![]() |
#31 | |
Zadomowienie
|
Dot.: EKO-rodzicielstwo
Cytat:
Co do zabawek - zgadzam sie - nie kupujemy dzieciom zadnych "interkatywnych" i skrzeczacych, bo a - moim zdaniem - nic niewarte. Moje dzieci są nad wyraz rozwiniete bez tych zabawek. Mjaa zwykłe - autka, misie lalki, klocki. Edytowane przez Jaatkaa85 Czas edycji: 2011-09-14 o 11:58 |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#32 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() jesli dziecko uderzy przedmiotem w iny przedmiot skutkiem tez bedzie dzwiek i skuma ,ze jedno wynika z drugiego. Ja wole po prostu zabawki wielofukncyjne,takie ktorymi dziecko moze bawic sie na rozne sposoby.
![]() |
![]() |
#33 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#34 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]()
![]() |
![]() |
#35 |
Zadomowienie
|
Jasne, najważniejsze żeby dzieciaki się dobrze rozwijały i zdrowo rosły
![]() Ciekawa jestem kiedy wezmę swojego synka do sklepu i będzie potrafił sam wybrać sobie zabawkę ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#36 |
Zakorzenienie
|
![]()
ja jestem eko inaczej
![]() ![]() karmienie piersią jest dla mnie naturalnie naturalnym procesem ![]() ![]() ![]() orzechy próbowałam nie polubiliśmy się używam za to serii frosh i biały jeleń dzidziuś ![]() gotuję jedzenie dzieciakom z warzyw bazarkowych jak mam czas je kupić, bo moim zdaniem by być eko trzeba mieć nie tylko pieniądze, ale i czas ![]() z pieluszkami mam wyrzuty wielkie, ale wytworzenie prądu też w Polsce ekologiczne nie jest, a że mamy wody pod dostatkiem takie nasze szczęście geograficzne ![]()
![]() |
![]() |
#37 |
Zakorzenienie
|
Oj, tutaj taka pewna nie jestem. Coraz droższe jest przede wszystkim oczyszczanie wody, zwłaszcza z chemikaliów, tych wszystkich domestosów, proszków do prania, płynów i tak dalej. Moim zdaniem może być tak, że za ileś lat woda owszem będzie, ale po prostu baaardzo droga. Dlatego denerwuje mnie, kiedy ktoś bezmyślnie podlewa trawę w ogródku.
Co do zabawek, pamiętam z dzieciństwa, że głównie bawiliśmy się klockami Lego, to zabawa na wiele godzin i żadne piszczące, świecące cuda do szcześcia potrzebne nie były. Ja zresztą jestem przeciwniczka kupowania dzieciom miliona zabawek, wielce wydziwionych często, potem zabawki szybko lądują w kącie, takie przeładowane zabawkami dziecko niczym nie potrafi się cieszyć, dłużej bawić i co tutaj kupić na święta, urodziny, skoro cały pokoj zawalony tym zabawkowym bajzlem? |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#38 |
Zakorzenienie
|
_vixen_ masz rację co do zabawek widzę to po urodzinach córki
![]() co do wynielacza przyznaję bez bicia bez vanisha bym umarła ![]()
![]() |
![]() |
#39 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
![]() Kto dzisiaj nie używa chemikaliów? U każdego piętrzą się stosy butelek z nimi i nic złego nie ma w tym, że dbamy o czystość i higienę. Mamy działkę za miastem , mam tam trawę i kwiaty i kiedy jest susza to podlewamy... |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#40 |
Zakorzenienie
|
To są moje wnioski z obserwacji
![]() Jak ma wszystkiego pełno od dzieciństwa, to się bardzo szybko z niczego dziecko nie będzie umiało cieszyć. Podlewanie trawy jest bez sensu, za parę dni spada deszcz i trawa szybko dochodzi do siebie, a przez podlewanie nie wykształca dłuższych systemów korzeniowych. Nie mamy, jak się niektórym niestety wciąż wydaje, nieograniczonych zasobów CZYSTEJ WODY, dlatego nie należy jej lać bez sensu na trawę i po prostu marnotrawić, bo za ileś lat ceny wody będą zaporowe. W okresie suszy w niektórych gminach są grzywny wręcz za podlewanie trawnika. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#41 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Okazje i pomysły na prezent
![]() |
#42 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() |
![]() |
#43 | ||||
Zakorzenienie
|
Cytat:
Teraz płacisz, bo Cię stać, ale za kilkanaście lat Ciebie czy Twoje dzieci może zwyczajnie nie stać na wodę, bo oczyszczanie jest bardzo drogie i czysta woda stanie się luksusem dla bogatych, a nie dla działkowiczów chcących podlewac trawniki. Mam znajomą pracującą w oczyszczalni i mają problemy z oczyszczaniem wody, zwłaszcza spowodowane przez wszelkie cuda typu domestosy. Ja też używam chemii, ale staram się nie robić tego w nadmiarze, nie leję płynu do kibla codziennie, nie sypię proszku jak oszalała. Po prostu trzeba używać wszystkiego rozsądnie, także wody pitnej, bo to złudzenie, że mamy jej pod dostatkiem. Cytat:
Cytat:
Cytat:
http://ekologicznegminy.instytut-kar...e-polski-.html Jasne, można powiedzieć, że mam wszystko gdzieś, bo chcę mieć ładny trawnik pod domem, tylko zastanówmy się, czy w przyszłości będzie nas stać, żeby płacić za wodę jak za zboże. |
||||
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#44 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#45 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#46 |
Zadomowienie
|
Żeby zapobiec rzekomej pladze braku wody, energii elektrycznej najpierw powinnaś spojrzeć na miejsca, fabryki, koncerny lub zwykłych rolników, gdzie ta woda czy prąd faktycznie zużywane są w gigantycznych ilościach a nie na zwykłego człowieczka, który zużywa tego tyle ile konieczne.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#47 |
Zakorzenienie
|
Zmiany zaczyna się zwykle od siebie. Jeśli zwykli ludzie nie zrozumieją sensu racjonalnego używania zasobów wody, to nie będą tego wymagać od fabryk, rolników i tak dalej. A "konieczne" nie jest podlewanie trawnika na działce. To nie są żadne złe proroctwa nawiedzonych ekooszołomów, braki czystej wody, a także energii są realnym zagrożeniem.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#48 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
http://www.wodociagi.ustka.pl/Woda_w...edzac_wode.htm
http://www.wisteriastudio.pl/Podlewa...od%C3%B3w.html |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#49 | |
Przyczajenie
|
Cytat:
![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
Okazje i pomysły na prezent
![]() |
#50 |
Zakorzenienie
|
Hej
![]() ![]() Gdy siostra powiedziała mi, że używa pieluszek wielorazowych, to zaczęłam się śmiać. Dla mnie to było nie do pomyślenia w czasach pieluszek jednorazowych. Do czasu, gdy spędziłam u niej tydzień i na własne oczy zobaczyłam jak to jest. Otóż pieluszki są śliczne, malutka nie ma żadnych podrażnień na pupce. Siostra brudne pieluszki (te po siuśkach oczywiście) przechowuje w specjalnej torbie i pierze raz na 3 dni w specjalnym proszku. No ale ona ma ich tyle, że może sobie na to pozwolić. Po kupce też się wszystko pięknie spiera. Mimo, iż te pieluszki faktycznie są drogie, to oszczędność i tak jest. Ja jeszcze nie wiem, czy będę je stosować, bo wiadomo, że wymaga to więcej wysiłku i samozaparcia niż stosowanie pieluszek jednorazowych - te pod względem wygody biją wszystko ![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#51 |
Zakorzenienie
|
pieluszki są śliczne to fakt, ale sporo kosztują by móc mieć pełen cykl min 10/15 trzeba mieć i dodatkowe wkłady i ich wytworzenie nie jest takie eko same tez nie są eko np zastosowanie polaru
![]() ![]() ![]()
![]() |
![]() |
#52 | ||
Zadomowienie
|
Cytat:
Tez tak uwazam. ---------- Dopisano o 13:31 ---------- Poprzedni post napisano o 13:29 ---------- Cytat:
|
||
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#53 |
Zadomowienie
|
Z moich obserwacji wynika, że jak nie można dać dziecku wielu rzeczy, to się to tłumaczy jak wyżej żeby dopiec innym, który przeciwnie do nich mogą to robić....
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#54 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
A co do rolnikow, to predzej zrozumie rolnika, ktory podlac musi bo jak uschnie, to wszyscy dostana po kieszeni (jedzenie podrozeje), niz kogos, kto sobie litry wody na trawnik wylewa. Pamietam jak kilka lat temu byla susza i byl zakaz podlewania bo sie bali, ze wody do picia zabraknie a moi sasiedzi lali wode na trawnik od rana do wieczora. |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#55 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Dla mnie wychowywanie dziecka nie polega na tym, żeby zaspokoić głównie swoje potrzeby i nakupować mu zabawek. Mój znajomy, który jest zadłużony po uszy, zawala swoje dzieci zabawkami, w ten sposób odreagowuje swoje kompleksy, może się pokazać, na co to go stać (chociaż faktycznie nie stać) i ile jego dzieci nie mają zabawek. Mądry rodzic musi nauczyć dziecko, że nie dostanie wszystkiego, że na pewne rzeczy musi poczekać, bo wtedy lepiej smakują, przynoszą więcej radości, bardziej się to docenia, co przychodzi po czasie, jest wyczekiwane, a nie na pstryknięcie palcem. Im szybciej się dziecko tego nauczy, tym później łatwiej mu się będzie żyło, będzie rozumiało, że czasem w życiu trzeba na coś poczekać, czegoś sobie odmówić, na coś zapracować i że warto, bo nie wszystko przychodzi z łatwością, a pieniądze nie biorą się z bankomatu... I to jest najcenniejsze, co rodzic moze "dać" dziecku, a nie setna plastikowa i świecąca zabawka. |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#56 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
_vixen_ ale po co się tak unosisz? Ty powiedziałaś swoje, ja swoje i niepotrzebnie się burzysz. Byłam wychowana w ten sposób, że miałam praktycznie wszystko co chciałam i jednocześnie znam wartość pieniądza więc nie boję się, że mój syn będzie rozwydrzonym bachorem bo wiem jakie wartości mu wpoić, a to że przy okazji ma zabawki (jak każde dziecko z resztą) i będę spełniać jego życzenia - nic złego w tym nie widzę. Każdy ma inne poglądy na świat i chyba należy to uszanować, hm? |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#57 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
EOT |
|
![]() ![]() |
![]() |
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
![]() |
#58 |
Zakorzenienie
|
Dokładnie, co za czepliwość...
![]() ![]() W życiu nie dostaje się wszystkiego, co się chce, życie nie jest od "spełniania życzeń", a na większość trzeba zapracować/poczekać. I tego zamierzam uczyć moje dziecko od najwcześniejszych lat życia, chociażbym kasy miała jak Kulczyk ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#59 | ||||
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Cytat:
![]() Cytat:
![]() ![]() Pierze wszystkie pieluchy razem z ubrankami? Te okupane też? Nie segreguje prania? Ja też jak przesikała mi pampersa to prałam zasikane ubranko z innymi, ale zasikane pampersy codziennie wynosiłam. Osrane ubranko prałam oddzielnie. Jeszcze pytanie: a co jak dziecko robi kupkę co karmienie np. co 3-4 godz. co z tymi pieluchami? To jest ok. 4 kup dziennie plus siki ![]() Cytat:
![]() |
||||
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#60 |
Zakorzenienie
|
To ja moze odpowiem na te pytania o pranie
![]()
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 15:39.