Boże Narodzenie i małe dziecko... radość czy problem? - Strona 2 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Kobieta > Być rodzicem

Notka

Być rodzicem Forum dla osób, które starają się o dziecko, czekają na poród lub już posiadają potomstwo. Rozmawiamy o blaskach i cieniach macierzyństwa.

Odpowiedz

Narzędzia
Stary 2011-10-17, 19:31   #31
mamz
Zadomowienie

Dot.: Boże Narodzenie i małe dziecko... radość czy problem?

Ja nie zamierzam specjalnie niczego zmieniać ze względu na dziecko, jedynie rezygnujemy z prawdziwej choinki na rzecz sztucznej, bo córka jak odkurzacz każdy paproszek podnosi i pcha do buzi. Na dole powieszę plastikowe bańki i tyle. Może jestem naiwna, ale liczę na to że uda mi się upilnować i dziecko i choinkę
mamz jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2011-10-17, 20:41   #32
Klarissa
Zakorzenienie

[1=0096a1e2f6245c4e98bc18d e9b0ed84c369ef137_632f8bf 2adc0b;30009350]Klarisso, ale dzisiaj żaden problem w kupieniu plastikowych (da się ładne kupić ), drewnianych...

W sumie ja się nie mogę doczekać atmosfery przedświątecznej (taaaak, dzisiaj hamerykańskie piosenki świąteczne puszczałam ) i już widzę uchachaną gębulę Agu na widok ozdób na wystawach tym sposobem spacery planuję również po zmroku.[/QUOTE]
Wiem, ale na co mi tyle tego, mam cały komplet który lubię, nie mam ochoty dokupywać jeszcze kolejnych pudeł, których i tak nie mam potem gdzie trzymać, a jeden rok mała choinka może być
Stary 2011-10-17, 21:35   #33
madalena83
Zadomowienie

Ja święta Bożego Narodzenia uwielbiam i nie wyobrażam sobie jakichś drastycznych zmian. Synek będzie miał wtedy 8 miesięcy, więc pewnie będzie raczkował. Także jedyną zmianą będzie powieszenie tłukących się bombek wyżej, a na dole nietłukących się ozdób.
Choinka jak zwykle duża i przede wszystkim żywa - ten zapach świeżo ściętego drzewka

A poza tym w tym roku planuję zrobić pierwszy raz Wigilię u siebie i zaprosić rodzinkę. Zobaczymy co z tego wjdzie

"Nie da się żyć byle jak ani nawet tak sobie. Trzeba żyć perfekcyjnie"

Jan Lubiński
madalena83 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2011-10-17, 21:44   #34
stokrotka_to_ja
Zakorzenienie

GG do stokrotka_to_ja

Cytat:
Napisane przez madalena83 Pokaż wiadomość

A poza tym w tym roku planuję zrobić pierwszy raz Wigilię u siebie i zaprosić rodzinkę. Zobaczymy co z tego wjdzie
tez mam takie plany w ogole nie moge sie doczekac tegoroczych swiat

Dziecko grzeczne/niegrzeczne to stan umysłu matki a nie dziecka.

POMOC dla dzieci z Tanzanii https://wizaz.pl/forum/showthread.php?t=675684
stokrotka_to_ja jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2011-10-17, 22:44   #35
taszkin
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez stokrotka_to_ja Pokaż wiadomość
O, to i ja się podepnę pierwszy raz na swoim, a nie dylemat do kogo jechać...i od razu zjazd (oby się wszystko udało-czego i Wam zyczę).

Edytowane przez taszkin
Czas edycji: 2011-10-17 o 23:03
taszkin jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2011-10-18, 10:22   #36
Klarissa
Zakorzenienie

Ja bym bardzo chciała obchodzić święta w swoim domu chociaż raz... Zawsze jeździmy do moich rodziców i teściów, w tym roku pewnie też tak będzie.
Stary 2011-10-18, 11:56   #37
Patibasss
Przyczajenie

Cytat:
Napisane przez iizabelaa Pokaż wiadomość
mi się wydaję, ze to może być dobry pomysł, z jednego powodu,
ja miałam wtedy potężnego baby blusa i gdybym jeszcze święta miała tylko z mężem i młoda spędzić to by mnie chyba zdołowało

a spotkania z ludźmi mnie wprowadzały w dobry nastrój

natomiast żadnego gotowania itp katering
moje maleństwo dziadkowie odwiedzili juz w pierwszych 2 tygodniach

hehe.. nie no o gotowaniu nie ma mowy chociaż Małż mój powiedział ze on się wszystkim zajmie ale i tak myślę ze nikt po mnie się nie będzie spodziewał rewolucji w kuchni i raczej przyjadą z gotowymi daniami do mnie .. ja już mam niezła ''sraczkę'' bo to pierwsze oficjalnie wspólne święta razem, wiec tak się tylko zastanawiam czy dla takiego malucha nie będzie to zbyt duże przeżycie... moi rodzicie i rodzice Małża nie są jakoś szczególnie absorbujący ani głośni.. tylko po prostu boje się ze np. May będzie cale święta ryczał bo .. coś tam, coś tam.. chociaż pewnie i tak nie jestem w stanie tego przewidzieć .. no nic do odważnych świat należy i spróbujmy.. (a pierwsze dwa tygodnie po narodzinach chcemy spędzić tylko we 3 wiec nie ma mowy o żadnych odwiedzinach i wszyscy o tym wiedza).

Dzięki za odpowiedz i pozdrawiam
Patibasss jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując

Najlepsze Promocje i Wyprzedaże

REKLAMA
Stary 2011-10-18, 12:48   #38
Patibasss
Przyczajenie

Cytat:
Napisane przez kropka75 Pokaż wiadomość
Nawet nie wiedziałam, że są takie.

---------- Dopisano o 08:46 ---------- Poprzedni post napisano o 08:40 ----------

Będzie miał dwa miesiące.

Wszystko zależy od tego jacy są Twoi rodzice. Mój ojciec np. bardzo głośno mówi i gdyby miał do mnie przyjechać na kilka dni, gdy Daniel był taki mały, to pewnie bym nie zaprosiła. Nie na takim małym metrażu.

Wiele też zależy od dziecka. Niektóre dzieci śpią na sali weselnej. Inne, jak mój syn w takim wieku, tylko na rękach, albo w wózku i to takim dość szybko jadącym.

Nasi rodzice nie są głośni czy uciążliwi na szczecie ale faktycznie oby nam się trafiło takie dziecko co i w tartaku może spać :P ..
Patibasss jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2011-10-18, 18:39   #39
madalena83
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez stokrotka_to_ja Pokaż wiadomość
Cytat:
Napisane przez taszkin Pokaż wiadomość
O, to i ja się podepnę pierwszy raz na swoim, a nie dylemat do kogo jechać...i od razu zjazd (oby się wszystko udało-czego i Wam zyczę).
Ja też nie mogę - już niedługo zostało - praktycznie po 1 listopada w sklepach wszystko się zaczyna

My na swoim już 3 rok , ale teraz pierwsze święta małego, więc jest okazja, żeby wszystko zorganizować u nas. Jedyny problem to gotowanie - raczej nie dam rady wszystkiego sama przygotować, więc pewnie drogą delegacji poproszę, żeby moja mama coś przygotowała (zresztą już proponowała). A teściowa najpewniej przyjedzie kilka dni wcześniej, więc na pewno pomoże

Jan Lubiński
Stary 2011-10-18, 22:54   #40
taszkin
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez madalena83 Pokaż wiadomość
Jedyny problem to gotowanie - raczej nie dam rady wszystkiego sama przygotować, więc pewnie drogą delegacji poproszę, żeby moja mama coś przygotowała
Ja innej opcji nie biorę pod uwagę nawet Z resztą, pewnie będę i tak musiałą walczyć z mamą i teściową, żebym mogła coś sama zrobić, choćby fasolową i sałatkę
Stary 2011-10-19, 13:00   #41
Asisianka
Raczkowanie

My mamy za sobą już 5 Bożych Narodzeń ze starszą oraz 2 z młodszą.
Faktycznie było zbitych kilka bombek więc lepsze są plastikowe i drewniane. Łańcuchy i lampki jakoś nie przeszkadzały. Starsza raz lekko dotknęła nagrzanej lampki i było "ał" i wiećej błędu nie powtórzyła. Natomiast namiętnie zciągała bombki i wieszała gdzie indziej. Bałagan się robił i choinka była wystrojona bardzo artystycznie
Inna sprawa: Mikołaj. Moje na razie wierzą. I chciałam żeby jeszcze wierzyły bo to takie miłe. Denerwowała mnie teściowa bo bezmyślnie potrafiła się wygadać z czymś przy córeczce i ja musiałam sprostowywać
Asisianka jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując

Okazje i pomysły na prezent

REKLAMA
Stary 2011-10-19, 13:42   #42
madalena83
Zadomowienie

Cytat:
Ja innej opcji nie biorę pod uwagę nawet Z resztą, pewnie będę i tak musiałą walczyć z mamą i teściową, żebym mogła coś sama zrobić, choćby fasolową i sałatkę
W sumie u mnie podobnie - dzisiaj rozmawiałam z mamą i mówi, żeby się potrawami nie przejmować. Catering (w osobie mojej mamy i siostry) wszystko przygotuje

Ja na pewno będę piekła pierniczki. W zeszłym roku kupiłam takie formy, z których robi się właśnie ciastka i składa w dzwoneczek. Mam nadzieję, że mi wyjdzie

A co do mikołaja to ja wierzyłam długo, tak samo moja siostra. Pamiętam, że gdy miała 7 lat w szkole dzieci mówiły, że nie ma mikołaja. Ona się rozpłakała i pobiegła do wychowawczyni. A nauczycielka fajnie to rozwiązała - powiedziała, tym którzy wierzą to oczywiście mikołaj przynosi prezenty. A tym, którzy nie wierzą to rodzice w zastępstwie mikołaja kupują
Po tej historii chyba wierzyła jeszcze 2 lata

Jan Lubiński
Stary 2011-10-19, 14:07   #43
stokrotka_to_ja
Zakorzenienie

GG do stokrotka_to_ja

oo matkoo zapomiałam o Mikołaju

Fajnie mieć dziecko człowiek w pewien sposób przezywa swoje dzieciństwo drugi raz

Stary 2011-10-19, 18:43   #44
taszkin
Zakorzenienie

Ja jakoś nigdy nie wierzyłam w Mikołaja, jeszcze mi dziadek ciągle mówił, że żaden Mikołaj tylko Dziadek Mróz!!!
Moja córa też nie wierzy, wie, że był taki ktoś kiedyś i pomagał ludziom/ dzieciom, i teraz się za niego panowie przebierają, żeby dawać dzieciom prezenty. Nie miałabym nic przeciwko, żeby sobie wierzyła - ale dwie noce rok temu nie spała bo bała się, że jej obcy pan do domu wejdzie w nocy przez komin w ogóle od urodzenia bała się samej postaci Mikołaja, ale jak dowiedziała się, że to przebranie to zaakceptowała (a jak moja teściowa powiedziała jej wręczając prezent, że to od Aniołka, to z łzami w oczach go wzięła, oddała mi (choć wymarzony), powiedziała, że od Anioła to ona nie chce. Bardzo była smutna, bała się - więc Aniołek też został ujawniony)

Edytowane przez taszkin
Czas edycji: 2011-10-19 o 18:58
Stary 2011-10-19, 19:25   #45
stokrotka_to_ja
Zakorzenienie

GG do stokrotka_to_ja

fajne masz dziecko
ja wierzyłam w Mikolaja,ale bardzo krótko,w przedszkolu juz na pewno nie,ciekawe jak bedzie z moja córą

Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe

REKLAMA
Stary 2011-10-19, 21:13   #46
madalena83
Zadomowienie

Cytat:
Ja jakoś nigdy nie wierzyłam w Mikołaja, jeszcze mi dziadek ciągle mówił, że żaden Mikołaj tylko Dziadek Mróz!!!
Moja córa też nie wierzy, wie, że był taki ktoś kiedyś i pomagał ludziom/ dzieciom, i teraz się za niego panowie przebierają, żeby dawać dzieciom prezenty. Nie miałabym nic przeciwko, żeby sobie wierzyła - ale dwie noce rok temu nie spała bo bała się, że jej obcy pan do domu wejdzie w nocy przez komin w ogóle od urodzenia bała się samej postaci Mikołaja, ale jak dowiedziała się, że to przebranie to zaakceptowała (a jak moja teściowa powiedziała jej wręczając prezent, że to od Aniołka, to z łzami w oczach go wzięła, oddała mi (choć wymarzony), powiedziała, że od Anioła to ona nie chce. Bardzo była smutna, bała się - więc Aniołek też został ujawniony)
Tak jak pisałam wcześniej - siostra bardzo długo wierzyła w Mikołaja.Natomiast kiedyś mieliśmy przeboje z Gwiazdką. Siostra miała chyba ok 4 lat i w Wigilię czekała jak to dziecko na prezenty i ciągle się dopytywała kiedy gwiazdka je przyniesie i w końcu położy pod choinką

I że mała cały czas czatowała przy choince rodzice wymyślili, że zadzwonią dzwonkiem do drzwi, a tam będzie czekał worek z prezentami, które niby gwiazdka zostawiła

I w pewnym momencie dzwonek zadzwonił i mama mówi do małej, że to pewnie gwiazdka z prezentami. Jak to tylko siostra usłyszała to pędem rzuciła się z krzykiem do swojego pokoju i wyjść z niego nie chciała . Przestraszyła się tej gwiazdki strasznie

Jan Lubiński
Stary 2011-11-22, 17:02   #47
MagdaBM1
Zakorzenienie

GG do MagdaBM1

A u mnie też bez zmian jak się jawiło dziecko a właściwie nastąpiły duże zmiany a nawet ogromne
Zawsze choinka była sztuczna a od kiedy mały się pojawił i w swoje 1 święta miał póroczku to była już choinka prawdziwa i duża i tak już zostało. Bombki szklanprawie wszystkie jakoś tak poszły przy podziwianiu. Ale za to wprowadziliśmy zwyczaj że 6 grudnia zawsze chodziliśmy do miasta i kupowaliśmy jakąś jedną ozdobę. Potem mała się pojawiła i miała miesiące i nic już nie zmienialiśmy tylko tyle że więcej bombek poszło ale to nic bo przecież co roku kupujemy teraz po 2 ozdoby nowe (jak jest zestaw to zestawik to jest ta jedna sztuka )
Jedynie przybywają ciasteczka pieczone, cukierki , suszone pomarańcze, szyszki i ozdoby które dzieci same zrobią. Mamy więc choinkę taką miksowatą. Może nie podoba się wszystkim ale to nasza choinka typowo dziecięca i one same ją ubierają. Ja jedynie z mężem lampki.
Najlepsza zabawa jest dla nas dorosłych jak ma być podkładanie paczek pod choinkę. Dzieci do pokoju innego aby patrzeć przez okno czy jedzie ten Gwiazdor a dorośli ekspresem paczki.
Fajnie jest jakdzieciaki myślą jak najdłużej że istnieje ten Mikołaj czy Gwiazdor bo to też taka magia
Mnie też wkurzało to jak teściowa wypytywała się małego co chce dostać. To ja by przestała gadać powiedziałam jej że list już został wysłany. Ona że list listem ale ona musi wiedzieć. Ja że po co skoro to Mikołaj przynosi. List mały pisał a wcześniej rysunki robił jak nie umł jeszcze pisać i oczywiście wysyłane było na poczcie ale jako Święty Mikołaj i adres babci. Listonosz i na poczcie to mieli ubaw jak widzieli adres. Nie mogłam pisać imion bo to akurat umiał ale reszty nie he, he.
Jakoś tak mi się udało że właściwie to aż głupio pisać ale jeszcze wierzy i ma 10 lat Myślę że to ostatnie takie święta że jeszcze on wierzy. Teraz tylko oby za wcześnie się nie wygadał przed siostrą 3letnią
Stary 2011-11-24, 07:11   #48
kropka75
Zakorzenienie

U nas jednak zmiany duże, bo plastikowe bombki też odpadły. Młody w jedną łapkę wziął końcówkę, w drugą bombkę i ekspresem zrobił z niej dwie części. Gorzej, że te końcówki mają takie szpilki -wąsy, które siedzą w bombce i którymi można sobie krzywdę zrobić.
Bombki wróciły do schowka.

Ozdoby tymczasem kupiłam drewniane, kolorowe, dziecięce takie. W tym roku choinka będzie zdecydowanie dzieciowa.

"Masz świra to go hoduj."

kropka75 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2011-11-25, 09:56   #49
iizabelaa
Zakorzenienie

Ja już nie mogę doczekać się Świąt,
a właściwie najbardziej tego przedświątecznego okresu/przygotowań,
jestem ciekawa jak młoda zareaguje na choinkę

Okazje i pomysły na prezent

REKLAMA
Stary 2011-11-25, 13:06   #50
Klarissa
Zakorzenienie

Ja z kolei patrzę w kalendarz i mówiąc szczerze nie wiem jeszcze jak ja to wszystko ogarnę. Pewnie jak zawsze jakoś dam radę, ale przeraża mnie to wszystko.
Stary 2011-11-28, 00:39   #51
taszkin
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez Klarissa Pokaż wiadomość
Ja z kolei patrzę w kalendarz i mówiąc szczerze nie wiem jeszcze jak ja to wszystko ogarnę. Pewnie jak zawsze jakoś dam radę, ale przeraża mnie to wszystko.
No właśnie, Święta to taki fajny czas, a jak często zatruty przez stres wokół całej "niezbędnej" otoczki. Pewnie, że dasz radę. Zrób niezbędne minimum i będzie dobrze, ja też się zaczynam bać
Stary 2011-11-28, 01:04   #52
Bakteryika
Wtajemniczenie

ja w tym roku robie tylko ozdoby w domu, bez choinki - bo wyjezdzamy

ale jak bylismy mali mama wiazala jablka, cukierki, wycinanki, pierniki na choinke, bombki szly na gore

Jak co roku lubilam choinki dwukolorowe, stonowane, to od kiedy mam maluszka marzy mi sie taki kompletny glaimatias kolorow, swiatelek, wzorow na choince
w przyszlym roku bedzie mial 1.5 roczku wiec bedziemy kombinowac
Bakteryika jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2011-11-28, 08:18   #53
Ineczka33
Wtajemniczenie

My ze względu na starszą córkę - 4 lata chętnie byśmy ubrali dużą, świeżą pachnącą choinkę. Nasz zapał studzi biegający roczniak Igor, który niszczy wszystko co się pojawi na jego drodze. Więc w tym roku tylko mała, postawiona gdzieś wysoko na stole. Musimy jakoś przetrwać ten okres.

Mieliśmy gdzieś wyjechać, ale te świąteczne imprezy (w górach czy na Mazurach) są niestety bardzo drogie.

Edytowane przez Ineczka33
Czas edycji: 2011-11-28 o 08:19
Ineczka33 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2011-11-28, 08:37   #54
GoodNight
Zadomowienie

Mój syn kilka dni przed Wigilią skończy rok. Więc będą to drugie wspólne święta no ale w zasadzie pierwsze Młody jeszcze nie chodzi, raczkuje i wszystko go interesuje. Nie mam zamiaru rezygnowac z wystroju świątecznego w domu czy tym bardziej z dużej, żywej choinki. Co będzie.
GoodNight jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2011-11-28, 09:14   #55
iizabelaa
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez Klarissa Pokaż wiadomość

w sumie u mnie przygotowania ograniczą się do ustrojenia choinki i kupienia prezentów (część już mam),
ni zakupy typu pierniki, owoce ...
może rybę po grecku zrobię
te 3 dni świąteczne i tak spędzimy w rozjazdach, rodzice, teściowie ...
Stary 2011-11-28, 09:19   #56
znasz_mnie
Matka na full etat

jakoś szczególnie nie reorganizuje mieszkania na świeta. Wiadomo, choinki trzeba pilnować, bombki plastikowe, ale bez szaleństwa... klimat musi być stworzony taki jak zawsze żeby i dziecko było zachwycone
znasz_mnie jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Odpowiedz

Nowe wątki na forum Być rodzicem

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości