|
|
#31 |
|
Zakorzenienie
|
Dot.: Wieczne wiszenie na cycku, pomocy!
mozecie mnie zjechac za ta wypowiedz ale ja karmiłam mloda prawie 13ms cycem
co ty na to spróbuj odciagnac pokarm i podac małemu w butelce zobaczysz ile wypija jak wypije i ile wytrzyma mleczko moze dac nawet tatus ty w tym czasie mozesz wziasc prysznic badz chwilke odetchniesz nie mówie zebys to robiła kilka razy dziennie ale wystarczy raz i tylko raz znam kilka mam ktore do 2 ms karmily swoje dzieci swoim pokarmem tyle tylko ze w butelce ( sama robiłam to przez okres 3 dni ) potem przeszly wylacznie na cyc zycze powodzenia
Amelcia http://www.zapytajpolozna.pl/compone....php?sid=69629- JULECZKA 14 marzec 2014 Edytowane przez Edzia400 Czas edycji: 2011-10-01 o 13:57 |
|
|
|
|
#32 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
ja bym raczej brawo biła
|
|
|
#33 |
|
Konto usunięte
|
[1=0096a1e2f6245c4e98bc18d e9b0ed84c369ef137_632f8bf 2adc0b;29721902]Maksikola, nie ma czegoś takiego jak mało wartościowy pokarm.[/QUOTE]
niby nie ))ale mało syty też może być, mój chudy dzień oznaczał dłuższe karmienie i więcej nerwów gadziny przy piersi |
|
|
|
|
#34 | ||
|
Rozeznanie
|
Cytat:
A już Ci pokazano jak dobrze przystwiać? Musisz bardzo głęboko dziecku "wsadzić" pierś(brodawkę wraz z otoczką). Ja lubie karmić w pozycji "na wznak" (jak na zdjęciu). Jak Zuza była noworodkiem to się nie krztusiła nadmiarem mleka bo sama sobie go wysysała a nie wpadało jej do gardła. A teraz też tak głownie jemy bo jest nam wygodnie Wydaje mi się że w tej pozycji będzie ci łatwo "przytkać"dziecko piersią tj. dobrze przystawić i na leżąco na boku.Cytat:
Edytowane przez gwiazdeczka89 Czas edycji: 2011-10-01 o 15:54 |
||
|
|
|
|
#35 |
|
Zakorzenienie
|
gwiazdrczka - moje dziecko starsze, 6mies tylko cycki, jadlo co 2h cala dobe. butla szla tez w ruch. ale ja do dzis - maly ma 3,5 roku - bylam 1 raz na dyskotece i tylko dlatego ze maz zostal z synem... przezyjesz, dziec sie odzwyczai od cycka (zastap przytulaniem i butla) i bedzie git
zalozycielko watku - dasz rade i ciesz sie nocami. karm tak nawet 1h a potem daj 1h na przetrzymanie. wtedy przytulaj, chodz, chustj- cokolwiek poza cycem. unormuje sie. bo pokarm ok. |
|
|
|
|
#36 | |||
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
![]() Cytat:
Cytat:
cotynato tak jest na początku, jak chcesz karmić musisz uzbroić się w cierpliwość warto to przetrwać
|
|
|
#37 |
|
Wtajemniczenie
|
o zdjęciu zapomniałam
|
|
#38 |
|
Rozeznanie
|
monia, fajnego masz męża
Mój by mi nie pozwolił samej pójść![]() minka, ja w pozycji "spod pachy" jakoś nie potrafiłam nigdy małej przystawić... dziwnie mi się dziecko tak trzyma. Karmie na ogół na wznak, w nocy na leżąco na boku(w pół śnie) i klasycznie gdy akurat jestem gdzieś na mieście czy w parku.
Edytowane przez gwiazdeczka89 Czas edycji: 2011-10-01 o 21:39 |
|
|
|
|
#39 | |
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
![]() ale w nocy to oczywiście na boku, choć na początku to na każde jedzenie byłam obudzona, później już na półśpiąco Moja siostra tez swoją małą karmiła jak ty Najważniejsze to znaleźć najlepsza pozycję dla siebie
|
|
|
#40 |
|
Zakorzenienie
|
Chciałam to zaznaczyc gdyz mogłybyscie uznac ze butle postawiłam wyzej niz karmienie cycem
nie popieram przetrzymywania dziecko jest głodne wiec płacze boli go brzuszek wiec płacze narazie to jego jedyna droga komunikacji ja karmiłam Córke http://www.dlarodzinki.pl/niemowle/k...052.html?print i jak widac na zdieciu dziecko obejmuje cała brodawke amelia była dzieckiem które chetnie piło i szybko w 10 min była gotowa i równo co 2 godz doiła nawet w nocy w miedzy czasie chciała possac cyca bo w ten sposób sie uspokajała, zasypiała dlatego z tej racji kupiłam jej smoka i miałam czas dla siebie mleczko podane w butelce od czasu do czasu stosowałam wiedzac ze nie bede w stanie dac jej jesc z cycka np supermarket ona potrafiła w połowie zakupów obudzic sie i domagać jedzenia :d mimo iz do nastepnego karmienia zostało 1,5 godz no sorki ale nie wyciagne na srodku cyca stawałam zawsze z boku podwyzszałam sobie oparcie w gondoli ( w tako jest taka opcja) tatus dał młodej mleko a mamusia w tym czasie szalała miedzy połkami i wilk syty i owca cała kończąc kariere dojareczki :d nie bylo zadnego problemu z odstawieniem z dnia na dzien dostawała mniej cyca (ale mleko moje z butli ) i z dnia na dzien do wieczornego karmienia dodawałam po 1 miarce mm pon 1 miarka wt dwie i tak długo az w koncu w butelce miałam samo mm a piersi z dnia na dzien produkowały mniej mleka rano tez piła z butli ale moje mleko + kaszka z nestle przez to ze od czasu do czasu dostała butle nie miałam problemu z przejsciem na inne karmienia wiem ze sa dzieci które nie chca nic innego niż cyc dlatego ja robiłam to co wyzej napisałam minka ja chyba 1 cała przespana noc miałam miesiac temu czyli Amelia miała 15 ms zeby nie bylo tak wesoło ona co druga noc wstaje na mleko o 3 rano :d kladziemy sie spac kolo 20 i albo wstajemy o 3 na mleko albo spimy do 5.10/6.10 i kladziemy sie spac kolo 11/12 na godz i to wszystko troche pogmatwałam ale nie umiem składnie pisać :P za duzo mysli za wolno pisze
Amelcia http://www.zapytajpolozna.pl/compone....php?sid=69629- JULECZKA 14 marzec 2014 Edytowane przez Edzia400 Czas edycji: 2011-10-01 o 23:03 |
|
|
|
|
#41 | |
|
Raczkowanie
|
Cytat:
Dziewczyny dzielą się przeróżnymi sposobami często opartymi na metodach prób i błędów. Sama zaopatrzyłam się w trochę książek i np. odradza się karmienie wg grafika, lub dawanie piersi tylko dla uspokojenia.. słyszałam też to od paru położnych. Uważam, że doradca ma i doświadczenie i fachową wiedzę, po co niepotrzebnie stresować dziecko?
|
|
|
|
|
|
#42 | ||
|
Zadomowienie
|
Cytat:
Cytat:
Edytowane przez Jaatkaa85 Czas edycji: 2011-10-02 o 07:48 |
||
|
|
|
|
#43 |
|
Konto usunięte
|
Jaatko, bo każdy patrzy ze swojej strony
![]() Jeśli mamie to nie przeszkadza, jest też d,a niej ok, to super, ale są mamy które nie chcą/nie mogą dawać dziecku piersi jako uspokajacza i stąd takie zdania a nie inne. |
|
|
|
|
#44 | |
|
Rozeznanie
|
Cytat:
![]() zwłaszcza, że z butelki leci łatwiej niż z piersi, więc dzieci wolą tak pić (większość, niektóre nie toleruja butelki), ale trzeba pamiętać, że przy karmieniu piersią zbyt częste podawanie butelki może być ryzykowne - niektóre dzieci nie chcą później ssać piersi, bo za dużo trzeba przy tym pracować i jeszcze jedna uwaga - jedna mama ściągnie laktatorem butelkę mleka na raz, druga nie ściągnie nic, znaczy to tylko tyle, że jedne piersi współpracują z laktatorem, a drugie nie, na pewno nie świadczy to o ilości mleka w piersi! |
|
|
|
|
|
#45 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Mój synek skończył 4 miesiące i od początku karmię piersią a ściągnąć nigdy nie umiałam ani kropli Tak więc ściąganie pokarmu aby sprawdzić ile zje dziecko jest niemiarodajne. Cotynato, u mnie do drugiego miesiąca było dokładnie tak samo. Prawie całe dnie spędzałam na karmieniu. Od trzeciego mies. zaczęło się trochę normować, więc po prostu trzeba to przetrwać.
|
|
|
#46 | |
|
Raczkowanie
|
W moich "mądrych książkach" jest mniej więcej tak:
http://www.mamazone.pl/artykuly/male...acej-mamy.aspx Do tego tu gdzie mieszkam (Szwecja) zalecają karmienie łyżeczką zamiast smoczka, tu przeznacza się dużo czasu na to, aby matki nauczyły się dobrze karmić...ale co kraj to obyczaj....generalnie weryfikuję, co mówią fachowcy w obu krajach, jeśli ich teorie są zgodne, to na pewno wiedzą co mówią ![]() ---------- Dopisano o 12:11 ---------- Poprzedni post napisano o 12:09 ---------- Cytat:
Jeśli dziecko chce być np. przytulone, lub ma inną potrzebę to pierś może być frustrująca, nie daj Boże gdy coś je boli a dostaje pierś.. wystarczy postawić się na miejscu dziecka, trzeba umieć odczytywać sygnały.... to tak jakby chciało Ci się pić w upał, ale zamiast picia dają Ci jeść (no, przynajmniej się uspokoisz)... ale i tak każdy robi, jak mu pasuje, nikt nikogo nie będzie zmuszał.
Edytowane przez Groszek bez Marchewki Czas edycji: 2011-10-02 o 12:16 |
|
|
|
|
|
#47 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
a w praktyce wyszło tak,żejesli cos ją boli np. rączka po szczepieniu-najszybciej i najlepiej uspokają ja pierś jesli się boi -szuka piersi,oczywiscie,przytul enie tez ją uspokoi,ale zajmuje to sporo więcje czasu Piers to nie tylko jedzenie,czasem po prostu pełni funkcje smoczka,dziecko uspokaja/pociesza się poprzez ssanie.Nie zawsze ssanie oznacza jedzenie,dziecko potrafi ssac nieodzywczo.
|
|
|
#48 |
|
Zakorzenienie
|
I poszłam za radą doradcy, karmiłam tak jak pokazała ( nie zawsze wychodziło, ale jak widziałam że mały łyka to nie "narzucałam " go na cyckę ponownie).Starałam się to robić co dwie godziny, raz nie wyszło bo drzemka w ciągu dnia trwała ok 4 godziny, a ja byłam tak spragniona odpoczynku, że małego nie budziłam i w nocy też poza dozwoloną przerwą 4 h było trochę ponad. I synek spadł na wadze. Sporo. Już nie wiem czy problem w moim pokarmie/ technice/ jego spaniu podczas/ ...
Tak więc pediatra zalecił dokarmianie i zastanawiam się jak po tym powrócić do samej piersi .
Edytowane przez cotynato Czas edycji: 2011-10-03 o 19:36 |
|
|
|
|
#49 | ||
|
Zadomowienie
|
Cytat:
Nie wtedy i tylko wtedy, gdy płacze, tylko ----->wtedy i tylko wtedy, gdy jest niespokojne, potzrebuje uspokojenia z powodu zdenerwowania. Abstrahujac - mleko z piersi to takze picie. ![]() ---------- Dopisano o 19:45 ---------- Poprzedni post napisano o 19:42 ---------- Cytat:
Ja jestem przeciwniczjką karmienia mieszanego do 6 m.z. Uwazam, ze powinno sie karmic albo piersia albo mm. Inaczej laktacja nigdy sie nei ustabilizuje. Osobiscie nie znam ani jednej mamy, która karmiłaby z powodzeniem przez 6 miesiecy sposobem mieszanym, a jak taka jest, to podziwiam. Edytowane przez Jaatkaa85 Czas edycji: 2011-10-03 o 19:43 |
||
|
|
|
|
#50 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
nie dawac butli zamiast karmienia piersią,tylko jako uzupełnienie karmienia? Czyli jesli sie nie naje z piersi to dokarmisz butla? Moze takim sposobem uda ci sie karmic w sposb mieszany chociaz?
|
|
|
#51 |
|
Rozeznanie
|
Możesz karmić modyfikowanym sondą po piersi (chyba tak to się nazywa, ale upewnij się u doradczyni laktacyjnej). Polega to na tym, że dziecko ssie pierś i jednocześnie cieniutką rurkę, którą leci mleko modyfikowane. Dziecko pobudza pierś a jednocześnie dostaje pokarm, czyli nie denerwuje się, że nie leci mleko. Można to robić oczywiście po karmieniu, czyli dokarmiać po podaniu piersi.
|
|
|
|
|
#52 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
W praktyce było to tak, że przez tydzień mały jadł co chwilkę, ale butelkę dostawał co 1h-2h - zjadał ok 30ml. Jak płakał za 30 minut dostawał pierś. Wtedy zwykle się uspokajał. Jak płakał znowu za 15 minut znowu dawałam pierś. Jak się uspokajał to oki, a jak nie to dawałam butlę. Mnie wychodziło, że butlę chciał co 1h - 2h. Przez pierwszy tydzień dziennie zjadał między 150, a 250ml. W drugim tygodniu pojawiło się więcej pokarmu, ale i tak chciał butlę (między 20,a 80ml na jedną butelkę) co 3h-4h - ale zjadł już mniej między 50, a 190ml (łącznie dziennie) Trzeci tydzień był fajny, bo były ok 2 butelki po 50 ml - gdzieś koło południa i pod wieczór. Po miesiącu mieliśmy kryzys - znowu za mało pokarmu miałam i mały jadł ok 3-4 butle na dzień ( łącznie ok 300ml dziennie) W drugim miesiącu znowu było mniej butli, Po kolejnych 2 tygodniach jeszcze dawałam - zwykle była to 1 butelka, gdy czułam, że nie mam pokarmu, albo piersi mnie tak bolały, że nie byłam w stanie wytrzymać. Pod koniec drugiego miesiąca zdarzały się dni bez butli, ale rzadko. Dawałam jeszcze butelkę, ale to już było bardziej dla lepszego mojego samopoczucia niż głodu małego. Jak miał 2 miesiące i 1,5 tygodnia zrezygnowaliśmy z butli całkowicie. Przed każdym podaniem butli mały dostawał obydwie piersi - nigdy nie dałam mu butelki bez ssania piersi. W nocy rzadko jadł butelkę, raczej wystarczała mu pierś - choć jak patrzę na zapiski, to zdarzały się noce gdy dostał je aż 3. Ja używałam butelki lovi ze smoczkiem dynamicznym. Także mnie się udało na początku karmić systemem mieszanym i mały nie porzucił piersi ![]() Życzę wytrwałości ![]() Aha - jeśli synek akurat spał nie budziłam go. Ale to zdarzało się niezmiernie rzadko, żeby przespał 4h (chyba tylko w pierwszym tygodniu) A i jeszcze jedno - piłam herbatkę na laktację hippa (nie wiem czy pomogła, w moim odczuciu nie, ale nie zaszkodzi spróbować) i sporo wody mineralnej. Najważniejsze, żeby dziecko ssało piersi, ono jest najlepszym "pobudzaczem" - bez tego raczej nie ma szans na laktację. Próbowałam jeszcze pobudzać laktatorem, ale prawie nic nie leciało, a ja nie chciałam się zniechęcać, więc go całkowicie odstawiłam.
"Nie da się żyć byle jak ani nawet tak sobie. Trzeba żyć perfekcyjnie" Jan Lubiński Edytowane przez madalena83 Czas edycji: 2011-10-03 o 21:50 |
|
|
|
|
|
#53 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Tak, daję po karmieniu piersią. Tzn pierw jedna, później druga a na końcu mm. Dzisiaj w ciągu dnia mały jadł z obu piersi i później 20ml mm i nie chciał więcej a po tym ślicznie zasnął. |
|
|
|
|
|
#54 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
i to kilka !! tylko właśnie tak trzeba postępować zawsze najpierw pierś a potem dopiero mm i max 3 razy na dobę podawane w praktyce zmniejszyło się mm do 1 razy na dobę od 5 m
|
|
|
|
#55 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() ja tylko jedną znam,ale udało sie po miesiacu dokarmiania wrocic do karmienia wylacznie piersia i karmi z powodzeniem juz ponad rok ![]() Jestem bardzo za kp,ale wszytsko w granicach rozsadku,nie wyobrazma sobie nie dokarmic,kiedy dziecko spada na wadze,szczegolnie tak małe dziecko.
|
|
|
#56 |
|
Zakorzenienie
|
Ja dokarmiam jedną butlą dziennie (czasami dwoma). Do drugiego miesiąca karmiłam wyłącznie piersią a później wprowadziłam butlę na noc, reszta pierś. Synek od razu ciągnął z butli i nie zaburzyło mu to odruchu ssania piersi. Tak samo ciągnął z butli i z piersi. Mam butelki TT i u nas się super sprawdzają. Niestety teraz będę musiała wprowadzić więcej mm (w nocy też), bo Tymek budzi się co godzinę i już szału dostaję z tymi pobudkami
|
|
#57 | |||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Cytat:
kazda kobieta jest inna i kazde dziecko jest inne nie mozemy od razu zakładac ze u niej bedzie dokladnie tak samo jak u nas wiec nie myslcie dziewczyny ze was atakuje poprostu wyraziłam swoje zdanie u nas nie było problemów zadnych godz po porodzie mała ciagła juz cyca a wieczorem zalewało mnie mleko połozne musiały mi przebierac łozko mloda piła co 2 godz z zegarkiem w reku jak w dzien tak i w nocy ale były równiez nietypowe sytuacje kiedy chciała pocimkac bo czuła taka potrzebe :d wtedy cuda zdziałał smoczek ![]() kiedy przechodziłam na mm nie było zadnego problemu z przystosowaniem sie bo mloda znała butelke zreszta mam wyjatkowy okaz zje i wypije wszystko co jej dam ![]() ---------- Dopisano o 10:44 ---------- Poprzedni post napisano o 10:36 ---------- Cytat:
ja ta samą butelke miałam miałam zreszta teraz mam kubek niepkapek z lovi i tez sie sprawdził rewelacyjnie brawa dla ciebie za wytrwalosc a nie mogłas np zastapic mm swoim mlekiem ?? czy w czym innym problem tkwił
|
|
|
#58 |
|
Zakorzenienie
|
to ja się podepnę ze swoim pytaniem
![]() jak przkekonac dziecko do sporadycznego ssania z butli? Chodzi mi o sytuację,kiedy muszę wyjsc bez młodej. Na początku nie było problemu,odciagnełam mleko,mąz podał z butli. Za to ostatnio musiał karmić ja łyzeczką. Butlą pluła i koniec. I mogłoby tak być,tylko nie zawsze maz bedzie mogl z nia zostac,czesciej bedzie to babciaa ona nie wyobraza sobie karmic ja łyzeczką. To sporadyczne sytuacje,1 -2 razy w miesiacu ,ale nie wiem jak je ogarnac. Młoda za pare dni konczy 4 miesiace ,nie chce jej rozszerzac diety przez najblisze 2 m-ce.
|
|
#59 | ||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
bo takie dzieci sie nie przyzwyczajaja nie maja az tak wykształconego układu nerwowego ale pozniej około 6 ms przywyknie do butli podawanej wieczorem i chcac podac cycka bedzie bunt :d dla niego bedzie to rytm dnia (np 6 razy cyc i jedna butelka )jesli jeszcze chcesz dłuzej karmic piersia najlepiej dzieciowi dawac pic koło godz 2/4 w nocy , jest najlepszy czas na karmienie wtedy poziom hormonu odpowiedzialny za produkcje mleka jest najwyzszy ![]() ---------- Dopisano o 11:00 ---------- Poprzedni post napisano o 10:53 ---------- Cytat:
mamie udawało sie bez problemu podac butelke ze swoim pokarmem a jak przyszła kolej taty był płacz wtedy wpadli na pomysł z pieluszka mama ja cały czas miała przy piersiach a przy karmieniu z tata , przykładał ja na klacie tylko ze twój bąbel 4ms i chyba bardziej spodobała mu sie lyzeczka dlatego sie zbuntował moze juz nie chciec butli a moze babcia tym sobie poradzi http://www.mamabebe.pl/product-pol-1...30ml-Lovi.htmlniech babcia przyjdzie do was i spróbuje podac jedzono z butelki zycze powodzenia
|
|
|
#60 |
|
Zakorzenienie
|
Edzia ode mnie butli nie wezmie absolutnie
Wie,ze mam pierś i pluje butla a szuka cyca Butlo łyzeczkę kupiłam i jest w fazie testow,narazie z powodzeniem,ale to nie zmienia sytuacji..babcia nie potrafi pojac,ze młoda butli nie akceptuje i nie zgadza się na "cyrki z łyzeczką".
![]() |
Nowe wątki na forum Być rodzicem
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 06:41.

( sama robiłam to przez okres 3 dni ) potem przeszly wylacznie na cyc 

Tak więc ściąganie pokarmu aby sprawdzić ile zje dziecko jest niemiarodajne.
i zastanawiam się jak po tym powrócić do samej piersi .