![]() |
#31 | ||
Zakorzenienie
|
Dot.: Tiry na tory!
Cytat:
Zawsze, kiedy słyszymy "wypadek z udziałem tira, ileś tam osób zabitych" psioczymy na ciężarówki ale 95% wypadków powodują kierowcy osobowek, którzy są święcie przekonani, że się zmieszczą ![]() Nie wiem jak jeździsz, skoro te "kolosy" Cię wyprzedzają. mam prawko od dwóch lat, dwa lata dojeżdżam do pracy drogą, którą masa ciężarówek leci na granicę i nie pamiętam aby jakiś TIR mnie wyprzedził ![]() ---------- Dopisano o 10:11 ---------- Poprzedni post napisano o 10:08 ---------- Cytat:
![]() ![]()
![]() |
![]() |
#32 | |
BAN stały
|
Cytat:
![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#33 |
Pani Buka
|
ja się tylko zastanawiam, jak tu puścić tiry na tory, skoro pociągi osobowe i tak już ciągle zatrzymują się i stoją po 20 minut w szczerym polu, żeby przepuszczać sie nawzajem
![]()
![]() |
#34 |
Władca Wizażu
|
Treść usunięta
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#35 | |||
Wtajemniczenie
|
Cytat:
![]() Nie mówię że wszczyscy kierowcy tira to szaleńcy, o nie! Może tylko ja mam taki peszek, natykać się na kamikadze ![]() ![]() Jadąc rowerem również miałam ciekawe zdarzenie, jadę sobie a za mną tir...no ale przede mna osobówka i co robi tir? wyprzedza mnie mijając się z osobówką, poczułam taki silny powiew że wjechałam do rowu ![]() jak wyprzedzają tiry? prosze np: http://www.youtube.com/watch?v=aQHY5kAuthg urocze ![]() powiesz że to jedyny przypadek? niestety nie. Nie wiem czy ta petycja choć troche pomoże , ale podpisuje sie obiema łapkami i namawiam znajomych. Może to na nic, ale spróbujemy ![]() ---------- Dopisano o 14:41 ---------- Poprzedni post napisano o 14:36 ---------- Cytat:
Cytat:
![]() |
|||
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#36 |
Zadomowienie
|
Głównym argumentem fanatyków całej akcji jest ochrona nawierzchni dróg. Jednak trzeba zacząć od tego, że np w Niemczech również masowo odbywa się transport ciężarówkami a drogi są po prostu doskonałe.
Nasuwa się pytanie: Czy to "tiry" niszczą drogi, czy może "oszczędna" polityka naszego kraju karze budować takie badziewia? Nie mówię już o tym, że to złe drogi niszczą samochody, a nie odwrotnie ![]() Nauczmy się budowac drogi a nie zabieramy się za problem od d.py strony za przeproszeniem. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#37 |
Zakorzenienie
|
śmiech mnie ogarnia czytając takie petycje i żale na kierowców.
nawet gdyby towary byłyby przewożone na torach to później trzeba ten towar rozwieść tirem do sklepu.nic się nie zmieni i bedzie jeszcze gorzej,ale trzeba się wykazać zdroworosądkowym spojrzeniem na problem,a nie widzieć tylko swoje racje. po drugie.nie tylko kierowcy tira jeżdżą jak szaleni,ale zwykli uzytkownicy również przyczyniają sie do wypadków z udziałem tira.wielu ludzi nie zdaje sobie sprawy z drogi hamowania i zajeżdżają tirom ,żeby pojechać szybciej nikt nie widzi winy "malucha",który zajeżdząjąc tirowi drogę prowokuje do niebezpiecznego hamowania i ewentualnej kolizji z kolejnym autem."maluch" ucieka,a pozostaje tir i poszkodowany. kto winny? TIR kierowcy zdaja sobie sprawe ze swojej "siły" i wiedzą o konsekwencjach ewentualnych wypadków.wiedzą,że pójdą siedzieć do więziania i obciążą sumienuie,jesli spowodują wypadek. prawda jest taka,ze wszedzie zdarzają się solidni pracownicy i kombinatorzy, http://www.youtube.com/watch?v=DKI7EQsqu28 http://www.youtube.com/watch?v=lRx6Q...feature=relmfu http://www.youtube.com/watch?v=-oSq7...eature=related i cala masa takich filmów.czego to dowodzi,że idioci sa wszędzie |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#38 |
Raczkowanie
|
Najłatwiej napisać Tiry na tory
![]() Brawa dla pomysłu...akurat mój mąż jest kierowcą międzynarodowym i mogę w tym temacie się wypowiedzieć.Bardzo często opowiada mi jak osobówki chca się przed niego wcisnąć.Niejednokrotnie ratował im życie lekko zwalniając,bo jeszcze chwilę i nie mieszcząc się mieliby czołówkę. My nie mamy dróg w Polsce,a jak są to dziura na dziurze. Zapamiętajcie sobie jedno....większość kierowców ma rodziny na utrzymaniu,za nie stosowanie się do prędkości czekają surowe kary. Myślicie,że mogą sobie na to pozwolić? Ciekawe co byście jadły,gdyby nie Tiry? Myślicie,że byłyby banany w sklepach,mandarynki i pomarańcze? trochę więcej szacunku dla tak ciężkiego zawodu. Kiedyś myślałam podobnie do czasu,kiedy mój mąż nie zaczął jeździć wielkim sprzętem. Pozdrawiam wszystkie kobiety -żony kierowców....nikt nie wie ile niebezpieczeństw czai się na naszych facetów,którzy przez 9 godzin za kierownicą muszą być skupieni,opanowani,przewi dywalni. Pozdrawiam
![]() |
#39 | |
Wtajemniczenie
|
Cytat:
![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#40 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
pozdrawiam a ty pewnie swoją wiedzę czerpiesz z filmików you tube ![]() Edytowane przez TmargoT Czas edycji: 2011-10-05 o 16:38 |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#41 |
Raczkowanie
|
T-margo dziękuję
![]() ![]()
![]() |
#42 |
Komplikatorka
|
Annes 10000% racji
![]() Już nie chodzi o te banany czy mandarynki, ale o fakt że często kierowcy ciężarówek ratują ![]() ![]() Jeszcze coś. Kierowcy tirów najczęściej są cholernie doświadczonymi kierowcami. Nie jeden osobówką nie dał by rady na trasie w Norwegii a kierowcy tirów nie dość że muszą zapanować nad ogromnym ładunkiem to jeszcze "ratować" tych osobówkowiczów.
![]() |
#43 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
Sama mam w rodzinie kierowcę ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#44 |
Raczkowanie
|
Dagunia popieram i dziękuję za opinię.Ja naprawdę nie bronię wszystkich kierowców,bo jak w każdym zawodzie zdarzają się pseudokierowcy,którzy nie zważają na zakazy tylko pędzą na złamanie karku,bo pracodawca każe jechać.Bo nie zapłaci,utnie pensję,nawet nie zdajecie sobie sprawy jaki to stres jest za kierownicą.Co chwilę z firmy dzwonią"Już pan dojechał?"\
"Gdzie Pan teraz jest?"'Za ile będzie Pan na miejscu?" No masakra.....ja wiem taki zawód,ale wciąż jest nieszanowany kierowca w Polsce,jest traktowany jak nieudacznik,który nadaje się na gońca. Nikt nie wie,że czasami nie ma czasu zjeść,bo musi wyjechać godziny. Ach....marzę o tym,żeby choć trochę ludzie docenili kierowców. Ale to tylko mrzonki ![]()
![]() |
#45 |
Zakorzenienie
|
ja do tych petycji dopisałabym jeszcze kilka.
-zakaz jazdy na motorach ścigaczach,uwzględniam tylko harleye -więzienie za jazdę po pijanemu -bezwględnie. -więzienie dla tych co przekroczyli punkty karne za prędkość i ponownie wsiadaja za kierownicę bez prawka. -mandaty od 500 zł do 1000 za przekroczenie dozwolonej prędkości i łamania największych zasad,jak wyprzedzanie na ciągłej,pasachi jeździe na czerwonym przez skrzyżowanie. -prawo jazdy na auto powyżej 25 roku zycia -prawko czasowe-tylko na 10 lat,oraz zakaz jazdy po 60 tym roku zycia Edytowane przez TmargoT Czas edycji: 2011-10-05 o 17:43 |
![]() ![]() |
![]() |
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
![]() |
#46 | |
BAN stały
|
Cytat:
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#47 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#48 | ||||
Zadomowienie
|
Cytat:
Cytat:
Cytat:
Cytat:
Wraca mi wiara w ludzi jak Was czytam dziewczyny ![]() Sama mam przyjemność jeździć dużo jako pasażer w ciężarówce i to, co robią szaleńcy w osobówkach ... szkoda gadać. Kierowcy zestawów nie jeżdżą szaleńczo, bo: - mają tachograf (nie mogą jechać więcej niż określona norma, a także dłużej niż okresla to czas pracy kierowcy i w razie zatrzymania - policjant widzi wszystkie wykroczenia które ów robił, nawet miesiąc wcześniej.. i nie tylko policjant) - Najczęściej są monitorowani przez system gps, przez swoją firmę - Coraz rzadziej chcą brać na siebie odpowiedzialność za przeciązenia, naginanie przepisów i prawa - itd. Inicjatorzy całej akcji, o której tu mowa, którzy pewnie ledwo mają prawko na B (o ile w ogóle) niech zasiądą za kierownicę takiego zestawu i spróbują choćby zawrócić na rondzie... Byle nie tak: ![]() http://www.youtube.com/watch?v=qL4UrpU8Egk Edytowane przez MuniaMusia Czas edycji: 2011-10-05 o 18:22 |
||||
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#49 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() żeby wydac wyrok trzeba znać wszystkie ZA i PRZECIW,a nie rzucać oskarżeniami na prawo i lewo. to jakby powiedzieć,że WSZYSTKIE blondynki sa głupie Edytowane przez TmargoT Czas edycji: 2011-10-05 o 18:54 |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#50 | ||||
Zakorzenienie
|
w warunkach jakie oferuje polska infrastruktura pomysł ten według mnie jest kompletną pomyłką
Po pierwsze i najważniejsze - a jak towary miałby przemieścić się z zakładów na składy? Co - pracownicy targali by po kawałku osobówkami? a może na plecy i biegiem na tory? Absurd numer jeden ponieważ i tak trzeba by przewieźć towar "tirem" do torów - i teraz uwaga którędy? Najczęściej środkiem miasta na drugi koniec miasta gdzie akurat są tory.. a potem już z górki - towar pojedzie torami po polach ![]() http://www.tirynatory.pl/wp-content/...rynatory08.jpg swoją drogą piękne blokowisko (pewnie pełne dzieci) w tle tej całej przeładowni tirów/wagonów a ta cała infrastruktura.. cóż - w PL to byłby sukces jakby jedno takie miejsce powstało... tylko, że nawet jakby zbudować kilka w największych miastach to nic by to nie dało - bo i tak tiry musiałby tam dojechać tradycyjnie pocieszające to jakby nie było - bo podpisy sobie mogą zbierać ale póki nie będzie ogromnych funduszy to i tak coś takiego nie ruszy a budowanie tego pojedynczo jest tak samo sensowne co używanie namiastki asfaltu do pokrywania polskich dróg i narzekanie, że po jednej zimie same dziury zostaja Ale idziemy dalej. Towar z firmy dociera na stacje. Ile takich można by zorganizować w PL przy praktycznie nijakich funduszach? Tak na serio - macie pojęcie ile potrzeba by sprawnych stacji do obsługi całej logistyki chociażby jednego średniego miasta? No i jeszcze trzeba by wyposażyć stacje w windy tudzież rampy. No i jeszcze trzeba by zatrudnić multum osób do obsługi tych genialnych przedsięwzięć. Same oszczędności. Pomijam już to ile osób musiałoby dzień w dzień nadzorować to tylko od strony logistycznej i jak bardzo na przód musiałby działać firmy, że zapewnić sobie transport na czas. Przy czymś takim logistyka poczty polskiej dostałby nagrodę Nobla. Cytat:
ale szkoda, że żeby zaoszczędzić złotówkę trzeba by wydać tysiąc Cytat:
a tak swoją drogą - uwierzcie kierowcy tirów nie jeżdżą środkiem miasta z powodu przyjemności jaką daje im stanie na światłach, przeciskanie się uliczkami itp a głównie dlatego, że firmy przewozowe w tym kraju im mówią, że jak chcą jechać autostradą to sobie mogą za nią zapłacić z własnej pensji inna sprawa to, że trzeba by te tory podciągnąć pod urzędy celne ![]() Cytat:
początku nie chce mi się komentować bo jedyne co Ciebie obchodzi jako członka społeczeństwa to fakt, że kilku anonimowych dla ciebie kierowców tirów wystraszyło cię swoimi niebezpiecznym manewrami a z z takimi "argumentami" jak uprzedzenia się nie dyskutuje ale.. rozumiem, że w ramach swojej postawy i dbałości jaką wykazujesz w zakresie bezpieczeństwa na drogach zdajesz sobie sprawę z faktu, że w starciu Ty w samochodzie osobowym jadąca 60km/h a pieszy starcie gorzej skończy się dla pieszego i w związku z tym - zgodnie z ideami które propagujesz - przesiądziesz się na pociąg ponieważ bez względu na to kto zawini to Ty jako kierowca samochodu możesz zabić pieszego a nie pieszy ciebie.. a tak w ogóle - strasznie sprytna ta akcja bo prawda jest taka, że organizatorzy mimochodem wspominają o niebezpieczeństwach związanych z wypadkami z udziałem tirów chociaż realnie chodzi im o coś zupełnie innego a wynik tego taki, że pewnie większość osób (i chyba w tym również Ty ) podpisały petycje tylko dlatego, że jakiś tir ich wyprzedził Cytat:
chyba chciałaś napisać "nieobiektywna troche jestem"....
Edytowane przez eyo Czas edycji: 2011-10-05 o 21:57 |
||||
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#51 | |||||||
Zakorzenienie
|
Cytat:
Cytat:
![]() Cytat:
![]() Cytat:
Cytat:
za to z Ciebie obiektywizm bije na kilometr ![]() Cytat:
![]() Cytat:
![]()
![]() |
![]() |
#52 |
Zakorzenienie
|
Jeśli czytasz uważnie, to napisałam "są takimi samymi ludźmi", więc tak samo potrafią przeginać na drogach.
Podczas 7h w trasie nad morze widzieliśmy zarówno debilne osobówki, jak i problemowe TIRy. Samo życie. Wy też lecicie w skrajność - kierowcy TIR-ów są wspaniali, nie popełniają błędów, jak oni o wszystko i wszystkich dbają. Mnie przeszkadzają obie skrajności. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#53 | ||
Wtajemniczenie
|
Cytat:
![]() To co napisałas o pieszych to idiotyzmy i tyle ![]() Czyżbyś namawiała mnie do naruszania przepisów drogowych? Usprawiedliwiasz tych kierowców którzy mnie wystraszyli? Gdyby jechali zgodnie z przepisami byłoby ok. Nie mam już o czym z toba rozmawiać. Cytat:
![]() ![]() Po co ta ironia? nie chcesz nie podpisuj i już, wielkie mi rzeczy ![]() Edytowane przez tipsiara Czas edycji: 2011-10-06 o 08:07 |
||
![]() ![]() |
![]() |
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
![]() |
#54 | |
Komplikatorka
|
Cytat:
Coś na zasadze -jeśli w jednym serku znalazłam robaka to znaczy że we wszystkich opakowaniach są ?
![]() |
![]() |
#55 |
Wtajemniczenie
|
Jeszcze coś
Ja nie założyłam tego wątku po to by, mnie parę wizażanek odwodziło od podpisania, by próbowało zmieniac moje zdanie. Założyłam go po to żeby po 1 pokazać że taka akcja istnieje po 2 żeby osoby które popierają akcję podpisały się. a jak nie masz ochoty lub powody na nie, to nie podpisuj i juz boszzz ![]() Niektóre na serio, nie skumały tejże akcji, ale to już nie moja wina przecież. Powtórzę jeszcze raz - Tiry na tory zgadzać się ze mną, nie wszystkie muszą ![]() ![]() ![]() miłego dnia ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#56 |
Komplikatorka
|
![]() Już kolejny wątek założony przez autorkę w którym jeśli ktoś ośmieli się być na NIE lub wyrazi swoją niechęć to wielka afera ![]() ![]()
![]() |
#57 |
Wtajemniczenie
|
jeeej śledzisz mnie
![]() ![]() a niechęc do autorki... autorka ma w ![]() ---------- Dopisano o 09:44 ---------- Poprzedni post napisano o 09:40 ---------- i nie rób offtopów ![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#58 | |
Komplikatorka
|
Cytat:
![]()
![]() |
![]() |
#59 |
Zadomowienie
|
Pewnie, wszyscy tu piszą by biedną tipsiare poniżyc
![]() Ech baby. Proponuję połączyć temat z tym: https://wizaz.pl/forum/showthread.ph...ight=tiry+tory I dać już temu spokój.. ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#60 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Zamiast krzyczeć bez zastanowienia, proponuję trochę głębszego namysłu nad sensownością całej tej "akcji" ![]() I tez uważam, że kierowcy Tirów nie są winni większości wypadków, jak ktoś jest szajbnięty za kółkiem, to jest niebezpieczny czy prowadzi tira, czy malucha. |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 20:21.