwie koperty będą odpowiednie
Pozdrawiam i udanych i owocnych przygotowań życzę
Ja już żonka od ponad miesiąca...z perspektywy czasu śmiejąca się ze swoich przedślubnych wymysłów i szaleństw...fajnie było...ech jeszcze raz bym chciała...

Edytowane przez madziares25
Czas edycji: 2011-09-24 o 15:21
madziares25 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2011-09-24, 17:43   #34
XxXJuSstiii
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez madziares25 Pokaż wiadomość
Poza tym zaproszenia na tak ważną uroczystość powinny być dostarczane OSOBIŚCIE...niekulturalni e jest wysyłać pocztą...I nie wierzę, że ktoś jest na tyle zapracowany, żeby tego nie zrobić...no chyba, że za granicę...ale w kraju?
Zawsze można sobie wycieczkę zrobić i poznać przyszłą rodzinę.
To na marginesie, poza tematem.
Osobiście po zastanowieniu uważam, że dwie koperty będą odpowiednie
Pozdrawiam i udanych i owocnych przygotowań życzę
Ja już żonka od ponad miesiąca...z perspektywy czasu śmiejąca się ze swoich przedślubnych wymysłów i szaleństw...fajnie było...ech jeszcze raz bym chciała...
Oczywiście szczególnie jak oboje pracują a rodzinka mieszka 500km dalej Jeśli Ty byś miała tyle czasu to gratuluję

XxXJuSstiii jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2011-09-25, 17:38   #35
madziares25
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez XxXJuSstiii Pokaż wiadomość
Oczywiście szczególnie jak oboje pracują a rodzinka mieszka 500km dalej Jeśli Ty byś miała tyle czasu to gratuluję
Właśnie tak zrobiliśmy...oboje pracujemy...ja na 3 zmiany, mąż na jedną...i znaleźliśmy na to czas i pieniądze na podróż...
A rodzina była bardzo zadowolona, że na tak ważną uroczystość pofatygowaliśmy się osobiście i oczywiście odpowiednio wcześniej, aby mieli czas na przygotowanie.
Ale oczywiście każdy robi jak uważa i na co pozwala czas i finanse
madziares25 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2013-09-22, 14:29   #36
taangela
Przyczajenie

Elegancko, nie elegancko, ja na pewno będę wysyłać. Tak jest przyjęte u mnie w rodzinie (jeśli mieszka się daleko). Wcześniej dzwoni się do danej osoby i pyta "ciociu/wujku, czy nie obrazisz się jak prześle do Ciebie zaproszenie poczta?" A dwie koperty, jak dla mnie bez sensu
taangela jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2013-10-02, 08:35   #37
clara099
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez asienka_1005 Pokaż wiadomość
Zostałam o to zapytana przez kolegę i zwątpiłam
Słyszałam o dwóch wersjach (nie mam pojęcia, co jest poprawne!):

1. Zaproszenie wysyłamy tylko w tej eleganckiej kopercie, którą zakupiliśmy wraz z konkretnym zaproszeniem- to na tej kopercie umieszczamy dane odbiorcy i znaczek.

2. Zaproszenie wysyłamy w dwóch kopertach. Najpierw wkładamy zaproszenie do eleganckiej koperty zakupionej wraz z zaproszeniem bez jakiejkolwiek adnotacji, następnie tę kopertę z zaproszeniem wkładamy do zwykłej, dopasowanej koperty, którą to adresujemy i naklejamy znaczek.

Może trochę głupie pytanie, jak to jest?
głupota totalna
Stary 2013-10-11, 15:46   #38
Zossia25
Raczkowanie

Jako gość zawsze dostawałam zaproszenie w 2 kopertach.
Zossia25 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2014-03-20, 17:58   #39
monikarosenberg
Przyczajenie

Ja myślę, że dwie koperty przy zaproszeniach są jak najbardziej wskazane w momencie kiedy decydujemy się np. na dwie formy zaproszenia - samo zaproszenie + np. save the date/grafikę pod zaproszenie. Można to rozczłonkować. Ale jeśli zaproszenie składa się z jednej kartki/dwóch ze sobą spójnych to myślę, że jedna koperta powinna w zupełności wystarczyć. Jakie koperty dobierasz?

---------- Dopisano o 18:58 ---------- Poprzedni post napisano o 18:55 ----------

Jest to jedno z rozwiązań. Ja dotąd zaposzenia wysyłane pocztą otrzymywałam w dwóch kopertach (jeśli zawierały więcej niż 1 kartkę) - jedną ozdobną do zaproszenia i drugą także ozdobną większą o gramaturze 300 gram/m2. Nie ma możliwości aby coś się pogniotło. Jeśli zaproszenie składa się z jednej kartki to moi zbliscy wysyłali wyłącznie w jednej kopercie - też 300 gram/m2. xxx

Edytowane przez aniolek-tasmanski
Czas edycji: 2014-03-21 o 11:55 Powód: reklama
monikarosenberg jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2014-05-01, 20:54   #40
Malgosia panna mloda
Przyczajenie

w jednej !! i osobiście to jedna z niewielu okazji aby narzeczony poznał twoją rodzinę. Wysyłanie pocztą o ostateczność ale mało eleganckie. Fakt że koperta nie może być cienka i szmatława jak z poczty z niebieskim środkiem, bo zawsze się pogniecie . Zamawiając zaproszenia warto zwrócić uwagę aby koperta miała 120g i będzie elegancko.
Malgosia panna mloda jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Odpowiedz

Nowe wątki na forum Jeszcze przed ślubem

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości