![]() |
#31 | |
Konto usunięte
|
Dot.: Co wartego zobaczenia w waszych miastach :) ???
Cytat:
![]() Ja mieszkam w Wolsztynie! Znajduje się w nim jedyna czynna parowozownia w Europie! Piekne lokomowtywy z okresu wojennego i powojennego nadal kursują! Najpiekniejszym parowozem jest oczywiście "Piekna Helena" z 1936 roku, która jest coroczną "gwiazdą" majowej Parady Parowozów. Oprócze tego w Wolsztynie żył i pracował Robert Koch, wynalazca szczepionki przeciwko gruźlicy. To właśnie w Wolsztynie odkrył chorobotwórcze prątki! Oprócz w/w atrakcji zapraszam jeszcze do SKansenu Budownictwa Ludowego z orginalnymi XVIII i XIX wiecznymi zabudowaniami, późnobarokowy kościół, Klasztor w pobliskiej Obrze... Co tu dużo mówić! Wolsztyn to miasto godne odwiedzenia ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#32 |
BAN stały
|
c.d.
1. zamek - jest to główne miejsce przyciagające uwagę turystów. Zamek Kmitów i Lubomirskich. Jedno z najcenniejszych w Polsce dzieł wczesnobarokowej architektury rezydencjonalno-obronnej 2. Państwowe Liceum Sztuk Plastycznych - niby nie zabytek, ale dzieki temu mamy bardziej kolorowe ulice, bo jak ludzie wychodzą z takiej szkoły to samym strojem troche ubarwiają życie przechodniom ![]() W naszym małym miasteczku znajduje się również Zakład Karny powstały w latach 1621-1635. Do roku 1783 funkcjonował w nich klasztor Karmelitów Bosych. Po likwidacji klasztoru od 1786 roku budynki nieprzerwanie po dziś dzień pełnią funkcję więzienia. Wpisane zostały do rejestru zabytków. Obecnie Zakład Karny w Nowym Wiśniczu jest jednostką typu zamkniętego przeznaczoną dla recydywistów penitencjarnych. Zdjęcia tego miejsca niestety nie posiadam. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#33 | |
Konto usunięte
|
Cytat:
![]() ![]() ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#34 | |
BAN stały
|
Cytat:
![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#35 |
Wtajemniczenie
|
Wszystko,wszak to Kraków
![]()
![]() |
#36 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#37 |
Zadomowienie
|
zdecydowanie pustynia
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
![]() |
#38 |
Wtajemniczenie
|
Na Mariackiej można kupować cały rok w zawrotnych cenach, natomiast na św. Ducha podczas jarmarku wystawiają się producenci-ceny dumpingowe
![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#39 | |
Wtajemniczenie
|
Cytat:
![]() ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#40 |
Wtajemniczenie
|
Wrocław to jedno z moich kochanych miast, jezdzilam tam na kazde wakacje-miesiac za kazdym razem
![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#41 |
Zadomowienie
|
Łomża... moje miasto, nie jest wielkie, ale dosyć fajne
![]() Na 1 zdjęciu - Stary Rynek i kamieniczki 2 zdjęcie - jeden z parków zimą 3 zdjęcie - Łomża z lotu ptaka 4 zdjecie - katedra (u nas jest mnóstwo kościołów ![]()
![]() |
#42 |
Zadomowienie
|
W tym roku pierwszy raz byłąm nad morzem, i bardzo bardzo spodobał mi sie Gdańsk oraz Sopot. Sopot jest super nocą
![]()
![]() |
#43 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
![]() ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#44 |
Zakorzenienie
|
Starówka i pełno klubów w piwnicach toruńskich
![]() zapraszam do Torunia!!! http://www.miasto.torun.pl/ http://www.torun.pl/portal/ http://www.torun.com.pl/ |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#45 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
Popieram!Popieram!Popiera m! A gdzie chadzasz na impresy? Ja najczęściej miting : Barani Łeb, Szwejk, Kredens, czasem Moskwa, Papaja. Na żarcie do Metropolis, na pizze do Da ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#46 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
![]() ![]() Ja mieszkam w Enschede (Holandia) i powiem Wam szczerze, nie ma tu nic co warto byloby zobaczyc. Ogolnie ladne studenckie miasteczko i kropka. Nie polecam tu nic, bo tu nic specjalnego nie ma ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#47 |
Zakorzenienie
|
Gdańsk już został powyżej pokrótce opisany... ale ja zwróciłabym uwage przyjezdnych na nieco inne zakątki tego miasta.
Lubię Park Oliwski, jest naprawde zadbany i są tam żebrzące wiewiórki ![]() ![]() ![]() Lubię stare fortyfikacje w śródmieściu (dworzec PKS) oraz forty na południowym brzegu miasta (teraz jest tam również ładny park do przechadzana się). Lubie przystań jachtową. Jest stamtąd najładniejszy widok na słynnego żurawia i kamieniczki nadmotławskie (neologizm? ![]() ![]() Lubię też park jelitkowski (nadmorski). Mamo, prawie same parki opisuję ![]() ![]() Lubię takie małe gdańskie uliczki - dużo ich we wrzeszczu (dzielnica gdańska). Z uliczek śródmiejskich podobaja mi się Piwna (plus stara Zbrojownia - teraz jest w niej market ![]() ![]() Z kościołow to tylko koścół św. Jana. Odbywaja sie tam koncerty muzyki gospel, jazzowe, a nawet spektakle teatralne (genialna akustyka!) Żałuję tylko, że w Gdańsku nie mamy jeziora ![]() ![]()
![]() |
#48 |
Raczkowanie
|
![]()
O Gdańsku już dużo napisałyście, dodam jeszcze tylko:
- 2 carillony (instrumenty złożone z dzwonów, na których można wygrywać bardziej skomplikowane melodie)- kościół sw. Katarzyny i ratusz na długiej. warto posłuchać. - ul. Mariacka- kawiarnia Kamienica- b. fajna, latem najlepszy widok i znośne ceny - plaże ![]() - kościół św. Jana- poza koncertami msze o 12 w niedzielę i rano- po kaszubsku -stary Wrzeszcz- specyficzny klimat, coś pomiędzy hmm... Krakowem a Łodzią, tam też jest dom Guntera Grassa i chłopiec z blaszanym bębenkiem na ławce - o Neptunie każdy słyszał i zna z widzenia, ale nie wszyscy wiedzą, że stojąc pod "dużym" Neptunem można zobaczyć jeszcze 2 inne ![]() - latem można wejść do podziemi kościoła dominikanów i pozwiedzać całkiem świeże "wykopki", zresztą różnych wykopalisk łatwiej dostępnych też jest sporo. - dla fanek historii - Westerplatte - sporo tanich noclegów w pobliżu starówki- akademiki, schroniska. Drogie hotele oczywiście też . Ojej, ale się rozpisałam ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#49 |
Wtajemniczenie
|
moje miasto (Giżycko) jest nieduże, około 30 tys. mieszkanców. Jego zaletą jest przede wszystkim to, ze w Giżycku i okolicach jest dużo jezior. Dla mnie to zaleta, bo bardzo lubie wode. zima jest u nas troche nudno, nic sie nie dzieje, ale latem wszystko sie troche "ożywia" bo przyjeżdzaja turysci. dołączam troche zdjęć z Giżycka, Twierdza Boyen, most obrotowy (jedyny w Europie), kościół ewangelicki nocą. Kiedyś może wrzucę jeszcze kilka, ale teraz musze sie szykowac do szkoły.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#50 |
Wtajemniczenie
|
![]()
![]() |
![]() |
#51 |
Wtajemniczenie
|
![]()
![]() |
![]() |
#52 | |
Rozeznanie
|
Cytat:
![]() w Olsztynie mieszkam od niedawna i sam niedlugo sie wezme za jego zwiedzanie ... oczywiscie wszystko dokladnie opisze ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#53 |
Rozeznanie
|
Kochaiutkie/kochaniutcy wrzuccie jakies foteczki Warszawy!
![]() ![]() ![]()
![]() |
![]() |
#54 |
Raczkowanie
|
Starówka i pełno klubów w piwnicach toruńskich -popieram,
Toruń jest piękny ;-) |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#55 | |
Żandarm na emeryturze
|
Cytat:
![]() ![]() ![]() ...no do mojego ulubionego Gdańska bliziutko ![]()
![]() |
![]() |
#56 |
Raczkowanie
|
Kołobrzeg to moje miasto uwiielbiam je piękna starówka, muzeum sporo kawiarenek piękny deptak nad morzem, katedra warta obejrzeniamamy swoją wioskę indiańską warzelnie soli i typowy klimat uzdrowiskowi niesamowite ilości zieleni kopalnia borowiny stronka kołobrzeska www.kolobrzeg.pl
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#57 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() ![]() ![]() Ka.si, skad dokladnie jestes?? Jaka czesc Zor, osiedle, dzielnica?? Troche sie teraz pozmienialo i juz nie wiem, czy teraz sa dzielnice, czy moze jeszcze cos innego ![]() ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#58 |
Przyczajenie
|
ja tez chciałabym zachecić do zerknięcia w naszą stronę w kierunku Olsztyna.Nie wiem tylko jak sie wkleja fotki...
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#59 |
Przyczajenie
|
I jeszcze kilka, bo chyba mi się udało
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#60 |
Zakorzenienie
|
hmm u mnie w Nowym Targu to mozna jedynie zobaczyc gory hihi
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]()
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 15:46.